Franse Nationale Feestdag: Quatorze Juillet
Ter herdenking van de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, wordt in Frankrijk elk jaar op 14 juli de nationale feestdag gevierd met een grote militaire parade op de Champs-Élysees. Dat gebeurt in aanwezigheid van de president van de Republiek en alle overheden en gaat gepaard met vuurwerk en dansen in alle steden van Frankrijk.
De bestorming van de Bastille in 1789
Terwijl de Staten-Generaal in de lente van 1789 was omgezet in een Nationale Grondwetgevende Vergadering en er een hoge mate van onrust in Parijs heerste, was de directe aanleiding van deze eerste opstand van het Parijse volk, het ontslag van de populaire minister Necker door Louis de XVI. Op de ochtend van 14 juli 1789 nam het volk van Parijs de wapens op en trok naar de oude koninklijke vesting van de Bastille en greep na een
bloedige strijd de macht en bevrijdde de gevangenen die daar werden vastgehouden. De capitulatie van de koning volgt: hij roept Necker bij zich en erkent de nieuwe Parijse autoriteiten: burgemeester Bailly en de commandant van de Nationale Garde, Lafayette.
Quatorze Juillet
De 14e juli geldt sedert toen als datum en symbool voor de officiële nationale feestdag van Frankrijk, kortweg Fête Nationale of Quatorze Juillet genoemd. Die datum werd op 6 juli 1880, tijdens de periode van de “Derde Republiek” officieel vastgelegd.
Sindsdien viert men niet alleen in Parijs op de Avenue des Champs-Élysees, maar in bijna alle steden en dorpen van Frankrijk de "14 juillet" met festivals, parades en traditioneel met een middernachtelijk vuurwerk. Het Fête Nationale gaat feitelijk terug naar twee historische gebeurtenissen: niet alleen de bestorming van de Bastille maar ook het feest van de Federatie.
De Franse Revolutie
De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt beschouwd als de geboorte van de Franse Revolutie. De Bastille gold op dat moment als een gevangenis en de bevrijding van de gevangenen door het volk en de triomf over de regerende adel, symboliseert de leuze: "Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap".
De Bastille werd direct na die gebeurtenissen door het “Ancien Régime” afgebroken. Vandaag de dag bestaan alleen nog de "Place de la Bastille" alsmede een aantal belangrijke kunstwerken, zoals het schilderij "Prise de la Bastille" (1789) van Jean-Pierre Louis Laurent Houel of "La Prise de la Bastille" (1793) van Charles Thevenin.
Tweede oorsprong van de Franse nationale feestdag
Op 14 juli 1790 herinnerde het feest van de federatie aan de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille en de verzoening van het Franse volk. Honderdduizenden toeschouwers, het leger vertegenwoordigde immers alle rangen en standen, zwoeren samen een plechtige eed aan de Grondwet. Ook werden de voorbereidingen voor een feest getroffen waarbij mensen van alle sociale lagen betrokken waren, een feest dat de eenheid van het Franse volk moest symboliseren.
Een must voor iedereen die Frankrijk liefheeft
De Franse Nationale feestdag is een must voor iedereen die een zwak heeft voor Frankrijk. Wie eenmaal zijn voorliefde voor Frankrijk heeft ontdekt, wie houdt van de Franse taal, wie de cultuur van het land en zijn uitstekende keuken bewondert en ooit het geluk heeft om op 14 juli in Frankrijk te zijn, voor hem is de Franse nationale feestdag een niet te missen evenement.
Het hoogtepunt van de festiviteiten vindt plaats in Parijs. De jaarlijkse parade op de Champs-Élysees wordt tot op de dag van vandaag gedomineerd door het leger en ook de zittende Franse president neemt eraan deel. Vuurwerk en talloze festivals in Parijs en in het hele land completeren het aanbod aan evenementen voor jong en oud.
De militaire parade op de Champs-Élysees
Heel Parijs lijkt op 14 juli op een gigantische volksfeest, maar het hoogtepunt van alle feestelijkheden vindt toch plaats op de Champs-Elysees en de Place de la Concorde. Hier worden de Franse overwinningen uit het verleden herdacht. De militaire parade begint tegen 10:00 uur in de ochtend met de komst van de zittende Franse president bij de Arc de Triomphe. Vervolgens wordt de president dan naar de Place de la Concorde gereden. Tegen 11.40 uur eindigt de parade met het overvliegen van 30 helikopters. Officieel eindigt het
evenement om 12.00 uur. Wat overblijft is een indrukwekkend gevoel van Franse nationale trots, een gevoel dat eeuwen heeft overleefd.