Kan reïncarnatie de wereld verbeteren?
Reïncarnatie heeft al een tijdje het terrein van religie verlaten. Ook steeds meer wetenschappers buigen zich over het onderwerp en concluderen dat het niet valt uit te sluiten. Wereldwijd zijn er dan ook heel wat aanwijzingen voor het bestaan van wedergeboorte. Toch blijft het onderwerp voor veel mensen taboe. Het valt nog maar af te wachten of de mens ooit het bestaan ervan zal kunnen bewijzen. En hoe werkt het? Ligt de wet van karma aan de basis van het proces? In afwachting kunnen we ons wel afvragen wat de impact op de wereld zou zijn indien reïncarnatie bestaat of wanneer dit idee tot het ‘mainstream’ denken zou horen. Hoe zou wedergeboorte ons leven en de wereld verbeteren?
Reïncarnatie: niet enkel voor oosterse religies /
Bron: Peggy Marco, PixabayReïncarnatie: kan het de wereld verbeteren?
Reïncarnatie: iets voor mystieke, verre oosterse culturen? Vergeet het maar. Ook in het westen wint het idee aan populariteit. Steeds meer mensen denken dat het misschien wel bestaat, door persoonlijke ervaringen of omdat ze zich in het onderwerp hebben verdiept. Er zijn wereldwijd heel wat aanwijzingen voor het
bestaan van reïncarnatie.
Onderzoekers als Ian Stevenson hebben baanbrekend werk verricht op het gebied van reïncarnatieonderzoek. Hij beschreef in zijn vele publicaties honderden gevallen van mogelijke wedergeboorte. Of men het bestaan van reïncarnatie ooit sluitend zal kunnen bewijzen is twijfelachtig. Maar één ding is zeker: het zou verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop we in het leven staan en tegen de wereld aankijken.
De wet van karma: hoe werkt het?
Principes achter reïncarnatie
Stel dat reïncarnatie bestaat. Welke principes komen er dan bij kijken? Reïncarneert iedereen willekeurig of is er een soort evolutie over verschillende levens?
Kijken we naar de evolutie van de mens sinds de prehistorie zien we heel wat verbeteringen. Bij een meningsverschil slaan we elkaar niet langer met een knots de schedel in maar proberen we het uit te praten of op een andere manier op te lossen. Natuurlijk kende de mensheid af en toe een terugval met oorlogen of vreselijke figuren als Hitler, maar vergelijk je het huidige denken van de mens met de prehistorie of zelfs de middeleeuwen is de grote trend duidelijk positief. Ook geweld tegen andere mensen of dieren is lang niet meer zo aanvaard als in vroegere tijden. Het aantal oorlogen nam wereldwijd bovendien steeds af.
Een andere vraag is of men in groepen reïncarneert. Volgens deze theorie ontmoet je in opeenvolgende levens steeds opnieuw dezelfde zielen maar in andere situaties. In het ene leven is een verwante ziel je kind, in een ander je moeder of je partner.
Wat is de wet van karma?
Reïncarnatie staat volgens sommigen in nauw verband tot de wet van karma. Wanneer men in het huidig leven fouten heeft begaan moet men die in het volgend leven herstellen. Hetzelfde geldt wanneer men er niet in geslaagd is om de nodige levenslessen op te doen.
Of er zoiets bestaat als de wet van karma weten we niet. Maar zelfs zonder deze wet zou reïncarnatie verregaande gevolgen hebben voor onze kijk op de wereld.
Negatieve invloed van reïncarnatie
Hoezo, negatieve invloed? Reïncarnatie is helaas niet alleen een positief gegeven. In sommige landen misbruiken religies wedergeboorte vooral. Het is een handig instrument in de handen van een rijke klasse om de minder fortuinlijken te laten berusten in hun lot: 'Ik zit in dit leven in de penarie, maar ik maak er mij niet druk om: in een volgend leven ben ik die rijke man wel'.
Minder langetermijndenken door reïncarnatie
Mochten we zeker weten dat reïncarnatie bestaat zou de wereld er wellicht anders uitzien. Heel wat problemen van de mensheid ontstaan uit ons kortetermijndenken. Denk maar aan de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Alle inspanningen ten spijt blijft het voor veel mensen toch een ‘ver van mijn bed’-verhaal. Wanneer het zover is zijn wij er toch niet meer en de volgende generaties moeten het maar zien op te lossen. 'Als wij het maar goed hebben' is nog al te vaak het devies.
Indien men reïncarnatie ooit kan bewijzen gaat deze redenering niet langer op. Wat wij vandaag niet netjes afhandelen zal ons in een toekomstig leven in problemen brengen. We zullen ons zelf in de situatie van de toekomst bevinden en het moeten zien op te lossen. Geen leuk vooruitzicht!
Goed leven wordt belangrijker dan rijkdom
Stel je een wereld voor waarin je weet dat je in het leven bent geplaatst om te leren. Of je goed of slecht leeft heeft dan wel degelijk belang. Onze focus zou verschuiven van het vergaren van zoveel mogelijk rijkdom en materiële zaken naar het opdoen van zoveel mogelijk kennis en wijsheid.
Ook het gezegde ‘je bent nooit te oud om te leren’ krijgt dan een heel nieuwe betekenis. Zelfs wat je op latere leeftijd leert zal je in het volgend leven nog van pas komen. De inzichten die je nu opdoet hoef je volgende keer niet meer op te doen.
Meer begrip voor zwakkeren in de wereld
De ongelukkigen
In onze huidige maatschappij is er vaak weinig begrip voor de verschoppelingen. Een bedelaar? Te lui om te werken. Iemand die op straat leeft? Eigen schuld.
Indien reïncarnatie bestaat betekent het dat wij volgende keer in slechte omstandigheden geboren kunnen worden en zonder kansen opgroeien. Dit leidt tot een toegenomen respect en begrip voor wie dit keer de moeilijkheden van het leven moet ondergaan.
Dieren
Ook dieren behoren tot de zwakkere wezens op onze planeet. Indien reïncarnatie bestaat is het best mogelijk dat ook dieren, net als wij levende wezens, ditzelfde proces ondergaan. Een dier is dan niets anders dan wij maar in een andere verpakking. We zouden wel tweemaal nadenken voor we dieren aan hun lot overlaten of vlees eten.
Meer berusting en aanvaarding in leven en dood
Rechtvaardigheid
Vermoedelijk zouden we een stuk rustiger leven wanneer het bestaan van reïncarnatie ooit bewezen werd. We vinden het leven vaak een tranendal omdat het zinloos en onrechtvaardig lijkt. Soms verliest een kind het leven na een slepende ziekte of verkeersongeval. Eerlijke en rechtschapen mensen krijgen een vreselijke ziekte, terwijl boosaardige mensen niets overkomt. Kortom, het leven is helemaal niet rechtvaardig.
Reïncarnatie zou betekenen dat er wellicht toch een hoger doel achter nare ervaringen schuilt. Wedergeboorte houdt ook in dat dood en verlies gemakkelijker te aanvaarden en mee te leven zijn. We hebben immers de zekerheid dat alleen het lichaam is gestorven maar niet de ziel.
Minder angst voor de dood
Onze angst voor de dood zou ook een stuk minder worden. Dit heeft voordelen maar ook nadelen. In de geschiedenis vinden we tal van voorbeelden hoe mensen zonder angst voor de dood tot vreselijke daden in staat waren. Denk maar aan terroristen die zichzelf opblazen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze even later in het paradijs zullen zijn.
Een andere keerzijde is dat de drempel voor zelfmoord lager kan zijn. Wanneer je weet dat je na de dood voortleeft en reïncarneert kan het verleidelijk zijn om een lastig leven te verlaten. Wanneer de wet van karma bestaat is zelfmoord daarentegen een slechte keuze. Je hebt dan veel mensen in je omgeving pijn gedaan door uit het leven te stappen. In het volgende leven kan je daardoor in lastige omstandigheden terechtkomen.
Verliefdheid: gevolg van reïncarnatie? /
Bron: Raquelcarmo, PixabayEen betere verklaring van fenomenen dankzij reïncarnatie?
Een aantal fenomenen uit ons dagelijks leven hebben op dit moment nog geen verklaring. Reïncarnatie is misschien wel de ontbrekende link en sleutel.
Verliefdheid
Reïncarnatie kan een aantal fenomenen verklaren waar we nu nog geen uitleg voor hebben. Denk aan verliefdheid en ‘liefde op het eerste gezicht’. Men kan wetenschappelijk verklaren welke chemische reacties er in je hersenen ontstaan bij verliefdheid, maar niet waarom je op de ene persoon verliefd wordt en niet op een andere. We ontmoeten allemaal wel eens een mooie man of vrouw, maar dat betekent nog niet dat we er ook verliefd op worden.
Misschien ligt zielsherkenning aan de grondslag van verliefdheid. Ondanks de 'verpakking' van het lichaam 'herken' je onbewust iemand waarmee je al voor je huidige leven verbonden was. Let maar eens op hoe mensen over hun verliefdheid praten: 'Ik leerde iemand kennen en het leek wel alsof ik de persoon al heel mijn leven kende'. Wetenschappelijk is dit niet te verklaren. Waarom ervaren mensen bij een andere persoon onmiddellijk een gevoel van herkenning en bestemd zijn voor elkaar?
Déjà vu
Déjà vu is een verschijnsel waarbij je een onverklaarbaar gevoel van herkenning ervaart. Je weet heel zeker dat je nooit eerder op een plek was, maar toch lijkt het alsof je hier al eerder bent geweest. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben dit fenomeen ervaren.
Fobieën en angsten
Waarom heeft iemand een panische angst voor hoogtes, kleine ruimtes, spinnen, of wat dan ook? Steeds meer wetenschappers vermoeden dat fobieën en angsten wel eens te maken kunnen hebben met nare ervaringen uit vorige levens. Traumatische gebeurtenissen zijn blijven hangen in het onderbewustzijn en 'werken door' in het huidige leven.
Wonderkinderen
Is het niet vreemd dat sommige kinderen op heel jonge leeftijd al tot grootse dingen in staat zijn? Denk maar aan musici als Mozart. Op zijn vijfde componeerde hij al de meest complexe muziekstukken. Andere kinderen zijn rekenwonders of spreken al heel jong vreemde, onbekende talen. Hoe komt het kind op zo'n jonge leeftijd al aan die kennis? Mogelijks zijn flarden van kennis opgedaan in een vorig leven blijven hangen.
Reïncarnatie en nieuwe uitdagingen voor de wetenschap
De wetenschap zou een vette kluif hebben aan reïncarnatie. Hoe werkt het? Kan een ziel getraceerd worden van het ene leven naar het volgende? Hoe ontstaan zielen? Reïncarneert iedereen? Wat maakt dat je in een volgend leven in betere of slechtere omstandigheden dan in het huidige vertoeft?
Dat onze levensvisie en manier van denken een heel nieuwe wending zou nemen staat buiten kijf. We komen bovendien een stapje dichter bij de vraag die ons al sinds het begin der tijden bezighoudt: waarom zijn we hier? Maar de sluier en het mysterie van ons bestaan zal niet volledig worden ontrafeld. Integendeel, het bestaan van reïncarnatie zou op zijn beurt heel wat nieuwe vragen oproepen.
Lees verder