Hoe een relatie gezond houden?

Hoe een relatie gezond houden? Verliefd zijn, een mooier gevoel bestaat bijna niet. Echter is het zo dat echte verliefdheid slechts enkele maanden blijft hangen waarna het plaats moet maken voor 'houden van'. De roze wolk waarop je de voorbije maanden hebt rondgevlogen zet zijn daling in richting aarde, de vlinders in je buik beginnen aan hun laatste rondje in de buik, dat is het moment dat de realiteit het zal overnemen.

Van verliefdheid naar 'houden van'

Wanneer je net een relatie aangaat is alles nog spannend en nieuw. Alles is rozengeur en maneschijn, logisch ook want er is nog zoveel dat je moet ontdekken. Je geniet van elke minuut of dag die je samen kan doorbrengen en zal er dan ook alles aan doen om deze zo leuk en romantisch mogelijk te maken. Verliefdheid is echter iets wat vooral in het begin op zijn hoogtepunt staat. Hoe langer je samen bent des te meer dingen voorspelbaar beginnen te worden of hoe meer dingen je al ontdekt hebt van je partner die eigenlijk toch niet zo leuk zijn of juist wel.

De overgang van verliefdheid naar een volgende fase begint meestal na een aantal maanden. De eerste prikkelbare momenten komen aan bod en wie weet ook je eerste ruzie. Wanneer iemand boos is komt meestal een heel andere aard naar boven die zonder je het misschien door hebt wel eens het einde van je relatie zou kunnen betekenen. Net zoals bij een ruzie gelden er voor een goede relatie enkele ongeschreven leefregels die je maar best in gedachten kan houden wanneer je zo'n moeilijk situatie of een moment van twijfel ervaart.

De ongeschreven leefregels

1. Communicatie

Praten met elkaar is de basis maar ook het succes van een goede relatie. In een relatie zijn er altijd twee individuen. Niemand is hetzelfde dus dat wil zeggen dat iedereen overal anders over kan denken of iets totaal anders aanvoelt.

Daarom is het belangrijk dat je om onnodige conflicten te voorkomen voldoende communiceert met je partner wat hij/zij wilt. Pas dit toe wanneer je boodschappen gaat doen, wanneer je een uitstap plant, een tv-zender kiest, vrienden wil uitnodigen, wanneer je aan het vrijen bent, een sport wil gaan beoefenen, Geen enkele reden is goed genoeg om iets niet te bespreken, het is belangrijk dat jij en je partner zich goed voelen en dat kan alleen als je duidelijk bespreekt wat iemand wilt.

2. Liefde

Elkaar graag zien is een begrip dat in iedere relatie centraal moet staan. Anders kan je even goed afspreken dat je terug vrienden wilt zijn. Wanneer er een gezonde dosis aantrekkingskracht is gaat dit meestal vanzelf. Uiteraard verandert zowel de persoon als het uiterlijk doorheen de jaren waardoor dit deel weer iets meer moeite vraagt.

Zorg er daarom voor dat je op regelmatige complimentjes geeft aan je partner. Dit kan zijn omdat hij/zij iets voor je is gaan halen, er goed uitziet of gewoon omdat je nog eens wilt zeggen dat je geluk hebt met je partner. Niet alleen je relatie zal hier beter van worden maar ook jijzelf zal zich veel gelukkiger voelen door de glimlach die je ervoor in de plaats krijgt.

3. Hobby's & interesses

Iedere persoon heeft bepaalde interesses, dit kan gaan van een fascinatie voor dieren tot een sport die je uitoefent. Het is belangrijk dat ook deze zaken een plaats krijgen binnen je relatie. Bespreek hoe je dit zelf zoekt te combineren en bekijk samen hoe deze activiteit in jullie gezamenlijke planning past.

Uiteraard is het perfect mogelijk dat zijn interesses jou niet aanspreken maar dat is ook niet erg. Het belangrijkste is dat er voldoende ruimtes zijn binnen jullie relatie om individueel in te plannen met de persoonlijke interesses en dat je mekaar daarin steunt. Alleen zo kan je als een hecht team verder werken aan je relatie zonder dat één van de twee zich niet volledig kan uiten.

4. Tijd

Tijd is voor sommigen een moeilijk begrip, hoofdzakelijk omdat we niet alle tijd zelf in handen hebben om te besteden. Probeer daarom zoveel mogelijk de dagelijkse sleur te doorbreken met gezamenlijke activiteiten.

Heb je een vermoeiende dag op het werk achter de rug? Wel, ga er dan gezellig samen op uit. Zet je met z'n tweeën aan een tafel in een plaatselijk café waar je bij een drankje je verhaal kan doen om vervolgens te kunnen genieten van een ontspannende avond. Of ga een frisse neus halen door een wandeling te maken met de hond.

Zoveel dingen die je samen kan doen. Het zijn vooral de kleine dingen die uiteindelijk het verschil gaan maken. Geniet daarom van de momenten die je samen kan inplannen en probeer deze zo leuk mogelijk in te kleden.

Meant to be or not?

Ondanks dat er richtlijnen bestaan om een relatie tot een goed einde te brengen is het niet altijd zo gemakkelijk om het ook te doen slagen. Liefde is namelijk een begrip dat steeds van twee kanten moet komen. Laat daarom je gevoel spreken en geef duidelijk aan hoe je je voelt of waarom je denkt dat het niet zou werken.

Geniet van de verliefdheid zo lang deze duurt en begin daarna aan het uitbouwen van een goeie basis voor het verdere verloop van je relatie. Wanneer je hier moeite en tijd in steekt zal je de vruchten ervan plukken en je leven erdoor verrijken. Probeer daarom van elke dag het beste te maken met voldoende liefde en wie weet waagt er zich nog wel eens een vlinder aan een rondje in je buik.
© 2014 - 2024 Nathaliescrayen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Het geheim van een gelukkige relatieHet geheim van een gelukkige relatieWelke kenmerken bezitten goede en sterke relaties? Welke succes factoren maakt een relatie en huwelijk geslaagd? Welke p…

7 tips voor flirten met lichaamstaal7 tips voor flirten met lichaamstaalLichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden, en meer dan 70% van onze communicatie verloopt via lichaamstaal. Indien je dus…
Het daten via internetHet daten via internetHoewel ongeveer 20% van de dates via het internet echt succesvol zijn is het daten via internet toch razend populair. U…
Nathaliescrayen (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.