Korte Geschiedenis van de V.S

Korte Geschiedenis van de V.S Strikt genomen zijn de V.S. afgepakt van de Indianen door Europeanen die zich later hebben afgescheiden van hun moedercontinent om zelf een natie te vormen. De geschiedenis van de V.S. is lang. Te lang om in een artikel te behandelen maar het handig om de geschiedenis in hoofdlijnen te weten zodat je je niet hoeft te verdiepen in details die de hoofdlijnen onoverzichtelijk maken. Wie de belangrijkste feiten van de Amerikaanse geschiedenis kent zal Amerika en zijn bewoners beter kunnen begrijpen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Het stadhuis in Nieuw Amsterdam, wat later New York werd. / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Het stadhuis in Nieuw Amsterdam, wat later New York werd. / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Europees begin

De V.S. is begonnen als kolonie. Er waren Nederlandse, Engelse, Zweedse en Franse koloniedelen. New York heette vroeger Nieuw Amsterdam en is begonnen als Nederlandse kolonie. Nederland hechtte minder waarde aan gebiedsbeheersing dan Engeland. Voor de Nederlanders was handel belangrijker dan terreinbezit. Daarom is heel de V.S, een Engelse kolonie geworden. Voor de Fransen geldt eigenlijk hetzelfde. De Engelsen hebben van Frankrijk en Nederland
Manhattan, een eiland in New York, heette vroeger Nieuw Amsterdam en was een Nederlandse kolonie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Manhattan, een eiland in New York, heette vroeger Nieuw Amsterdam en was een Nederlandse kolonie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
gebiedsdelen gekocht in plaats van erom te vechten. Uiteindelijk hebben de Amerikanen tegen de Engelsen gevochten in oorlogen die de onafhankelijkheid van de V.S. inluidden. Dit worden de onafhankelijkheidsoorlogen genoemd.

Koloniale tijd

Amerika is een jong land en is oorspronkelijk bewoond door Europese kolonialisten uit alle landen van Europa. Voordat de westerlingen kwamen was Noord Amerika bevolkt door Indianen. Er wordt vermoed dat ze via de Beringstraat uit Azië kwamen maar dat is niet helemaal zeker en strookt niet met hun eigen geschiedenisverhalen. Volgens de verhalen van de Indianen leven we op een holle aarde en kwamen de Indianen uit het binnenste der aarde. Mensen zoals Sitchin zeggen dat de Maya´s verhalen hebben waaruit blijkt dat men na een grote wereldramp, misschien de ondergang van Atlantis zijn aangespoeld in bootjes in Zuid en Midden Amerika. Columbus ontdekte het continent Amerika; eerst de eilanden in de Caraïbische Zee en Mexico en pas later trokken de Spanjaarden naar het noorden en kwamen zo via Mexico het huidige V.S. binnen. De Spanjaarden waren daarmee de eerste kolonisators van Amerika. In 1607 kwamen de Engelsen om hun deel van dit nieuw ontdekte land op te eisen. Al snel volgden ook de Fransen, Nederlanders en Zweden. In de V.S. richtte men vooral suikerplantages op. Suiker was in die tijd een duur luxe-artikel. Lees daarover meer in het artikel de geschiedenis van suiker. Op de plantages werkten vooral slaven uit Afrika.

De Nederlanders werden verdreven van Manhattan en kregen er een financiële compensatie en het land Suriname ervoor terug.  / Bron: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Nederlanders werden verdreven van Manhattan en kregen er een financiële compensatie en het land Suriname ervoor terug. / Bron: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorlogen

De Indianen moesten vaak het onderspit delven. Ze werden van hun land verjaagd door de Europese kolonisten. De Europeanen streden ook onderling met elkaar. Soms kregen ze daarbij hulp van de Indianen. Frankrijk, Engeland en Spanje streefden naar een zo groot mogelijk gebied. Vooral Frankrijk en Engeland hebben veel oorlog gevoerd in Noord Amerika. Nederland ging het vooral om de handelsbelangen. Nederland heeft het eiland Manhattan verkocht voor een habbekrats maar kon daaarna wel gewoon zaken blijven doen in de V.S.

Onafhankelijkheidsoorlogen

De onafhankelijkheidsoorlog begon nadat de 13 kolonies in de V.S. het beu waren belastingen af te dragen aan Engeland. De 13 kolonies gingen samen werken om Engeland te dwarsbomen. Engelse soldaten hebben zich misdragen door in Boston een slachting aan te richten. In 1773 was de Boston Tea Party, een protest tegen de belasting op thee. Amerikaanse patriottten hebben verkleed als Indianen een scheepslading thee overboord gegooid. Dieper kun je de theeminnende Engelsen niet raken. De Engelsen begonnen daarna met hun gewapende strijd. De patriotten hadden inmiddels een Continental Congress opgericht en benoemde George Washington, een landbouwer uit Virginia tot opperbevelhebber van het leger. In de tegenwoordige tijd zijn belastingen bij elke verkiezing en belangrijk onderdeel van de campagne. Elke partij pleit voor minder belasting, om kiezers te trekken. Toch worden belastingen telkens weer verhoogd.

De Amerikaanse grondwet of onafhankelijkheidsverklaring zoals deze voor het eerst is opgetekend. / Bron: Constitutional Convention, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Amerikaanse grondwet of onafhankelijkheidsverklaring zoals deze voor het eerst is opgetekend. / Bron: Constitutional Convention, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Nederland erkent als eerste de V.S.

In het jaar 1776 werd de onafhankelijkheidsverklaring uitgeroepen door onder andere Thomas Jefferson, John Adams en Benjamin Franklin. Deze verklaring werd op 4 juli 1776 aangenomen. Daarom is 4 juli nog steeds de nationale onafhankelijkheidsdag. Vier maanden later zeilde een Amerikaans schip naar het Nederlandse Caraïbische eiland St Eustatius. Vanaf fort Oranje werden 11 saluutschoten gelost. Hiermee was Nederland het eerste land dat de onafhankelijkheid van de V.S. erkende. In de V.S. wonen een groot aantal voormalige Nederlanders en de Nederlandse diapora in de V.S. is op diverse terreinen zichtbaar.

Het ontstaan van de huidige V.S.

Nu was alleen de noordelijke helft van de V.S, onafhankelijk. Het zuiden werd overheerst door de Fransen en Spanjaarden. Californië en Texas waren nog een onderdeel van Mexico. De Fransen hebben hun deel, Louisiana aan de Amerikanen verkocht. Voor hen had dat als voordeel dat ze zeker wisten dat het niet in Engelse handen zou komen. Texas heeft zichzelf in 1836 van Mexico afgescheiden en was op eigen verzoek in 1845 tot de V.S. toegetreden. Dat mondde al snel uit in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog in 1846. De V.S. triomfeerden en liepen op een gegeven moment zelfs Mexico-stad binnen. Tijdens de vredesonderhandelinmgen kwamen de landen overeen dat Mexico grote gebieden aan de V.S. zou geven die later de staten Nevada, Californië, Arizona en New Mexico werden.

Eerste vergadering van de 13 onafhankelijke staten van Amerika / Bron: Daniel Berger after a sketch of Daniel Chodowiecki, Wikimedia Commons (Publiek domein)Eerste vergadering van de 13 onafhankelijke staten van Amerika / Bron: Daniel Berger after a sketch of Daniel Chodowiecki, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kleine, tropische eilandjes van de V.S.

Het land had halverwege de 19e eeuw voor een groot deel zijn landsgrenzen bepaald. Een paar kleine eilanden zijn daar nog aan toegevoegd. Zo werd Puerto Rico in 1917 een Amerikaanse vrijstaat. Puerto Rico is een belastingparadijs en kent de meeste farmaceutische bedrijven per vierkante kilometer. Vrijwel alle medicijnen worden er gemaakt door Amerikaanse bedrijven om zo belasting te ontduiken die men aanders aan de Amerikaanse staatskas moet betalen. Navassa is een Amerikaans eiland en wordt daarnaast door Haíti en de Amerikaan Bill Warren geclaimd. Verder bezit de V.S. de Maagdeneilanden, die in 1917 gekocht zijn van Denemarken. Deze eilanden liggen allemaal in het Caraïbisch Gebied. In de Pacifische Oceaan kregen de V.S,. Guam van Spanje na de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Sinds 1978 zijn de Noordelijke Marianen een onderdeel van de V.S. Amerikaans Samoa werd na onderhandelingen met Duitsland aan de Amerikanen gegeven in 1899. Wake eiland werd in 1899 door de V.S. geannexeerd omdat ze dit eiland nodig hadden als tussenstation voor het aanleggen van een electriciteitskabel.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staten van AmerikaStaten van AmerikaDe naam zegt het al: de Verenigde Staten van Amerika bestaan in feite uit een aantal afzonderlijke staten. Elke staat he…
Een auto kopen in AmerikaEen auto kopen in AmerikaWie kent die grote wagens nou niet waarmee ze in de Verenigde Staten rijden? Veel mensen dromen van een echte Amerikaans…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Amerika: stedentrip naar PhiladelphiaAmerika: stedentrip naar PhiladelphiaEen bezoek aan de Amerikaanse stad Philadelphia kan zeker de moeite waard zijn. Er zijn verschillende reisorganisaties d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Staten#cite_note-schatting-3
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaans-Samoa
  • http://www.amerika.nl/elections/html/abc/n%20tot%20r/opkomst.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordelijke_Marianen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Guam
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wake_%28eiland%29
  • Over puerto rico: http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012df1ca7e54cec25daa7742&sourceid=1011
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Navassa
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Constitutional Convention, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Daniel Berger after a sketch of Daniel Chodowiecki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Joram, 12-08-2016
Marokko erkende de VS als eerste, gevolgd door Frankrijk en vervolgens Nederland. Zoals te lezen in talloze literatuur en de website van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Reactie infoteur, 27-08-2016
Is dat belangrijk?

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.