Marcus Aurelius, meditaties of overpeinzingen

Marcus Aurelius, meditaties of overpeinzingen Marcus Aurelius heeft zijn levenslessen neergeschreven in het boek Ta eis heauton. In dit artikel heb ik een aantal citaten uit het werk verzameld die me getroffen hebben. Ze zijn geklasseerd per thema

Inleiding

Marcus Aurelius schreef tijdens zijn veldtochten, bij rustpauzen in zijn tent een aantal aforismen neer over de juiste manier van leven. Deze teksten werden als boek uitgegeven onder de Griekse titel Ta eis heauton.

Het werk werd in de loop der jaren onder verschillende titels in het Nederlands uitgebracht:
  • Meditaties
  • Overpeinzingen voor mijzelf
  • Persoonlijke notities
  • Zelfbespiegelingen, enz.

De oudste Nederlandse uitgave die we kennen, werd gepubliceerd in Amsterdam in 1658. Later volgden nog talloze nieuwe versies, al dan niet volledig. Voor uitgebreid geannoteerde edities moeten we naar de Franse taal grijpen.

Voor onderstaande citaten heb ik verschillende vertalingen door elkaar gebruikt.

Marcus Aurelius over volmaakt karakter

Volmaaktheid van karakter houdt in dat men zonder beroering, verstarring of huichelarij, iedere dag doorbrengt alsof het de laatste was.

Marcus Aurelius over de vergankelijkheid

Het bestaan van de dingen is kortstondig. Zowel dat van degene die zich herinnert als dat van wat herinnerd wordt.

Laat uw daden, woorden en gedachten zijn als van iemand die elk ogenblik het leven kan verlaten.

Marcus Aurelius over de rede

Het ligt in de aard van de rede dat zij niet vernietigd of misleid kan worden.

Bedenk dat het niet de omstandigheden zijn die uw geest in beslag nemen… Het is alleen onze denkwijze (erover) die verwarring brengt.

Het onmogelijke najagen, is waanzin. De onwetenden kunnen echter niet anders.

Wanneer een werk volbracht kan worden met de rede die Goden en mensen met elkaar gemeen hebben, is er niets te vrezen.

Marcus Aurelius over de ziel

De ziel blijft volmaakt van vorm, …, wanneer zij straalt van licht, waarbij zij de waarheid in zichzelf en in alle dingen ziet.

Het is een schande wanneer in dit leven de ziel reeds verkommert terwijl het lichaam nog voort bestaat.

Marcus Aurelius over oordelen

Werp uw meningen overboord, dan zult ge in veiligheid zijn.

Marcus Aurelius over het beoordelen van de medemens

Ik kan niet boos worden op mijn naaste of hem haten, want wij zijn tot bestaan gekomen om samen te werken, zoals de voeten, de handen, de oogleden en de boven- en ondertanden.

Marcus Aurelius over het wezen van de dingen

Kijk naar de innerlijke kwaliteit van alle dingen. Laat de werkelijke aard en de werkelijke waarde van geen enkel ding u ontgaan.

Marcus Aurelius over de gelijkheid van de mensen

Alexander de Grote en zijn muilezeldrijver ondergingen na hun dood hetzelfde lot.

Marcus Aurelius over vertrouwen

Maak u geen zorgen over de toekomst, want als die gekomen is, zult ge als dit nodig is, over dezelfde rede beschikken die ge voor het heden gebruikt.

Marcus Aurelius over de Stoïcijnse Leer

Het is nu mogelijk om in mijn geest niets verkeerds, geen enkele begeerte en geen enkele vorm van onrust te laten binnensluipen.

Door alles te aanvaarden zoals het komt, neem ik in de juiste maat aan alles deel.

Iemand die zichzelf eerbiedigt, moet het leven kunnen verlaten zonder deel te hebben gehad aan leugenachtigheid, huichelarij, decadentie en verdwazing.

Marcus Aurelius over vergankelijkheid

Zie hoe onvermijdelijk het is dat lichaam en ziel tegenover het feit van de dood worden gesteld. Besef de kortstondigheid van het leven, het vervloeien van verleden en toekomst en de vergankelijkheid van de hele stoffelijke wereld.

Lees verder

© 2008 - 2020 Salilus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marcus Aurelius als keizerMarcus Aurelius als keizerMarcus Aurelius is erkend als Stoïcijn, als keizer en als de auteur van de Ta eis heauton, zijn persoonlijke filosofisch…
Marcus Aurelius, de filosoofMarcus Aurelius, de filosoofMarcus Aurelius is voor de historicus een keizer. Voor de spiritueel ingestelde mens is hij voor alles een filosoof en e…
Het ruiterstandbeeld van Marcus AureliusHet ruiterstandbeeld van Marcus AureliusHet ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius is uniek. Het is het enige overgebleven ruiterstandbeeld van de circa 20 Romein…
Chronologie van Marcus AureliusChronologie van Marcus AureliusMarcus Aurelius, de grote Romeinse keizer, Stoïcijn, verlicht heerser en filosoof blijft indruk maken op de hedendaagse…

De Heilige GeometrieDe Heilige GeometrieOver dit onderwerp valt erg veel te vertellen. Onze voorvaderen waren al bekend met de Heilige Geometrie. Volgens vele o…
Angelus Silesius, de mysticus uit BreslauAngelus Silesius, pseudoniem voor Johann Scheffler, studeerde geneeskunde en was een begenadigd dichter. Het is echter a…

Reageer op het artikel "Marcus Aurelius, meditaties of overpeinzingen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Luc Quetin, 22-06-2013 04:25 #1
Marcus Aurelius woorden en overpeinzingen zijn een enorme inspiratiebron voor mensen die in een veranderingsproces zitten en waar de oude macht, oude denkpatronen en allerlei "misverstanden" mede maken allerlei leiden tot het nu (wie we geworden zijn. Het zijn woorden die mede kunnen helpen aan je innerlijke rust, vitaminen voor de geest.
luc

Infoteur: Salilus
Gepubliceerd: 23-02-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Special: Marcus Aurelius
Reacties: 1
Schrijf mee!