De betekenis van de digitale tijdsaanduiding AM en PM

De betekenis van de digitale tijdsaanduiding AM en PM Niet alleen de betekenis van de digitale tijdsaanduiding AM en PM wordt verklaard, ook wordt ingegaan op de herkomst van bedoelde afkortingen. Tevens willen we een aantal ezelsbruggetjes aan de hand doen om de verdeling van de tijd in AM en PM makkelijker te onthouden. Want eigenlijk is het heel simpel. AM is een afkorting voor "Ante meridiem". In het Nederlands kan het worden vertaald met "voor de middag". PM komt van "post meridiem" en betekent "na de middag".

Digitale klok verlangt tijdsaanduiding met AM en PM

De afkortingen AM en PM hebben een Latijnse oorsprong en worden vaker aangetroffen op digitale klokken. De AM en PM-aanduiding wordt gebruikt als op een digitale klok alleen de cijfers 1 tot en met 12 voorkomen. Ter onderscheiding of het ochtend of middag is, staat naast de tijd dan een van deze afkortingen.

Tijdsaanduiding AM en PM

AM en PM zijn vormen van tijdsaanduiding die aansluiten bij een tijdsindeling die hoofdzakelijk wordt gehanteerd in Canada en de Verenigde Staten. In tegenstelling tot onze tijdsaanduiding, die loopt van 0 tot 24 uur, maakt men daar een onderscheid tussen AM en PM om de dag in twee helften te verdelen. Daardoor wordt de kloktijd als het ware opgedeeld in tweemaal 12 uur, dus van 0 tot 12 uur, en dan begint het weer van voren af aan. 13 uur is in dat concept 1 uur PM.

Omrekenen tussen 12- en 24-uur-systeem

Van 1:00 ‘s nachts tot 12:00 uur ‘s middags komt de nummering overeen met het 24-uur-systeem dat in de meeste Europese landen wordt gebruikt. (Voorbeeld: 10 uur = 10 am). Vanaf 13 uur verschilt de nummering echter omdat in het 12-uur-systeem niet tot 24 maar slechts tot 12 wordt geteld. (Voorbeeld: 22 uur = 10 pm).

De herkomst van AM en PM

Al in de vroege Middeleeuwen, werd onze dag verdeeld in twee helften, die elk goed waren voor 12 uur. Daarbij werd simpelweg in het midden van elke dag een knip gemaakt om de tijd tussen licht en donker beter te kunnen indelen. Het systeem had echter één tekortkoming: de opdeling was nooit nauwkeurig genoeg om daarmee echt een precieze verdeling tussen licht en donker te bereiken. Dat was logischerwijs ook niet mogelijk omdat de heldere fasen van een dag altijd anders zijn.

Het tellen van klokslagen
Het was dan ook niet verwonderlijk dat in het verdere verloop van de Middeleeuwen, meer bepaald in de 16e eeuw, opnieuw de oude methode van het tellen weer in zwang raakte, want die was tot op zekere hoogte praktischer. Dat ging gepaard met een andere ontwikkeling: in die tijd werden steeds meer torenuurwerken in gebruik genomen, die door klokslagen de actuele tijd communiceerden. Door het tellen van het aantal slagen van de kerkklok, kon de tijd altijd eenvoudig worden vastgesteld.

Hoe minder klokslagen, hoe kleiner de foutenkans

Maar om de telfouten te voorkomen, werd op een gegeven moment weer teruggegrepen op het “oude systeem” en werd na de twaalfde keer slaan van de klok van een dertiende slag afgezien. Men ging dus weer over op een tweedeling van de dag en men verheugde zich op de lunchpauze met een enkele klokslag. Daarbij moet worden aangetekend dat de eerste publieke en dus vooor iedereen waarneembare torenklokken, de tijd zelf niet aangaven omdat ze geen mechanisch uurwerk bezaten. Het waren dus louter slaande klokken en de actuele tijd was dus afhankelijk van het meetellen van die slagen. En hoe minder klokslagen geteld hoefden te worden, hoe betrouwbaarder. Men had dus van doen met een klassiek AM/PM-concept

Klassieke 12-uurs klok verliest aan betekenis

Ook vandaag de dag maken we meestal gebruik van dit telsysteem, omdat de meeste mechanische horloges op dit telprocedé, van 1 tot 12 dus, teruggrijpen. Desondanks heeft in de loop der jaren de 24-urige dag aan betekenis gewonnen omdat daarmee de individuele tijden beter te onderscheiden zijn. En tegelijkertijd verliest de klassieke 12-uurs klok aan betekenis omdat steeds meer digitale klokken de dag in 24 uren indelen.

AM of PM? Ezelsbruggetjes!

Het verschil tussen AM en PM is gemakkelijk te onthouden als je weet waar deze afkortingen voor staan. Als je dat steeds weer vergeet, gebruik dan een goede ezelsbrug want het verschil tussen am en pm bedraagt per definitie twaalf uur. Als je veel internationaal reist, kan dat verschil heel belangrijk zijn. Niemand wil immers twaalf uur te vroeg of te laat verschijnen voor een afspraak. Gelukkig zijn er ezelsbruggetjes om het onderscheid tussen AM en PM te onthouden als je de Latijnse termen niet wil onthouden:
  • een van de makkelijkste manieren om de volgorde van AM en PM te onthouden is het alfabet. Iedereen weet immers dat de A voor de P komt;
  • een ander ezelsbruggetje om de betekenis van AM en PM te onthouden is het geheugensteuntje “AM= after midnight”. Dus na 24 uur spreken we van AM.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren klokkijkenLeren klokkijkenOp de basisschool leert een kind klokkijken. Het leren klokkijken is ingewikkelder dan het lijkt. Sommige kinderen vinde…
Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?De digitale zwangerschapstest van Clearblue is een zwangerschapstest die niet met vage streepjes werkt, maar die je eenv…
Tips om digitale foto's veilig te bewarenTips om digitale foto's veilig te bewarenHet geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt ge…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…

Iets kopen, hoe kijk je door de praatjes heen?Iets kopen, hoe kijk je door de praatjes heen?Als je iets koopt dan kan het lastig zijn om door de mogelijke praatjes van de verkoper te kijken. Maar ja, wanneer weet…
nieuws uitgelichtJe suis Charlie: protest tegen moorden op Franse krantJe suis Charlie. Met die leus protesteerden miljoenen mensen donderdag 8 januari 2015 tegen de moord op 12 mensen bij de…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.