mijn kijk op

Een leven zonder alcohol

Een leven zonder alcohol Ik ben geheelonthouder. Geen bier, geen wijn, geen shots, niets. Ik ben ervan overtuigd dat een leven zonder alcohol beter is. Niet omdat ik ooit alcoholist was, niet omdat ik alcoholisme van dichtbij heb meegemaakt, niet omdat mijn religie het voorschrijft, maar puur als rationele overweging. Wat zijn de redenen voor mijn besluit?

Introductie

Het leven van een geheelonthouder gaat niet over rozen. Bij elke sociale gelegenheid met nieuwe mensen moet ik me verantwoorden. Ten minste, zo voelt de vraag: “Waarom drink je niet?” Ik snap dat mensen het bijzonder vinden en dus de achterliggende reden willen weten, maar voor mij voelt het alsof ik telkens mijn keuze moet verdedigen. Ik word net zo min begrepen als het andere extreem, de alcoholisten. Behalve dat geheelonthouders niet de steun hebben van AA-bijeenkomsten...

Als ik geen zin heb in zelfverdediging, gebruik ik maar als excuus dat ik nog moet autorijden. Mensen begrijpen dat tien keer beter dan iemand die bewust alcohol heeft afgezworen. In werkelijkheid is “bob jij of bob ik?” voor mij nooit een issue. Ik ben altijd bob of ik moet autorijden of niet.

Wat brengt iemand tot de keuze om alcohol af te zweren? Goede vraag, maar eigenlijk moet die andersom gesteld worden: wat brengt iemand er toe om alcohol te gaan drinken? Waarom drinken we eigenlijk?

Redenen om te drinken

Mijn verdediging op de vraag “waarom drink je niet?” begin ik meestal met “waarom wel?”. De antwoorden die ik krijg, zijn onbevredigend:
  • Het is lekker.
  • Ik wil gewoon lol hebben.
  • Iedereen doet het
  • Ik wil nieuwe mensen ontmoeten.
  • Het is gezellig.

Lekker

Over smaak valt niet te twisten, maar er is alcohol in allerlei verschillende smaken; voor elk wat wils dus. Maar lekkere smaak is natuurlijk nooit een gegronde reden om iets te eten of drinken. Chocolade, frites en chips smaken ook lekker en daarvan weten we maar al te goed dat het slecht voor ons is. Bovendien, wie vond alcohol nu echt meteen lekker? Je moet “leren” drinken, zegt men dan. Tenzij iets goed voor onze gezondheid is, lijkt het me een slecht teken dat je het moet “leren” drinken. We moeten allemaal leren om groente te eten, maar dat heeft een duidelijke reden: groenten zijn gezond. Alcohol is niet gezond, dus waarom zou je dan ook nog eens de moeite moeten nemen om het te “leren” drinken?

Lol

Hier kan ik heel kort over zijn. Iedereen die alcohol nodig heeft om lol te hebben, is erg zielig.

Iedereen doet het

Dit argument is zo mogelijk nog belachelijker dan de vorige. Omdat anderen alcohol drinken, moet jij dat ook doen? Dus als anderen van de brug springen, spring jij er achterna. Met name voor tieners is dit een sterk argument. Ze zijn opgegroeid met ouders die drinken en zijn op een vatbare leeftijd voor druk van leeftijdsgenoten. Tieners willen stoer doen en laten zien dat ze durven. Alcohol heeft helaas een goed imago onder de jeugd, dus dat is een logische focus.

Nieuwe mensen ontmoeten

Dit is het meest rationele argument. Alcohol verlaagt je remmingen waardoor je eerder op anderen afstapt. Vooral voor wat schuchtere mensen is dat fijn, want anders durven ze nooit nieuwe mensen aan te spreken.

Toch zit er ook een gat in dit argument. Nieuwe mensen ontmoeten, gaat niet alleen om de ontmoeting, het gaat om vrienden worden. En vrienden worden gaat verder dan elkaar kennen onder goede tijden met een biertje in de hand. Als mensen elkaar onder invloed van alcohol ontmoeten, zijn ze niet zichzelf en het is dus lastiger om in te schatten of die andere persoon wel alle tijd en moeite waard is.

Gezellig

Dit is met afstand het meest bizarre argument. Alcohol is gezellig, wat?! Kan alcohol de laatste roddels vertellen? Kan alcohol grappen maken? Kan alcohol een gevoel van samenzijn geven? Kan alcohol met je op de bank zitten en naar een film kijken? Nee, nee, nee en nog eens nee. De gezelligheid van een sociale gebeurtenis komt niet van de alcohol, het komt van de mensen. Alcohol is geen voorwaarde voor gezelligheid, want gezelligheid komt ook buiten de combinatie met alcohol voor. We denken: Waar alcohol is, is gezelligheid, dus alcohol leidt tot gezelligheid. Waarom is dat onjuist?

Neem als voorbeeld de vergelijkbare redenering: Waar meer kerken zijn, is meer criminaliteit, dus kerken leiden tot criminaliteit. We weten uiteraard dat dit een incorrect verband is. We weten dat kerken en criminaliteit niets met elkaar te maken hebben. Toch is de redenering niet zo dom als op het eerste gezicht lijkt. Wie dit verband zou gaan onderzoeken, zal hoogstwaarschijnlijk vinden dat in plaatsen met meer kerken er meer criminaliteit is. De fout ligt echter in het suggereren van zogenaamd causaal verband tussen die twee: kerken veroorzaken criminaliteit. Met dezelfde informatie kun je net zo goed stellen dat criminaliteit kerken veroorzaakt. Dat zou zelfs logischer zijn in een situatie waarbij missionarissen aangetrokken worden tot de “slechtheid” van een plek. Hoe dan ook, het zal iedereen direct duidelijk zijn dat zowel het aantal kerken als de criminaliteit verklaard kunnen worden door het bevolkingsaantal. Meer inwoners betekent zowel meer kerken als meer criminaliteit.

De redenering “waar alcohol is, is gezelligheid, dus alcohol leidt tot gezelligheid” is op eenzelfde manier onjuist. Beide elementen zijn te verklaren uit een andere factor: de aanwezigheid van andere mensen. Het enige verschil tussen beide redeneringen is dat de gedachte “alcohol leidt tot gezelligheid” veel minder duidelijk onjuist is dan “kerken leiden tot criminaliteit”. Dit is enkel omdat niemand ooit die eerste geachte heeft ontkracht.

Redenen om niet te drinken

Er zijn een aantal goede redenen om alcohol te laten staan. Alcohol:
  • is verslavend
  • maakt ziek
  • beïnvloedt je gedrag

Alcohol is verslavend

Net als andere drugs is alcohol verslavend, maar veel mensen willen dit niet erkennen. Het eerste teken van verslaving is gewenning: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. De eerste keer dat iemand drinkt, kan een klein beetje al genoeg zijn voor een flinke dronkenschap, maar naarmate het lichaam aan de alcohol went, vraagt het steeds meer. Ten tweede bewijst het bestaan van alcoholisten eenvoudigweg dat alcoholgebruik tot een verwoestende verslaving kan leiden.

Alcohol maakt je ziek

Na een avondje stevig drinken voelen de meeste mensen zich ziek, zwak en misselijk. Sommigen moeten op de avond zelf al overgeven, anderen hebben de volgende ochtend een flinke hoofdpijn. Draagt alcohol nu daadwerkelijk zoveel bij aan de lol op een avond dat het ziek zijn waard is?

Bovendien kan alcohol meer met je doen dan alleen wat overgeven en hoofdpijn; er zijn ook gevolgen voor de lange termijn, Alcohol is een giftige substantie die bij elke inname hersencellen doodt. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld huidcellen groeien deze niet meer terug. Weg is weg. Ook je lever krijgt een flinke klap. De lever is het orgaan wat alle giftige bestanddelen uit ons lichaam moet halen en alcohol is daar een van. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe harder je lever moet werken, hoe eerder je lever “op” is en hoe groter de kans op leverziekten.

Alcohol beïnvloedt je gedrag

Alcohol zorgt ervoor dat je remmingen wegvallen. Voor schuchtere mensen kan dit prettig zijn, maar het geldt alleen bij een kleine inname. Bij grote inname vallen je remmingen zover weg dat je dingen doet of zegt die je anders nooit zou doen of zeggen. Mensen onder invloed van alcohol zijn minder goed in het inschatten van risico’s. Daarom gebeuren er zoveel ongelukken als mensen dronken achter het stuur kruipen; ze zien niet meer wanneer ze te hard of te dicht op hun voorganger rijden. Ook je spierbeheersing gaat achteruit. Hierdoor kun je niet meer recht lopen en krijg je een dikke tong.

Conclusie

Geniet, maar drink met mate. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Die slogans zijn geen loze woorden, maar een echte waarschuwing. Je denkt toch ook niet dat “je bent een rund als je met vuurwerk stunt” uit de lucht komt vallen? Alcohol is gevaarlijk en je moet er verstandig mee omgaan. Mijn persoonlijke besluit was om helemaal weg te blijven van de alcohol en dat maakt het voor mij stukken makkelijker. Ik hoef niets op te geven.

Ik heb nu eenmaal geen behoefte aan een avond die ik mij niet meer kan herinneren, aan leverproblemen, aan dingen waarvoor ik me achteraf schaam of aan een verslaving. Mijn keus om niet te drinken heeft niets te maken met ervaringen of religie, het is puur een afweging van voor- en nadelen. Wie met logica naar de zaak kijkt, ziet direct dat de vermeende voordelen van alcohol (lekkere smaak, lol, nieuwe mensen ontmoeten en gezelligheid) niet opwegen tegen de nadelen (kans op verslaving, kater, kans op leverproblemen en gedragsbeïnvloeding).

Het probleem met alcohol is dat het een sociaal geaccepteerde drug is. Zozeer geaccepteerd zelfs dat iemand die hem weigert, vreemd wordt aangekeken. Lees dit artikel nog maar eens, maar vervang telkens het woord alcohol voor drugs. Ineens klinken de argumenten voor de substantie belachelijk en zijn de argumenten tegen heel logisch. Ik zie dat met alcohol altijd zo en heb dus bewust “nee” gezegd.
© 2008 - 2020 Jantrao, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alcohol tijdens zwangerschapAlcohol tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap staan er negen maanden in het teken van het kindje dat groeit. Het is verstandig om er alles aan…
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?Wat is alcohol en wat doet het met je lichaam?De meeste mensen drinken wel eens alcoholisch drankje. Alcohol tref je aan in bier, wijn en sterke drank. Pure alcohol i…
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…

Gedragsveranderingsmodel van Balm‘Zo ben ik geboren, daar kan ik niets aan doen?’ Is, als het over gedrag gaat, in veel gevallen niet waar. Veel gedrag i…
Zelfmoord (zelfdoding) bezien vanuit Joods perspectiefZelfmoord (zelfdoding) bezien vanuit Joods perspectiefIs het stoppen van zelfmoord (zelfdoding) louter een kwestie van publiek belang of is het ook een spirituele zaak waarbi…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Een leven zonder alcohol"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan, 22-02-2020 21:29 #47
Ik ben wars van sociale druk en gewoonten en drink dus ook al mijn hele leven niet.
Alcohol zorgt bovendien voor meer schade dan men denkt, verhoogde kans op allerlei kankers, wo borstkanker, hersencellen beschadigen of gaan dood, keer op keer wordt je mondslijmvlies en je slokdarmslijmvlies beschadigd door alcohol, gevolgd door vaak mondkanker of slokdarmkanker, ga zo maar door.
Als men mij vraagt, waarom drink jij niets, dan zeg ik, waarom drink jij wél?! ik spreek je over 20 jaar nog wel een keer.

Mariel, 02-04-2017 22:01 #46
Wat fijn dit feest der herkenning.
Bedankt!

Marcel, 29-12-2016 19:11 #45
Ben ook gestopt na het lezen van dit artikel, nu bijna 3 jaar, voel ne beter dan ooit👍😊

Remko, 26-12-2016 14:45 #44
Hoi allemaal,
Vier jaar geleden ben ik gestopt met drinken. Dit artikel heeft me erg geholpen toen. Heb hier toen ook een reactie geschreven. Ik was nu benieuwd hoe lang het geleden was en kon dat dus bepalen aan de hand van mijn toenmalige reacties :-)

Ik kan het iedereen aanbevelen. Mijn leven is echt beter geworden sinds ik niet meer drink.
Sinds een jaar ben ik ook nog veganist. Nu ben ik helemaal keivrolijk. Het enige jammere is dat de familie er niet aan kan wennen dat ze hier geen harddrugs krijgen. Willen ze zelf iets meenemen en hier opzuipen. Maar dat is jammer de pammer. Dit is een alcoholvrij huis. Ga maar in rehab. Iedereen succes en veel groentesapjes gewenst!

Bert, 23-11-2016 11:44 #43
Ik ben al jaren heel bewust met mijn gezondheid bezig. Aan de ene kant kokoswater "per definitie niet uit concentraat", maar wel wekelijks een fles wijn met 15% alcohol. Het klopte op een gegeven moment niet meer.

Sander, 21-10-2016 22:02 #42
Ik ben tijdelijk gestopt om af te vallen, na 3 maanden voel ik me zo goed dat ik heb besloten niet meer te gaan drinken.

Ingrid, 02-10-2016 22:01 #41
Ik ben ook geheel onthouden. Heb het vroeger wel geprobeerd om te drinken maar krijg het niet weg en het is niet mijn ding. Dus zag het nut niet in om dit dan maar te leren. Ik had vroeger in de kroeg zelfs een fles roosvice staan omdat de hele avond cola drinken ook geen pretje is. Toen had ik er volledig scheid aan aan wat men dacht van mij. Ik merk dat ik er nu meer last van heb om me steeds te moeten verantwoorden. Mijn vader is/was alcoholist, mijn eerste vriend is na onze scheiding zo aan de drank en drugs gegaan dat het hem zijn leven heeft gekost. Mijn broer is verslaafd geraakt aan heroïne en ben net bij mijn huidige vriend vandaan omdat hij ook zijn problemen probeerde op te lossen met drank. Al met al ben ik al heel wat verloren aan middelen gebruik om mij heen. Ik had nooit moeite met mensen die wel dronken zolang ze niet smoor waren tenminste. Het is toch zo hoe meer dronken iedereen wordt hoe nuchterder jezelf wordt. Soms krijg ik respect of wordt het geaccepteerd dat ik niet drink. Maar heel vaak word je saai genoemd, men heeft zijn oordeel klaar. Waar haal jij dan je kicks vandaan is de vraag. Wat dacht je van muziek, natuur, cultuur, eten, sporten etc etc. Vaak zijn het de zware drinkers die zo oordelend reageren. Ik hou er gewoon niet van om je geest te verdoezelen. Snap best dat het wel eens fijn is om even uit de realiteit te zijn en daar is ook niks mis mee. Maar het is zo'n gewoonte voor de meesten en het is zo'n moeten. Al die enge plaatje op de sigaretten van tegenwoordig, van mij mogen ze het ook op de alcohol zetten. Het kan een hoop levens verpesten.

Marlou, 17-02-2016 22:54 #40
Ik was een echt feestnummer tijdens het uitgaan, elk feestje tot bijna de laatste en dan soms nog niet meer weten hoe je thuis bent gekomen. Een omgeving waar het normaal is dat je rookt en drinkt. Door de week kon ik ook best wat drinken, niet overmatig maar wel met regelmaat… het gekke is dat het gewoon geaccepteerd wordt! Toch te gek voor woorden toch!

Toch heb ik voor een jaar terug besloten om niet meer te drinken. De beslissing kwam in fasen bij mij binnen. Eerst na een avond in schaamte roepen dat je nooit meer drinkt, wetende dat dit toch niet klopt. Dan dat je 'stiekem' eens op je gsm peilt wanneer je jezelf in de categorie alcoholist mag schalen. het woord 'alcoholist' met een schuin oog overleest want ergens in je achterhoofd weet je ook wel dat je er niet ver naast zit.
nou ja. de gezondheidspijlers hebben mijn motivatie doen toenemen. Ik was altijd best wel een sportster maar hardlopen lukte nooit echt. ik heb mij voor zo'n cursus opgegeven. daar werd mijn lichaam gewogen en dat was te zwaar. ik kreeg voedingstips, ook om mijn lichaam in goede conditie te krijgen. Nou ja, ik ben dus begonnen en ook begonnen met niet meer drinken.
ik rende twee keer per week. Heb ooit een keer wel gedronken maar mijn prestaties met rennen waren echt sterk verminderd, ik stond ervan te kijken hoe je lichaam hierdoor gesloopt werd.

lichamelijk maar ook vooral geestelijk ben ik echt veel fitter geworden.
in het begin wist ik mij geen houding te geven zonder alcohol op feestjes, maar ik had een goed excuus namelijk mijn gezondheid met betrekking tot rennen. ik heb mij zo ontzettend vaak moeten verantwoorden en ik heb ook vaak t gevoel gehad dat mensen mij daarom ook negeerden tijdens uitgaan. maar nu na een jaar zonder alcohol, een fitte geest en ook een lijntje om door een ringetje te halen hoor ik mensen soms zeggen dat ze het super goed vinden, en soms zelf ook wel willen bereiken. Het is gewoon beginnen en als je jezelf dan zo puur voelt, zo écht leeft dan straal jij dat ook uit naar je omgeving en dan heb je geen alcohol of drugs meer nodig om je jezelf te presenteren.
alcohol maakt meer kapot, ook je gezondheid en vooral ook je zelfvertrouwen, je trek jezelf omlaag als je je vol laat lopen.

Menno, 01-02-2016 02:01 #39
Sinds 2 jaar ben ik ineens gestopt met alcohol drinken. Waarom? Om eerlijk te zijn dronk ik het omdat in de kroeg iedereen drinkt. En om heel eerlijk te zijn heb ik het nooit echt lekker gevonden. Opeens bedacht ik me, waarom drink ik in godsnaam mee. Sindsdien ben ik gestopt en ik merk dat het zonder alcohol ook best gezellig kan zijn, en we hoeven ons nooit meer zorgen te maken over hoe we ergens heen gaan en wie er rijdt. Ik vind het heerlijk, ik vind het fantastisch om nuchter mee te maken hoe vele transformeren in andere mensen als ze dronken raken. Het scheelt ook nog eens een hoop geld, je voelt je de volgende ochtend prima en ik ben nog steeds onwijs gezellig, ook als iedereen dronken is. Het bevalt me prima en alcohol gaat er bij mij niet meer in!

Donné, 04-01-2016 16:16 #38
Beste
Mijn vrouw en ik hebben meer dan een half jaar geleden besloten volledig zonder alcohol te leven. Jammer als men gaat uit dineren dan is het zo goed als onmogelijk treffelijke en alcoholvrije dranken bij je eten te hebben. Het is water met of zonder bruis, ofwel de gekende zoete drankjes, maar niets dat eens pittig smaakt.
Zijn er restaurants die gespecialiseerd zijn in dineren zonder alcohol? Of kent u lekkere dranken (geen limonades) die alcoholvrij zijn?
Dank U Reactie infoteur, 04-01-2016
Hallo,

Alcohol is ook geregeld gezoet, dus de alternatieven zijn dat vaak ook. Ik ken zelf maar één restaurant dat naast een wijnarrangement ook een alternatief biedt "voor de bob", namelijk Jean Marie in Gouda. Op aanvraag zijn er in betere restaurants vast wel mogelijkheden. Die hebben misschien ook uitgebreidere opties qua sappen, zoals bietensap of zwartebessensap.

Succes,
Jantrao

Jasper, 12-11-2015 01:54 #37
Mooi artikel, ik ben enkele weken geleden op facebook geinspireerd door iemand die 3 maanden geen alcohol had gedronken (Ik zit zelf inmiddels op 3 weken geen slok).
Ik besloot maar eens rond te googlen hoe ik respectvol me zelf kan zijn in 't uitgaansleven.

Ik vind het heel bizar om te ervaren/voelen dat als ik nuchter in een kroeg sta, mezelf nauwelijks een houding weet aan te nemen. Gesprekken vallen sneller dood, ik voel me dus onzekerder. Er gaat onwijs veel in dat koppie om omdat je nuchter bent. En daarom vind ik het punt 'alcohol is gezellig' toch wel een kern van waarheid hebben hoor.

Als iedereen in de snackbar een patatje mayo besteld en d'r één jongen die een broodje kroket besteld, dan hoort die jongen (Er op onbewust niveau) gewoon minder bij. Mensen zijn simpel gezegd, kudde dieren en houden ervan om gespiegeld te worden. Als iedereen aan de drank zit en jij niet, kan dat een gevoel van buitensluiten/ er niet bij horen, ervaren.

Anyway, ik wil me wat meer op gemak voelen tijdens het uitgaan (maar dan zonder alcohol uiteraard). Heeft iemand nog tips, want ik vind uitgaan wel altijd gezellig!

Kenny, 15-06-2015 23:01 #36
Hoelang doe je dit al? Want je geeft me de indruk ooit wel gedronken te hebben. Indien al wat langer (pakweg jaar ofzo) wat doe je met feestdagen/familiefeesten/oudejaar/verjaardag/kerstmis/vakantie/etc? In hoe verre trek je dit door? Reactie infoteur, 16-06-2015
Beste Kenny,

Als ik de indruk geef dat ik ooit gedronken heb, dan is dat onjuist. Ik heb nog nooit alcohol gedronken en ik trek dit overal door. Familie en vrienden weten het, dus het is normaal dat ik fris drink tijdens feestdagen, kerstmis, verjaardagen, etc. Tijdens borrels op het werk komt het wel eens ter sprake, maar ook daar weten de meeste mensen inmiddels dat ik geen alcohol drink. Met oudjaar proost ik met non-alcoholische bubbels.

Groeten,
Jantrao

Silke, 15-06-2015 19:47 #35
Kijk, bij dit artikel sluit ik me dus helemaal aan.
Ik ben 18 en mijn leeftijdsgenoten vinden het geweldig om naar fuiven te gaan en zichzelf om te gooien tot ladderzatte personen die naar de drank stinken. Nou, leuk voor hen, maar echt niet voor mij. Ik ben echt zo blij dat er mensen zijn die denken zoals mij, die denken dat alcohol niet nodig is. Ik vind het gewoon vreselijk stinken, als je je grenzen niet kent weet je de volgende dag nog maar weinig tot niks en kom op, plezier maken is leuker zonder alcohol, en dan onthoud je ook nog eens alles! Ik heb in mijn hele leven misschien één slokje alcohol gehad (toen een "vriendin" mijn dit wou laten drinken en ik zo dom was te denken dat ik iets anders was aan het drinken, tot ik bij de eerste slok proefde dat het wel degelijk alcohol was. Toegegeven, ik haatte mezelf dat ik een slok alcohol op had, en het was ook nog eens vies, maar ach, dan hebben we dat ook weer eens meegemaakt.

In ieder geval, ik raad mensen dit artikel ten zeerste aan, een pluim voor dit artikel!
Silke

Renato, 25-05-2015 11:01 #34
Dank je voor dit duidelijk geschreven artikel. Behalve dat je je ervaring met anderen deelt, help je anderen er mee om een goede beslissing in hun leven te gaan nemen. Door je relaas meerdere keren achter elkaar gelezen te hebben, heb je mij over een hoge drempel geholpen. Ik ben nu 5 dagen alcoholvrij en je hebt me geholpen de knoop door te hakken en nu zonder alcohol door te gaan in mijn leven. Ik denk dat ik in voorkomende gevallen het Bob excuus zal gebruiken in antwoord op de bekende domme vraag. Maar ik denk dat ik eerst eens ga proberen om een ander, eerlijker antwoord te geven: ik drink niet omdat ik mateloos ben en het niet bij een paar glaasjes kan laten. Reactie infoteur, 26-05-2015
Renato,

Ik ben blij dat het verhaal je heeft geholpen. Succes met je voornemen, houd vol!

Jantrao

Sissi, 07-06-2014 00:25 #33
Dit is helemaal waar en zo mooi geschreven
Het klinkt misschien voor sommige gek en ongelovig vooral voor mijn leeftijd maar ik heb nog nooit alcohol gedronken of gebruikt.
Ik ben zelf 19 en heb gezien wat alcohol met mensen doet vooral mensen die zelf dingen hebben mee gemaakt met alcohol
En toch het gebruiken.
Mensen met verslaving zullen nooit toegeven dat ze verslaaft zijn en dat maakt het zo veel moeilijker
Druks alcohol of roken het is een verslaving ik snap alleen niet waarom het na alle problemen met mensen nog gemaakt wort.
We kunnen elkaar steunen en helpen als het er niet meer is en niemand het nog kan gebruiken.
Ik heb gelukkig nog nooit een van deze dingen gebruikt al is het me vaak aangeboden en ik ben trots op alle mensen die beseffen en dit hebben over wonnen.
Wand alleen samen met familie en vrienden staan wij sterk en voor elkaar klaar.

Kimberley Pex, 28-04-2014 07:34 #32
Prachtig! Al die reacties van jonge bewuste mensen. Ik heb vroeger veel gedronken, en ben al vrij lange tijd er vanaf, bewust, zonder begeleiding. Ik heb vroeger ook gerookt, ook zelf gestopt. Ik eet geen suiker want dat vind ik goor, ik eet hartig. Helaas heb ik erfelijke colitis. En ik kom uit 'n eet drink rook familie. In zuiverheid leef je puur, stabiel en veerkrachtig. Mijn darmziekte dwong mij om bewuster te gaan leven. En bij bewustzijn hoort 'n heldere geest. Nicotine verhoogt bij iedere sigaret 't cortisol, bijnieruitputting tot gevolg, en alcohol en suiker zorgen voor enorme wisselingen in de alvleesklier/bloedsuiker. (stevia en rozijnen zijn prima suikervervangers) Als alle endocriene klieren in balans zijn, is er rust in 't hoofd. Al deze dappere wijze jonge mensen op deze site wens ik 'n prettig leven toe, jullie zijn goed bezig.

Dirkje, 01-12-2013 21:53 #31
Na dertig jaar vrijwel iedere dag een paar glazen wijn te hebben gedronken, drink ik nu sinds een maand nauwelijks meer (2 glazen per week). Het is alsof ik onder een stoffige stolp vandaan kom… Ik voel me tien keer energieker en beter en geconcentreerder. Dit is pas genieten! Weg met die duffe roes, leve het koele glas water. En: ik ben zomaar een paar kilo's kwijt. Ik zie alleen maar voordelen en ik ben nu eerlijk gezegd verbijsterd hoeveel effect de alcohol blijkbaar heeft gehad op mijn dagelijks functioneren.

Michael, 01-12-2013 01:54 #30
Ik ben geheelonthouder. Ik voel geen druk om me te verantwoorden. Als je weet wat alcohol alleen al met je aderen doet dan wil ik geen druppel meer drinken. Mensen moeten het zelf weten. Het is hun lichaam. Ik ben het met 99% van de mensen toch niet eens over kinderen, trouwen, drinken, relaties, geloof en waarschijnlijk nog een paar punten. Je kan het beste je eigen persoon blijven. Als je stomme dingen doet komen die gekken die niet voor zichzelf denken je anders ook niet helpen als je in de shit zit. Meegaand zijn is voor lafaards.

Remko, 01-11-2013 22:00 #29
Woehoe ende far out! Precies 1 jaar niet gedronken! En ik leef nog. Sterker nog: Ik voel me beter dan ooit. (Bij wijze van spreken dan uiteraard.) Reactie infoteur, 02-11-2013
Proficiat met je jaar zonder alcohol!

Rob, 15-06-2013 10:16 #28
Je zal nooit meemaken dat je bv baalt dat je die avond ervoor niet hebt gedronken, het is dus niet iets wat je eigenlijk mist maar het is een gewoonte geworden en dat is meer een teken van een verslaving denk ik.

Wat William hier onder schreef heeft me mede doen beslissen om ook een tijd niet te drinken, drinken zorgt gewoon dat je leeft in een soort van waas.de spirit van de dingen die je eigenlijk echt wilt doen wordt verzwakt en daardoor wordt je gerustreerd en ga je door met (regelmatig) drinken en zo vergooi je zo'n beetje je leven.

Echt puur leven is voor mij iig zonder drugs en ja daar valt alcohol zeker onder, alcohol is de zwaarste drug van allemaal… er vallen de meeste doden bij en het veroozaakt een hele bak met ellende in de samenleving denk aan echtscheidingen door alcohogebruik, misbruik, geweld en agressie, ziekteverzuim, ziekten en wat allemaal niet meer.

William, 05-05-2013 00:36 #27
Heel leuk om te lezen, Ik ben 20 en heb onlangs ook om puur rationele redenen gestopt en inderdaad, het is lastig om je telkens opnieuw te verantwoorden. Dus ik dank u voor u tekst want nu zal ik het nog beter kunnen uitleggen. Ik heb persoonlijk wel afgesproken om 1 jaar te stoppen en dan te evalueren: Wat heeft me dit opgebracht? Wat heb ik gemist? En mss ga ik dan over tot minimaal gebruik maar ik denk dat de voordelen zullen opwegen tegen de nadelen.
Wat je zegt over mensen ontmoeten, ik ben persoonlijk nogal bezig met sociale vaardigheden en een extra reden om niet te drinken is dat als je uitgaat en nuchter blijft je ten eerste veel meer karakter kweekt en moed om mensen met je pure zelf aan te spreken zodat je overdag ook veel socialer wordt en ten tweede dat je leert uit je interacties omdat je nog bij hoger bewustzijn bent. Als je zat ben dan leer je niets, dan leer je geen mensen aanspreken, je doet het gewoon omdat je remmen loskomen zonder je moeite moet doen. Ik vind het veel uitdagender om met mijn nuchtere zelf mensen aan te spreken en dan nog liefst van het andere geslacht ;)

Remko, 25-10-2012 13:45 #26
Ik gebruik ook nog bepaalde medicijnen waarbij het eigenlijk niet verstandig is om te drinken. Dat kan ik makkelijk aanvoeren als reden. Natuurlijk kan ik ook de Jehova gaan uithangen en op elk feestje zeuren over de alcoholgewenning van de "drinken-is-normaal-clan", maar daar maak je je ook niet populair mee. (Weet ik nog van mijn militant-vegetarische periode.) Ik denk dat ik het maar bij mezelf hou. Als ze er wat over willen weten: met 2 seconden zoeken heb je dit artikel gevonden op internet.

Remko, 24-10-2012 16:40 #25
Ik denk er zelf ook over geheelonthouder te worden. Ben het zat om me constant af te vragen of het nog te vroeg is op de dag om er al een te nemen. Als ik er over lees, dan kom ik vaak tegen dat het toch ook positieve gezondheidseffecten heeft. Met andere woorden: Gebruik harddrugs en voorkom suikerziekte en hartklachten. Ik vind dat erg vreemd: gebruik gif om gezond te blijven. Werkelijk? Ik vraag me ook af of het zo is. Ze zeggen dat je de kans op suikerziekte verkleint bijvoorbeeld. Maar is daarin meegenomen dat je nogal aankomt van alcohol drinken? Zoals we weten is gewichtstoename een risicofactor voor diabates (en hartklachten.) Dan kun je zeggen: "van één wijntje kom je toch niet aan." Maar helaas blijft het voor de meeste mensen niet bij een. Het worden er op den duur bij de meeste mensen wel meer. Nou ja bij mij wel in ieder geval. En ik ben het zat om elke keer na een halve liter bier weer op de rem te moeten staan. Het lijkt mij een stuk rustiger om een keer een duidelijke keuze te maken. Heb trouwens wel eens eerder een tijdje niet gedronken. Duurt wel lang voordat je niets meer aangeboden krijgt. Reactie infoteur, 25-10-2012
Hallo Remko,

Het zal waarschijnlijk nooit stoppen dat je alcohol aangeboden krijgt en al helemaal niet als je het ooit wel dronk. Je komt nieuwe mensen tegen in de context van een feetjes of uitje die dan verbaasd staan te kijken als je niet drinkt. In het begin voelde ik me daar ook ongemakkelijk over en zei ik dat ik nog auto moest rijden, dan ben je er meteen vanaf. Maar tegenwoordig zeg ik het gewoon. Hoewel mensen vragen naar je redenen hiervoor (iets wat andersom nooit hoeft), heb ik nog nooit meegemaakt dat ze me proberen te overtuigen. Ik zeg het dan ook met zelfvertrouwen en zekerheid: "Ik drink nooit." Als je duidelijk achter je besluit staat, hebben mensen daar respect voor, zo is mijn ervaring.

Succes,
Jantrao

Anna, 09-10-2012 16:32 #24
Ik ben 16 en ook geheelonthouder. Ik voel me daar vaak alleen in, omdat ik verder niemand ken die ook zo is. Mijn redenen om niet te drinken zijn wat te 'spiritueel' voor sommige mensen, denk ik. Als ik zeg dat ik mezelf wil zijn word ik er vaak raar op aangekeken, daarom zeg ik meestal alleen dat ik het niet lust (wat ook waar is). Ik vind het niet leuk dat ik er niet open over kan zijn. Gisteren was mijn stiefzus jarig en mijn vader zat me aan te sporen om alcohol te drinken, in plaats van yoki. Dan vraag ik me af: Ben ik nou gek of is de rest nou gek?

Dit artikel steunt me, ook al is het al 4 jaar oud :)

David, 25-09-2012 14:58 #23
Nadat ik het boek stoppen met alcohol van Allen Carr heb gelezen heb ik nooit meer de behoefte gehad om alcohol te gaan drinken en ben gaan inzien dat alcohol geen enkel voordeel heeft. Ik raad het iedereen aan om te lezen!

Onbelangrijk, 28-08-2012 12:25 #22
Alcohol kent geen gewenning - zelfs een alcoholist kan van een bierjte op een zonnige dag dronken worden en dat ook voelen. De mate waarin we alcohol afbreken in ons leven verandert niet. Verder is het denk ik niet zielig om lol te hebben van drank. Het is ook niet zielig om naar de Efteling te gaan, je wilt niet berdeeld worden, doe dat zelf ook niet.

Ik wil stoppen met het drinken van alcohol omdat ik mijn grenzen niet ken. Maar dat was altijd al zo. Het is niet meer of minder geworden. Maar inderdaad, het heeft een devasteuze impact op mijn gemoedstoestand.

Helloyouthisisme, 07-07-2012 00:10 #21
Hoi Jesse, ik ben ook schuchter en voel me ook meer op m'n gemak met wat alcohol op. Ik ben heel blij met de persoon die ik ben wanneer ik wat op heb, maar ik vind het vervelend dat ik daar alcohol voor nodig heb. Het is alsof ik niet die coole persoon was die al die slimme en grappige dingen zei, maar iemand anders. Dat dat ''jammer genoeg'' niet IK was. En dat vind ik zo jammer dat ik eigenlijk weinig of geen alcohol meer wil drinken. Ik ben benieuwd naar je mening hierover en naar je scenario over sociale maskers. Ook zou ik graag van anderen hun mening hierover horen! Groetjes, helloyouthisisme

Enroute (infoteur), 05-07-2012 12:47 #20
Wel eens van de term een Bourgondisch leven gehoord? Reactie infoteur, 05-07-2012
Zeker! Wel eens van de term keuzevrijheid gehoord?

Erwin, 16-06-2012 14:28 #19
Wat een maatschapij leven we toch. We komen er steeds meer achter dat dingen slecht voor ons zijn en toch blijven we het doen? Ik kan me erg irriteren als mensen moeten autorijden en toch gaan drinken. Niemand zal ook zeggen waarom drink je? Ik ben er wel zo één maar dan lachen ze en nemen er nog één? Ook ik drink niet altijd maar heb helaas af en toe de behoefte. Ik snap niet dat slechte manieren zo moeilijk zijn af te leren. Waarschijnlijk omdat het geaccepteerd wordt blijft wel vreemd we zouden elkaar het goede moeten geven niet het slechte. Bedankt voor je artikel weer stof om over na te denken!

Marc, 29-05-2012 12:00 #18
Ik persoonlijk drink alleen alcohol tijdens het uitgaan en voor het uitgaan. En misschien een enkele keer op een feestje of op het terras als het warm weer is.
Ik drink alcohol niet omdat ik zonder geen lol kan maken maar omdat ik met alcohol beter mee kan doen op de muziek, en dan niet alleen op de muziekstijl die mijn voorkeur heeft. Wat bij het feesten toch wel leuk is. Verder blijf ik met alcohol op gelukkig nog redelijk normaal nadenken en zal ik persoonlijk dus geen echt rare of gevaarlijke dingen gaan doen door de drank.

Bart, 27-05-2012 15:22 #17
Alle respect voor uw keuze geheelonthouder te zijn.
In geen van de redenen die je opsomt waarom mensen drinken, zit er één waarom ik persoonlijk wel drink: onder (matige) invloed van alcohol komt een kant naar boven die ik anders niet kan tonen: creativiteit en meerbepaald het overstijgen van je eigen creatieve grenzen.
Onder dagelijkse beslommeringen is niets zo mindkilling als routine, routine en nog eens routine. Het werken, slapen, eten, werkenpatroon zeg maar.
Als je creatief bezig bent naast je werk kan alcohol helpen het allemaal ietsje losser te maken.En met "het" bedoel ik voornamelijk dat wat nodig is om die grenzen waar je voortdurend tegenop botst wanneer je steeds weer met dezelfde gedachten zit in alle soberheid en nuchterheid. Ik hebt iets gemaakt dat goed is, maar het kan beter, maar ik weet niet hoe ik tot dat betere kan komen als ik blijf denken zoals ik denk.
Hoe kom ik dan tot thinking outside the box?
Juist, dankzij alcohol.
Met mate? Ja met mate.
Hoe weet ik dat ik genoeg heb?
Omdat m'n geest en lijf zeggen dat het genoeg is.
Hoe weet ik dat ik de juiste plasmahalfwaardetijd van alcohol bereikt heb?
Van zodra de creatieve ideeën beginnen te bruisen.
Hoe weet ik dat het te veel is?
Van zodra het creatieve omslaat in vermoeidheid.
Hoewel ik denk dat een creatieve grens verleggen veeleer te maken heeft met een ommekeer in je gedachtengang dan dat het te danken is aan alcohol.
Alcohol geeft enkel de mogelijkheid om te komen tot die switch.Wat je volgens mij niet kan door een theetje te drinken.

Jesse, 11-02-2012 15:38 #16
Ik kan erg merken tijdens het lezen dat het verhaal uit frustratie is geschreven. Ik ben zelf een beetje schuchter. Ik voel me inderdaad meer op me gemak met wat alcohol. Ik zit er al een tijd aan te denken een tijd te stoppen met alcohol om te ervaren of het mij helpt met mijn schuchterheid. Maar nog niet de motivatie gevonden om het werkelijk te doen. Het lijkt wel of alchohol mijn persoonlijkheid naar boven haald die ik echt wil zijn. Jesse

Jesse, 16-01-2012 12:12 #15
Interessant artikel. Vooral het stukje "alcohol is gezellig" is iets wat me aanspreekt. Ik ben bezig met research voor een scenario over sociale maskers endenk dat dit stukje precies dát treft wat ik nodig heb om mijn punt te verduidelijken. Je lacht, praat, en maakt geen lol met een glas bier. Alcohol is is het masker van gezelligheid, zelfzekerheid en een probleemloos leven. Gebruik je geen alcohol dan ervaar je deze dingen niet, wat zorgt voor de vraag ernaar. Hoe onzekerder hoe meer alcohol je nodig hebt.

Merci, ik kan weer verder met schrijven.

J. Hartlief, 20-08-2011 16:48 #14
Leuk en goed artikel! Ook ik ben geheelonthouder. Geworden weliswaar enkele maanden geleden. Ik wilde wel eens kijken hoe het is om een jaar, en mogelijk/waarschijnlijk hierna langer, niet te drinken. Vooral de voordelen ervaren van niet drinken lijkt me heerlijk. Meer energie, beter slapen, geen drankkosten, voelen wat je voelt en los komen van de gewoonte.

Vdb Koen Brugge, 25-03-2011 09:07 #13
Prachtig dat er toch nog mensen zijn die er willen voor uitkomen. Ik word dit jaar 40 jaar. Was bijna 20 jaar samen met mijn vrouw en 2 kindjes. Maar drank geloof me je kan er geen medailles mee verdienen. Woon nu alleen want na mijn moto ongeval (door drank) hield ik nog niet op met drinken en nog wat meer! Ben nu reeds 1 maand zonder drank en zowel mijn omgeving en vrienden (geloof me heb er nog zonder drank) zie ik totaal anders. En zij mij! Ben van werkgever en gsm nummer veranderd want omgeving is belangrijk als je in het begin wilt volhouden (puur een mentale gewoonte). Nu durf ik al op feestjes terug te komen zonder in de verleiding te komen. En ik werk in de HORECA. Dus als ik het kan, kan iedereen dat ook! Heb andere bezigheden nu ipv op café te zitten, mijn vrouw (wacht nu om te scheiden) ziet me nu terug zoals ze me vroeger heeft leren kennen en met m'n kindjes ben ik nu veel meer mee bezig (niet tegenstaande ik ze minder zie) dan vroeger toen ik lam in m'n zetel lag. Geloof me problemen komen er nog en zullen er altijd zijn maar zoek een oplossing die niet zo vernietigend is als alcohol want de volgende dag is je probleem ernog en na alcohol maal 2. Ik drink dan zoveel mogelijk plat water tot ik me rond en vol voel. Nu ik ben bezig een boek aan het schrijven en de titel wist ik direct "20 JAAR ROES". Een bestseller is de vraag maar ik weet zeker dat ze het zullen klasseren onder FICTIE (dankzij alcohol). Dus heb je nu nog meer overtuiging nodig?

Marieke, 25-01-2011 15:25 #12
De reden die je beschrijft om niet te drinken daar kan ik me helemaal in vinden. Wat alleen zo moeilijk is is dat ik me hier aan het begin van de week goed aan kan houden, maar het volhouden aan het einde van de week is erg lastig. Ik zit er aan te denken om hier ondersteuning bij te zoeken. Iemand een idee? Heeft iemand ervaring met het krijgen van hulp via het internet, zodat ik leer om moeilijke momenten te weerstaan?

Johan Herrenberg, 21-12-2010 10:36 #11
Ik drink niet om twee redenen: 1) ik vind alcohol niet lekker en 2) ik wil baas zijn over mijn geest. Daarnaast heb ik geen krukken nodig om 'los te kunnen komen'. Gevolg is wel dat het café nooit mijn biotoop is geworden, noch de de disco, noch welke andere plek waar alcohol de motor is. Soit.

H., 23-09-2010 18:02 #10
Mooit stuk text, ik ben zelf ook iemand die bewust niet drinkt.
En ik moet zeggen je haalt me de woorden uit me mond! Reactie infoteur, 24-09-2010
Bedankt!

Het artikel is enigszins voortgekomen uit de frustratie van het constant uitleggen en onbegrip waar je op stuit. "Er is toch niets mis mee om te drinken?" Tja, is er ook niets mis mee om pillen of drugs te misbruiken? Mensen zien alcohol niet als de drug die het is.

Jantrao

Maris, 09-03-2010 15:52 #9
Dit artikel geeft me echt een steuntje in de rug. Jarenlang heb ik heel veel gedronken, zoveel dat ik dus vaak de volgende dag niet wist wat ik gedaan had, en als ik dat later hoorde schaamde ik me diep.
Een jaar lang heb ik geen alcohol gedronken, en ik voelde me zekerder, omdat ik de volgende dag nog precies wist wat ik gedaan had, en me ook niet ziek, zwak of misselijk voelde. Maar nu gaat het de laatste 3 maanden weer de verkeerde kant op.
Het begon met aangeschoten naar huis toe gaan tot weer ladderzat in de tuin belanden en de volgende dag van de laatste paar uur niets meer weten. Ik krijg weer opmerkingen te horen als ``je verleden begint je in te halen`` en ``ben je weer in je oude patroon gevallen``.
Ik ben echt heel erg blij met dit artikel en welke zin me vooral helpt is: Ik heb nu eenmaal geen behoefte aan een avond die ik mij niet meer kan herinneren… aan dingen waarvoor ik me achteraf schaam.
Dit artikel zet ik bij mijn favorieten, zodat ik het keer op keer weer terug kan lezen en begrijp waar ik het voor doe!
DANK JE WEL! Reactie infoteur, 10-03-2010
Dag Maris,

Ik ben blij om te horen dat het artikel helpt. Blijf op het goede pad, weg van de alcohol!

Jantrao

Saskia, 19-01-2010 19:30 #8
Ik worstel met alcohol. Wil er vanaf, maar ben eraan verslaafd. Het doet me goed te lezen dat ook iemand zonder probleem alcohol afwijst. Zonder een loser te zijn. Een bewuste keuze zonder dwang. Dat is positief! Het helpt me de juiste stappen te gaan zetten, denk ik.

Alfons, 10-10-2009 13:00 #7
Ik ben blij dat ik niet drink omdat ik mijn Levenslessen nuchter wil doormaken en niet in een roes, ik vind het leven ook zo al bitter genoeg.

Erika, 06-10-2009 19:31 #6
Heel herkenbaar! Ik drink zelf al zo'n 7 jaar niet meer, best lang voor iemand van 30 en mijn redenen zijn hetzelfde, plus dat ik de smaak echt niet lekker vind. De reacties die ik krijg zijn meestal juist positief, hetzij verbaasd. Mensen verwachten het ook niet zo snel van mij, ik ben best een sociaal iemand en de meeste van mijn vrienden drinken ook gewoon.
Het is zo geaccepteerd in onze maatschappij, het hoort er gewoon bij, dus de meeste mensen denken er niet echt over na. Ik ben iemand die heel erg mijn eigen gang gaat en voor mezelf wil weten waarom ik iets wel of niet doe.
Je moet er echt achter staan, anders werkt het niet. Als ik weer zou willen drinken, zou ik zo beginnen, want die vrijheid moet je jezelf ook gunnen.

Marieke, 16-03-2009 12:25 #5
Ik heb net een stedentripje met studiegenoten achter de rug, die vonden het nog raar dat ik maar twee glazen drank op een avond had gedronken. Ik ben eerder naar het hotel teruggegaan omdat ik de 'gezelligheid' aldaar niet meer kon aanzien. Het enige gespreksonderwerp van de avond was 'drank' en 'wat die-en-die deed die-en-die avond toen hij zo stomdronken was'. Er worden rare liedjes gezongen en er worden seksuele toespelingen gemaakt. IK vind dat echt niet gezellig, ik word er echt triest van als ik zie hoe idioot mensen gaan doen onder invloed.
Ik zou zelf (nog) geen geheelonthouder willen zijn, dan wordt het zo expliciet verboden (het niet eten van vlees was ook makkelijker toen ik mezelf geen vegetarier noemde, als je begrijpt wat ik bedoel), maar kan heel lang zonder alcohol. Misschien dat ik drie keer in de maand een glaasje drink, en dan geniet ik er ook echt van. Ik heb een grote bewondering voor mensen die niet drinken en ook de moed hebben om dit telkens weer uit te leggen aan de omgeving.
Heel raar dat je als niet-drinker een uitzondering bent. Drinken is de norm geworden.

Paul, 15-09-2008 18:07 #4
Voor sommige mensen heb alcohol een hele slechte invloed voor mij onder andere. Ik gebruik al 8 jaar harddrugs niet dat ik zo graag wil of omdat ik t zo lekker vind nee t begint bij mij altijd met een borrel door de alcohol zijn mijn remmingen totaal weg, ben ik nuchter kom ik niet bij mensen die drugs gebruiken of zal ik t niet in me hoofd halen om te gebruiken maar als er eenmaal drank in de man is dan gaan de remmen los en moet er drugs gebruikt worden. Ik heb al heel lang gedacht om te stoppen met drinken maar dat doe je niet zo maar daar ben ik mee opgegroeid om het zo maar te zeggen. Maar nu ik er styeeds meer over na denk heb de drank eigenlijk alles stuk gemaakt in me leven na ja heel veel dan vrienden wilden niet meer met me omgaan om dat ze me niet meer mochten terwijl ze zeiden van als je nuchter bent ben je echt zon topgozer en dat is ook zo en dat is ook wat ik zelf vind, dus voor mijn maar een conclusie STOPPEN MET DRINKEN Als ik daar aan denk dan zie ik voor me zelf een hele mooie toekomst tegemoet.

Thomas, 05-08-2008 20:09 #3
Goed artikel! Alcohol is eigenlijk gewoon PUUR GIF. Veel mensen willen dit niet zien. Af en toe wat drinken (niet meer dan 2 a 3 glazen) is niet erg, maar jongeren gieten zichzelf tegenwoordig helemaal vol. Resultaat; domme en zieke mensen op latere leeftijd. Erg jammer. Niet drinken is pas stoer!

Andrea, 08-06-2008 17:44 #2
Hey! Ik ben het er helemaal mee eens dat het irritant is om steeds te moeten uitleggen aan mensen dat je niet drinkt. Mensen begrijpen het ook totaal niet en ze vinden het meestal maar raar, dat zeggen ze dan ook gewoon tegen je. Vreemd dat iets zo geaccepteerd is dat je moet gaan uitleggen waarom je het niet gebruikt he?:-)
Ik drink zelf ook geen alcohol, dit omdat ik het niet prettig vind om onder invloed te zijn van een middel. Ik wil gewoon mezelf blijven zonder een of ander alcoholisch effect.

Melod (infoteur), 17-04-2008 11:52 #1
Alcohol valt officieel ook onder de drugs, het is zelfs een harddrug :) Ik denk echter dat je wel wat kort door de bocht bent met je stukje. Wie zegt bijvoorbeeld dat alle mensen die drinken om de "lol" zonder alcohol geen lol kunnen maken? Dat impliceer je wel enigzins vind ik. En voor- en nadelen? Tja, die zijn voor iedereen anders en dus ook de afweging ertussen is erg subjectief.

Tenslotte: "Ik word net zo min begrepen als het andere extreem, de alcoholisten. Behalve dat geheelonthouders niet de steun hebben van AA-bijeenkomsten… " Excessief drinken is (vaak) geen keuze, geheelonthouden (meestal) wél!

Infoteur: Jantrao
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 47
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!