Test spanning en avontuur - Neem je risico in het leven

Test spanning en avontuur - Neem je risico in het leven De één beschouwt risico nemen als spannend, een uitdaging of avontuur. De ander is alleen bereid risico te nemen op bepaalde momenten of als het echt niet anders kan. Weer een ander vermijdt risico’s, vindt deze vervelend en neemt liever het zekere voor het onzekere en speelt op safe. Op zeker spelen heeft zijn voordelen, maar vervult niet altijd de wensen en behoeften die men in het leven heeft. Ook veel risico nemen heeft zo zijn voor- en nadelen. Wil jij weten hoe dit bij jou zit? De risico-test geeft je mogelijk meer inzicht in je denken en handelen in bepaalde situaties.

Neem jij risico in het leven?

Risico's nemen we - in meer of mindere mate - in het leven allemaal wel eens. De één zoekt spanning en avontuur, de ander vermijdt onzekerheid en gaat voor veiligheid. Of er bij jou sprake van een mengeling of mix is tussen risicovol en risicomijdend gedrag, is onder andere afhankelijk van je persoonlijkheid en het doel dat je nastreeft of wilt bereiken. Het nemen of aanvaarden van een bepaalde mate van risico zal ook afhangen van een situatie waarin je bereid bent risico te nemen. Aan het één zal je in het dagelijks leven meer waarde hechten dan aan het ander, al naargelang de situatie. De waarde die je aan iets of iemand hecht zal mede bepalend zijn voor het (in te calculeren) risico dat je bereid bent te nemen, of deels te accepteren.

Test - Risico nemen

Wat is op jou van toepassing, wil je:
 • Uitgedaagd worden.
 • Spanning en risico nemen.
 • Bereid risico te nemen.
 • Op zeker spelen.
 • Risico vermijden.
 • Het zekere voor het onzekere nemen.

Test-instructie

Beantwoord de volgende vragen met ja of nee (wat voor jou van toepassing is). Bij sommige uitspraken (zoals de eerste b.v.), kun je beter ‘waar’ (eens) bij ja en ‘onwaar’ (oneens) bij nee lezen.

Neem jij risico in je leven? Testuitspraken

 1. Ik ben vrijwel nooit echt ontspannen.
 2. De wereld zou rechtvaardiger moeten zijn.
 3. Ik ben niet tevreden met mezelf; ik zou meer moeten bereiken.
 4. Ik word niet goed behandeld; men zou vriendelijker, welwillender moeten zijn.
 5. Ik voel me voor alles en iedereen verantwoordelijk.
 6. Soms heb ik het gevoel dat ik tegen muren praat.
 7. Ik voel me de hele dag opgejaagd.
 8. Ik ben afhankelijk van andermans oordeel.
 9. Ik probeer alle mogelijke gebeurtenissen in mijn leven in de hand te houden.
 10. Ik vind het vervelend als iets niet op zijn plaats staat.
 11. Ik eis heel veel van mezelf.
 12. Ik heb geleerd dat je mensen eerder moet controleren dan vertrouwen.
 13. Ik ben een slechte verliezer.

Betekenis en resultaat van de test

Tel alle nee-antwoorden.

Minder dan 3 punten - Risico-bereid

Je bent bereid risico's te nemen, je houdt van risico’s. Je wijst te veel op zeker spelen af. Mensen die hun bedenkingen hebben, ervaar je niet als hulp, maar als sta-in-de-weg oftewel lastpakken. Je bent niet bang uitgevallen, maar wel voorzichtig genoeg om geen overdreven risico’s te nemen.

Je hebt 3 - 8 punten - Redelijke risico’s

Je vindt dat het leven je soms dwingt tot het nemen van redelijke risico’s en dan ben je er ook klaar voor. Je beseft dat wie alleen zekerheid en orde zoekt op een dag slechts chaos ontmoet. Als er problemen zijn, zie je daarin de kans ervan te leren en groeien. Soms kom je in opstand tegen het lot. Dan vraag je jezelf af of je zo langzamerhand al niet genoeg volgroeid bent, dat je geen problemen meer nodig hebt om rijper te worden.

Je hebt 9 - 12 punten - Risico’s vermijden

Je streeft naar het zoveel mogelijk vermijden of uit de weg gaan van risico’s. Hierdoor zijn je doelstellingen eerder bescheiden dan uitdagend of moedig. Je droomt van een minder harde wereld. Je mag best af en toe een beetje meer wagen. Zo kan je doorgaan met het controleren van je leven en tegelijkertijd van een beetje afwisseling genieten.

Meer dan 12 punten - Afkeer van risico’s

Risico’s nemen vind je vreselijk; je hebt er een afkeer van. Je bent voorzichtig en hebt het credo ‘liever laf dan dood’. Je wilt graag perfect en succesvol zijn, geen fouten maken en altijd in de ‘picture’ staan: ‘kijk mij eens’. Aangezien dat niet altijd lukt, trek je je terug. Het zou beter zijn om wat minder van jezelf te eisen en verwachten. En je meer met levensvreugde, moed en uitdaging bezig te houden.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De BMI-index en de buikomtrekDe BMI-index en de buikomtrekMet behulp van de BMI-index kun je gemakkelijk berekenen of je te zwaar bent of niet. Een extra controlemiddel vormt de…
Een wereld vol dynamische en statische risico'sRisico's, ze zijn altijd aanwezig, soms in grotere mate dan anders. Zowel zakelijk als privé stellen mensen doelstelling…
De gezondheidsrisicotest voor veel voorkomende aandoeningenDe gezondheidsrisicotest voor veel voorkomende aandoeningenDe gezondheidsrisicotest is een test die je online kunt invullen. Met deze test zie je of je een verhoogd risico loopt o…

Test - Zet jij je in voor de ander?Test - Zet jij je in voor de ander?Sommige mensen maken er hun levenstaak van om de ander te helpen, mee te denken of zich in te zetten voor anderen. En vo…
Bronnen en referenties
 • Boon, R. Tests voor Kwaliteiten, Stijlen, Eigenschappen en Opvattingen van de mens. Swets & Zeitlinger.
 • Weiler, P. (psycholoog). Test u zelf. Kosmos
 • Lauster, P. Test uw Talenten. Ontdek en Ontplooi uw Aanleg en Talenten. De Kern
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 29-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.