Inburgeren - hoe en waarom?

Inburgeren - hoe en waarom? Nederland is een land met verschillende nationaliteiten. Sinds 1 januari 2007 is in Nederland de nieuwe inburgeringswet van start gegaan; Wet Inburgering (WI). Inburgering is verplicht! In dit artikel lees je voor wie deze wet geldt en hoe het in zijn werking gaat. Ik heb het artikel juist gericht naar die mensen die moeten inburgeren.

Wat is inburgeren?

Inburgeren betekent je aan kunnen passen aan de omgeving waarin je leeft. Dat betekent voor Nederland dat je de Nederlandse taal spreekt, leest, schrijft, verstaat en begrijpt. De Nederlandse normen en waarden kennen en respecteren hoort ook bij inburgeren. Inburgering is nodig om elkaar te begrijpen en te respecteren. De Nederlandse overheid beschouwt inburgering als een voorwaarde om te kunnen integreren. Inburgering is daarom verplicht.

Waarom inburgeren?

Inburgeren is noodzakelijk om elkaar goed te kunnen verstaan en begrijpen. In een land met zoveel nationaliteiten is het van belang dat iedereen op de hoogte is hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Als je Nederlands spreekt kun je makkelijker contacten leggen, een goede baan krijgen en zelf je zaken regelen.

Wie moeten inburgeren?

Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen nieuwkomers, oudkomers en geestelijke bedienaren.

Nieuwkomers

Dit zijn mensen die geen Nederlands Paspoort hebben en tussen de 18 en 65 jaar oud zijn én na 1 januari 2007 naar Nederland zijn gekomen óf op 31 december 2006 nieuwkomer was volgens de oude Wet inburgering nieuwkomers. Dat wil zeggen dat al voor 1 januari 2007 bij de gemeente een verzoek is ingediend om in te burgeren of dat er op 31 december 2006 al begonnen was met de inburgering.

Oudkomers

Dit zijn mensen die geen Nederlands paspoort hebben en tussen de 16 en 65 jaar oud zijn. Deze mensen woonden al voor 1 januari 2007 in Nederland. Deze mensen waren minder dan 8 jaar in Nederland toen ze nog leerplichtig waren. En de mensen die geen diploma's hebben laten zien dat ze de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving goed kennen.

Geestelijke bedienaren

Dit zijn bijvoorbeeld pastoren, imams, dominees, rabbijns, godsdienstleraren, leraar levensbeschouwing, humanistisch raadslieden en zendelingen. Ook bij geestelijke bedienaren wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwkomers en oudkomers.

Wanneer hoef je niet in te burgeren?

  • Als je jonger bent dan 18 jaar
  • Als je ouder bent dan 65 jaar
  • Als je 8 jaar of langer in Nederland verblijft en je bent hier al voordat je 16 was
  • Als je een Europees Paspoort hebt
  • Als je vrijstelling hebt via de Korte Vrijstellingstoets

De Korte Vrijstellingstoets is voor mensen die denken dat ze al voldoende zijn ingeburgerd in Nederland. Wanneer deze toets wordt behaald, dan zijn ze vrijgesteld van het inburgeringsexamen.

Hoe moet je inburgeren?

Om in te kunnen burgeren moet er een inburgeringsexamen worden afgelegd. Wanneer je geslaagd bent voor dit examen, dan ben je ingeburgerd en krijg je een diploma.

Vóórdat je het inburgeringsexamen gaat doen, kun je er voor kiezen om eerst een inburgeringscursus te volgen. In deze cursus leer je de Nederlanse taal. Daarnaast leer je belangrijke normen en waarden die voor Nederland gelden. Je leert Nederland beter kennen.

Je mag ook gelijk het inburgeringsexamen doen, zonder vooraf de cursus te volgen. Als je denkt voldoende over Nederland te weten én ook de taal voldoende beheerst, mag je de korte toets afleggen.

Hoe ziet zo'n inburgeringsexamen er uit?

Het inburgeringsexamen bestaat uit 4 delen. Een praktijkdeel (1 examen) en een Centraal deel (3 examens)

Het praktijkexamen
In het praktijkexamen moet je laten zien dat je de Nederlandse taal kent. Je moet ook laten zien dat je zelf dingen kunt regelen in Nederland.

  • lezen op niveau A1
  • schrijven op niveau A1
  • spreken op niveau A2
  • luisteren op niveau A2
  • gesprekken voeren op niveau A2

Het Centrale examen
De drie onderdelen zijn:
  • Kennis van de Nederlandse Samenleving
  • Toets Gesproken Nederlands
  • Elektronisch Praktijkexamen

Om te kunnen slagen moet je het praktijkexamen én het centrale examen behalen.

Geslaagd, wat dan?

Wanneer je geslaagd bent, betekent het dat je ingeburgerd bent. Je krijgt een diploma als bewijs. Soms kun je voor een deel van de kosten die je heb moeten maken, een vergoeding krijgen van de Informatie Beheer Groep.

Niet geslaagd, wat dan?

Inburgeren is verplicht. Het is dan ook verplicht het inburgeringsexamen te halen. Wanneer je gezakt bent voor het examen, moet je het over doen. Net zolang tot je het wel behaalt. Hierbij geldt echter wel dat er je binnen 5 jaar moet ingeburgerd zijn. Als je in het buitenland al eerder een inburgeringstoets hebt gedaan, krijg je in Nederland nog maximaal 3,5 jaar om de inburgering af te ronden.

Niet willen, wat dan?

Als het blijkt dat je je niet voldoende inzet voor het examen kan de gemeente je een boete opleggen. Een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd wordt dan zeker niet verstrekt. Welke maatregelen er worden opgelegd verschilt per situatie.

De kosten van inburgering

Zowel voor de inburgeringscursus als voor het inburgeringsexamen moet je betalen. Hiervoor kun je een lening aanvragen bij de Informatie Beheer Groep. Soms wordt door de gemeente waarin je woont, een inburgeringsvoorziening gegeven. De gemeente betaalt dan de cursus en het inburgeringsexamen mag je één keer gratis doen. Mensen die onder de Pardonregeling vallen en onder een COA-instelling vallen, krijgen zowel de cursus als het examen volledig vergoed, door het zogenaamd persoonsvolgendbudget. Met dit budget betaalt Informatie Beheer Groep de rekeningen, wat betekent dat de inburgering geheel kosteloos is. Ook geestelijke bedienaren krijgen van de gemeente een inburgeringsvoorziening.

COA is een afkorting voor Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Het COA biedt, in opdracht van het ministerie van Justitie, tijdelijke huisvesting en ondersteunt in de voorbereiding op de toekomst, in Nederland of elders. Het gaat vooral om asielzoekers en vluchtelingen, en om specifieke groepen zoals alleenstaande minderjarige vreemdelingen
© 2008 - 2024 Elmas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inburgeren wordt strenger: contract voor migrantenMensen die zich vanuit een ander land in Nederland willen vestigen moeten in het vervolg een participatiecontract tekene…
Inburgeringscursus volgenInburgeringscursus volgenSinds een paar jaar kent Nederland de zogeheten inburgeringscursus. Deze verving de naturalisatietoets. De inburgerinscu…
Brits staatsburger worden steeds moeilijkerBrits staatsburger worden steeds moeilijkerOm een inwoner van Groot-Brittannië te worden was voorheen gemakkelijker dan vanaf 2013. Wie Brits staatsburger wil word…
Visies op de pluriforme samenlevingVisies op de pluriforme samenlevingBinnen de multiculturele samenleving zijn er twee visies te onderscheiden: de cultuurrelativisten en de cultuuruniversal…

Waterpijp gebruikenOorspronkelijk kwam de waterpijp uit India, maar toen was hij nog in zijn meest primitieve vorm: een kokosnoot. Maar het…
mijn kijk opInterview: Een Turkse vrouw in NederlandEsra (56) kwam als jong meisje van achttien samen met haar zestien jaar oudere man naar Nederland. Ze was heel gedreven…
Bronnen en referenties
  • http://www.hoemoetikinburgeren.nl/
  • www.inburgeren.nl
Reactie

Jehoeda (infoteur), 10-02-2008 #1
Hoi Elmas,

Helder artikel. Goed dat de overheid aandacht besteed aan inburgering. Maar een test is slechts het begin. Om echt goed te kunnen inburgeren moeten buitenlanders de gelegenheid krijgen om te integreren via werk en sociale activiteiten. Daarvoor is natuurlijk wel de taal een belangrijke eerste vereiste, maar ook de inzet van werkgevers en maatschappelijke instanties is van belang. Daarnaast moet inburgering niet leiden tot een eenheidsworst. Ieder moet zijn eigen tradities kunnen behouden. In dat opzicht ben ik ook tegen Wilders wat betreft het hoofddoeken verbod. Een boerka kan wat problematisch zijn, maar moet mijns inziens ook kunnen. Ik ben het dus niet op alle punten met Wilders eens. Wist je trouwens dat 'orthodoxe' (charedische) Joodse vrouwen ook hoofddoekjes en/of pruiken dragen? :-)

Groet, Etsel Reactie infoteur, 11-02-2008
Beste Etsel,

Bedankt voor je reactie.

Natuurlijk inburgeren lijkt mij ook een plicht. Maar wat je zegt over de maatschappelijke instanties en werkgevers is ook waar. Ook zij moeten "ingeburgerden" de kans geven. Gebeurt nog te weinig, maar hopelijk gaat dat veranderen.

Ik wist niet dat Joodse vrouwen ook hoofddoekjes dragen. Over een pruik had ik ergens in een artikel (hier op infonu) gelezen. Volgens mij na het huwelijk? Of hoe zat dat ook al weer. Ja en mannen dragen van die keppeltjes. Is dat alleen wanneer ze naar de Synagoge gaan, of dragen ze dat alledaags?

Groetjes,
Elmas

Elmas (33 artikelen)
Laatste update: 04-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.