Aurobindo, de Moeder en het supramentale

Sri Aurobindo en zijn spirituele gezellin Mirra Alfassa, gekend als De Moeder zijn reeds jaren niet meer fysiek in deze wereld aanwezig. Toch hebben zij een wereld nagelaten die dankzij hen anders is geworden, zowel in de stof als in de geest.

Aurobindo en de Moeder

De Indiase spirituele leraars Sri Aurobindo(1872-1950) en Mirra Alfassa, ook genoemd de Moeder of Zachte Moeder (1878-1973) hebben hun stempel gedrukt op deze wereld, zowel zichtbaar als onzichtbaar.

De Ashram

De Ashram van Sri Aurobindo en de Moeder in Pondicherry, was niet enkel een plaats om te studeren en te mediteren. Voor hen was het een werkplaats. Ze beschouwden hem als een laboratorium om hun ideeën te testen.

De methode

Het was de bedoeling het supramentale naar beneden te trekken. Terwijl de klassieke tantra en hatha yoga de chakra’s ontwikkelen vanuit de wortelchakra naar de kruinchakra, gebruikten zij de kruinchakra als ingang van de hogere energie.

Niet vluchten uit de materie

Sri Aurobindo verwijt veel spirituele personen uit oost en west dat ze trachten verlichting te bereiken om uit de materie te ontsnappen en in de oneindigheid in slaap te vallen. We moeten net het omgekeerde doen. We moeten het Goddelijke net in de materie halen.

Het supramentale

Sri Aurobindo en de Moeder hadden elk apart het supramentale ontdekt. Samen hebben zij het in de materie getrokken en in zichzelf gerealiseerd. Dit betekent dat ze elke cel van hun lichaam met deze supramentale kracht hebben getransformeerd en bewust gemaakt. Nu is de weg effen gemaakt voor de ander mensen.

Ziekte en gezondheid

In deze context van bewustzijn van het lichaam krijgt ziekte een andere betekenis:
  • Het lichaam moet bewust de ziekte verwerpen, zoals de geest bewust de leugen verwerpt.
  • Als het lichaam een tempel voor het Goddelijke is, dan moeten de dokters priesters worden. Geneeskunde zal dus zo moeten worden beoefend.

Een nieuw natuurrijk?

De evolutie voltrekt zich doorheen verschillende opeenvolgende natuurrijken: de mineralen, de planten, de dieren en de mensen.

In het huidige mensenrijk is het mentale de min of meer permanente bewustzijnstoestand. Wat Aurobindo en de Moeder alvast bij zichzelf hebben gerealiseerd, is de volgende stap, het supramentale rijk. In dit natuurrijk wordt het supramentale de permanente bewustzijnstoestand. Zij hebben de weg geëffend voor de andere mensen.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mirra Alfassa, de MoederMirra Alfassa, Parisienne, half Turks en half Egyptisch zou een blijvende stempel dragen in de wereld van de spiritualit…
Sri Aurobindo, de spirituele leiderOoit gekend als onafhankelijkheidsstrijder, is de Bengaalse Aurobindo Ghose nu wereldberoemd als filosoof, spirituele le…
Op avontuur in Zuid-India: Wat is er te zien of te beleven?Op avontuur in Zuid-India: Wat is er te zien of te beleven?Verlang je soms ook om ons hectisch leven achter je te laten en weet je niet echt waar naartoe? Wel, stap met het idee i…
De ashram in India van Liz Gilbert in Eat, Pray and LoveNergens op de wereld vind je een land waar al je zintuigen zo op de proef worden gesteld als in India. Je vindt er de me…

Madhabs, Islamitische juridische scholenWat is een 'madhab' precies? Kort gezegd is een 'madhab' een methode om religieus materiaal op drie belangrijke gebieden…
Terbeschikkingstelling van de medische wetenschapTerbeschikkingstelling van de medische wetenschapSoms ziet u het op een rouwbrief staan: "Hij heeft zijn lichaam ter beschikking van de medische wetenschap gesteld." Dez…
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 01-02-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.