Oud zijn betekent niet meteen dat men dement is

Oud zijn betekent niet meteen dat men dement is Wie langzaamaan ouder wordt en boven de zestig komt, merkt vaak aan de houding van anderen, dat hij of zij niet meer voor vol aangezien wordt. Dat is heel vervelend en ook niet juist. Bij het klimmen van de jaren wordt men immers niet dommer en heeft immers ook niet iedereen last van geheugenverlies. Oudere mensen hebben juist meer levenservaring en die is vaak onbetaalbaar. Het is daarom niet juist om oudere mensen te behandelen, alsof ze niet tot tien kunnen tellen. Toch merkt men vaak die neerbuigende houding. Zelfs bij doktoren en zakenmensen. Ook ouderen hebben tegenwoordig echter internet en kunnen allerlei zaken opzoeken. Veel ouderen zijn dan ook van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte. Dat wordt niet altijd goed ingeschat door jongere mensen.

Waardering en respect voor ouderen

In veel Afrikaanse en Aziatische landen worden oudere mensen gewaardeerd en gekoesterd. Ze worden om raad gevraagd als er problemen zijn en er wordt naar hun verhalen geluisterd. De oudere mensen blijven in die landen ook vaak in de familiekring wonen en worden daar gerespecteerd en gewaardeerd om hun inzet en de sociale waarde die ze voor hun kinderen, kleinkinderen en de sociale gemeenschap hebben.

Wie boven de vijfenzestig is wordt vaak meteen al afgeschreven

Hier in Nederland lijkt het soms wel het tegenovergestelde. Oudere mensen, en dan vooral de ouderen die gepensioneerd zijn en geen baan meer hebben, worden af en toe behandeld alsof ze alleen nog maar lastig zijn. Zelfs de politiek doet eraan mee. Ook binnen de politiek doen immers verhalen de ronde als “ouderen kosten teveel binnen de gezondheidszorg”, “ouderen zijn rijk en kunnen best wat meer betalen” (wat dus beslist niet voor elke oudere geldt) en niemand hoeft hen serieus te nemen, want ze zijn “uit de tijd”.

Dement of gewoon vergeetachtig

Daar komt bij dat er door ouderen inderdaad wel vaker eens iets vergeten wordt. Iedereen vergeet echter wel eens wat. Ook veel jongere mensen vergeten wel eens waar ze een bepaald document opgeborgen hebben. Soms vergeten ze een afspraak of een boodschap. Dat is heel normaal, vooral wanneer mensen het erg druk hebben met een baan, het gezin en het sociale leven daar omheen. Geen probleem, zou u denken. Vergeet een oudere echter zo hier en daar eens iets, dan wordt dat al snel op vergeetachtigheid of zelfs op dementie geworpen.

Ouderen hebben levenservaring

Ouderen hebben zich de neerbuigende houding van de maatschappij al te lang laten aanleunen. Elke oudere moet ervoor zorgen dat hij of zij op waarde geschat wordt. Ouderen verdienen respect. Alleen al vanwege de levenservaring die zij gedurende de jaren opgedaan hebben. Bovendien is de oude kennis, opgedaan op scholen in een vroegere tijd, niet waardeloos. Op de kennis van vroeger is de tegenwoordige maatschappij gebouwd. Wie zegt dus dat die kennis niet klopt? Natuurlijk verandert zo hier en daar een inzicht, maar dat betekent niet dat alle oude wetenschap waardeloos is. Integendeel. Veel van de moderne vakkennis heeft zijn oorsprong in vroegere tijden.

Huisarts en specialist

Het meest vervelend is het als zelfs uw huisarts en/of uw specialist u gaat behandelen alsof u niet meer bij de tijd bent. Wees daar zelf alert op. Laat uw arts merken dat uw hersens nog best werken. Is er een diagnose gemaakt, zoek dan zelf op internet bij een competente ziekenhuispagina uit, wat de consequenties daarvan zijn. Praat met uw arts over het probleem en de oplossingen en beslis dan samen wat het beste is.

Laat u niet meteen in een bepaalde hoek duwen

Er zijn al ouderen als diabeet afgeschilderd die dat eigenlijk niet zijn, maar gewoon even een verhoogd bloedsuikergehalte hadden. Dat kan ook liggen aan een dagje lekker uit eten of ene beetje meer stress dan anders. Het is nu eenmaal een feit dat bij ouderen alle functies wel wat kunnen nalaten, maar dat hoeft dan niet direct blijvend te zijn. Een keertje meer prikken om zeker te zijn is dan niet helemaal onlogisch. Meteen medicijnen geven hoeft niet altijd.

Nieuwe apparatuur kopen en daar slim gebruik van maken

Nieuwe, elektronische apparatuur heeft vaak een heleboel toeters en bellen, waar u de helft meestal niet van nodig hebt. Moet er beslist een nieuwe tv, mobiele telefoon, iPad of een elektrisch keukenapparaat aangeschaft worden, zoek dan van tevoren al op internet naar de mogelijkheden en de functies. Laat u door anderen raden, maar laat u niet door anderen vertellen, “wat u op uw leeftijd nog maar nodig hebt”. Maak zelf uit welke functies u van het apparaat verwacht en wilt gebruiken. Op die manier wordt u niet beperkt in wat u wilt. Stel in de winkel ook vragen over het aan te kopen apparaat en neem voor dure apparaten altijd iemand mee die er enigszins verstand van heeft.

Maak het u zelf niet te gemakkelijk

Zorg dat u de instructieboekjes van nieuwe apparaten goed leest. Meestal staat de bediening van de apparaten daar duidelijk in beschreven. Neem het instructieboekje een paar keer door en gebruik het apparaat in het begin vaak, zodat u er ook snel aan gewend bent. Bij een nieuwe tv is dat vaak moeilijk, omdat daar de instructieboekjes alleen via internet te downloaden zijn.

Zonder computer hebt u vaak een probleem

Via computer en internet is bijna alle informatie te achterhalen. Maak daar dus ook gebruik van. Wie geen computer heeft, heeft vaak een probleem. Laat bij de aankoop van een nieuw apparaat, waar geen handleiding bij zit, iemand anders even de voor u belangrijke informatie uitprinten. Meestal is alleen het schema met de uitleg van de bedieningsknoppen al voldoende om ermee uit de voeten te kunnen. Laat echter niet alles over aan een ander, maar probeer er zelf uit te komen. Een eigen laptop en/of tablet of smartphone is dan toch wel erg handig.

Als oudere zelf de beslissingen nemen

Op oudere mensen wordt vaak ingepraat om toch maar het huis te verkopen en in een aanleunwoning of een zorginstelling te trekken. Soms is dat terecht, zoals bij mensen die echt aan het dementeren zijn of depressief worden, maar vaak ook niet. Een spreekwoord zegt: “oude bomen moet men niet verplanten”, en dat klopt. Ouderen zijn vaak gehecht aan hun woning en de omgeving daar. Vaak gaan ouderen achteruit als ze in een zorginstelling komen, waar ze weinig of niets meer om handen hebben.

In beweging blijven, betekent jong blijven

Ouderen die nog een huis en vaak een tuin te verzorgen hebben, zijn meer bezig en meer in beweging. Alleen al daarom leven ze vaak langer dan mensen die in een zorginstelling zitten. Het is niet altijd te vermijden, maar ook niet altijd noodzakelijk. Laat u ook hier in raden, maar beslis altijd zelf wat u wilt doen. Het is immers uw leven en niet dat van de kinderen, de dokter of de maatschappelijk werkster. Daarnaast zijn de mogelijkheden van de hulp aan ouderen ook in uw eigen huis te leveren. Vraag daar ook naar. Wie ouder wordt, zal steeds minder energie hebben om de dagelijkse dingen te doen, maar daar zijn voldoende oplossingen voor.

Bij blijven is noodzakelijk

Zorg dat u bij de tijd blijft. Lees de krant, volg het nieuws, Wees op de hoogte van vernieuwingen in apparatuur, maatschappij, zorg, enzovoorts. Houd ook alle veranderingen en uitbreidingen van uw familieleden bij. Laat merken dat u in hen geïnteresseerd bent en vraag naar hun werk, hun studies en hun relaties. Wie niet meer bij de tijd is kan ook op feestjes, verjaardagen en als er bezoek komt al snel niet meer meepraten en valt stil. Wie als oudere bij de tijd blijft kan ook mee discussiëren en wordt dan ook vanzelf voor vol aangezien en betrokken bij een gesprek.

Wie oud is moet wel beter op zichzelf passen

Dat alles betekent niet dat u op oudere leeftijd nog even sterk bent als toen u twintig was. Als ouderen moet u uw verstand gebruiken en extra maatregelen nemen voor uw eigen veiligheid en eventueel die van uw partner. U kunt u immers minder goed verdedigen als een jongere en dat weet een crimineel ook. Dus: ’s avonds geen voordeur open doen als u niet weet of u degen die aangebeld heeft wel kent. Sluit tegen de schemering de gordijnen, zodat er niet binnen gekeken kan worden. Doe de achterdeur altijd op slot als het donker wordt, of als u overdag naar boven wilt gaan. Laat ook overdag geen vreemden binnen.

Voeding is vooral op hogere leeftijd heel belangrijk

Een ouder wordend lichaam neemt vaak ook minder op uit de voeding en zo kunnen er soms tekorten aan bepaalde mineralen en vitaminen ontstaan. Voedingssupplementen zijn vaak een goede aanvulling op de maaltijden. Daarbij hoeft het niet altijd om potjes met pillen te gaan.

Noten als voedingssupplement

Neem bijvoorbeeld noten. Noten zijn gezond en beslist geschikt als voedingssupplement. Walnoten zijn bijvoorbeeld goed voor het onderhoud van de hersens. Het is een bekend feit dat het af en toe eten van een paar walnoten goed is voor de activiteit van de hersenen. Walnoten kunnen zo gegeten worden, maar ook gehakt in een salade verwerkt worden.

Afwisselend eten betekent veel

Een gezonde en afwisselende voeding helpt u om zo gezond mogelijk oud te worden. Voor iedereen is dat verschillend, want ieders lichaam herbergt eigen kwaliteiten en eigen mankementen, maar door zorgvuldig op gezonde voeding te letten kunt u de kwaliteit van uw leven, en vooral van uw hersens, zo lang mogelijk in stand houden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Alles over Dementie1 op de 1600 vrouwen gaat dood aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot 1 van de 5 meest voorkomende vrou…
Verward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopname. Het gebeurt vooral ouderen nogal eens. Ook een langdurig verblijf op de Intensi…
Op dementie gelijkende psychiatrische ziektebeeldenEen aantal psychiatrische ziektebeelden worden veelvuldig verward met dementie. Dit komt doordat deze ziektebeelden veel…

Ieders vrijheid eindigt bij de vrijheid van de medemensIeders vrijheid eindigt bij de vrijheid van de medemensIedereen houdt van zijn of haar eigen vrijheid. De vrijheid om eigen meningen te uiten, zelf te beslissen, zelf te regel…
Gezond zelfvertrouwen geeft een voorsprong binnen relatiesGezond zelfvertrouwen geeft een voorsprong binnen relatiesVeel mensen durven hun eigen goede capaciteiten niet naar voren te brengen. Ze zijn niet overtuigd van hun eigen waarde…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.