Steve Jobs, de iGod

Steve Jobs is de grote oprichter van het computer bedrijf Apple. Hij ontwikkelde samen met een vriend de allereerste personal computer ter wereld. Hiermee begon een tijdperk van de computers die nog steeds niet is uitontwikkeld. Inmiddels zijn de iPod, iPhone en de iPad op de markt. Wat de in 2011 overleden Jobs niet heeft kunnen meemaken is de introductie van de Apple Watch, welke vanaf half 2015 ook in Nederland verkrijgbaar is.

Algemeen

In 1976 had Steve met een vriend het idee opgevat om een “personal computer” te gaan ontwikkelen. De computer is op dat moment eigenlijk nog een groot log bakbeest dat alleen grote bedrijven en overheidsinstellingen gebruiken.

Steve Jobs

Steve Paul Jobs is geboren op 24 februari 1955 en werd opgevoed door zijn adoptiefouders Paul en Clara Jobs. Ze woonden eerst in Mountain View, maar verhuisden later naar Los Altos in California.

Op het Homestead High bleek dat hij al anders was dan de gemiddelde student, hij bekeek de zaken namelijk heel anders. Gedurende de zomervakantie kreeg hij een vakantiebaantje aangeboden van William Hewlett, van het Hewlett-Packard concern. Hier leert de dan 13 jarige Steve naamgenoot Steve Wozniak kennen.

Hij begint Wozniak te helpen met het verkopen van de “blue Box”, een illegale pocket telefoon. Met deze telefoon was het mogelijk om lange afstandsgesprekken te kunnen voeren. Samen repareerden ze stereo’s en sleutelden bij de Homebrew Computer Club.

In 1972 behaalde hij zijn diploma en ging naar het Reed College waar hij het maar één semester uithield, toen verliet hij de school.

In 2004 kwam hij een zeldzame vorm van alvleesklierkanker te boven. In 2009 ondergaat hij een levertransplantatie. In januari van 2011 wordt hij opnieuw ziek, maar geeft nog niet op.

De carrière van Jobs

 • 1974, hij begint zijn werkkring als een ontwerper van video spellen bij Atari Inc.
 • 1976, het begint te kriebelen om een personal computer te ontwikkelen. Samen met Steve Wozniak lukt hem dat en op 1 april 1976 wordt Apple Computer Company opgericht. De eerste computer is de “Apple I”, welke verkocht werd voor $ 666,--.
 • 1977, de Apple II komt in de verkoop.
 • 1981, een poging tot de introductie van de Apple III mislukt.
 • 1983, de introductie van de Lisa. Een personal computer (pc) met een muis. Het is een gebruiksvriendelijke computer, maar door zijn prijs $ 10.000,-- geen succes. In ditzelfde jaar overtuigde Jobs John Sculley van Pepsi Cola hem te helpen: “Als jij naar Apple komt, kan je de wereld helpen veranderen”.
 • 1984, de Apple Macintosh komt op de markt voor een prijs van $ 2.495,--. In het eerste jaar van productie gingen er meer dan 400.000 over de toonbank. Tot op heden is het nog steeds de best verkochte computer aller tijden.
 • 1985, na een ruzie met John Sculley verliet hij het bedrijf. Het bestuur verbood hem nog een leidinggevende functie binnen Apple Computer Company te bekleden. Steve begon het bedrijf NeXT Computer.
 • 1991, Steve treed in het huwelijk met Laurene Powell en met haar krijgt hij twee kinderen.
 • 1994, Apple introduceert de PowerMac-familie. Dit zijn de eerste Macs gebaseerd op de Power PC-processor van IBM en Motorola.
 • 1996, Apple kocht het bedrijf NeXT van Steve.
 • 1997, Steve wordt aangesteld als “interim ceo”, waarna hij definitief tot ceo wordt benoemd met een salaris van $1,--. Natuurlijk kreeg NeXT een plekje binnen het bedrijf Apple.
 • 1998, de iMac komt op de markt.
 • 2011, in augustus maakt Jobs bekend dat hij aftreedt als CEO van Apple. Zijn gezondheid is te slecht om nog verder te werken, maar bleef tot op het laatste moment vanuit huis zijn strategische beslissingen nemen.
 • Steve heeft Apple teruggebracht van een bedrijf met grote problemen (1997) tot een bedrijf dat gezien wordt als het meest waardevolle technologiebedrijf van de 21e eeuw.

Jobs en Apple in de nieuwe eeuw

 • 2001, de Apple iPod komt op de markt. Dit is een kleine mp3 speler met een harde schijf. Ook neemt Apple dit jaar het besluit om de Power Mac G4 Cube (een superkleine pc die nogal op een broodrooster lijkt) uit productie te nemen. Aanleiding hiervoor zijn de tegenvallende verkopen. De Mac OS X wordt uitgebracht. De X staat voor versie 10.
 • 2004, bij Steve wordt een tumor in zijn alvleesklier vastgesteld welke operatief werd verwijderd.
 • 2006, de eerste Macs gebaseerd op Intel processoren worden geïntroduceerd; de iMac Core Duo en de MacBook Pro.
 • 2007, aan het begin van het jaar wil Steve de schoolboeken aanpassen. Hij ziet een Wiki-achtig systeem voor zich, welke ge-update kunnen worden. Zijn visie is dat de schoolboeken die digitaal zijn, veel actuele en uitgebreider kunnen zijn dan hun papieren soortgenoten.

De iPhone en IPad van Steve

De nieuwste Apple gadget, de iPhone is in juni 2007 de verkoop ingegaan. Volgens Apple baas Steve Jobs is de iPhone drie apparaten in één.
 • Een GSM
 • Een iPod
 • Een internet communicator

In september 2007 heeft Steve Jobs aangekondigd de prijs van de 8 GB Iphone te willen verlagen met $ 100,--, waarmee de prijs van het toestel onder de $ 400,-- komt. Tevens kondigde hij aan dat iedere klant die deze variant aan heeft geschaft voor de prijsverlaging, $ 100,-- terug zal krijgen.

Met deze mobiele telefoon wordt een ware revolutie ontketend in de telefoniewereld, waarbij Apple tot op heden marktleider is. 2011, oktober, een dag voordat Steve sterft wordt de nieuwste versie van de Iphone gelanceerd, de Iphone 4S.

Na het uitbrengen van de IPhone, ontwikkelt Apple de IPad, op 27 januari 2010 wordt deze gelanceerd. Dit moest een gemakkelijk te bedienen, draagbare variant worden van de gewone computer. Zoals bijna alles wat hij met Apple op de markt bracht, was ook dit een geweldig succes.

Jobs en rankings

Het inkomen vanuit Apple was voor Steve Jobs in 2007 $ 1,-- en een iPod van $ 73,--. Met dit inkomen heeft hij zich een plaats verworven in het Guinness Book of Records met als titel “minst verdienende CEO”. De directie van Apple overweegt om hun CEO salarisverhoging te gaan geven.

De waarde van zijn aandelen en opties wordt geschat op bijna $ 6.000.000.000,--. Met dit vermogen komt hij op de 49e plaats terecht van de “Forbes 400”, de Amerikaanse versie van de Hollandse “Quote 500”.

Er is een lijst samengesteld door Fortune met de 25 machtigste zakenmannen. Op de eerste plaats prijkt Steve Paul Jobs. Dit heeft hij te danken aan zijn talenten en activiteiten in de computers, muziek- en filmindustrie, mobiele telefonie en detailhandel. Op alle 5 de gebieden behoort hij tot de top.

Uitspraken van Jobs

 • In de documentaire “Triumph of the Nerds” uit 1996: Ïk ben ontzettend blij dat ik precies op het juiste moment op de plek was waar de microprocessor werd uitgevonden”.
 • In een gezamenlijk interview met Bill Gates (geschat vermogen vijftig miljard dollar), zei Jobs (geschat vermogen vijfenhalf miljard dollar) over vermogen: “Het gaat mij niet om de rijkste man op het kerkhof te worden. Ik heb nooit voor het geld gewerkt, maar voor het gevoel iets moois gemaakt te hebben”.
 • Kort na zijn herstel van alvleesklierkanker in 2004/2005 tijdens een college in Palo Alto: “Een dag lang leefde ik in de veronderstelling dat ik dood ging. Niemand wil dood, zelfs mensen die naar de hemel willen. Maar de dood is de beste uitvinding van het leven. Het oude maakt plaats voor het nieuwe”.
 • Tijdens een college in Palo Alto in 2005 zei hij tegen de studenten: “Luister naar jezelf en probeer iets te vinden waar je echt van houdt. Volg je hart alsof het de laatste dag van je leven is. Je hebt niets te verliezen. De beste manier om je daaraan te herinneren is het besef dat je zult sterven”.

Anno 2011

Jobs was legendarisch, betrad hij het podium, dan werd men gelijk geraakt door zijn verschijning. Het “New York Magazine” publiceerde in 2008 een artikel waarin men hem iGod noemt. Jobs was een tegendraadse persoonlijkheid, had geen moeite om zijn fijne gevoel voor technologische trends en tijdloos design te combineren met leiderschap. Hij was uitblinker in eenvoud, in design en in gebruik. Deze eenvoud is in elke Apple winkel terug te vinden.

Het overlijden van Steve Jobs

Op 6 oktober 2011 werd in Amerika het overlijden bekend gemaakt van Apple icoon Steve Jobs. Hij heeft de strijd tegen kanker niet mogen winnen. De (computer) wereld verliest met de dood van de 56 jarige Jobs een groot mens, bekend van onder andere zijn “eeuwige” zwarte trui en witte sportschoenen.

Zijn zakelijke Apple erfenis bedraagt:
 • 100.000.000 IPhones
 • 300.000.000 IPods
 • 25.000.000 IPads
 • 60.000.000 Mac-gebruikers

Naast de bekende benamingen van de producten van Apple, zijn er inmiddels (en ook door zijn dood) nieuwe woorden ontstaan. Enkele hiervan zijn:
 1. In 2008 werd hij in het New York Magazine omschreven als IGod
 2. Steve Jobs, de IMan
 3. De Apple fans zijn door het overlijden van Jobs ISad
 4. Steve Jobs bekijkt de wereld en zijn bedrijf nu vanaf zijn ICloud

In november 2011 zal een biografie over zijn leven verschijnen, geschreven door Walter Isaacson (van onder andere de biografieën over Einstein en Kissinger). Verwacht wordt dat het voordat het uitkomt al een bestseller is.
© 2008 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mede-Apple oprichter Steve Jobs: wie was Steve Jobs?Steve Jobs richtte het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple mee op. Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van k…
Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en EinsteinHet nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Ied…
Magier Steve JobsDe oprichter van Apple, Steve Jobs, is befaamd om de Mac, de iPhone en andere technologische noviteiten. Deze man is een…
Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Het bedrijf Apple is tegenwoordig een van de grootste bedrijven van de wereld. Namen zoals iPhone, iPad en iMac horen we…

Crematie: de kist zelf in de oven invoerenCrematie: de kist zelf in de oven invoerenAls we denken aan een crematie, denken we gewoonlijk aan een samenkomst in de aula van een crematorium, aan toespraken e…
Het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP)Het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP)Het LTP (landelijk telefoonnummer politie) is sinds het jaar 2000 in gebruik genomen. ‘Géén spoed, wél politie’ is het u…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.