Zuinig met water tips

Zuinig met water tips In Nederland komt water uit de kraan dat erg schoon is en de kwaliteit van het water is heel erg goed, daarom is het van groot belang dat wij er goed mee omgaan. Dit is om verdroging te voorkomen en onnodige verspilling, zowel voor samenlevenig en milieu als voor uw rekening van het waterverbruik. U kunt onderstaande adviezen direct toepassen maar soms moet u eerst wat geld investeren om water te kunnen besparen.

Drinkwater

Vaak worden er al enkele liters schoon drinkwater verspild met tandenpoetsen, dit is echt zonde vooral omdat het veel energie kost en het niet goedkoop is om drinkwater van deze kwaliteit te maken. In nederland wordt elk jaar meer water gebruikt, dus moet er steeds meer geproduceerd worden,dit zal zeker zijn invloed hebben op de prijs. Maar u kunt uw kosten laag houden van uw waterrekening door slim en verstandig met water om te schieten en bovendien is het ook nog gunstig voor het milieu.

Het milieu

Controleer uw leidingen want lekkende leidingen, al zijn het maar 10 druppeltjes zijn al gauw 1000 liter per jaar, kunnen vele liters water verspillen. Stop een minuutje eerder met douchen, als we dat allemaal zouden doen worden er op jaar basis miljarden liters water minder verbruikt en miljoenen m3 gas minder gebruikt. Spoel geen restjes van medicijnen of verf door de wadbak of toilet maar spaar deze op en bied deze aan bij de speciale aanbiedstations van uw gemeente reiniging. Dit soort restafval kan in het grondwater terecht komen en negatieve invloed hebben op de waterwinning. Door moderne toiletstortbakken en douchekoppen kan er veel water bespaart worden. Neem een douche, u gebruikt ongeveer 70 liter water ipv een bad, hierbij gebruikt u ongeveer 130 liter water. U kunt met een spoelonderbreker op de stortbak van uw toilet wel 7 tot 8 duizend liter water besparen. Als u warmwater wilt hebben komt er eerst koudwater uit de kraan, vang dit op en gebruik dit voor de planten water te geven of was uw groente ermee. U kunt het water vrebruik verminderen door de opening van het gat kleiner te maken, hiervoor zijn speciale ringen voor te koop of een aangepast mondstuk, deze kostenmaar een paar euro en u kunt er 2 tot 3 duizend liter water meebesparen. Alleen de wasmachine gebruiken als hij vol zit, dit leverd ook veel energgie besparing op naast waterbesparing.

In en rond het huis

Het is in de zomer niet nodig de tuin elke dag te besproeien, doet dit 1 tot 2 keer perweek. Dan zullen de planten langere wortels krijgen en in tijden van droogte kunnen de planten met de langere wortels dieper uit de grond water kunnen vinden. Gebruik emmers water ipv de tuinslang dit zal u een forse besparing van ongeveer 75 procent opleveren. Als u 1 liter olie morst kan dit zorgen dat er 1 miljoen liter water niet meer geschikt is voor onze drinkwatervoorziening, ga zorgvuldig te werk als u olie wlt bijvullen.Het klinkt ouderwets maar een regenton waar in u het regenwater opvangt kunt u goed gebruiken om uw auto te wassen of voor de tuin. Het is zachtwater en u heeft het altijd binnen bereik.

Energiezuinige apparatuur

Het is ook mogelijk bij vervanging van uw wasmachine en/of cv ketel of andere apparatuur te kiezen voor energiezuinige en waterbesparende apparatuur. Het is niet alleen gunstig voor het milieu maar u bespaart er ook nog eens een leuk bedrag mee op uw gas- water en lichtrekening.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Gebruik een waterton om de tuin te sproeien en te besparenGebruik een waterton om de tuin te sproeien en te besparenGemak dient de mens en dus sproeien we de tuin vaak met schoon leidingwater. Toch zijn er een aantal argumenten, waarom…
Kraanwater is niet altijd water om te drinkenKraanwater is niet altijd water om te drinkenSchoon en lekkker drinkwater uit de kraan, we zijn er aan gewend en mee verwend! In het buitenland is het lang niet alti…
Tips om geld te besparen op waterTips om geld te besparen op waterVeel mensen kunnen nog wel wat besparen op water in en om het huis. Met wat kleine aanpassingen kunnen we voor onszelf e…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.