Snelcursus Handlezen

Snelcursus Handlezen Handlezen (ook wel chiromantie genoemd) bestaat al eeuwenlang. Het woord chiromantie is afgeleid van het Griekse woord cheir (hand). In China en in andere oosterse landen, worden tot op de dag vandaag nog steeds handen gelezen en de kennis en techniek is feitelijk ongewijzigd. Maar ook in westerse landen is handlezen populair. Hoewel de betekenis van het handlezen in twijfel wordt getrokken, blijkt er toch vaak veel te kloppen. Suggestie of niet, handlezen is leuk om te doen, en gemakkelijk te leren.

Een snelcursus handlezen?

Handlezen (ook wel chiromantie genoemd) is hip en toch bestaat het al eeuwenlang. Het woord chiromantie is afgeleid van het Griekse woord cheir (hand). In China en in andere oosterse landen, maar eigenlijk overal ter wereld, worden tot op de dag vandaag nog steeds handen gelezen en de kennis en techniek is feitelijk ongewijzigd. Ook in westerse landen wint handlezen weer aan populairiteit. In vroeger tijden werd de toekomst van een persoon voorspeld aan de hand van het lezen van de lijnen in de hand. Ook vandaag aan de dag, zijn er nog heel wat handlezers die op basis van lijnen in de hand, vorm van de hand en vingers, afmetingen van hand en vingers enzovoorts, kunnen aflezen hoe uw karakter in elkaar steekt en wat u in grote lijnen (!) in uw leven kunt verwachten of reeds heeft doorgemaakt…

Wat is handlezen?

Bij handlezen gaat men er vanuit dat het leven en karakter van een mens 'in zekere zin' valt af te lezen aan de bijzondere kenmerken van de handen, aangezien handen net zo uniek zijn als mensen zelf. Bij handlezen komt echter veel meer kijken dan ‘slechts’ het bestuderen en interpreteren van lijnen in handen en de heuvels en bergjes in handen. Het begrip 'snelcursus' is dan ook met een knipoog opgeschreven. In deze 'cursus' geef ik daarom slechts een globaal overzicht van de grondbeginselen van chiromantie. Als u zich werkelijk wilt bekwamen in handlezen, kunt u een uitgebreide, professionele cursus/opleiding overwegen, aan de School voor Universele Handleeskunde.

Handlezen, een korte cursus

Men kijkt niet alleen naar de lijnen in een hand, men kijkt ook naar de vorm van, en de heuvels op, de hand..
Vorm van de hand
Een smalle hand wijst op verlegenheid, bescheidenheid, maar met doorzettingsvermogen en trouwe dienst bij arbeid.
Een brede hand wijst op goed kunnen samenwerken, sociaalvaardigheid en oprechtheid.

Vingers onder de loep
 • Een korte duim, korter dan de gemiddelde duim, wijst op: verlegenheid.
 • Een lange duim, langer dan de gemiddelde duim, wijst op: succes in liefde en werk.
 • Mensen met lange vingers (in verhouding tot de handpalm) letten op kleinigheden.
 • Mensen met korte vingers (in verhouding tot de handpalm) verliezen niet snel het overzicht.

Lijnen in de handpalm

Er staan vier grote lijnen in een handpalm. De bovenste lijn is de hartlijn, de lijn daar meteen onder de hoofdlijn, de lijn die zich daarvan afsplitst rondom de bal van de muis, is de levenslijn, en de lijn van het lot, ook wel genoemd ‘de lotslijn’ loopt vanaf de onderkant van de hand, enigszins verticaal omhoog en doorsnijdt de handpalm enigszins. Voor alle lijnen geldt: als er onderbrekingen in de lijn zijn, betekent dit dat er sprake is van ongeduld en/of belemmeringen.

Levenslijn

 • Een lange ononderbroken levenslijn? Dit wijst op een lang leven en u zult gezond blijven
 • Een korte levenslijn wijst op afnemende energie na middelbare leeftijd
 • Een dunne onscherpe levenslijn wijst op gezondheidsrisico’s
 • Een rechte levenslijn wijst op energie verlies door spanningen en/of innerlijke rusteloosheid.
 • Een lange, kromme levenslijn, wijst erop dat uw lichaam zich goed weet te verdedigen tegen ziektes

Hoofdlijn

 • Een lange, ononderbroken hoofdlijn wijst op een groot verstandelijk vermogen.
 • Een hoofdlijn die ontspringt als een riviertje, in meerdere takjes (een soort vorkje), wijst erop dat u te maken heeft met iemand die zich goed mondeling kan uitdrukken.
 • Een hoofdlijn die niet in takjes eindigt, wijst op succes.
 • Een hoofdlijn die onvast is en enigszins kronkelt, wijst op gebrek aan concentratie

Om te zien hoe het leven is verlopen volgens de levenslijn, leest u de lijn van binnen naar buiten toe. Binnenin de hand leest u dus de aanvang van het leven, en naarmate u de lijn verder afleest naar buiten toe, 'leest' u verder /dieper in het leven van de eigenaar van de hand. Zijn er aan het begin van de levenslijn onderbrekingen, dan heeft deze persoon geen gemakkelijke jeugd gehad. Zet de lijn zich daarna stevig en scherp voort, dan is hij/zij erin geslaagd om deze problemen het hoofd te bieden.

Hartlijn

 • Als de hartlijn uitloopt/vertakt, wijst dit op: een goede balans tussen realistische en emotionele zaken.
 • Een hartlijn die duidelijk is en lang, wijst op een persoon die veel liefde kan geven
 • Is de ruimte tussen hoofd en hartlijn smal, dan is de persoon egoïstisch en gierig
 • Is de ruimte tussen hoofd en hartlijn breed, dan is de persoon gul en meelevend

Bij het lezen van de hartlijn begint de jaartelling aan de buitenkant van de lijn en kijkt u naar binnen toe. De eerste dertig jaar van een leven zijn belangrijk omdat deze een persoon ontwikkelden en kneedden tot wie ze 'nu' zijn. Onderbrekingen of zwakke plekken in de lijnen verraden tegenslag in liefde en/of gezondheidsproblemen. Is een lijn onderbroken kunnen de gezondheidsproblemen ontslaan zijn door ongeluk in de liefde of stress.

De Lotslijn, ook wel genoemd de Saturnuslijn

De lotslijn is soms niet goed te zien. Hij loopt ongeveer over het midden van de handpalm, recht omhoog.
 • Is de lotslijn meanderend dan gaat de persoon (juist) door een moeilijke stressvolle periode in zijn/haar leven
 • Is de lotslijn lang en ononderbroken, dan mag deze persoon een lang en succesvol leven tegemoet zien
 • Is de lotslijn zo nu en dan onderbroken, dan heeft deze persoon een andere weg ingeslagen of zal dat gaan doen

Heuvels of bergjes op de hand

Aan de onderkant van de vingers en aan de zijkanten van de hand, zitten de heuveltjes en bergjes.
 • Onderaan de wijsvinger bevindt zich de Jupiterheuvel
 • Onderaan de middelvinger bevindt zich de Saturnusheuvel
 • Onderaan de ringvinger bevindt zich de Apolloheuvel
 • Onderaan de pink bevindt zich de Mercuriusheuvel
 • Onderaan de duim, op de muis van de hand, bevindt zich de Venusheuvel
 • Boven de pols, tegenover de Venusheuvel, bevindt zich de Maanheuvel

Jupiterheuvel
 • Een sterk ontwikkelde Jupiterheuvel wijst op voldoende zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen alsook drang naar succes.

Saturnusheuvel
 • Een sterk ontwikkelde Saturnusheuvel wijst op gebrek aan flexibiliteit, deze personen kunnen wat onbuigzaam in het leven staan. Een niet al te sterk ontwikkelde Saturnusheuvel wijst juist op meer flexibiliteit, levenslust en enthousiasme.

Apolloheuvel
 • Mensen met een sterk ontwikkelde Apolloheuvel zijn creatief en ze houden van een verzorgd uiterlijk. Echter: hoe hoger de Apolloheuvel, hoe belangrijker het uiterlijk. Soms gaat het belang van uiterlijke vertoning ten koste van innerlijke diepgang.
 • Is de Apolloheuvel echter nauwelijks ontwikkeld dan is de persoon futloos en weinig succesvol in het nastreven van doelen, bovendien geniet deze persoon onvoldoende van het leven.

Mercuriusheuvel
 • Mensen met een sterk ontwikkelde Mercuriusheuvel zijn zakelijk en succesvol in zakelijke beroepen. Een zwak ontwikkelde Mercuriusheuvel wijst op moeizame verbale vaardigheden en gebrek aan zakelijk inzicht.

De Venusheuvel
 • Is de Venusheuvel goed ontwikkelt en steekt hij duidelijk boven de overige handheuvels uit, dan kan deze persoon goed liefde geven en ontvangen.
 • Is de venusheuvel hoog en bol, dan kan deze persoon erg hartstochtelijk in de liefde zijn, maar niet altijd even honkvast en/of trouw. Een zeer hoge Venusheuvel kan bovendien wijzen op een neiging naar overmatig gebruik van bepaalde genotsmiddelen, waarbij ook natuurlijke behoeftes zoals eten en seksualiteit, groter dan gemiddeld kunnen zijn.

De Maanheuvel
 • Een sterk ontwikkelde maanheuvel wijst op succes in wetenschap en gevoel voor kunstzinnige zaken.
 • Personen met een gemiddeld ontwikkelde maanheuvel staan met beide benen in het leven en laten zich niet snel leiden door fantasieën en onrealistische verwachtingen.
 • Mensen met een vlakke maanheuvel zijn vaak fantasieloos en hebben weinig gevoel voor humor.
Om de hand te lezen kunt u ook met inktafdrukken van handen werken.
© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)Wanneer je bent aangehouden voor het rijden onder invloed, is het mogelijk dat je wordt aangemeld voor een EMA cursus. M…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Hulp in de huishoudingMet steeds meer tweeverdieners, met of zonder kinderen, zijn we steeds meer op zoek naar de hulp in de huishouding. Toch…
Bronnen en referenties
 • www.mam-net.nl
 • www.mediatheek.thinkquest.nl
 • Met speciale dank aan: Magda van Dijk, School der Universele Handleeskunde
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.