InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Gucci – Yves Saint Laurent

Gucci – Yves Saint Laurent

Gucci is een van oorsprong Italiaans modeconcern, onder meer gevestigd in Nederland. De volledige naam van Gucci is de Gucci Group, ook wel The House of Gucci - wat in het Nederlands neerkomt op Het Huis van Gucci. De oprichting vond in 1912 plaats in Florence, door Giccio Gucci. Momenteel is het in handen van het Franse Pinault-Printemps-Redoute (PPR). Het Huis omvat een flink aantal merken. Een ervan is de mode van Yves Saint Laurent. "De mooiste kleren die een vrouw kan dragen zijn de armen van de man van wie ze houdt. Voor degene die dit geluk niet heeft gevonden, ben ik er."
- Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent werd op 1 augustus 1936 geboren in Oran (Algerije) als Yves Henri Bonat Mathieu Saint Laurent. Hij was de zoon van Charles Saint Laurent, een in Noord-Afrika opgevoede en opgegroeide Fransman die werkzaam was als manager bij een verzekeringsmaatschappij en Luciënne Mathieu. Saint Laurent verliet zijn ouderlijk huis toen hij zeventien was en ging werken voor de ontwerper Christian Dior.

Christian Dior

Christian Dior studeerde eerst Politieke Wetenschappen in Parijs. Hij was geïnteresseerd in architectuur en schetste in zijn vrije tijd onder meer kleding. De ontwerpen waren zo goed dat hij ze kon verkopen aan couturehuizen. Al snel werd hij ontwerper bij Robert Piguet. In 1941 stapte hij over naar Lucien Lelong. Na vijf jaar kreeg hij zijn eigen modehuis, gefincancieerd door textiel-tycoon Marcel Boussac. Dior stierf onverwachts in 1957, en zijn assistent Yves Saint Laurent nam het roer over en presenteerde in 1958 zijn 1e collectie, Trapeze.

Vernieuwend

Na Diors dood en de eerste collectie, ging Yves Saint Laurent verder met ontwerpen. Zijn ontwerpen waren zo vernieuwend dat ze tot grote successen leidden. Dat kwam er onder meer door dat Saint Laurent zowel fel lichte als heel donkere kleuren met elkaar combineerde in zijn collectie. Hij ontwierp zelfs eenmalig een volledig zwarte collectie.

Franse leger

Tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog moest Saint Laurent in het Franse leger dienen. Na twintig dagen werd hij echter opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, wegens een zenuwinzinking. Daar werd hij onder andere met elektroshocktherapie behandeld. Vanwege deze opname en inzinking werd de leiding over het modehuis Dior hem ontnomen.

YSL

Samen met zijn partner Pierre Bergé begon Saint Laurent daarop zijn eigen merk, dat bekend zou komen te staan onder de initialen YSL. In de jaren zestig en zeventig populariseerde zijn bedrijf trends zoals de ‘beatnik look’ en de puntlaarzen. Tot zijn klantenkring behoorden onder meer zijn ‘muze’ Loulou de la Falaise en de actrice Catherine Deneuve.

600 miljoen dollar

Saint Laurents modeheuis werd voor ongeveer 600 miljoen dollar van de hand gedaan aan Sanofi, een farmaceutisch bedrijf. Zes jaar later - in 1999 - werd het merk YSL gekocht door de Gucci Group. Saint Laurent bleef de haute couturecollectie zelf ontwerpen, maar in 2002 werd alsnog besloten het couturehuis YSL te sluiten. Saint Laurent, die intussen behoorlijk aan de drugs was geraakt en depressief was, trok zich direct terug in zijn huis in het Marokkaanse Marrakesh, om daar zijn laatste jaren door te brengen.

Marrakesh

Hij overleed op 1 juni 2008 in Parijs op 71-jarige leeftijd, maar werd in Marrakesh begraven. Bij de begrafenis waren, naast diverse modellen als Claudia Schiffer en Liya Kabede, ontwerpers als Valentino en Kenzo Takada, ook de Franse president Sarkozy en diens echtgenote aanwezig.
© 2009 - 2019 Paulsmiezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie House of GucciGucci, een duur en luxe merk waar menig vrouwen van dromen. Maar hoe is The house of Gucci ontstaan? En wie is de oprich…
Yves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint-Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Hij overleed toen hij 71 jaar was aan de gevolgen v…
Achter de schermen van GucciAls we aan Gucci denken, dan denken we aan luxe, glitter & glamour. Maar hoe is Gucci ontstaan? Wat is Gucci eigenlijk b…
recensieBoekrecensie: Gossip&Gucci - Lauren WeisbergerGossip&Gucci is het tweede boek van Lauren Weisberger, de auteur van De Duivel Draagt Prada. In deze chicklit wordt het…
Macramé – Weitasknoop als inspiratie voor Dior en GucciMacramé – Weitasknoop als inspiratie voor Dior en GucciMacramé was dé techniek van de jaren zeventig. Wie had in die tijd niet een macramé plantenhanger of een gemacrameed vli…

Reageer op het artikel "Gucci – Yves Saint Laurent"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulsmiezen
Gepubliceerd: 01-05-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!