Salvia Divinorum: zaden kweken, stekje en roken

Salvia Divinorum: zaden kweken, stekje en roken Salvia Divinorum is een kruid dat zeer krachtig is en diepgaande psycologische ervaringen, ook wel hallucinaties genoemd, veroorzaakt bij het gebruik ervan. Er zijn mensen die deze plant als stekje kopen en kweken. Het kruid bracht veel discussies teweeg na een uitzending van Dr Phil, waarin het kruid vergeleken werd met LSD. Hoe gevaarlijk is het gebruik hiervan en welk nut heeft deze plant?
Salvia Divinorum: een onschuldige tuinplant of toch een gevaarlijke drug? De plant is afkomstig van de lipbloemenfamilie en ontstaan bij de Mazatec-indianen, die deze plant kweekten voor het gebruik tijdens hun religieuze rituelen. Ze kauwden erop, wat een groter effect heeft dan het roken van de plant.

Gebruik en effect van de plant

De bladeren van de plant worden in een pijpje zonder tabak gerookt. Afhankelijk van de sterkte van de plant, wordt er 0.5 tot 1 gram gebruikt, intensieve gebruikers nemen soms meer. De rook wordt door de gebruiker 20 tot 30 seconden in de longen gehouden, zodat het effect goed kan doorwerken. Bij het kauwen op de bladeren, wat minder vaak wordt toegepast, wordt na enige tijd de werkzame stof salvinorine opgenomen via het mondslijmvlies.

Het effect:
Binnen 1 minuut merkt de gebruiker al de hallucineerde werking, na 5 tot 15 minuten zit men op de piek. De hele trip duurt 30 tot 60 minuten, waarvan de laatste 20 tot 40 minuten afbouwend zijn. Bij het kauwen van de bladeren zijn de werkingen minder intensief, maar het effect langer, namelijk 1 tot 3 uur.

Ervaringen van gebruikers:
De ervaringen kunnen zeer verschillend zijn en ook in intensiteitsverschil, afhankelijk van de hoeveelheid die men gebruikt heeft en de tussenpoos tussen de rookbeurten in. Ook het roken of kauwen maakt een verschil in werking. De ervaringen zijn veelal:
 • het ervaren van levendige beelden
 • een verdraaiing van de tijd en ruimte
 • het reizen of verplaatsen naar andere planeten
 • ontmoetingen met vreemde wezens
 • het ervaren en gewaarworden van een ander leven of mens
 • het ervaren en gewaarworden van een voorwerp of dier

Het gevaar

Hoewel de plant vrij verkrijgbaar is in Nederland en niet valt onder de drugswet, is het niet geheel ongevaarlijk om de plant te gebruiken als hallucinerend middel. Tijdens het gebruik komt het regelmatig voor dat de gebruiker wild om zich heen begint te slaan, omvalt, flauw valt etc. De effecten van Salvia kunnen erg heftig zijn en er wordt over het algemeen afgeraden om dit op feestjes te gebruiken. Er zal altijd een "oppasser" aanwezig moeten zijn tijdens het gebruik, het is geen drug wat men alleen kan gebruiken. Dit geeft gelijk aan hoe gevaarlijk de gevolgen van Salvia kunnen zijn. Het vermoeden bestaat dat ook de hersenen van de vooral jeugdige gebruikers eronder te lijden hebben, wat op de lange duur grotere gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de gebruiker.

Nuttig of gevaarlijk?

De plant heeft geen enkel nuttig effect, en is niet bedoeld als medicijn of vervangend medicijn. Het geneest niet, het heeft alleen een hallucinerend effect. Het is niet verslavend.

Verboden of legaal

Salvia Divinorum wordt in veel landen nog onderzocht op de risico's voor de volksgezondheid en op het gebruik, effecten en misbruik van de plant. Dit heeft als gevolg dat de plant in bepaalde landen legaal te verkrijgen en kweken is, en in andere landen juist op de lijst met verboden planten en drugs staan.
In de VS is het gedeeltelijk legaal en gedeeltelijk illegaal, afhankelijk van de staat. Andere landen waarbij een verbod op de plant geldt zijn onder andere:
 • België
 • Spanje
 • Australië
 • Italië
 • Japan en Zuid-Korea
 • Zweden en Noorwegen
 • Finland en Estland, in Estland alleen als geneeskrachtige kruid op doktersrecept te verkrijgen.
 • Denemarken

Frankrijk is een verhaal apart: in dit land is het bezitten of verkopen van Salvia Divinorum niet verboden, maar wel het geven van informatie over het gebruik en de effecten hiervan. De lijst met verboden landen wordt steeds langer, wat een duidelijk teken is dat het gevaar tijdens het gebruik van de plant steeds meer erkent wordt. In Nederland is tot op heden de plant in smartshops en via diverse webshops legaal te verkrijgen.

Waarschuwing

Dit is geen geneesmiddel, ook niet ter vervanging van andere geneesmiddelen. Gebruik de plant niet zonder toezicht, zorg altijd voor een oppasser. Niet te gebruiken voor personen jonger dan 18 jaar. Zwangeren en zogende vrouwen dienen dit product te vermijden. Zorg dat de oppasser belangrijke telefoonnummers bij de hand heeft, zoals de alarmlijn, ambulance, EHBO of huisartsenpost. En vooral: bezint eer ge begint, denk goed na over de gevolgen van het gebruik hiervan en of dit een toevoegende waarde geeft aan je leven.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvia of SalieSalvia of SalieSalvia is een geslacht van eenjarig, tweejarige en vaste planten met bloemen die er zeer verschillend uitzien, wat betre…
Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze.…
Hallucinaties, verschillende vormen van hallucinerenHallucinaties zijn zintuiglijke belevingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Er zijn verschillende manieren ho…
Over illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdOver illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdDe termen hallucinatie en illusie worden vaak door elkaar gebruikt terwijl het twee verschillende fenomenen zijn. Bij ee…

Heroïne, de werking en de gevolgen van heroïneHeroïne is een harddrug en een kleurloos, geurloos en bitter smakend opiaat en het is bereid uit morfine dat op zijn beu…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 28-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.