Slaapverlamming: een bovennatuurlijke oorzaak?

Slaapverlamming: een bovennatuurlijke oorzaak? Je wordt wakker. Je kan niet meer ademen. Niet meer bewegen. Je hebt het nare gevoel dat er zich een kwade entiteit in de kamer bevindt. Je hoort geluiden. Vreemde geluiden. Voetstappen. Gejammer. En dan zie je het… De schim. Hij dwaalt door je kamer. Hij neemt plaats op je borstkas en doet je stikken. Komt dit tafereel je bekend voor? Dan heb je misschien last gehad van slaapverlamming. Of is er een bovennatuurlijke oorzaak voor dit fenomeen?

Wereldwijde paniek

Volgens recent onderzoek zou twintig procent van de bevolking vroeg of laat met deze beangstigende ervaring geconfronteerd worden. Sommige personen ervaren het slechts één keer in hun leven, anderen hebben er wekelijks last van. De precieze oorzaak van slaapverlamming is nog lang niet duidelijk. Is het een buitenaards wezen? Een kwaadaardige demon? Of gewoon een biologische reactie van ons lichaam? Iedereen heeft zo zijn theorie.

Het enige dat men zeker weet is dat het een fenomeen is dat over de hele wereld gekend is. In het Engels noemen ze dit wezen The Old Hag (oude heks) of shadow people. In het Duits kreeg het de naam Mare mee, een oud Germaans woord dat ‘nachtelijke kwelgeest’ betekent. In Zanzibar noemen ze deze entiteit Popobawa en in Japan Kanashibari.

Incubus

Mogelijk is ook de legende van de incubus hieruit voortgevloeid. De incubus is een mannelijke demon die ’s nachts op de borst van vrouwen komt zitten, vaak om hen te verkrachten. De vrouwelijke variant noemt men de succubus. Men vindt de legende van de incubus terug in verschillende culturen. De mensen die hem hebben waargenomen omschrijven hem als een grote, donkere geest.

Eeuwenoud probleem

Slaapverlamming is ook geen recent fenomeen. Al in de middeleeuwen werden er ervaringen opgetekend van mensen die met The Old Hag in contact waren gekomen. De achtiende eeuwse romantische schilder Henri Fuseli maakte een reeks schilderijen die deze entiteit als onderwerp hadden. The Nightmare in zijn bekendste werk.

Ook andere kunstenaars, voornamelijk schrijvers, gebruikten The Old Hag als inspiratiebron. Bekende schrijvers als Maupassant (Le Horla), Kingsley Amis (The Green Man), Ernest Hemingway (The Snows of Kilimanjaro), Herman Melville (Moby Dick) en Shakespeare (Romeo & Juliet) verwerkten hun ervaringen van slaapverlamming in hun oeuvre.

Wetenschappelijke verklaring

De meest voor de hand liggende verklaring is van biologische aard. Tijdens de REM slaap (als we dromen) is ons lichaam helemaal verlamd. Alleen nog de oogspieren en het hart zijn actief. De spieren zijn zo ontspannen dat ze niet meer kunnen reageren op wat er zich in onze geest afspeelt. Dat moet ook wel, anders zouden we de bewegingen in onze dromen ook letterlijk uitvoeren.

Soms voelen we deze verlamming aankomen als we in slaap vallen of wakker worden. Dan kunnen we niet meer bewegen, praten of schreeuwen. Soms treden er tijdens deze slaapverlamming ook hallucinaties op. Het kan gaan om visuele, auditieve, tactiele en gevoelsmatige gewaarwordingen: vreemde geluiden, spookachtige gedaantes, moeilijkheden met ademen…Ze komen meestal heel realistisch over en gaan gepaard met extreme angst.

Stress voorkomen, voldoende bewegen en zorgen voor een regelmatige nachtrust zouden voldoende zijn om slaapparalysie helpen te voorkomen. Als het toch nog gebeurt, raden wetenschappers aan je oogleden te bewegen zodat het proces van wakker worden sneller in gang kan worden gezet.

Buitenaardse ontvoeringen

Het lijkt inderdaad een zeer plausibele verklaring te zijn voor het Old Hag syndroom. Ook zogezegde ontvoeringen door buitenaardse wezens worden door deze theorie ontkracht. Slachtoffers van buitenaardse ontvoeringen zeggen namelijk volledig verlamd te zijn als het gebeurt. Bovendien vinden de ontvoeringen bijna altijd ’s nachts plaats. Vele onderzoekers zijn er dan ook van overtuigd dat de verhalen van ontvoering door buitenaardse wezens niet meer zijn dan ervaringen van verlamming tijdens de slaap.

Mysterie

Volgens paranormale onderzoekers zijn het kwaadaardige entiteiten, aan de aarde gebonden geesten, demonen en heksen die ons tijdens de slaap aanvallen. Te ver gezocht? Denk er dan aan dat de theorie van de slaapverlamming niet alles kan verklaren. Wist u bijvoorbeeld dat soms hele plaatsen (bijvoorbeeld dorpen) gelijktijdig door het Old Hag syndroom overvallen worden?

Mogelijk is er een natuurlijke verklaring voor dit bizarre verschijnsel. Maar misschien zal ooit blijken dat de entiteiten uit een andere wereld stammen, waar het onderbewuste toegang tot heeft, en die even reëel is dan de wereld buiten ons. Zo beweren enkele paranormale onderzoekers dat het biologische fenomeen van slaapverlamming de persoon zodanig schrik aanjaagt dat ze daardoor ontvankelijker worden voor lage, negatieve astrale dimensies en geesten in de kosmos.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is slaapverlamming (slaapparalyse)? Uitleg en symptomenHet slaapverlamming syndroom of slaapparalyse is voor sommige mensen een serieuze slaapstoornis. Anderen hebben het maar…
Slaapverlamming: niet kunnen bewegen als je wakker wordtSlaapverlamming: niet kunnen bewegen als je wakker wordtBijna iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je wakker wordt en je kunt je niet bewegen. Uit alle macht probeer je te be…
Hallucineren door slaapverlammingSlaapverlamming of slaapparalyse komt vaker voor dan je wel zou denken. Het overkomt heel wat mensen en, tenzij er een o…
Slaapverlamming (slaapparalyse): Oorzaken en symptomenSlaapverlamming (slaapparalyse): Oorzaken en symptomenIn het midden van de nacht ontwaken en er zeker van zijn dat er een slechte figuur in de kamer aanwezig is en niet kunne…

De motman: het waargebeurde verhaal achter de filmDe motman of mothman (vlinderman) is één van de meest angstwekkende wezens die de wereld ooit heeft gekend. Het is een g…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.