Puberteit perikelen

Puberteit perikelen Je bent nog te jong om met zekerheid te kunnen zeggen wat je later wilt worden. Je gevoelens zijn nog in ontwikkeling, je verliefde gevoelens dus ook. Val ik meer op meisjes dan op jongens? En wat is puberteitsverlegenheid? Puistjes die nooit meer weg lijken te gaan maar alleen maar in aantal lijken toe te nemen. Waarom voel ik me soms zo intens verdrietig? Help, ik heb last van puberteit perikelen.

Je bent jong

Je bent een tiener en jouw lichaam veranderd in een razend tempo. Bij de meisjes worden de heupen wat breder en kan de eerste menstruatie beginnen. En bij de jongens ontstaat een groei spurt en gaat de stem veranderen. Alles kan bij deze groep tieners gepaard gaan met veel puistjes in het gezicht en dat is heel naar. Bovendien kunnen hormonale veranderingen in het lichaam ook zorgen voor extremere emoties zoals: plotseling kwaad worden (in de volksmond ook wel 'een kort lontje' genoemd), huilbuien, lachbuien (soms zonder duidelijke aanleiding), agressiviteit en puberteitsverlegenheid.

Puberteitsverlegenheid

Als je in de puberteit zit dan kun je heel verlegen zijn. Je durft jezelf dan niet goed te uitten terwijl gedachten op volle toeren draaien en je eigenlijk heel goed weet wat je wilt zeggen. De onzekerheid tegenover het andere geslacht kan zo erg zijn dat je er niet eens mee durft te praten. Het liefst wil je onopvallend blijven en opgaan in de massa. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt en je trekt je terug op je eigen kamer. Maar ook deze periode in je leven gaat voorbij. Tijdens je adolescentie (dat is je levensfase voordat je volwassen wordt) zal je deze verlegenheid veel minder vaak ervaren en wanneer je volwassen bent zal het weg zijn. Dat is een schrale troost voor nu, maar je kunt er wel wat aan doen:
  • Vaker contact maken met andere mensen bv. wanneer je de hond uit laat of naar de sportschool gaat.
  • Een assertiviteitscursus volgen.
  • Er met je huisarts of een andere vertrouwenspersoon over praten.

Verliefd zijn

Kriebels in je buik, een versnelde hartslag wanneer je die persoon ziet, tedere gedachten en je denkt de hele dag aan hem of haar. Je bent verliefd. De meeste van ons weten wel hoe dat voelt. Verliefd zijn is dan ook niet leeftijdsgebonden. Maar verliefdheid in combinatie met seksuele gevoelens begint wel vaak te ontstaan tijdens je puberteit. En dat is heel normaal, er is helemaal niets mis mee. Verliefdheid kan soms zo hevig zijn dat het je leven kan beheersen. En het maakt je tegelijk ook heel onzeker, want is hij of zij ook wel verliefd op mij? En stel dat je op iemand verliefd bent op iemand van hetzelfde geslacht? Hoe vertel je dat dan aan je ouders of beste vrienden? Hoe zal de omgeving op je reageren?

Je kunt heel eenvoudig twee dingen doen als je verliefd bent:
  1. Je vertelt het hem of haar gewoon en je ziet wel wat er dan gebeurd.
  2. Je vertelt het hem of haar niet en je observeert, denkt of praat er eerst met anderen over.
Eigenlijk is het leuke van puber zijn de grotere kans die je hebt dat die ander nog niemand heeft. Dan maak je dus meer kans op succes in de liefde.

Puistjes

Tijdens je puberteit neemt de talgproductie van je huid toe. Daarom krijgen veel jongens en meisjes last van puistjes. Het is vaak een heel gezoek om uit te vinden wel middel bij jou goed werkt tegen puistjes. Teveel aan je huid zitten is ook weer niet goed omdat dat juist de talgproductie kan stimuleren. Buiten antibiotica en alle gangbare middeltjes die je bij de drogist en de apotheek kunt krijgen tegen puistjes wil regelmatig zonnebanken ook weleens helpen.

Een klas vol pubers.

Terwijl de een het heerlijk vindt om volledig in de picture te staan, gaat de ander liever op in de menigte. Je hebt geluk als je heel oprecht kan zeggen dat je in een leuke klas zit. Maar dat is ook weleens anders. Als je jezelf de underdog, het pest object, voelt in de klas dan is dat super vervelend. En leraren hebben daar niet altijd een goed zicht op. Je kunt je heel gepest voelen terwijl de leerkracht en je medeleerlingen dat helemaal niet zo ervaren. Probeer dan ook eens een positief zelfbeeld te creëren. Tenslotte is hetgeen wat je uitstraalt ook hetgeen wat je bij een ander terug kunt verwachten. Bijna elke school heeft ook een vertrouwenspersoon in dienst. Erover praten is vaak het beste medicijn!
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…
Jongens en meiden in de puberteitJongens en meiden in de puberteitGemiddeld tussen de 12e en 16e jaar komen jongens en meisjes in de puberteit. Jongens over het algemeen later dan meisje…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.