Hoe word ik financieel onafhankelijk

Financiële onafhankelijkheid is geweldig om te realiseren en gelukkig kan dit nu ook. Door het toepassen van deze regels zul jij financieel vrij worden.

Wat is financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid kan voor ieder individu een andere betekenis hebben, een ander bedrag zijn of een geheel andere waarde hebben, maar over het algemeen is er een duidelijke richtlijn die de meeste mensen wel zullen begrijpen, zullen willen aanhouden en bereiken.

‘Wanneer je op je gemak je leven kunt leiden, zonder je druk te hoeven maken over financiën en het geld het werk voor jou doet en niet andersom, pas dan kun je zeggen: Ik ben financieel onafhankelijk!’

Dit kan betrekking hebben op verscheidene categorieën mensen. Van levensgenieters, tot spaarders en van extremisten tot idealisten. Het hoeft ook geen betrekking te hebben op je eigen bankrekening – alhoewel dit vaak wel het geval is. Mensen kunnen ook financieel vrij zijn wanneer ze in het bezit zijn van geen of vrij weinig materiële producten, maar om het gros te informeren, leg ik de nadruk op financiële vrijheid in de zin van het rustig kunnen leven en het teren op je eigen geld, zonder je druk te maken over het feit dat het op kan raken. Bij financiële vrijheid gaat het niet om rijk worden. Het gaat erom dat jij een comfortabel leven kunt leiden en zoals al eerder gezegd, dit bedrag is voor iedereen verschillend.

Uitleg van de regels

Het klinkt allemaal leuk die financiële vrijheid, maar laten we eerlijk zijn, dit is niet voor iedereen weggelegd. Financiële onafhankelijkheid bereik je niet door rustig op je kont te zitten wachten tot het je komt aanwaaien. Nee, in het begin moet je hier hard voor werken en er moeite insteken. Later gaat wordt dit makkelijker en zul je – vanzelfsprekend – je hier niet meer druk over hoeven maken en heb je financiële vrijheid gerealiseerd.

Wat bedoel ik met ‘je moet er veel werk in steken’. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het begin vaak het moeilijkste is. Je zult nieuwe routines gaan aannemen, misschien zelfs een geheel nieuwe levensstijl en dat is voor je brein soms nog knap lastig deze routines om te gooien. Ik vertel dit, omdat ik wil benadrukken dat iedereen het KAN, maar niet iedereen het WIL. Pas wanneer je dit wilt, zullen de regels voor jou duidelijk en gemakkelijk worden.

De regels puntsgewijs

  • Iedere regel is belangrijk om financiële onafhankelijkheid te genereren, de volgorde van regels is dus ook geheel willekeurig

Regel 1:
Het is belangrijk om je uitgaven te verkleinen. Als jij op een maandelijkse basis 1500 euro uitgeeft aan de dingen die jij nodig (of niet nodig) hebt gedurende die maand, zul je een manier moeten vinden om die uitgaven te verkleinen. Kijk wat je kunt schrappen en waar je kunt inkrimpen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je vaste lasten niet gaat betalen of gaat uithongeren.

Stel, je uitgaven bestaan alleen uit vaste lasten en boodschappen en dat is ook het maximale bedrag dat je kwijt kunt. Er is geen ruimte om te krimpen in andere uitgaven. Wat kun je dan doen: Je kunt overstappen naar goedkopere merken met de boodschappen, zuiniger doen met gas, water en licht of zelfs proberen af te dingen op de prijs die je moet betalen. Wees creatief, bedenk iets.

Regel 2:
Naast het verkleinen van je uitgaven is het ook belangrijk om je inkomsten te vergroten. Wanneer je werkt (dit is een actief inkomen) zul je moeten zorgen dat je meer gaat verdienen. Laat zien wat je waard bent op je werk, kies er een andere baan naast of kies überhaupt een andere baan. Er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken om meer geld te generen en wat we zojuist hebben besproken, betreft het actieve inkomen, het werken op uurbasis. Het is een mogelijkheid om zo geld te verdienen, maar de beste manier is om geld passief te verdienen. Een passief inkomen krijgen. Hoe je dat kunt doen wordt uitgelegd in de volgende regels.

Regel 3:
Een passief inkomen verkrijg je door het geld voor jou te laten werken. Je werkt niet meer op uurbasis, zoals je bij een baan doet. In feite, wat ze hier doen is jou leven bepalen. Jouw baas zegt indirect: jij werkt dan en dan voor mij en ik bepaal wanneer jij naar huis mag om je partner en/of kinderen en familie te zien. Je baas kan bepalen wanneer jij moet werken en jij moet je daar maar op aanpassen. Wat je dus kunt doen is een passief inkomen krijgen. Hoe je dit kunt doen, kun je lezen in 'Zo creëer je passief inkomen.'

Regel 4:
Maar door alleen deze regels braaf toe te passen kom je er natuurlijk niet. Het is ook de bedoeling dat je van binnen verandert. Je zult je mind erop moeten instellen. Je leest dit artikel nu en waarschijnlijk denk je: dit is best veel werk en hoe pak ik dit aan? Makkelijk, doordat je al zo ver bent gekomen is je mind al een klein beetje verandert en de wil om financiële onafhankelijkheid te genereren vergroot. Je bent er natuurlijk nog niet, maar door hier iedere dag een aantal uur mee bezig te zijn (fysiek en/of mentaal) zal het uiteindelijk in je onderbewuste zakken en het als vanzelf gaan. Als jij je eerste overwinning ziet, zal het gemakkelijker worden door te gaan.

Regel 5:
Durf je overwinningen te vieren. Er wordt tegenwoordig veel te weinig feest gevierd. Mensen zijn veel te kritisch op zichzelf en durven zichzelf niet te complimenteren met hun eigen overwinningen. Wanneer je dit wel doet, zul je gemotiveerd worden om door te gaan en trots op jezelf te zijn. Je creëert meer zelfvertrouwen, waardoor je onafhankelijker wordt. En uiteraard leidt dit tot financiële onafhankelijkheid! Als jij je overwinningen viert, geeft dit een signaal aan je hersenen die vervolgens dan denken dat jij een heleboel kan. Vier je successen dus.

Regel 6:
Het is niet de bedoeling dat al je inkomsten bij je blijven, want wanneer je dit doet, zul je nooit geheel financieel onafhankelijk worden. Waarom niet? Wanneer je al het geld dat je ontvangt, zowel actief als passief, niet durft uit te geven, omdat je anders bang bent dat je al het geld kwijt raakt en nooit financieel vrij wordt, dan zul je het ook nooit worden. Want, het is de bedoeling dat je durft uit te geven / investeren. Zoals de omschrijving financiële onafhankelijkheid al liet weten, moet je je niet druk maken over je financiële status. En als je alles bij je houdt en op je centen let, doe je dit wel. Het is dus belangrijk dat je uiteindelijk ook geld uitgeeft. Investeer het, zij het in jezelf of bijvoorbeeld een project dat je al jaren hebt willen doen.

Gefeliciteerd met je financiële onafhankelijkheid

Wanneer je al deze regels zorgvuldig toepast, zit er niks anders op dan te genieten van je financiële onafhankelijkheid. Gefeliciteerd! :)
© 2011 - 2024 Bunne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financiele onafhankelijkheidFinanciele onafhankelijkheidGeld speelt in het leven van bijna iedereen een belangrijke rol. Vaak weerhoud een (gebrek) aan geld mensen ervan dingen…
Rijk worden? Een droom of een reële toekomstvisieRijk worden? Een droom of een reële toekomstvisieWe kunnen allemaal rijk worden maar we beseffen dat niet. Financieel onafhankelijk worden is minder gecompliceerd dan me…
Secrets Of The Millionaire MindSecrets Of The Millionaire Mind'Secrets Of The Millionaire Mind' is de bestseller van auteur T. Harv Eker. Na dit boek bleef het niet stil en al gauw v…
Wat is passief inkomen?Wat is passief inkomen?Wat wordt verstaan onder een passief inkomen? En hoe verkrijg je een passief inkomen? Kun je rijk worden met een passief…

Overwin je angst voor succesSucces kan iedereen krijgen, maar er zijn genoeg angsten die mensen er van weerhouden om actie te ondernemen en daadwerk…
Mogen homoseksuele stellen kinderen adopteren?Er is veel discussie gaande over het adopteren van kinderen door homoseksuele stellen. Als een kind geadopteerd wordt do…
Bronnen en referenties
  • http://www.examiner.com/images/blog/wysiwyg/image/financial_freedom.jpg
  • http://www.thebigdreamer.com/wp-content/uploads/2009/08/financial-freedom.jpg
  • http://www.innovatieforganiseren.nl/wp-content/uploads/2009/09/vrijheid.jpg
Bunne (5 artikelen)
Laatste update: 18-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.