Geschiedenis van het Koningshuis

Geschiedenis van het Koningshuis Een belangrijk draagvlak voor ons land is het koningshuis. Sinds de 15e eeuw is het koninklijk huis, Huis Oranje-Nassau, verbonden met Nederland. Vanaf dit moment leveren de Oranjes een belangrijke bijdrage aan het bestuur van Nederland. Hier in het kort de geschiedenis en de hedendaagse leden. Een overzicht van de belangrijkste punten van ons koningshuis.

Geschiedenis

In 1403 is het koninklijk huis; Huis Oranje-Nassau ontstaan. Graaf Engelbrecht I van Nassau trouwt met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. Johanna behoort toe aan de hoogste edelen van ons land. Graaf Engelbrecht krijgt steeds meer macht. Daarnaast krijgen ze een aantal kinderen waaronder Graaf Hendrik II van Nassau (1483-1538). Graaf Hendrik II is onder meer betrokken bij de opvoeding van Keizer Karel V. Hij trouwt en krijgt een zoon genaamd: Rene van Charlon.

Rene van Charlon erft het soevereine prinsdom van Oranje, wanneer zijn ouders sterven. Zelf sterft Rene van Charlon in 1544 kindloos en laat zijn bezittingen na een zijn Duitse neef Willem van Nassau. De dan Prins Willem van Nassau is stamvader van het Huis Oranje-Nassau.

Willem van Oranje, heeft de eervolle titel ‘Vader des Vaderlands’ met als bijnaam Willem de Zwijger. Nu wordt er veel gesproken over deze bijnaam. De bijnaam stamt niet voort uit het stilzwijgen van Willen van Oranje, maar omdat hij nooit het achterste van zijn tong liet zien. Willem van Oranje had vele titels, enkele huwelijken en kreeg veel kinderen. Hij overleed in 1584.

Monarchie

Tot 1795 was Nederland een republiek, bestaande uit de statenbond en republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Door de invloed van de Fransen werd Nederland een één staat en de Bataafse Republiek genoemd. Deze tijd duurde slechts vier jaar van 1806 tot en met 1810. In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid terug en vervolgens kwam er in 1814 de eerste grondwet voor de monarchie.

In 1815 bepaalde het Congres Wenen dat het Noordelijke en Westelijke deel van Nederland verenigd werden. Willem Frederik riep zich vanaf dat moment uit tot koning van het nieuwe Nederland. Koning Willem I. Het zuidelijke deel van Nederland scheidde zich in 1830 af van het noordelijke deel en voegde zich in 1839 bij het Verdrag van Londen. Dit was het begin van een nieuw koninkrijk genaamd België. Het koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de negentiende eeuw waar de eerst regerende vorst Koning Willem I is.

Koningshuis nu

Vanaf de negentiende eeuw heeft het koningshuis enkele koningen en koninginnen gekend. In 1938 werd prinses Oranje-Nassau Beatrix Wilhelmina Armgard geboren. Zij is de dochter van Koningin Juliana, ook wel Juliana der Nederlanden genoemd en Bernhard van Lippe-Biesterveld. Juliana regeerde van 4 september 1948 tot 30 april 1980 en volgde daarmee haar moeder Wilhelmina op. Beatrix volgde haar moeder op, op 30 april 1980 (de dag van Koninginnedag).

Koningin Beatrix trouwde met Claus von Amsberg en uit hun huwelijk werden drie zoons geboren. Willem-Alexander Claus George Ferdinant (27 april 1967), Johan Friso Bernhard Christiaan David (25 september 1968) en Constantijn Christof Frederik Aschwin (11 oktober 1969). Het zal niemand ontgaan zijn dat Willem-Alexander op dit moment getrouwd is met Maxima Zorreguieta en dat hij de troon in de toekomst van zijn moeder zal overnemen.
© 2012 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandQuiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandEen quiz voor mensen met dementie over ons Koningshuis en Nederland kan dezelfde vragen hebben als een vraag- en antwoor…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…

Zomerseizoen, wat doet de zomer met je?Zomerseizoen, wat doet de zomer met je?De tijd van de dikke winterjas is voorbij, je truien kunnen worden opgeborgen. De ramen en balkondeuren worden opengezet…
De beste "Wordfeud Helpers"Een toepassing op de mobiele telefoon die niet meer weg te denken is, is Wordfeud. Scrabble op je mobiel is helemaal in.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
  • Google.nl
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.