BRIC landen hebben de economische toekomst

BRIC landen hebben de economische toekomst BRIC landen, het woord valt regelmatig. BRIC is de afkorting voor Brazilië, Rusland, India en China. Deze benaming voor deze 4 BRIC landen samen werd in 2001 voor het eerst genoemd door de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Deze bank is er van overtuigd dat de BRIC landen zich in 2050 zich zo ontwikkeld hebben dat ze in de top 4 van meest dominerende economische wereldmachten staan. In 2014 is duidelijk dat het inderdaad zo is dat deze landen zich razendsnel ontwikkelen.

Enorm potentieel op economisch gebied

De BRIC landen hebben volgens experts een enorm potentieel op economisch gebied. De landen zelf doen er overigens momenteel alles aan om dit potentieel ook uit te bouwen.

BRIC landen, BRICM landen, BRICS landen en BRICET landen

Naast BRIC landen zijn ook de BRICM landen, BRICS en BRICET landen opgeworpen als economische ontwikkellanden.
 • BRICM staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Mexico
 • BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South Africa))
 • BRICET staat voor Brazilië, Rusland, India, China, Oost-Europa (Eastern Europe) en Turkije

BRIC land Brazilië

In Brazilië wordt in 2009 keihard gewerkt aan de opbouw van dit economische imperium. Er worden grote infrastructurele werken opgezet en het land heeft ontdekt dat er nog olievoorraden liggen die veel geld op brengen. Het land voorziet niet alleen in de eigen behoefte van olie en oliegerelateerde producten, maar exporteert het ook. Dit zal het tot een grote olie-exporteur gaan maken. Het toonaangevende blad The Economist sprak eerder al uit dat Brazilië in 2050 de vijfde wereldeconomie zal zijn. De groei van Brazilië wordt door sommigen verklaard doordat het land al in 1994 was verwikkeld in een diepe bankencrisis. Sinds 1994 is de controle op de banken (na het omvallen van veel van hen) groot en dit vergroot de solvabiliteit. Mensen halen hun spaargeld dan ook niet meer van de banken, waarvan een groot deel overigens van de overheid is.

Groei van de BRIC landen

In de jaren voor 2009 groeiden de economieën van de BRIC landen erg hard. Hoewel Brazilië, Rusland, India en China in één adem worden genoemd, zijn er wel degelijk onderling grote verschillen. Zo gaat het in China veel beter dan in Rusland. Rusland liet aanvankelijk een enorme spurt zien, maar is in 2009 ook gehuld in een diepe recessie. Brazilië groeit wat gematigder. In 2003 liet het land een economische groei van 1,1 procent zien ten opzichte van 2001. In 2007 was dat cijfer al opgelopen tot 5,7 procent. In 2008 was er nog steeds groei van 5 procent te bespeuren, maar in 2009 had ook Brazilië te maken met achteruitgang van 0,7 procent. Dat is echter niet zon forse teruggang als vele andere landen doormaken door de crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Brazilië in 2010 weer te maken zal hebben met een groei van 3,5 procent, die de jaren daarna alleen nog maar weer groter zal worden.

Waarom groeien BRIC landen zo snel?

Hoewel de 4 BRIC landen enorm uit elkaar liggen en ook in veel opzichten helemaal niets gemeen hebben, zijn er ook overeenkomsten. Alle vier maken ze deel uit van de moderne, geglobaliseerde wereld. Daar komt bij dat ze een enorm grote bevolking kennen en dat arbeidspotentieel is één van de belangrijke factoren voor economische groei.

Wat moeten de BRIC landen doen om die enorme economische groei te realiseren?

 1. India krijgt het qua opleiding en scholing het moeilijkst om de economische groei ook daadwerkelijk te realiseren. In India krijgen namelijk alleen de rijken de kansen om zich te scholen. Zon 500 miljoen inwoners van India zijn nog nooit naar school geweest.
 2. Rusland zal de inflatie te lijf moeten, is nog te afhankelijk van haar omzet die uit grondstoffen komt en moet dus nieuwe industrieën opzetten die daar niet van afhangen. In 2014 kwam daar de boycot van Rusland nog bij doordat de wereld het land verantwoordelijk hield voor de ramp met het vliegtuig van Malaysian Airlines dat uit de lucht werd geschoten boven Oekraine.
 3. In China moet vooral de corruptie bestreden worden. Bovendien is het nodig om van dit land een democratie te maken om alle radaren te kunnen laten lopen die economische groei nu eenmaal vraagt. In 2014 is het land overigens wel zo interessant dat er zeer regelmatig handelsmissies naar toe vertrekken. Om goedkope artikelen in te kopen en om contacten te leggen.
 4. In Brazilië lijkt het het beste te gaan van alle 4 BRIC landen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oeigoeren Inwoners van Xinjiang van Turkse afkomstDe Oeigoeren Inwoners van Xinjiang van Turkse afkomstDe Oeigoeren: In 2009 werd de wereld opgeschrikt door etnische onlusten in China. Het was de ergste situatie in China si…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DEZALB, Pixabay
 • Wikipedia
 • Business Compleet
Reactie

Houssam, 01-12-2013
Hoi,

Ik hou een deel van mijn profielwerkstuk over de BRIC-Landen. Zou ik informatie die van toepassing komt in mijn werkstuk van dit artikel mogen gebruiken (in mijn eigen woorden uiteraard)? Reactie infoteur, 04-12-2013
Dat mag als je het profielwerkstuk verder niet op het internet zet of het verder over veel mensen verspreidt.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.