InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Sociaal > Een straatkind in Nederland

Een straatkind in Nederland

In Nederland hebben we ook straatkinderen. We noemen dit alleen geen straatkinderen, maar zwerfjongeren. Deze term geven de we jongeren in Nederland, doordat zwerfjongeren vaak gedwongen door het klimaat ’s avonds een dak boven hun hoofd moeten zoeken. Deze jongeren die op straat zwerven zijn meestal ouder ( meestal tussen de 14 en 18) dan de kinderen in Kenia en Oeganda die in Afrika op straat zwerven. Dit komt doordat de redenen om te gaan zwerven anders zijn. In Nederland hebben we ongeveer 7000 zwerfjongeren. De zwerfjongeren in Nederland zien er meestal gewoon goed verzorgd uit. Het verschil tussen zwerfjongeren en zwervers is dat het voor zwerfjongeren meestal maar tijdelijk is dat zij op straat leven. Ook zijn de beweegredenen om te gaan zwerven voor zwervers anders dan die van zwerfjongeren.

Van de 7000 zwerfjongeren In Nederland zijn er 1750 meisjes en 5250 jongens. Dit betekent dus dat driekwart van de zwerfjongeren jongens zijn. Waar komt dit nou door? Dit komt door dat jongens meer durven te rebelleren. Zij durven zelf sneller acties te ondernemen en denken: ‘Wij redden ons wel in de buitenwereld’. De meisjes durven zulke grote risico’s niet aan en zijn bang voor wat er komen gaat. Alleen de buitenwereld in, dat is niet niks. Voor meiden schuilen er vaak ook grotere gevaren. Denk maar aan enge mannen en gevechten, wat vaak voorkomt als je op straat leeft. Want je denkt op straat alleen maar aan jezelf. Een leven op straat is ruig.

De leeftijd van deze zwerfjongeren ligt tussen de 15 en 25 jaar, met een gemiddelde van rond de 18. De helft van deze jongeren is autochtoon en de andere helft bestaat uit allochtone jongeren. Deze allochtone jongeren komen uit Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse of Turkse gezinnen.

Hoe komen deze jongeren nou op straat terecht?

  • In Nederland zijn veel voorkomende redenen ruzies. Veel jongeren worden in de pubertijd heel opstandig en dit kan leiden tot grote ruzies en dit kan zelfs zo uit de hand lopen dat men het huis ontvlucht.
  • Mishandelingen en misbruik.
  • Verslavingen kunnen leiden tot problemen thuis.

Nederlandse jongeren komen meestal via deze wegen op straat terecht. Deze Nederlandse zwerfjongeren leven daarna op straat, bij vrienden, vage kennissen, onder bruggetjes of zij kunnen terecht bij ‘Het leger des Heils’.

Een aantal feiten op een rij:

Meer dan de helft van de zwerfjongeren komt uit gebroken gezinnen

Je ziet hierboven dat meer dan de helft dus uit gebroken gezinnen komt. Aangezien één op de drie een gebroken gezin vormt, zie je dat dat dit effect heeft op de relatie met je kinderen. Want minder dan de helft van de gezinnen in Nederland is een gebroken gezin.

Driekwart van de zwerfjongeren gebruikt softdrugs

Veel jongeren die op straat terecht zijn gekomen zitten nu aan de softdrugs. Door softdrugs te gebruiken voelen de jongeren zich beter en hoeven zij niet heel de tijd te piekeren over ‘thuis’. Dit vinden de jongeren fijn en dit leidt er weer toe dat veel daklozen jongeren verslaafd raken.

De zwerfjongeren worden steeds jonger, steeds vaker staan jonge zwangere meisjes op straat

Veel jongere meiden worden door de familie het huis uitgezet, omdat zij vroegtijdig zwanger zijn geraakt. Dit gebeurt vaak in allochtone families. Daar is dat heel slecht voor de familie eer.

Ook het leven op straat in Nederland is geen pretje en ervaren mensen als heel heftig. Je hebt geen thuis, geen familieleden en dus geen warme, fijne leefomgeving.
© 2012 - 2019 Bibiro, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeBoekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeEen vlieg op de muur vertelt het verhaal van een paar jonge straatkinderen, die opgroeien in Brazilië. De titel slaat op…
Straatkinderen vergelijken Nederland/AfrikaStraatkinderen zijn kinderen die op straat leven, werken en slapen. Het kan verschillende redenen hebben waarom ze op st…
Hulpverlening van het Leger des Heils, dak- en thuislozenHet Leger des Heils is een christelijke organisatie, waarbij geloven wordt omgezet in doen. Vanuit het geloof wil men er…
Boekverslag – Bloedbroeders, Matt WhymanBoekverslag – Bloedbroeders, Matt WhymanDe situatie rondom straatkinderen in Colombia is schrijnend. Dat is dan ook precies wat het boek Bloedbroeders inhoudt.…
Rio de Janeiro: drugs, dood en armoedeDe drugsmaffia controleren velen wijken in Rio. Duizenden doden zijn het gevolg van de burgeroorlog tussen de heersende…
Bronnen en referenties
  • http://www.zwerfjongeren.nl/overszn/2008/04/jongeren_zijn_de_toekomst_en.php#more
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolking_van_Nederland
  • http://www.google.nl/images?um=1&hl=nl&biw=1003&bih=597&tbs=isch%3A1&sa=1&q=malaria&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/tuberculose-bestrijden-met-cholesterolremmers

Reageer op het artikel "Een straatkind in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiro
Gepubliceerd: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!