Sollicitatiegesprek: De eerste indruk
In economisch slechte tijden is het lastig om aan een baan te komen. De één wordt misschien al na het schrijven van één sollicitatiebrief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, terwijl de ander afwijzing op afwijzing krijgt. Vroeg of laat komt er echter een dag dat je door een bedrijf of organisatie wordt uitgenodigd om langs te komen voor een gesprek. En dan is het zaak om goed voor de dag te komen. De eerste indruk is hierbij zeer belangrijk.
De eerste indruk is bepalend
Uit onderzoek blijkt dat de meeste sollicitatiegesprekken non-productief zijn. Dit komt omdat er een sterke samenhang bestaat tussen de sympathie van de ondervrager voor de sollicitant en zijn beslissing of die de baan krijgt.
Het merendeel van de informatie uit de CV wordt simpelweg vergeten. Wat de ondervrager wel bij blijft, is de indruk die de kandidaat achter laat. De eerste vijftien seconden van een sollicitatiegesprek zijn hierbij van essentieel belang.
Mensen vormen in de eerste vier minuten van de kennismaking voor 90% een mening over de ander. Hierbij is 60 tot 80% van de indruk non-verbaal.
Bepalend voor het resultaat het sollicitatiegesprek zijn:
- De benadering
- De handdruk
- De lichaamstaal
De benadering
Loop vol zelfvertrouwen naar binnen als je gaat solliciteren. Loop opgewekt en met een soepele tred naar binnen. Zet je tas neer, geef een hand en ga meteen zitten.
De handdruk
Als je iemand voor de eerste keer de hand schudt, heeft de positie van je hand een enorme invloed op het resultaat van de ontmoeting. Een goed uitgevoerde handdruk brengt een gevoel van gelijkheid en wederzijds respect over. Dit is een goede start voor een sollicitatiegesprek en bereik je door:
- Een verticale stand. Zorg dat jouw handpalm en die van de ander in verticale stand staan, zodat geen van beide partijen dominant of onderdanig is.
- Gelijke druk. Het is de bedoeling dat je dezelfde druk uitoefent als je ontvangt.
- Druk oprechtheid uit. De handdruk is een gebaar ter begroeting en afscheid of om een deal te bekrachtigen; hij moet dus altijd hartelijk, vriendelijk en positief zijn.
Voorkom ten aller tijde een koud, klef of slap handje. Dit wordt met een slap karakter geassocieerd en verraadt dat de sollicitant in kwestie nerveus is. Het is daarnaast ook niet aan te raden om te proberen de vingers van de ander te breken met een overdreven krachtige handdruk.
De lichaamstaal
Positieve lichaamstaal
- Gedraag je zelfverzekerd en mensen zullen ervan uitgaan dat je een betrouwbaar, competent persoon bent.
- Gebruik zelfverzekerde gebaren wanneer je aan het woord bent, ook al heb je zenuwen. Hierbij kun je het ‘Dakje’-gebaar gebruiken, waarbij de vingers van de ene hand tegen de andere hand rusten.
- Zorg er voor dat je gezichtsuitdrukking overeenkomt met wat je zegt. Dit vergroot je geloofwaardigheid.
Negatieve lichaamstaal
- Wanneer je iets te drinken aangeboden krijgt, zet het kopje of glas dan niet voor je neer. Dit vormt een barrière.
- Ga niet met je armen over elkaar zitten en voorkom dat je steeds je gezicht aanraakt.
- Praat niet te snel en zorg dat je niet te lang aan het woord bent. Communiceer in korte duidelijke zinnen en dwaal niet te veel af.
- Frunnik tijdens een sollicitatiegesprek niet aan sieraden, knopen of horloges. Dit geeft een onzekere nerveuze indruk. Terwijl je juist krachtig en zelfverzekerd wilt overkomen.