Wat moet ik doen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?
Als het op een arbeidsvoorwaardengesprek aankomt, kan in feite geconcludeerd worden dat het sollicitatieproces succesvol is doorlopen. Het arbeidsvoorwaardengesprek is echter niet zomaar de afsluiting hiervan, het is een essentieel onderdeel van de baan die aangeboden wordt. Onderwerpen als salaris worden in het gesprek besproken; een andere aanpak tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek kan dus ook voor een flink verschil in salarisopbouw zorgen!
Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?
Vaak is het zo dat tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek een voorstel wordt gedaan door de toekomstige werkgever met betrekking tot zowel het salaris, als de vrije dagen en de secundaire arbeidsvoorwaarden. In sommige gevallen wordt dit voorstel gebaseerd op het salaris dat je nu verdient. Door naar dit salaris te vragen, hoopt de toekomstige werkgever een aantrekkelijk pakket samen te kunnen stellen, dat een verbetering vormt ten opzichte van het huidige salaris maar niet te duur is voor de werkgever zelf. Als er niet gevraagd wordt naar een salarisindicatie dan kan er al bijna vanuit gegaan worden dat het arbeidsvoorwaardenpakket en het salaris aan de hand van een CAO-tabel opgezocht wordt en voorgesteld wordt. In een dergelijke situatie lijkt het vaak niet mogelijk om nog iets meer te vragen of krijgen dan er in het voorstel staat. Dit is echter niet altijd waar.
Is een salaris onderhandelbaar?
Het hangt heel erg samen met de functie en het bedrijf of een aangeboden salaris onderhandelbaar is of niet. Gelukkig is dit vaak goed op te zoeken op internet. Gaat het om een standaardfunctie dan zijn er vaak al salaristabellen te vinden online, de salarissen staan dan vaak vermeld in de huidige, geldende CAO. Als het een ingewikkeldere functie betreft, of een functie waarvan er minder zijn, zijn er vaak minder duidelijke richtlijnen te vinden met betrekking tot het salaris. In dergelijke gevallen kan het zijn dat er ruimte is tot onderhandeling, terwijl het vaak zo is dat standaardfuncties voorzien zijn van een salaristabel die gebaseerd is op ervaring en leeftijd zonder premiemogelijkheid.
Functies die wel premiemogelijkheden hebben, of mogelijkheden hebben om in te stappen in andere schalen, bieden mogelijkheid tot onderhandeling bij het arbeidsvoorwaardengesprek. Zoals al eerder genoemd is het vaak een indicatie dat het salaris onderhandelbaar is als er gevraagd wordt naar het huidige salaris of als er gevraagd wordt naar een salarisindicatie. Als dit niet gebeurt, kan het nog steeds dat er verschillende instapniveaus mogelijk zijn op salarisgebied. Nogmaals, een zoektocht naar salaristabellen online is hierbij geen overbodige luxe.
Hoe kan ik onderhandelen over mijn salaris?
Als eenmaal bepaald is dat de kans groot is dat het salaris niet reglementair vastligt, kan er een onderhandelingsstrategie bepaald worden. In sommige gevallen is het daarbij verstandig om goed na te denken alvorens de vraag te beantwoorden wat het huidige salaris is. Welk salaris noem je hierbij? Noem je het kale jaarloon? Tel je de reiskostenvergoeding erbij op? Tel je eventuele premies erbij op? De beste onderhandelingsstrategie hierbij is om initieel het hoogste bedrag te noemen, inclusief alle voordelen die de huidige functie met zich meebrengt en alle vergoedingen. Tevens is het verstandig om eventuele extra voordelen die nu genoten worden er direct bij te vermelden, bijvoorbeeld eventuele extra vakantiedagen, leaseauto, telefoon van de zaak, etc.
Door het vermelden van alle extra's wordt het voor de tegenpartij belangrijk om een voorstel te doen dat hoger is dan het huidige salaris en het huidige arbeidsvoorwaardenpakket. Als er om een salarisindicatie gevraagd wordt is het belangrijk om altijd iets meer te vragen dan het huidige salaris. Je wilt immers toch in de nieuwe baan meer verdienen dan in de oude? Verdien je bijvoorbeeld 45.000 per jaar nu, geef dan als indicatie 50.000 aan. Of, indien je online kunt zien dat bij deze functie ook hogere salarissen worden betaald, vraag dan meer. Uiteindelijk zal de tegenpartij zelf aangeven of de salarisindicatie voor hen te hoog is en zullen ze met een bod komen. Als je te laat inschiet zal dit bod ook laag zijn, kies daarom liever een iets hogere indicatie.
Maak extra kosten inzichtelijk...
Als er in het arbeidsvoorwaardengesprek een bod wordt gedaan door de toekomstige werkgever, schroom dan niet om hier kritisch over te zijn. Vraag of het niet mogelijk is om een iets hoger salaris te ontvangen en wijs hierbij op de eventuele extra kosten die de nieuwe baan met zich meebrengt. Dit kunnen allerlei zaken zijn, denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Langere reisafstand, dus hogere reiskosten
- Bijzondere kleding nodig voor de baan
- Eventueel parkeergeld dat betaald moet worden
- Minder pauze op het werk
- Meer reistijd, dus minder vrije tijd
- Hogere gevraagde flexibiliteit
- Eventuele te volgen opleidingen
Schaam je niet om jezelf duurder te verkopen!
Wees niet beschaamd bij het vragen naar betere arbeidsvoorwaarden of een hoger salaris, uiteindelijk gaat het om jouw baan en over wat jij hier aan overhoudt. Sommige mensen voelen een beleefde schroom om te vragen om meer geld, maar dit is volkomen misplaatst. In feite ruil je bij een baan jouw tijd en inzet tegenover een vergoeding. Er is geen enkele schaamte in het vragen van een hogere vergoeding voor jouw tijd en inzet; hiermee laat je alleen zien dat je jezelf voldoende waardeert.