Rust en evenwicht vinden in je leven is belangrijk
Wanneer we om ons heen naar de mensen kijken dan zien we dat velen gehaast zijn. Vaak hoor je van mensen dat ze te weinig tijd hebben en nauwelijks kunnen genieten van het hedendaagse bestaan. Je hoort mensen regelmatig zeggen: druk, druk, druk als je vraagt hoe het met ze gaat. Een paar simpele tips kunnen al tot meer rust leiden. Men is zo bezig met de dagelijkse dingen dat er vergeten wordt om even stil te staan bij het moment van nu. Laat het heden op je inwerken en neem hiervoor de tijd.
Leef het leven nu vandaag
Dit is een oude wijsheid die niet genoeg herhaald kan worden. We zijn vaak bezig met wat er allemaal nog gedaan moet worden en leggen onszelf een takenpakket op waarvan we vooraf al weten dat dit toch niet klaar komt. Soms zijn we ook verdiept in het verleden. Maar dat verleden kunnen we niet meer veranderen. Je zult het verleden moeten accepteren zoals het is. Het leven is niet altijd eerlijk, het is zoals het is en dat staat vast. Wel kunnen we leren van onze ervaringen maar ons blijven verdiepen in datgene wat geweest is kunnen we beter vermijden. Vandaag leef je en nu mag je genieten van dit moment.
Goede gewoonte
Zo probeer ik altijd 's morgens een half uurtje alleen te zijn met mijn gedachten. Je ziet het licht worden en de straat tot leven komen. De natuur ontwaakt en de vogeltjes beginnen te zingen. Ook als we op reis zijn probeer ik 's morgens een hoekje te vinden waar ik de dag bewust kan beginnen. Alleen zijn met je gedachten en de dag die komt dan zien als een geschenk is een voorwaarde voor een fijne start.
Plannen
Vanzelfsprekend betekent het leven
nu leven niet dat je geen planning moet maken. Een planning voor de korte termijn en eentje voor de langere termijn zal altijd nodig zijn. Maar als dat klaar is geeft het rust in je hoofd. Probeer zodanig te plannen dat je ook
afspraken met jezelf in plant. Gebruik die tijd dan om datgene te doen wat je op dat moment prettig vindt. Als ik soms zie wat gezinnen allemaal inplannen in het leven van hen zelf en dat van hun kinderen dan schrik ik van de hoeveelheid sporten, muziek, verjaardagen en alles wat er op het programma staat. Schooltijden en werktijden moeten worden gecombineerd. Kinderen moeten gehaald en gebracht worden en dus zal er heel goed gepland moeten worden. Maar kijk ook eens naar wat echt belangrijk is en wat vindt ieder nu echt leuk. Ben je blij met zo'n volle agenda? Wat gebeurt er als er wat wordt geschrapt?
Het gesprek
Dagelijks voeren we allerlei gesprekken met onze partner, kinderen, vrienden en collega's. We gaan veel in discussie zonder ons goed af te vragen of deze discussie wel nodig is. Ook vinden we dat we direct in een gesprek onze eigen belevenissen moeten gaan vertellen, maken soms zinnen van anderen af of vallen in de rede. Wanneer je aan jezelf eens de vraag stelt of alleen luisteren niet beter is dan kan dit tot verrassende inzichten leiden.
Rust en luisteren
Natuurlijk als ons wat gevraagd wordt kunnen we antwoord geven maar een wat rustigere opstelling van jezelf in de discussie biedt rust. We hoeven niet altijd de discussie aan te gaan en wat levert het ons op of we gelijk hadden of niet? Vooral het goed luisteren is erg moeilijk en het blijven oefenen in het luisteren naar de ander is zeer waardevol en kan bijdragen aan onze eigen rustige houding.
Dankbaarheid
Het woordje dankbaar is bijna uit onze vocabulaire verdwenen. Hoe vaak spreken we dit nog uit? Toch is het voor een gevoel van evenwicht van groot belang om stil te staan bij de dingen die je bereikt hebt en dankbaar te zijn voor het leven wat je mag leven. Hoe blij mag je zijn met je goede gezondheid, het hebben van een fijne relatie, je prachtige kinderen, je ouders die je kansen geboden hebben of voor je klaar staan, de natuur in haar pracht met de verschillende seizoenen. Als je het belangrijk vindt mogen daar best materiële zaken bij zijn. Het huis waar je in woont, de baan die je hebt, de reis die je maakt, de dingen die je bereikt hebt. In Nederland zijn we niet zo gewend om te koop te lopen met datgene wat we hebben bereikt maar we hoeven het ook niet te negeren. Het maakt ons tot wie we zijn en daar mogen we dankbaar voor zijn. Dat mogen we ook tonen aan anderen op het juiste moment.
Maak van probleem een kans
We krijgen dagelijks te maken met problemen groot of klein. Nu kunnen we ons gaan ergeren maar er zijn ook andere manieren om problemen te lijf te gaan en dat is door te kijken of we het probleem kunnen ombuigen in een kans. Hoe doe je dit? Eerst door je af te vragen of je er misschien op een andere manier dan de gebruikelijke naar kunt kijken. Vervolgens kan je eens kijken hoe je het probleem oplost en wat je er dan van geleerd hebt. In de wetenschap worden heel vaak ontdekkingen gedaan nadat een onderzoek iets totaal anders oplevert dan wat de doelstelling van het onderzoek was. Iets dergelijks kunnen we zelf bij het oplossen van problemen hanteren. We hebben n.l. vaak een vastgeroeste gewoonte in hoe we met problemen omgaan. Een simpel voorbeeld: Jantje is vervelend, dus Jantje krijgt straf. Maar waarom is Jantje vervelend? Als we de oorzaak hebben gevonden dat Jantje honger heeft, dan geven we hem te eten in plaats van straf. Hierbij moeten we dan wel de tijd nemen om eerst het probleem te onderzoeken en onze eigen voortvarende manier van handelen even loslaten.Ook dienen we te beseffen dat we de wereld altijd zien door ons eigen
brilletje. Of we het nu willen of niet de plaats waar we geboren zijn en de opvoeding en de omstandigheden waarin we zijn opgegroeid bepalen onze manier van kijken. Als we ons hiervan bewust zijn dan kunnen we gaan onderzoeken waar onze vooroordelen vandaan komen en pas dan geven we onszelf de kans op een nieuwe en andere manier naar zaken te kijken.
Niets doen mag ook
Velen van ons zijn opgegroeid met de gedachte dat je altijd
bezig moet zijn. Al in oude tijden was het gezegde: Een vrouwenhand en een paardentand moeten altijd in beweging zijn. Zo werd je als kind al opgevoed. En veel mensen vinden nog altijd dat ze moeten roepen
druk, druk terwijl het juist zo goed is om ruimte te nemen om eens even niks te doen. Als een kind zegt dat het zich verveelt, dan gaan we direct alles aanbieden zodat de verveling weg is. Misschien is het beter om het maar eens even zo te laten want dan kan het kind zelf denken.
Voorbeeld
Als voorbeeld wil ik een eigen ervaring noemen. Jaren geleden kwam ik, terwijl ik een drukke baan had, onverwacht in het buitenland in het ziekenhuis terecht. Alle planning was tevergeefs geweest en mijn wereld stond even op de kop. Dagenlang moest ik stil zitten en de dag doorkomen. Een beetje leesvoer en artsen en verplegend personeel die heel lief waren maar ik had niks meer zelf in de hand. Dit heeft een ommekeer in mijn wereld gebracht. Het werk waarvan ik dacht dat alles in het honderd zou lopen als ik er niet bij was werd door aardige collega's opgepakt. In de thuissituatie deed iedereen een stapje extra en alles ging gewoon door. Toch was men blij toen ik weer terug was. Maar het dagenlange stille denken heeft mij goed gedaan en geleerd dat het nodig is om tijd voor jezelf te nemen om na te denken. Gedachten moeten de vrije loop kunnen krijgen. Door deze ervaring ben ik de betrekkelijkheid van veel dingen gaan zien en ik kan zeggen dat ik veel bewuster in het leven ben gaan staan. Hoofd en bijzaken zijn nu beter te onderscheiden.
Nee zeggen moet je leren
Wanneer er wat gevraagd wordt is het logisch dat je kijkt of je aan de vraag kunt voldoen. Het kan echter ook wel voorkomen dat je geen mogelijkheden ziet om een bepaalde afspraak te maken of dat je iets niet wilt uitlenen bijvoorbeeld. Het kost veel mensen dan moeite om dit kenbaar te maken. Het is altijd goed om iets voor een ander te doen maar het is niet altijd nodig. Soms maak je een keuze voor jezelf en dat mag gerust. Wanneer je dat uitlegt dan zal de ander daar begrip voor hebben. Wel is het heel belangrijk dat je duidelijk zegt wat je wilt en niet wilt.
Als je dit artikel hebt gelezen neem dan eens rustig de tijd om te kijken of er iets in staat dat voor jezelf is toe te passen. Je zult merken dat er meer rust en evenwicht mogelijk is dan je denkt.