Hoe stop je snel met ruziemaken?

Hoe stop je snel met ruziemaken? Binnen elke relatie is wel eens onenigheid die uitmondt in ruzie. Het is heel vervelend als een ruzie over iets kleins verandert in een heftige ruzie over iets groots. Je zult zien dat jullie dan beiden dingen zeggen die de ander onnodig kwetsen, die niet waar zijn of waardoor de relatie onder spanning komt te staan. Klinkt dat bekend? Lees deze tips om te leren hoe je een ruzie stopt voordat hij goed en wel begonnen is.

Ruzie maken hoort erbij

Als je verschilt van mening, het oneens bent met de ander, of je je vreselijk ergert, is ruzie vaak een goede uitlaatklep, het baant de weg open voor een goed gesprek. Het is niets om je voor te schamen. Bovendien heeft ruzie een functie: door af en toe een goede woorden wisseling te hebben creëer je duidelijkheid en blaas je stoom af. Die duidelijkheid brengt je meestal dichter tot elkaar. De eerste tip is daarom vooral: trek het je niet teveel aan.

Bovendien kan het zijn dat er iets anders speelt bij je partner waardoor hij of zij veel spanning ervaart en dat afreageert op jou. Met onderstaande tips voorkom je echter dat kleine onenigheden en irritaties onnodige langslepende ruzie worden. Sommige van de tips lijken wat tegen je intuïtie in te gaan, toch zul je zien dat je met deze tips ruzie vaak voorkomt of in ieder geval de angel uit de discussie haalt.

Smoor het in de kiem door goed te luisteren

Als je partner ontevreden is en met een klacht naar je toekomt is het eerste dat je moet doen goed luisteren. Intuïtief wil je graag direct reageren en uitleggen dat iets niet op een bepaalde manier bedoeld was, dat het niet waar is, of dat er een goede reden is voor je gedrag. Slik al deze uitleg in en zeg in eerste instantie helemaal niets. Als je direct reageert voelt je partner zich niet gehoord en is de kans groot dat hij of zij direct in de aanval gaat.

Bovendien moet je eerst uitzoeken wat er aan de hand is. Misschien heeft je partner wel gelijk. Bovendien moet je je afvragen of het altijd de moeite waard is om ertegen in te gaan of jezelf te verdedigen. Als je de klacht makkelijk kunt verhelpen, maak het dan direct ongedaan en bied je excuses aan. Grote kans dat dit voldoende is om je grote liefde weer tevreden te stellen, zonder dat je in een verhitte discussie terecht bent gekomen.

Bied je excuses aan

Als je iets niet makkelijk kunt verhelpen is het nog steeds belangrijk om goed te luisteren. Dit is lastig, omdat je partner als hij of zij boos is waarschijnlijk tegen je schreeuwt. Geen prettige ervaring, maar incasseer het en laat je niet teveel kwetsen. Al helemaal als je de reden dat je partner boos is, hetgeen dat je in zijn of haar ogen hebt fout gedaan, niet zo erg vindt. Het spaart je veel tijd, energie en moeite als je niet terug vecht. Luister naar wat je partner te zeggen heeft en knik als je het met hem of haar eens bent.

Als hij of zij uitgesproken is bied je oprecht je excuses aan. Zelfs als het niet jouw fout was. Probeer de woorden te gebruiken die hij of zij net heeft gebruikt in je excuses. Als zij bijvoorbeeld boos is omdat je niets in het huishouden hebt gedaan, zeg dan: “Het spijt me oprecht dat ik helemaal niets in het huishouden heb gedaan”, ook al heb je wel de afwasmachine aangezet. Door te laten zien dat je hebt geluisterd, voelt zij zich beter begrepen. Als je partner op dit moment je excuses aanvaardt, heb je hopelijk de angel uit de discussie gehaald.

Introduceer een nieuw onderwerp waardoor hij of zij zich betrokken voelt

Vaak is je partner boos omdat hij of zij zich niet gehoord of geliefd voelt. Als je nadat je je excuses hebt aangeboden over een ander onderwerp begint heb je kans dat je de ruzie weer wat relativeert. Het onderwerp kan van alles zijn, het is enkel belangrijk dat je je partner betrekt en dat hij of zij zich daardoor bijzonder voelt. Bijvoorbeeld dat je zat te denken aan jullie vakantieplannen, of dat je ergens mee zit, of iets grappigs dat je die dag hebt meegemaakt wat je graag aan hem of haar wilt vertellen. Zorg dat je hetgeen met enthousiasme vertelt, zodat de originele ruzie snel is vergeten en dat je weer dichter tot elkaar komt.

Tenslotte: kies je gevecht

Soms is het belangrijk om op je strepen te staan, maar meestal is ruzie vanwege de dagelijkse beslommeringen niet de moeite waard om veel tijd en energie mee te verliezen. Bedenk daarom voordat je in de verdediging schiet, of dit echt de moeite waard is om ruzie over te maken. Als hetgeen om iets wezenlijks gaat, blijf rustig en laat de ander uitpraten. Geef vervolgens op rustige toon, jouw kant van het verhaal. Let daarbij op dat je bij het onderwerp van de discussie blijft en niet onnodig kwetst.
© 2014 - 2020 Antoniocampina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…
Ruzie met je exRuzie met je exWanneer een relatie wordt verbroken, is dat helemaal geen leuke gebeurtenis in je leven. Maar ruzie met je ex kan voor e…
Ruzie op feestdagen of op een feestjeRuzie op feestdagen of op een feestjeWaarom maakt iemand steeds ruzie op feestjes? Waarom is er altijd ruzie binnen de familie tijdens de feestdagen? Waarom…
Ruzie maken of confronteren?Ruzie maken of confronteren?Overal waar mensen met elkaar te maken hebben ontstaan meningsverschillen. Maar hoe ga je daar goed mee om? Veel mensen…

Belangrijke tips als je online gaat daten!Belangrijke tips als je online gaat daten!Online datingsites voor gelijkgestemden. De afgelopen jaren zijn er steeds meer van dit soort websites bijgekomen. Een v…
Verslaafd aan een foute manVerslaafd aan een foute manSommige vrouwen hebben de neiging hun hart keer op keer te verliezen aan een foute man. En zijn ze eenmaal hevig verstri…
Bronnen en referenties
  • http://www.videojug.com/film/how-to-stop-a-row-in-30-seconds

Reageer op het artikel "Hoe stop je snel met ruziemaken?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Antoniocampina
Gepubliceerd: Februari 2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!