10 klimaattips: dit is wat jij kunt doen

10 klimaattips: dit is wat jij kunt doen Landen van over de hele wereld zijn in december 2015 bijeen in Parijs om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bedrijven doen hun bijdrage aan het verduurzamen van hun investeringen en activiteiten, zo'n 3 biljoen euro hebben zij gedesinvesteerd in grijze stroom. Het doel is om de opwarming van de aarde te beperken tot een maximum van 2 graden Celsius. De vraag is nu, hoe kun je zelf een effectieve bijdrage leveren aan het halen van de 2 graden-grens? En hoe kan je dit in de praktijk realiseren? Een beter klimaat begint bij jezelf: de oude leus afgestoft.

Tien klimaattips

Wat kun je zelf doen om bij te dragen aan een beter milieu? Vijf van de tien klimaattips betreffen het energiezuiniger en comfortabeler maken van het huis. Het mes snijdt daar dus aan twee kanten. Isolatie van de spouwmuur, een schuin dak isoleren, glas vervangen door hoogwaardiger HR++-glas of een grote energiesprong maken van energielabel G naar A zijn de belangrijkste. Ook vervoer is een enorme veroorzaker van CO2-uitstoot. Vooral in het woon-werkverkeer en op vliegreizen is veel winst te behalen.

Tien klimaattips waarmee grote besparingen kunnen worden gedaan in de uitstoot van CO2. Ook staat het aantal kilogram CO2-equivalent per huishouden per jaar weergegeven. De CO2-equivalent is een rekeneenheid om de bijdrage van een gas aan de opwarming van de aarde in uit te drukken. Achtereenvolgens worden vervoer, isolatie van het huis en overige besparingen besproken.

Vervoer

Woon-werkverkeer met trein in plaats van auto: 7.500

De grootste besparing op CO2-uitstoot is te behalen door de auto voor woon-werkverkeer te verruilen voor de trein. Als voorbeeld wordt de afstand Zwolle-Utrecht (ongeveer 90km) gebruikt. De hoeveelheid besparing bij overstappen op de trein wordt in de toekomst waarschijnlijk nog groter. Anno 2015 claimt de NS dat de helft van de ingekochte stroom groen is, in 2018 moet het bedrijf volledig zijn overgeschakeld op groene stroom. Afhankelijk van de werkgever zijn er soms gunstige regelingen mogelijk wanneer men overstapt op de trein. Zo kan een leaseauto worden verruild voor de combinatie tussen de trein en het gebruiken van een auto die al op de zaak staat.

Fiets
Een alternatief dat bij kleine afstanden tussen woning en werk en bij een kleine auto-afhankelijkheid bij de werkzaamheden interessant kan zijn is het overstappen op de fiets. Er zijn diverse soorten elektrische fietsen verkrijgbaar, waarmee het aanzienlijk eenvoudiger wordt om afstanden van meer dan 10 kilometer binnen korte tijd af te leggen.

Geen vliegreis voor twee personen naar Thailand: 5.400

Vliegen is een enorme bron van CO2-uitstoot. Vooral met het groeien van de vliegafstanden voor vakanties is de totale uitstoot van het vervoermiddel enorm toegenomen. Mensen die hieraan niet willen bijdragen worden in algemene zin aangeraden om met de auto op vakantie te gaan in plaats van met het vliegtuig. Ook op afstanden naar de zon in bijvoorbeeld Zuid-Europa is dit een veel zuinigere oplossing. De meest zuinige oplossing is uiteindelijk om het de vliegbestemming te verruilen voor een vakantie in eigen land. Een reisje met het gezin naar Texel produceert 1% van de uitstoot van een reis naar Thailand.

Vermijden woon-werkverkeer (100km) met 1 auto: 4.600

De winst van de trein ten opzichte van de auto werd eerder al verklaard. Een ander aspect aan het forensen met de auto, is het feit dat veel mensen in hun eentje een auto gebruiken. Al in de jaren '70, ten tijde van de oliecrisis kwam de overheid met een oplossing die hierbij helpt: carpoolen. Het moest in die jaren helpen om minder brandstof te verstoken, maar later werd het ook ingezet als oplossing voor het fileprobleem. De auto in je eentje gebruiken voor woon-werkverkeer kan erg belastend zijn voor het milieu.

Auto vervangen voor elektrische auto: 1.500

Zoals wel duidelijk is geworden uit de voorbeelden van het woon-werkverkeer is de gemiddelde auto een groot uitstoter van CO2. Er zijn twee methoden om drastisch in deze uitstoot te snijden, de auto voor de deur laten staan en hem vervangen voor een (gedeeltelijk) elektrisch exemplaar. Stichting Natuur & Milieu rekende tevens voor dat het leasen van een elektrische auto (Nissan Leaf, 2015) 20% goedkoper uitkomt dan het leasen van een alternatief op diesel.

Voorbeelden
Er zijn talloze mogelijkheden om over te schakelen op elektrisch rijden. De 'stekkerauto' is ongekend populair. Er zijn anno 2015 talloze hybride auto's op de markt die elektrisch rijden combineren met een benzinemotor. Ook zijn er de zogenoemde plugin-hybrid's te koop zoals de Volvo V60, Toyota Prius en Mitsubishi Outlander. Deze auto's hebben een bepaald bereik waarin ze volledig elektrisch rijden en worden geladen met behulp van een laadstation. Er zijn ook volledig elektrische auto's op de markt zoals de Tesla model S, de BMW i3 en i8 en de Chevrolet Volt/Opel Ampera. Aandachtspunten voor de elektrische auto zijn natuurlijk het actieradius (te rijden afstand op elektrische aandrijving) en het aantal laadstations dat voorhanden is. Ook is het belangrijk dat de aangeleverde stroom van origine groen is.

Het huis

Met de isolatie van de woning is enorm veel te winnen als het gaat om CO2-uitstoot. Maar het mes snijdt aan twee kanten, want de besparing voelt u zeker ook in de portemonnee. Daar komt nog bij dat een geïsoleerd huis comfortabeler woont. Twee aanpassingen die net buiten het lijstje vallen en waarmee ook veel winst te behalen valt zijn vloerisolatie en het gebruik van een energieverbruiksmanager.

Woning verbeteren van Energielabel G naar A: 7.000

Zoals eerder gezegd is er enorm veel energie te besparen in aanpassingen van het huis. Vooral wanneer het huis niet goed is geïsoleerd, door bijvoorbeeld gebruik van enkel glas, het ontbreken van vloerisolatie, gevelisolatie en dakisolatie zijn grote verbeteringen haalbaar. In 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit is een eerste stap die is gebaseerd op gegevens van het kadaster, maar bij verkoop wordt van de verkoper verwacht dat een definitief energielabel wordt aangevraagd. Behalve dat de verkoopprijs van een huis met een A label hoger kan uitvallen, is het kopen van zo'n huis ook een investering in het wooncomfort. Natuurlijk scheelt het op termijn geld op de stookkosten.

15 zonnepanelen op het dak leggen: 1.800

Zonnepanelen zijn sinds de jaren '90 bezig aan een gestage opmars. In het verleden zijn er diverse aankoopregelingen beschikbaar geweest die de panelen wat betaalbaarder maakten. Afhankelijk van de situering van het dak kunnen een bepaald aantal zonnepanelen worden geplaatst. Een zonnepaneel heeft drie jaar nodig om zijn eigen productie te 'vergroenen', daarna levert hij 22 jaar lang energievoordeel op. De eenmalige kosten van installatie van de panelen is gemiddeld 2900,-. De jaarlijkse opbrengst is gemiddeld 310,- (milieucentraal).

Spouwmuur isoleren: 1.600

De meest effectieve methode van isolatie van het huis is de isolatie van de spouwmuur. Dit is tevens de meest kosteneffectieve methode, ze kan jaarlijks tot wel 550,- stookkosten uitsparen. De eenmalige kosten van het isoleren worden geschat op 2000,- (milieucentraal).

Schuin dak isoleren: 1.400

Een andere isolatiemethode die de stookkosten en daarmee ook de CO2-uitstoot aanzienlijk terugbrengt is het isoleren van een schuin dak. Warmte stijgt op en het behoeft dan ook geen uitleg dat veel warmte het huis verlaat via de zolder en het dak. De kosten voor het isoleren van een dak zijn relatief wat hoger dan van andere isolatie-ingrepen, de opbrengst is enorm. Zo wordt voorgerekend dat de gemiddelde opbrengst per jaar wel 650,- kan zijn. Daar zit een eenmalig prijskaartje aan van ongeveer 4300,-.

Glas vervangen door HR++-glas: 800

Het glas van het huis vervangen door HR++-glas levert een besparing op die vergelijkbaar is met een rente van 7% op een spaarrekening (milieucentraal). Het glas lijkt sterk op dubbelglas, het enige verschil is een laagje coating dat in het glas is aangebracht en die zorgt voor een betere isolatie. HR++-glas past dus in kozijnen voor dubbele beglazing. Wanneer het glas in huis HR++ is staat dat aangegeven in de rand tussen de glasplaten. Staat het niet aangegeven dan gaat het vrijwel altijd om HR-glas of gewone dubbele beglazing. Het vervangen van gewoon dubbel glas voor HR++-glas kost gemiddeld 3500,- en levert jaarlijks een besparing op van 260,- (milieucentraal).

Overigen

100% vegetarisch eten (ten opzichte van gemiddeld menu): 1100

De veeteelt is een groot uitstoter van CO2 en andere schadelijke stoffen. En dat gebeurt niet alleen in eigen land, in landen in Zuid-Amerika, zoals Brazilië wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt voor de productie van veevoer. Dat voer wordt weer geïmporteerd door landen als Nederland. In de gehele keten wordt CO2 uitgestoten, dat levert de bijdrage aan de uitstoot voor het vlees. De uitstoot van andere schadelijke stoffen als stikstof en methaan zetten de milieubewuste consument ook aan het denken. Er is nog flink verschil in de vleesvervangers. Zo zijn de op zuivel gebaseerde vleesvervangers in hun CO2-uitstoot vergelijkbaar met een stuk varkensvlees. Echte vegaburgers scoren echter wel tot drie keer beter.
© 2015 - 2024 Pcr-peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KlimaatveranderingKlimaatveranderingKlimaatverandering is de verandering van het gemiddelde klimaat of het weertype over een bepaalde periode. Deze verander…
Klimaatneutraal; wat betekent dit eigenlijk?Klimaatneutraal; wat betekent dit eigenlijk?We zijn ons met zijn allen steeds meer bewust gaan worden van het milieu en de invloeden daarvan op onze woonomgeving. H…
Warme truiendag en het klimaatWarme truiendag en het klimaatJaarlijks wordt op een vrijdag van februari de Warme Truiendag georganiseerd. Warme Truiendag? Wat is dat nu weer? Gaan…
Bespaar enorm door je huis te laten isolerenBespaar enorm door je huis te laten isolerenIedereen wordt er mee geconfronteerd, er is geen ontsnappen aan. Om de zoveel tijd krijgen we een enorme energie rekenin…

De verschillende giftcards en cadeaubonnenDe verschillende giftcards en cadeaubonnenTijdens feestdagen geven mensen elkaar steeds vaker een giftcard, omdat ze vaak niet weten wat iemand wil hebben. Dit wo…
Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2015Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2015Het jaar 2015 was een enerverend jaar. Er is veel gebeurd. Zowel leuke als minder leuke dingen. Zo stond 2014 nog bekend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ednl, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/
  • www.milieucentraal.nl (diversen)
  • De Volkskrant (05-12-2015/06-12-2015)
  • http://www.ns.nl/over-ns/energie
  • http://www.thijssenbv.com/glaszetter/vragen-glas/hr-glas
Pcr-peter (25 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.