Je vaardigheden verbeteren

Iedereen heeft wel eens het gevoel dat het net niet was wat het had moeten zijn. Die speech was net niet scherp genoeg om de aandacht van de mensen vast te houden, dat feest was net niet geslaagd want er was te weinig drank, of dat rapport was net niet compleet omdat je baas nog vragen had. Dat net niet zorgt ervoor dat een ander net wel succesvol is en jij net niet. Daar kun je wat aan doen. Verbeter je vaardigheden. Reken definitief af met dat net niet.

Verschillende vaardigheden

Iedereen beschikt over bepaalde vaardigheden, ook wel competenties genoemd. De één is goed in de omgang met mensen terwijl de ander liever in zijn eentje aan het knutselen is. Wat dat betreft zijn we allemaal verschillend. Helaas krijgt niet iedereen de kans om de eigen vaardigheden toe te passen. Vaak wordt er wat anders van hem of haar verwacht dan waar de persoon echt goed in is.

Vaardigheden kun je in vier categorieën indelen:
  • Sociale vaardigheden. Het vermogen om met andere mensen samen te werken, ze te begrijpen en te motiveren. Denk aan de speech in het intro.
  • Technische vaardigheden. Het vermogen om gereedschappen, procedures en technieken op speciaal gebied te gebruiken. Het organiseren van een feest aan de hand van een draaiboek is een goed voorbeeld.
  • Conceptuele vaardigheden. Het vermogen om verbanden te leggen, processen te analyseren, te vergelijken en te beschrijven. Bijvoorbeeld in een verslag of een rapport.
  • Politieke vaardigheden. Het vermogen de eigen positie of die van het bedrijf te versterken door een goed netwerk op te bouwen en de juiste strategische beslissingen te nemen zoals die ander in het intro van dit artikel.

Sociaal
Er bestaan verschillende methoden om je vaardigheden te verbeteren. Bij sociale vaardigheden draait het altijd om contacten met anderen. Luisteren is een heel belangrijk onderdeel van communiceren. Wees geïnteresseerd in de ander en probeer mee te denken en je te verplaatsen in zijn of haar positie als dat van je verwacht wordt. Wees oprecht, eerlijk en sta open voor een andere opvatting. Wees geduldig. Denk aan je lichaamshouding. Begroet mensen altijd en stel interessante vragen. Betrek mensen bij jouw doen en laten. Vraag wat zij ervan vinden.

Technisch

Bij technische vaardigheden spelen een handboek, begrip en geheugen een grote rol. In een handboek staan de te volgen handelingen die je zult moeten begrijpen alvorens ze uit te voeren. Procedures kunnen heel complex zijn. Veel komt aan op ervaring. Het geheugen speelt een belangrijke rol en dat kun je trainen. Oefen met het onthouden van vier of vijf gegevens en kijk hoe lang je dat volhoudt zonder je concentratie te verliezen.

Lees een tekst en schrijf op wat je zojuist gelezen hebt. Lees de tekst nog een keer en schrijf het opnieuw op. Zijn de verschillen groot? Probeer dan een nieuwe tekst de eerste keer met meer aandacht te lezen. En blijf teksten lezen en beschrijven totdat het resultaat bevredigend is.

Oefen je concentratie op een object in je omgeving. Schrijf alle waarneembare details op. Je zult versteld staan van de hoeveelheid details.

Conceptueel
Begrijpen is vaak zien. Verbanden kun je in schema's vastleggen. Een probaat middel voor het inzichtelijk maken van processen zijn stroomschema's. Is een proces ingewikkeld en complex dan kun je ze meestal opsplitsen in subprocessen. Al die onderdeeltjes en radartjes vormen samen een geoliede machine.

Politiek

De definitie van politiek is: “Concurrentie tussen groepen of individuen met dezelfde belangen voor macht en leiderschap”, (Merriam-Webster). Het is de kunst van geven en nemen. Als je iemand helpt om zijn doel te bereiken dan zal die jou ook helpen als het zo uitkomt. In feite moet je over een combinatie van alle vaardigheden beschikken. Communiceren is heel belangrijk want hoe kun je iemand of een groep overtuigen? Je moet weten waar het technisch om gaat om het proces te begrijpen en je zult het resultaat moeten zien van wat er nog niet is.

Geduld en timing zijn naast beïnvloeding van groot belang net als het richten op de juiste invloedrijke personen. Pas als alle puzzelstukjes in elkaar vallen kun je spreken van succes. Je zult met tact een strategie moeten uitstippelen om je doel te bereiken.

Algemeen

Voor alle vaardigheden geldt dat brainstormen en overleg resultaten kunnen opleveren. Je bent snel geneigd om in afgebakende kaders te denken en deze methoden helpen om je grenzen te verleggen. Probeer vanuit andere perspectieven te redeneren. Wees creatief.

Mindmap

Een andere manier om je persoonlijke creativiteit te stimuleren is het formuleren van een mindmap. Het is een manier om ideeën met elkaar te verbinden. Bij het creëren van een mindmap schrijf je in het midden van een vel papier een woord of onderwerp. Vervolgens schrijf je rond dat centrale woord verwante termen of ideeën op die met lijnen verbonden worden met het centrale woord. Vanuit die nieuwe woorden kun je weer hetzelfde doen. Zo krijg je een boomstructuur van begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes. Deze techniek is nauw verwant aan het brainstormen.

Cursus

Je vaardigheden kun je ook verbeteren door het volgen van cursussen. De website Leren.nl biedt gratis cursussen aan. NIOW en NCOI bieden ook cursussen aan maar deze zijn niet gratis. Googlen naar vaardigheden levert al snel veel informatie op.
© 2011 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de taken van een manager?Wat zijn de taken van een manager?Voor vele is manager een vaag beroep. Echter, managers gaat juist gestructureerd te werk. Managers vervullen verschillen…
Wat zijn competenties? En hoe werkt u eraan?Wat zijn competenties? En hoe werkt u eraan?U hoort tegenwoordig het woord competent vallen. Tijdens de studie wordt er voordurend naar gevraagd. Maar wat zijn nu e…
Een competentie-cv maken: indeling naar vaardighedenEen competentie-cv maken: indeling naar vaardighedenWanneer je een sollicitatie zoekt moet je cv opvallen tussen die stapels papier die werkgevers ontvangen wanneer er weer…
Competentiegericht onderwijsCompetentiegericht onderwijsEen van de meest gebruikte woorden in de studenten- en zakenwereld is tegenwoordig het woord ‘Competentie’. Tijdens je s…

Meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprekWanneer je op een vacature ingaat wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Niemand staat namelijk graag met z'n mond vol…
Nederlandse diaspora wereldwijdNederlandse diaspora wereldwijdNederlanders slaan graag hun vleugels uit. In de Nederlandse geschiedenis heeft vrijwel heel de wereld een rol gespeeld.…
Bronnen en referenties
  • Bronnen: Wikipedia, Saleshouse, Opleiding & Carrière Magazine
  • Foto's: DeviantArt
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.