Help wat moet ik doen, ons kind wil nu al een mobiel

Help wat moet ik doen, ons kind wil nu al een mobiel Wat moet je als ouders doen als je kind van amper 10 jaar oud een eigen mobiel wil, omdat het zegt dat de hele klas er ook eentje heeft. Want reeds een kwart van de kinderen van circa 8 jaar heeft inderdaad zo地 mobiele telefoon. Terwijl rond de leeftijd van 12 jaar al zo地 80 % is voorzien van een iPhone of iets dergelijks. Een dilemma voor menige ouder. Vooral omdat zo'n iPad-tablet vaak ook in de klas noodzakelijk is. En is het wel een rustgevende gedachte, om te weten dat ze al fietsend met de smartphone in het drukke verkeer aan het Facebooken en appen zijn?

Vroeger was het makkelijk

Toen de meester anno 1955 aan de kinderen in de klas vroeg wie er thuis telefoon had, staken er van de 30 kinderen 2 tot 4 hun hand op. Als je nu aan een klas met kinderen vraagt wie er geen eigen mobiel heeft steken er ook maar een paar hun hand op. Zijn we met z地 allen op deze wereld gek geworden? Die vraag is overbodig, wat telt is dat je als ouders verstandig moet omgaan met de wens en het telefoongebruik van je kind.

Vanaf welke leeftijd is een telefoon verantwoord

Allereerst lijkt het logisch dat u wacht tot het kind er over begint en dat u niet zelf gaat voorstellen dat het een mobiel mee naar school e.d. neemt. U hoeft er vroeger namelijk ook geen een gehad en toch heeft u daar geen schade van opgelopen. Maar als uw kind zelf aangeeft dat het een mobiel wil, moet u natuurlijk overwegen of hij/zij dat echt nodig heeft, want waarom zo地 uitgave doen alleen maar omdat uw zoon of dochter ook bij de groep wil horen. Als het in z地 eentje op de fiets een lange afstand moet afleggen, ligt het weer wat anders, hoewel 20 jaar geleden geen enkel fietsend kind zo地 ding had.

Ouders hebben er vaak ook baat bij

Als uw kind op 12-jarige leeftijd naar het voortgezet onderwijs gaat kan het voor u ook een geruststellende gedachte zijn dat er altijd contact met uw kind mogelijk is, bijvoorbeeld:
  • In geval van nood.
  • Bij andere urgente zaken altijd snel in contact met thuis.
  • Sociale contacten zijn ook een reden waarom kinderen een gsm kunnen hebben.
  • Soms vindt een ouder het prettig om via de gsm te kunnen zien waar een kind op een bepaald moment uit hangt.

Natuurlijk zijn er ook diverse redenen om een kind juist geen mobiel te geven, bijvoorbeeld vanwege toegang tot ongewenste sites en materiaal.

Welk type en model

Om de kosten in de hand te houden lijkt een telefoon met prepaidkaart de meest logische keuze. Dus geen gratis telefoon in combinatie met een abonnement, hoe verleidelijk het ook is want de gesprekskosten kunnen enorm uit de hand lopen, vanwege het eindeloze geklets. Er zijn speciale kinderpakketten (Hi PrePay Young), waarmee nog noodsms男es gestuurd kunnen worden zelfs als het prepaid tegoed op is.

Maak afspraken met uw kind

Spreek duidelijk met uw kind af in welke gevallen het wel en niet mag bellen. Zomaar een kletspraatje houden of alleen als het zinvol en noodzakelijk is, bijvoorbeeld als er problemen zijn. Wijs het kind erop dat het gevaarlijk is om te bellen terwijl het fietst, ondanks dat veel vriendjes en vriendinnetjes dat wel doen. En ook onder het eten en bij bezoek is het natuurlijk niet netjes om constant naar zo地 apparaat te gluren. Maar dan moet u zelf wel het goede voorbeeld geven. Dan zijn er natuurlijk tijden dat u wilt dat er niet gebeld wordt, en u wilt het ook niet stiekem in bed.

De financiën

Maak het kind duidelijk wat de gesprekskosten en sms-kosten zijn en hoeveel je slechts met een zo地 kaart kunt doen. Reken voor wat een redelijk gebruik is en wat de financiële consequenties daarvan zijn. En spreek af wat er maximaal per week besteed mag worden.

Andere risico痴

Dan loop je als ouder ook het risico dat zoon of dochter zich aanmeldt voor allerlei diensten of dure nummers gaat bellen. Wellicht inderdaad verstandig met Hi PrePay Young in zee te gaan, want bij deze op kinderen afgestemde prepaid service zijn de 0909- en 0906-nummers geblokkeerd, evenals sms-diensten.

Ook internet

Een aansluiting/verbinding met internet kost uiteraard extra geld, hetgeen bovenop de kosten van het standaard telefoonabonnement komt. Een tientje per maand ben je al gauw extra kwijt. Als uw kind een internetvoorziening op z地 telefoon heeft leer het dan gratis te whatsappen en niet langer duur te sms弾n. En natuurlijk dat er via Wi-Fi internetten geen beltegoed opgaat aan mb痴.

Controle

Soms niet onverstandig bepaalde telefoonnummers en/of bel-uren te blokkeren. U kunt ook op de eigen telefoon een Hi Pre-Pay app downloaden, waarmee je een ander z地 gebruik in de gaten kunt houden. Wees altijd alert dat uw kind z地 mobiel verstandig gebruikt en ga anders het (mondelinge) gesprek aan.

Cyberpesten

Pesten is van alle tijden, maar de methoden waarop worden moderner. Wees erop alert dat uw kind niet via z'n mobiel wordt getreiterd. Er zijn handige apps (bijv.Safety Net app) waarmee ouders hun kinderen tegen het pesten via hun smartphone kunnen voorkomen. Met zo'n app kun je zorgen dat bepaalde nummers worden geblokkeerd.
© 2012 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld ontvangen voor oude mobiele telefoon. Een oude mobiele telefoon is geld waard. Je oude mobiel verkopen kan op versc…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Geld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen door je oude mobiele telefoon te verkopen is heel simpel en het is bovendien zo geregeld. Via Envirofone…
Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Het is al jaren in opmars: bellen via internet, en dan vooral gratis bellen. Er is ook al genoeg over geschreven, maar v…

De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarDe leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarLeuke spelletjes voor binnen en buiten maken van elk kinderfeestje een groot succes. Kinderen in de leeftijd van zes tot…
Luie tieners, kan je ze motiveren?Luie tieners, kan je ze motiveren?Tieners die hele dagen op de bank hangen, niks doen en ook op school niet presteren? We kennen ze allemaal wel. Wat moet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • Online-opvoedhulp.nl (16-11-2016)
  • Hi PrePay Young, Vodafone

Reageer op het artikel "Help wat moet ik doen, ons kind wil nu al een mobiel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robbie
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!