Goed doel: Vrienden van Jad Ezra – discrete hulp

Goed doel: Vrienden van Jad Ezra – discrete hulp Sommige goede doelen werken in stilte. Ze maken geen reclame en laten hun stem niet in de media horen. Ze willen degenen die hulp nodig hebben zo discreet mogelijk helpen. Eén van die goede doelen is 'Vrienden van Jad Ezra' opgericht door Rabbijn Asher Freund (1910-2003). Hij heeft zijn hele leven met ongekende liefde en toewijding gegeven aan de zorg van armen en mentaal zieken. Zijn unieke werkwijze maakte hem internationaal beroemd en hij heeft vele volgelingen. Anno 2023 is Israël een welvarend land. Maar er zijn ook veel mensen die in armoede leven. Zij hebben de financiële steun nodig van rijke Joden en niet-Joden. Daarom is doneren belangrijk. Bovendien is doneren een plicht. In de Hebreeuwse Bijbel staat dat Joden een tiende van hun inkomen moeten afstaan aan liefdadigheid. Deze plicht geldt ook voor niet-Joden die de Noachidische geboden moeten naleven.

Wat doet Jad Ezra?

Jad Ezra (helpende hand) biedt hulp aan allen die financiële en of mentale hulp nodig hebben. Hoewel het een Joodse organisatie is geeft het iedereen steun ongeacht religieuze achtergrond. Omdat arme en mentaal zieke mensen zich vaak schamen biedt Jad Ezra zo discreet mogelijk steun. Dit is ook een typisch Joods voorschrift om mensen te steunen zonder bij hen schaamte gevoelens op te roepen.

Jad Ezra kent de volgende afdelingen: huurwoningen, catering & etenswaren, bezoeken aan de inrichtingen, Pesach voorzieningen, de bruidsschat, de soepkeuken (mensa), trouwzalen, rehabilitatie van mentaal zieken, de drukkerij, het rusthuis, de timmerman, het naai-atelier, gezondheid, beschermende woonomgeving (hulp daklozen), miron.

Catering & etenswaren

Zoals gezegd gebeurt de hulp aan armen en mentaal zieken geheel anoniem. Zo worden er wekelijks 2500 voedselpakketten anoniem afgeleverd bij arme families in Israël. Doel is om deze families niet in verlegenheid te brengen dat ze van hulp van buiten afhankelijk zijn. Daarnaast worden er 1500 maaltijden per dag geleverd aan armen, zieken en bejaarden die niet zelf kunnen koken.

Huurwoningen in Ramot (Jeruzalem)

In de wijk Ramot heeft Jad Ezra 60 appartementen die ze voor 50% van de marktprijs verhuren. Deze woningen zijn speciaal voor arme jonge gezinnen.

Pesach – voedselpakketten

Tijdens Pesach worden 11.300 voedselpakketten aan arme families in heel Israël geleverd. Tevens worden vanuit 10 distributiecentra voor een minimale prijs eten uitgedeeld aan arme families.

Soepkeuken/mensa

Omdat door de bezuinigingen in Israël de vraag naar levensmiddelen is gestegen serveert Jad Ezra twee maaltijden per dag in de mensa voor mensen die wel hun huis uit kunnen maar niet in staat zijn zelf te koken.

Ohr Jeruzalem

Ohr Jeruzalem is een muziek bandje bestaande uit vrijwilligers die elke maand in inrichtingen mentaal zieken en depressieve mensen opvrolijkt. Tevens regelt Ohr Jeruzalem contacten tussen patiënt en een gastfamilie voor vooral de Shabbat en feestdagen. Ook doet Ohr Jeruzalem aan rehabilitatie van mentaal zieken om hen zo te laten integreren in de maatschappij. Dit blijkt erg succesvol te zijn.

Ma'on Zivyah rusthuis voor moeder en baby

Het Ma'on Zivyah rusthuis is er speciaal voor vrouwen uit arme grote gezinnen. Ze kunnen er een paar dagen uitrusten terwijl professionele verpleegsters voor de baby's zorgen.

Naaiatelier voor mentaal zieke vrouwen

Een andere vorm van therapie is een naaiatelier voor mentaal zieke vrouwen die hier kunnen rehabiliteren.

Hulp voor daklozen en mentaal zieke patiënten

In het centrum van Jeruzalem zijn zeven appartementen beschikbaar voor mentaal zieke patiënten. Ze leren er zelfdiscipline en maximale onafhankelijkheid. Ook worden zoveel mogelijk daklozen opgenomen.
© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EZRA FoundationEZRA FoundationVelen onder ons kunnen het zich niet voorstellen, maar er zijn een hoop mensen die zelfs geen geld hebben om kleren te k…
De bijbel: Ezra, Nehemia, Ester en JobDe bijbel: Ezra, Nehemia, Ester en JobDe bijbel is geen eenvoudig boek om zo maar te lezen. Interessant en de moeite waard is het zeker wel. Wat te denken bij…
George Ezra en zijn doorbraak in 2014George Ezra en zijn doorbraak in 2014George Ezra is een Britse zanger die als George Ezra Barnett wordt geboren op 7 juni 1993. Na het uitkomen van twee ep’s…
Waarom behoren de Samaritanen niet tot het Joodse volk?Waarom behoren de Samaritanen niet tot het Joodse volk?Toen de Assyriërs de Joden van het Tien Stammenrijk verdreven uit Israël, brachten zij de Koetiem, een buitenlands volk…

Goed doel: Stichting Collectieve Israël Actie (CIA)Goed doel: Stichting Collectieve Israël Actie (CIA)De Stichting Collectieve Israël Actie (CIA), dat anno 2023 Israëlactie heet, zamelt in Nederland geld in voor sociale en…
Stichting Kinderhulp: wat doet deze stichting voor kinderen?Stichting Kinderhulp: wat doet deze stichting voor kinderen?Stichting Kinderhulp is één van de vele goede doelen in Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden is het doel van Stich…
Bronnen en referenties
  • Website 'Vrienden van Jad Ezra'
Jehoeda (338 artikelen)
Laatste update: 26-02-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.