Tekst op condoleancekaart

Tekst op condoleancekaart Een tekst bedenken op een condoleancekaart. Veel mensen vinden het altijd erg moeilijk om een tekst te bedenken voor een condoleancekaart, in de volksmond ook wel rouwkaart genoemd. Schrijven wat je voelt nadat iemand is overleden is ook niet eenvoudig. Maar het kan verder gaan dan ,,Veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.’’ Allerlei teksten voor condoleancekaarten staan hieronder. Van boeddhistische teksten voor rouw tot islamitische rouwteksten. En van christelijke tot algemene woorden van rouw voor nabestaanden. Zodat je ze zelf niet hoeft te bedenken.

Een intieme relatie laat zich vaak gemakkelijker beschrijven dan een afstandelijke

Om een goede tekst voor een condoleancekaart te schrijven, vergt tijd en inspanning. Bovendien hangt het er vanaf of de relatie met de nabestaanden of de overledene erg intiem was. In dat laatste geval is het vreemd genoeg vaak gemakkelijker om iets te schrijven dat ook nog een beetje persoonlijk is, dan in het eerste geval. Toch worstelen veel mensen in beide gevallen daar nog mee.

Condoleancekaart voor een jong of oud iemand

Natuurlijk maakt het uit of er een jong of een oud iemand is overleden. Ook de omstandigheden spelen mee. Voor iemand die abrupt uit het leven is weggenomen door bijvoorbeeld een ongeluk is vaak een andere tekst te bedenken dan bij iemand die al maanden ziek is en waarvoor het einde eigenlijk als een verlossing komt. Ook maakt het natuurlijk uit wie er achterblijven. Als een vader of moeder wegvalt en een echtgenoot of echtgenote achterlaat en een kind of meerdere kinderen kan de tekst heel anders zijn dan bij iemand die geen mensen meer achterlaat.

Bijbel, Koran, meditaties, het eigen geheugen voor condoleanceteksten

Bij het schrijven van teksten kan gebruik gemaakt worden van in feite alles wat er op deze wereld al is geschreven, gezongen of gedrukt. Er zijn al zoveel wijze woorden gesproken over lijden, overlijden, het heengaan en troost dat daaruit best geput mag worden. Probeer wel te bedenken wat de nabestaanden fijn vinden om te lezen. Iemand die Moslim is wil waarschijnlijk liever een vers uit de Koran horen dan een Boeddhistische spreuk. Ook steekt het nauw bij eigen bewoordingen. Nabestaanden bevinden zich in een situatie waarin ze al vrij kwetsbaar zijn en condoleancekaarten waaruit weinig medegevoel spreekt, is vaak niet iets waar ze op zitten te wachten. Alleen een naam is ook wel heel erg kaal. Zet in ieder geval iets van een tekst in een kaart al is het dan alleen maar ,,Veel sterkte met dit grote verlies’’.

Beschrijf wat de ander heeft betekend in een condoleancetekst

Wie echt een heel goede band had met de overledene of de nabestaanden kan ook gewoon putten uit de herinnering. Schrijf over een bijzondere gebeurtenis die samen is meegemaakt, een mooie dag of de laatste ontmoeting met de persoon in kwestie. Of zet op de kaart dat de herinneringen zo prachtig zijn, maar dit overlijden zo zwaar en onbegrijpelijk.

Voorbeelden van teksten op een condoleancekaart

Om mensen te helpen die er echt zelf niet uitkomen hieronder een aantal teksten. Zij kunnen wellicht bijdragen aan een goede condoleancekaart.

 • Soms laat iemand een krachtige impressie bij ons achter door iets te zeggen, en soms maakt iemand net zo’n sterke indruk op ons door te zwijgen (Dalai Lama)
 • Een boom die in bloei staat, zal later in de herfst zijn bladeren verliezen en kaal worden. Mooi wordt lelijk, jong wordt oud en een fout verandert in een deugd. Dingen blijven nooit hetzelfde en er is niets wat echt bestaat. Daarom bestaan leegte en de wereld der verschijnselen gelijktijdig naast elkaar. (Dalai Lama)
 • Sommige mensen die lief en aantrekkelijk zijn, sterk en gezond, sterven helaas jong. Dit zijn meesters die zich vermomd hebben om ons iets te leren over vergankelijkheid en mededogen.
 • Hoogstaande menselijke eigenschappen zoals eerlijkheid, oprechtheid en goedaardigheid kunnen niet met geld worden gekocht, noch door machines worden geproduceerd. Alleen de geest kan ze voortbrengen. De geest die we innerlijk licht noemen. (Dalai Lama)
 • Iemand zei me dat het leven na het overlijden van je moeder nooit meer hetzelfde zou zijn. Ze had gelijk. Ik leef mee met jou als kind, dat nu ook zonder moeder verder moet en waarvan het leven nooit meer hetzelfde zal zijn.
 • Hij (zij ) zit zo diep in mij, dat hij(zij) altijd in mij wakker zal liggen (Vrij naar Het zwaard van de Krab)
 • Allah zweert dat de dag van de opstanding plaats zal vinden. Hij die de mens uit een vallende druppel heeft gemaakt, is in staat om de losse beenderen na de dood weer bij elkaar te brengen. (Vertaling Koran Kader Abdollah)
 • Voor de vrome mensen worden de tuinen van het paradijs dichterbij gebracht. Dat hebben Wij hun beloofd. Er wordt tegen hen gezegd:,,Salam. Welkom. Loop verder. Deze dag is het begin van de eeuwigheid.’’ Ze krijgen daar alles wat ze verlangen. En Wij hebben nog meer voor hen” (Vertaling Koran –Kader Abdolah)
 • Ongetwijfeld mogen zij die de Koran lezen en bidden, en heimelijk en openlijk geven van wat Wij hen gegeven hebben, hopen dat Allah hen daarvoor zal belonen. Hij zal hen volledig belonen. En nog meer. Hij beloont en vergeeft. Ze zullen in de tuinen van geluk terechtkomen waar ze armbanden van goud en parels dragen en hun kleding van zijde is. Zij zullen zeggen:,,Geprezen zij Allah, die verdriet van ons heeft weggenomen en die ons een plek voor de eeuwigheid heeft gegeven, waar we ons nooit zullen vervelen. (Vertaling Koran – Kader Abdolah)
 • Troostrijke woorden schieten in deze tekort. Ik ben er echter van overtuigd dat (naam van een bekende die ook is heengegaan) hem of haar nu opwacht en zal opvangen in die andere dimensie die voor ons zoveel geheimen kent.
 • Zuchten die rijzen en dalen in de tijdloze lucht (Dante – Divina Commedia)
 • We hadden elkaar veel eerder moeten tegenkomen. Maar voor de tijd die we samen hadden, ben ik meer dan dankbaar.
 • Somber als een leeg huis (vrij naar Gustav Flaubert, Madame Bovary)
 • Ik maakte hem (haar) tot mijn spiegel ( Vrij naar Suleyman Celebi)
 • Er zullen nooit genoeg tranen zijn voor dit grote verdriet. Ik droog degenen die ik vergoten heb en bereid me voor op de volgende.
 • Groot mens, warm hart, zoveel liefde. En nu zoveel verdriet….
 • Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde. Want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld (Romeinen 13:8)
 • Geef mij het geduld om te aanvaarden, wat ik niet kan veranderen. Geef mij de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen. En geef mij de wijsheid om het onderscheid tussen beide te kunnen maken. (Reinold Niebuhr)
 • Er is een vaste wet in ons leven: als de ene deur zich voor ons sluit, gaat een andere open (André Gide)
 • De schijnbare dood van het lichaam is de ware geboorte van de ziel. (Hazrat Inayat Khan)
 • Ik plaats mijn boog in de wolken (Genesis 9:13a)
 • Ieder wezen is geboren voor een specifiek doel. En het licht van dit doel is aangestoken in de ziel (Sa ‘Adi)
 • De regendruppel boort zich door de steen, de wolk splijt de berg. In het dal stroomt de beek vrij en vindt haar eigen weg (Ray Grigg, de Tao van relaties)
 • Kijk in het donker. Tast in de leegte. Luister in de stilte. (Ray Grigg, de Tao van relaties)
 • Laat de stilte spreken. Luister naar de stilte. Luister naar het geluid tussen de woorden. (Ray Grigg, de Tao van relaties)
 • Ik prijs de dag dat ik haar (hem) tegenkwam.
 • Ik loof, ik prijs, ja ik zegen de dag dat ik haar (hem) heb ontmoet.
 • Ik had ook zonder haar (hem) gelukkig kunnen leven. Maar nu niet meer. Nooit meer. (Vrij naar Huub Oosterhuis)
 • Alle momenten met haar (hem) waren de kostbaarste geschenken die we hadden. (Vrij naar Thich Nhat Hahn)
 • Hier sta ik, ik kan niet anders. God helpe mij, amen. (Maarten Luther)
 • Als droefheid en vreugde komen, kan ik hun komst niet verhinderen. Noch hen weerhouden bij heengaan. (Tsjwang-Tze)
 • Zeg me dat het niet zo is. Zeg me dat het niet waar is.... (Frank Boeijen)
 • Dit jonge leven waar zoveel liefde van uitging zo te moeten zien heengaan is onverteerbaar. En niet te begrijpen.

Langere verzen

Samen...
Wat we samen hebben
is niet te zeggen met woorden
niet te vangen in een zin
't Is meer nog dan 't gevoel
van liefde in 't prilste begin

Wat ontstaan is tussen jou en mij
zal nooit breken als glas
nooit verdampen als wijn
want wat er altijd was
zal er ook altijd zijn
J. Mellink

There is an old belief

There is an old belief
that on some distant shore
Far from despair and grief
old friends shall meet once more.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Condoleance: teksten en gedichtenCondoleance: teksten en gedichtenEen condoleancekaart of rouwkaart schrijven is niet altijd even makkelijk: hoe laat je de nabestaanden weten hoezeer je…
Kaart uitkiezen om een ernstig zieke sterkte te wensenKaart uitkiezen om een ernstig zieke sterkte te wensenVoor iemand die ernstig ziek is geworden is het krijgen van een kaartje met de post erg fijn. Op zo'n manier een zieke s…
Hoe schrijf ik een goede tekst of artikel?Hoe schrijf ik een goede tekst of artikel?Een goede tekst schrijven is best moeilijk. Een goed geschreven tekst bestaat altijd uit drie delen: een inleiding, midd…

Bestaat monogamie?Bestaat monogamie?Het is al veel vaker besproken....monogamie. Maar, ik wil ik er toch nog eens op ingaan. Het is namelijk echt vaak een p…
Meer tussen hemel en aardeMeer tussen hemel en aardeVeel mensen zijn ervan overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde. Helaas is dit feit in principe erg moeilijk aan t…
Bronnen en referenties
 • Diverse boeken en kranten en tijdschriften
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.