Online bezwaar maken tegen een verkeersboete

Online bezwaar maken tegen een verkeersboete Ook zo'n laagvlieger? Natuurlijk, het is heerlijk om af en toe eens even flink met dat gaspedaal te spelen. Of een wedstrijdje te doen met je buurman/-vrouw bij het stoplicht. Maar berouw komt altijd na de zonde, zeker wanneer de bekende paarswitte envelop van het CJIB op de mat ploft. Nee! Alweer een bekeuring! Niet mee eens? Dan staat het je vrij om in bezwaar te gaan. En ja, dat kan sinds januari 2014 zelfs online. Ook het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) gaat mee met z'n tijd. Daarom is het sinds januari 2014 mogelijk om ook online bezwaar te maken tegen ontvangen bekeuringen. Hoe je dit doet, is eigenlijk bedrieglijk eenvoudig: het enige dat je nodig hebt, is een DigiD. Oh ja, en een bekeuring uiteraard.

In beroep gaan tegen een bekeuring

Wil je in beroep gaan tegen een door jou ontvangen bekeuring, dan begin je bij het Digitaal Loket van het Openbaar Ministerie. Op de site krijg je meteen de keuze uit diverse mogelijkheden, zoals:
  • In beroep gaan bij de officier van justitie;
  • In beroep gaan bij de kantonrechter;
  • Ingediend beroep aanvullen;
  • Ingediend beroep intrekken

Onder de optie "in beroep gaan bij de officier van justitie" staat het volgende: "U gaat in beroep tegen een Mulderbeschikking. Klik hier om in beroep te gaan". Of jouw verkeersboete ook onder de Wet Mulder valt, kun je zien aan de grote zwarte M rechts bovenin.

Online in beroep gaan, keuzemenu

Heb je gekozen voor de eerste optie, dan krijg je direct weer een nieuw keuzemenu voorgeschoteld. Je kan in dit scherm één optie aanvinken van de hieronder volgende mogelijkheden:
  • Ik ben het niet eens met het incassotraject;
  • Ik heb een klacht over het optreden van de persoon die mij bekeurde;
  • Ik wil bewijsstukken inzien;
  • De geadresseerde is mij niet bekend;
  • Ik vind dat de beschikking onterecht of onjuist is.

Veel opties toch? Maar pas op, schijn bedriegt. Wanneer je alle opties stuk voor stuk probeert, zie je dat je bij bijna alle opties direct wordt afgeserveerd. Je moet je klacht ergens anders indienen, het is geen reden tot bezwaar, of bel het CJIB maar. Alleen wanneer je voor de laatstgenoemde keuzemogelijkheid kiest, kan je in bezwaar gaan.

Inloggen met DigiD

Vervolgens kom je terecht in een scherm waar je kunt inloggen met je DigiD. Heb je (nog) geen DigiD, dan kan je niet online in bezwaar gaan. Het is wel verstandig om een DigiD aan te vragen, aangezien je hiermee bij wel 500 organisaties terechtkunt. Maar goed, terug naar de bekeuring. Vul het CJIB-nummer van de boete in. Dit nummer kan je rechts bovenin vinden, een stukje onder de zwarte M. Verder moet je de datum en het tijdstip van de overtreding invullen. Ook dit vind je terug op de beschikking. Vul dit in en wacht totdat je gevraagd wordt of je gegevens kloppen. Kies nu voor:
"Ja, de gegevens kloppen, maar ik heb andere redenen om in beroep te gaan".
Daarna kan je verder gaan. Je kan kiezen voor één van de 'standaard' bezwaarredenen, zoals het feit dat er meerdere voertuigen op de foto staan, je je auto verhuurd had of wanneer de overtreding -in jouw ogen- niet afdoende bewezen is. Kies een van deze opties en klik op Verder.

Geef een toelichting!

Je kan je geselecteerde reden toelichten in je eigen woorden, DOE dit dan ook! Met alleen een bolletje aanvinken is je bezwaar waarschijnlijk redelijk kansloos, tenzij er iemand écht heeft zitten slapen en de bekeuring onterecht was. Gebruik deze aanvul-mogelijkheid ook niet om eens even haarfijn te vertellen waar ze die boete voor jouw part kunnen steken, maar leg in nette, duidelijke bewoordingen uit waarom je het er niet mee eens bent. Heb je hier veel moeite mee, dan zijn er op internet veel voorbeeldbezwaren te vinden. Heb je bewijsmiddelen waaruit blijkt dat de bekeuring niet terecht is, bijvoorbeeld omdat je ten tijde van de overtreding heel ergens anders was en je daar gepind hebt, stuur deze dan mee met je bezwaarschrift. Je kunt ze eenvoudig uploaden onderaan de pagina. Je kan gerust een heel betoog neerzetten, maar maak er ook weer geen boekwerk van en blijf bij de kern van het verhaal.

In bezwaar gaan namens iemand anders?

Wil je een bezwaarschrift indienen namens iemand anders? Dat kan alleen wanneer je daartoe gemachtigd bent. Op eigen houtje fulmineren tegen het OM omdat je het zielig vindt dat de overbuurvrouw een bekeuring heeft gekregen, kan dus niet. Alleen als je als advocaat optreedt namens een cliënt óf wanneer je in beroep gaat voor je inwonende partner of je minderjarige kind, is een machtiging niet nodig.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezwaar maken tegen verkeersboeteAls u het niet eens bent met een parkeerboete of andere verkeersboete (bekeuring) kunt u bezwaar maken door een bezwaars…
Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…
Bezwaar maken tegen (hogere) verkeersboetesEen verkeersboete is nooit leuk. Het is weggegooid geld waar niemand een seconde plezier voor heeft gehad. Bovendien wor…
Verkeersboetes 2021: bezwaar en beroepschriftVerkeersboetes 2021: bezwaar en beroepschriftU wilt in 2021 of 2022 bezwaar maken tegen een verkeersboete van de politie. Dat kan een in 2020 uitgeschreven bekeuring…
Luchtmobiele BrigadeDe Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare infanterie eenheid. Deze brigade wordt gekenmerkt door de rode baret, die…
Bronnen en referenties
  • http://www.apparata.nl/nieuws/how-to-online-bezwaar-maken-tegen-verkeersboetes-5401
  • http://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Kantonrechter/Tips/Pages/Voorbeeldbrief-bezwaar-tegen-verkeersboete.aspx
  • https://loket.om.nl/
  • http://www.flitsservice.nl/juridisch/html/m-beschikking/m-beschikking_main.php
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.