Tara Singh Varma: politieke carrière en leugens over kanker
Tara Singh Varma was een veelbelovend politica, maar vernielde haar eigen politieke carrière door financieel wanbeleid en leugens. Ze ging zelfs zo ver dat ze deed alsof ze elk moment kon overlijden aan kanker. Na veel vertoon bij haar vertrek uit de Tweede Kamer komen de geruchten op gang. Uiteindelijk blijkt dat ze geen kanker heeft, maar dit heeft verzonnen.
Tarapatie Oedayraj Singh Varma, beter bekend als Tara Singh Varma, wordt geboren in Springland, Brits Guyana, op 29 augustus 1948. Ze is een buitenechtelijk kind. Haar vader was een Creoolse Surinamer, die korte tijd een relatie had met haar moeder. Tara Singh Varma groeit op bij haar grootouders in Suriname. Ze komt als tiener naar Nederland als ze in Suriname uitgehuwelijkt dreigt te worden.
Groenlinks
In 1982 wordt ze in Amsterdam namens de
CPN (Communistische Partij van Nederland) het eerste allochtone lid van de gemeenteraad. In 1986 zit ze nog steeds in de gemeenteraad van Amsterdam, maar dan voor Links Akkoord. Dit doet ze tot 1994 en dan komt ze namens
GroenLinks in de Tweede Kamer.
In de Tweede Kamer is ze wederom de eerste allochtone vrouw. Ze valt op door haar betrokkenheid en bevlogenheid. Ze zet zich vooral in voor de vrouwen uit etnische minderheden en wordt gezien als vertegenwoordigster van de migranten in Nederland.
Inzameling
Maar er gebeurt meer in 1994, ze komt in opspraak door enkele financiële affaires rond inzamelingsacties. In de jaren tachtig verdween er geld bij het
Grenada-Kommitee in de periode dat Tara Singh Varma daar penningmeester was. Een commissie wordt ingesteld en er wordt vastgesteld dat er geen sprake is van het verduisteren van gelden.
Wel wordt er het volgende over gezegd: “Uit het onderzoek (...) blijkt van een verregaande slordigheid van mevrouw Varma in financieel /administratieve zaken. De commissie heeft voorts de indruk dat mevrouw Varma zich in onvoldoende mate bewust is geweest van haar verantwoordelijkheid bij acties en activiteiten die ook de publieke sector raken.” Toch wordt er geen grote zaak van gemaakt.
Bijlmerramp
In 1996 krijgt ze volgens eigen zeggen regelmatig te maken met telefonische intimidaties vanuit extreemrechtse hoek, wat uiteindelijk voor haar betekent dat ze op 21 mei 1996 voor haar huis wordt gemolesteerd.
In 1998, vier jaar later, wordt ze herkozen als kamerlid dankzij een groot aantal voorkeursstemmen. In 1999 maakt ze deel uit van de parlementaire enquêtecommissie die de
Bijlmerramp onderzocht. Dankzij haar deelname aan deze parlementaire enquête wordt ze nog bekender en groeit haar populariteit.
Kanker
In de zomer van 1999 ontdekt ze dat ze kanker heeft. Ze maakt dat nog niet direct bekend, maar een jaar later, op 22 juni 2000, is ze zo moe dat ze in een rolstoel de Tweede Kamer binnenkomt. Eind mei 2001 gaat dat niet meer en neemt ze afscheid van de Tweede Kamer. Ze laat Jeltje van Nieuwenhoven haar
afscheidsbrief in de kamer voorlezen.
“Zoals jullie weten ben ik sinds een jaar ernstig ziek. Helaas ontbreekt er perspectief op herstel en verslechtert mijn lichamelijke conditie dagelijks. Mijn mogelijkheden om zelfstandig te functioneren worden kleiner en onvermijdelijk zal ik mijn zelfstandigheid geheel moeten gaan opgeven.”
Prijs
Tara Singh Varma wordt met veel vertoon uitgezwaaid. Er worden diverse afscheidsbijeenkomsten voor haar georganiseerd, er wordt zelf een prijs naar haar vernoemd. Minister Van Boxtel stelde de
Singh Varma-prijs in, een prijs voor mensen die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen uit etnische minderheden. Ze krijgt een erepenning van de stad Amsterdam, vanwege haar enorme verdiensten.
Financiële problemen
Net voor haar afscheid van de Tweede Kamer raakte Tara Singh Varma al in opspraak. Het Algemeen Dagblad meldde een aantal gevallen waarin ze, als privé-persoon en in nevenfuncties, financiële problemen veroorzaakte. Zo dreigde een school in India, die naar haar vernoemd was, failliet te gaan. Tara Singh Varma noemt de beweringen verdachtmakingen en verklaart dat er door haar ziekte achterstanden in haar administratie zijn ontstaan.
Toch vindt er wel actie plaats aan de kant van de ‘slachtoffers’ van de financiële blunders van Tara Singh Varma. Schuldeisers leggen tot vier keer toe beslag op haar huis in Amsterdam.
Opgelicht
In juni kwam er ook een ander verhaal de wereld in met name uit de hoek van de Hindoestaanse gemeenschap, waarvan Tara Singh Varma deel uitmaakt. Er ging een steeds hardnekkiger gerucht dat ze helemaal geen kanker zou hebben, maar haar ziekte zou voorwenden, bijvoorbeeld om de aandacht af te leiden van haar financiële wanprestaties. Tara Singh Varma reageerde furieus. Het was een ongelooflijk verhaal, waaraan niemand aanvankelijk veel waarde hechtte.
Dan komt het TROS-programma ‘Opgelicht!’ met een televisie uitzending, die geheel gewijd zal zijn aan Tara Singh Varma. Ze zou haar ziekte voorwenden vanuit een ziekelijke behoefte aan aandacht en om niet meer te worden aangesproken op de door haar veroorzaakte financiële problemen. Dit zou blijken uit verklaringen van diverse personen, waaronder mensen die bij haar in huis hebben gewoond en anderen die haar al twintig jaar kennen en adviseren.
Fantasie
Er blijkt dat Tara Singh Varma niet bekend is in het ziekenhuis, waar ze volgens haar broer behandeld wordt. Ook blijkt dat ze veel fantasieverhalen zou ophangen. Zo zou ze getrouwd zijn met de broer van Wim Kok, haar oma zou op sterven liggen en haar familie zou schatrijk zijn. Allemaal beweringen die niet kloppen.
Net als het feit dat haar broer op 19 juli 2001 aan het programma 2 Vandaag weten dat Tara Singh Varma in coma is geraakt en thuis is. Op het moment dat hij dit beweert geeft ze persoonlijk een interview aan een redacteur van het Dagblad Trouw.
Rosenmöller
De discussie over Tara Singh Varma barst los in Nederland. GroenLinks blijft in eerste instantie achter haar staan. Zondag 22 juli geeft Paul Rosenmöller namens de partij een verklaring. De door Tara Singh Varma gegeven namen van de artsen, blijken haar niet als patiënt te hebben.
Rosenmöller zegt hierover in de verklaring dat haar “mededeling over een ernstige lichamelijke ziekte niet door de feiten wordt gestaafd. Dat Tara ziek is, is overduidelijk. Ze verkeert op dit moment in een zeer verwarde toestand.” Maandag 23 juli wordt bekend dat ze sinds de dag ervoor onder behandeling is van een psychiater.
Leugens
Ondanks dat niemand haar meer gelooft blijft Tara Singh Varma nog een tijdje volhouden dat ze lijdt aan een ongeneeslijke ziekte, waarover ze om principiële redenen geen mededelingen doet. Later laat haar advocaat daarover weten dat ze niet dodelijk ziek is, maar naast een posttraumatische stressstoornis ze wel last heeft van een verwaarloosde suikerziekte en een verstoorde schildklierfunctie. De klachten die hiermee samengingen, zag ze zelf als symptomen van een terminale ziekte. In 2002 erkent ze gelogen te hebben.