Hoe stop je snel met ruziemaken?
Binnen elke relatie is wel eens onenigheid die uitmondt in ruzie. Het is heel vervelend als een ruzie over iets kleins verandert in een heftige ruzie over iets groots. Je zult zien dat jullie dan beiden dingen zeggen die de ander onnodig kwetsen, die niet waar zijn of waardoor de relatie onder spanning komt te staan. Klinkt dat bekend? Lees deze tips om te leren hoe je een ruzie stopt voordat hij goed en wel begonnen is.
Ruzie maken hoort erbij
Als je verschilt van mening, het oneens bent met de ander, of je je vreselijk ergert, is ruzie vaak een goede uitlaatklep, het baant de weg open voor een goed gesprek. Het is niets om je voor te schamen. Bovendien heeft ruzie een functie: door af en toe een goede woorden wisseling te hebben creëer je duidelijkheid en blaas je stoom af. Die duidelijkheid brengt je meestal dichter tot elkaar. De eerste tip is daarom vooral: trek het je niet teveel aan.
Bovendien kan het zijn dat er iets anders speelt bij je partner waardoor hij of zij veel spanning ervaart en dat afreageert op jou. Met onderstaande tips voorkom je echter dat kleine onenigheden en irritaties onnodige langslepende ruzie worden. Sommige van de tips lijken wat tegen je intuïtie in te gaan, toch zul je zien dat je met deze tips ruzie vaak voorkomt of in ieder geval de angel uit de discussie haalt.
Smoor het in de kiem door goed te luisteren
Als je partner ontevreden is en met een klacht naar je toekomt is het eerste dat je moet doen goed luisteren. Intuïtief wil je graag direct reageren en uitleggen dat iets niet op een bepaalde manier bedoeld was, dat het niet waar is, of dat er een goede reden is voor je gedrag. Slik al deze uitleg in en zeg in eerste instantie helemaal niets. Als je direct reageert voelt je partner zich niet gehoord en is de kans groot dat hij of zij direct in de aanval gaat.
Bovendien moet je eerst uitzoeken wat er aan de hand is. Misschien heeft je partner wel gelijk. Bovendien moet je je afvragen of het altijd de moeite waard is om ertegen in te gaan of jezelf te verdedigen. Als je de klacht makkelijk kunt verhelpen, maak het dan direct ongedaan en bied je excuses aan. Grote kans dat dit voldoende is om je grote liefde weer tevreden te stellen, zonder dat je in een verhitte discussie terecht bent gekomen.
Bied je excuses aan
Als je iets niet makkelijk kunt verhelpen is het nog steeds belangrijk om goed te luisteren. Dit is lastig, omdat je partner als hij of zij boos is waarschijnlijk tegen je schreeuwt. Geen prettige ervaring, maar incasseer het en laat je niet teveel kwetsen. Al helemaal als je de reden dat je partner boos is, hetgeen dat je in zijn of haar ogen hebt fout gedaan, niet zo erg vindt. Het spaart je veel tijd, energie en moeite als je niet terug vecht. Luister naar wat je partner te zeggen heeft en knik als je het met hem of haar eens bent.
Als hij of zij uitgesproken is bied je oprecht je excuses aan. Zelfs als het niet jouw fout was. Probeer de woorden te gebruiken die hij of zij net heeft gebruikt in je excuses. Als zij bijvoorbeeld boos is omdat je niets in het huishouden hebt gedaan, zeg dan: “Het spijt me oprecht dat ik helemaal niets in het huishouden heb gedaan”, ook al heb je wel de afwasmachine aangezet. Door te laten zien dat je hebt geluisterd, voelt zij zich beter begrepen. Als je partner op dit moment je excuses aanvaardt, heb je hopelijk de angel uit de discussie gehaald.
Introduceer een nieuw onderwerp waardoor hij of zij zich betrokken voelt
Vaak is je partner boos omdat hij of zij zich niet gehoord of geliefd voelt. Als je nadat je je excuses hebt aangeboden over een ander onderwerp begint heb je kans dat je de ruzie weer wat relativeert. Het onderwerp kan van alles zijn, het is enkel belangrijk dat je je partner betrekt en dat hij of zij zich daardoor bijzonder voelt. Bijvoorbeeld dat je zat te denken aan jullie vakantieplannen, of dat je ergens mee zit, of iets grappigs dat je die dag hebt meegemaakt wat je graag aan hem of haar wilt vertellen. Zorg dat je hetgeen met enthousiasme vertelt, zodat de originele ruzie snel is vergeten en dat je weer dichter tot elkaar komt.
Tenslotte: kies je gevecht
Soms is het belangrijk om op je strepen te staan, maar meestal is ruzie vanwege de dagelijkse beslommeringen niet de moeite waard om veel tijd en energie mee te verliezen. Bedenk daarom voordat je in de verdediging schiet, of dit echt de moeite waard is om ruzie over te maken. Als hetgeen om iets wezenlijks gaat, blijf rustig en laat de ander uitpraten. Geef vervolgens op rustige toon, jouw kant van het verhaal. Let daarbij op dat je bij het onderwerp van de discussie blijft en niet onnodig kwetst.