Mantelzorg, mantelzorgcompliment, respijthuis

Mantelzorg, mantelzorgcompliment, respijthuis Mantelzorg wordt op de site van de Rijksoverheid als volgt beschreven: het is onbetaalde zorg voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief. Wat kan een mantelzorger doen als hij of zij te zwaar belast wordt? Tot en met 2014 bestond de regeling Mantelzorgcompliment, maar deze regeling is vervallen in 2015. Nu zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de waardering van de personen die mantelzorg verlenen. Wie kan de mantelzorger vervangen indien nodig?

Inhoud artikel


De mantelzorger

Een mantelzorger is geen professionele zorgverlener. Ze geven zorg aan anderen omdat ze een persoonlijke band hebben met de ander. Je noemt het geen mantelzorg als iemand de gebruikelijke dagelijkse verzorging aan bijvoorbeeld een kind geeft. Meestal spreekt men van mantelzorg als de verzorging meer dan acht uur per week duurt of langer dan drie maanden achter elkaar.

Wat kun je doen als je als mantelzorger te zwaar belast wordt

In dat geval kun je een beroep doen op een regeling voor betaalde zorg zoals de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gaat de mantelzorger op vakantie, dan kun je hier ook terecht. Respijtzorg is de term die wordt gebruikt voor tijdelijke zorg.

Vergoedingen voor mantelzorgers

Je kunt, als je mantelzorg verleent, aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Je moet dan denken aan extra kinderbijslag voor gehandicapte kinderen, vergoedingen voor reizen, vergoedingen voor parkeren. Kijk op de website van Mezzo voor de mogelijkheden.

Mantelzorgcompliment 2020

Tot en met 2014 kon je als mantelzorger jaarlijks een ‘compliment’ krijgen, het mantelzorgcompliment was in 2014 200 euro. Dit mantelzorgcompliment was bedoeld voor mensen die langdurige en/of intensieve mantelzorg verlenen. De uitkering werd geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Door de nieuwe Wmo wet is alles veranderd, de SVB betaalt geen mantelzorgcomplimenten meer. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de waardering van de personen die mantelzorg verlenen. De waardering kan gegeven worden in de vorm van een geldbedrag, maar het kan ook gaan om een waardering in natura. Het kan dus per gemeente verschillen.

Mantelzorger in een zorginstelling

Vrijwilligers kunnen wel een belastingvrije vergoeding krijgen van de instelling waar zij werken. Deze bedraagt maximaal 150 euro per maand en maximaal 1500 euro per jaar. Het hangt van de instelling af of zij al of niet een beleid daarvoor hebben. Vrijwilligers hebben soms reiskosten, die zouden ook vergoed kunnen worden.

Mantelzorg en het persoonsgebonden budget

Maak je gebruik van mantelzorg dan kun je hier je persoonsgebonden budget (pgb) voor gebruiken. Wel moet de mantelzorger zorg verlenen voor de hulp waarvoor het pgb bedoeld is.

Mantelzorg verlenen kan heel zwaar zijn

Uit een onderzoek is gebleken dat 17 procent van de mantelzorgers zwaarbelast is, of overbelast door de mantelzorg, 15 procent ervaart zelfs een achteruitgang van de eigen gezondheid.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die onbaatzuchtig zorgt voor een naaste. Je kunt bij hen terecht voor informatie over mantelzorg. De website: www.mantelzorg.nl.

Handen-in-Huis

Behoefte aan ontspanning heeft iedereen, dat geldt zeker voor mensen die de zorg voor een naaste hebben (de mantelzorger). Handen-in-Huis is in 1962 opgericht om de mantelzorgers in staat te stellen een paar dagen weg te gaan. Een vervanging duurt minimaal drie dagen, twee nachten. Het maximum aantal dagen is afhankelijk van de wens van de hulpvrager en de mantelzorger. Vervangende mantelzorgers zijn vrijwilligers die een deel van hun vrije tijd in dit werk steken. De vervanger neemt in principe alle mantelzorgtaken over, als er aanvullende zorg geregeld is moet die tijdens de vervanging gewoon doorgaan. Er zijn handelingen die een vervanger niet mag doen, informatie hierover kun je bij de medewerkers van Handen-in-Huis krijgen. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vervangende mantelzorg.

Dag van de Mantelzorg 2020

Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg staan de mantelzorgers centraal. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten, dit jaar (2020) wordt het op 10 november gehouden.

Het eerste Respijthuis van Nederland is geopend in Alkmaar

Respijt betekent kort uitstel. In dit geval heeft het te maken met mantelzorg. Het Respijthuis is een huis waar degene voor wie de mantelzorger zorgt wordt opgevangen in een huiselijke sfeer, door vrijwilligers. Het streven is in de eigen wijk met vrijwilligers uit de eigen wijk. De mantelzorger heeft nu tijd voor zichzelf en kan op adem komen. In Alkmaar (Noord-Holland) is eind augustus 2010 het eerste Respijthuis van Nederland geopend. In het huis kunnen vier personen gelijktijdig worden opgevangen, de gast kan één tot zes weken verblijven in het Respijthuis. De medische zorg blijft ingevuld door de eigen huisarts en de Thuiszorg.

Lees verder

© 2010 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mantelzorg en mantelzorgcomplimentMisschien ken je iemand in je omgeving die mantelzorg verzorgt. Deze persoon levert dan onbetaalde zorg voor zieke famil…
Mantelzorg en Dag van de MantelzorgMantelzorg en Dag van de MantelzorgMiljoenen mensen zorgen, zonder dat ze er voor betaald worden, voor evenzovele aan bed gekluisterde, gehandicapte en hul…
Mantelzorgdag, ieder jaar op 10 novemberMantelzorgdag, ieder jaar op 10 novemberIn Nederland zijn er meer dan 2,5 miljoen mantelzorgers en deze worden jaarlijks in het zonnetje gezet en wel op 10 nove…
Mantelzorg, wat wordt er onder verstaan (in België)?Mantelzorg, wat wordt er onder verstaan (in België)?Mantelzorg is een term die we misschien wel kennen, misschien al wel gehoord hebben, maar wat houdt het precies in? Wat…

Mens: afstammeling van een ratachtig zoogdierEen zogenaamde 'vertakking' in het evolutieproces beslaat een lange periode en het moment waarop die 'vertakking' plaats…
Een leuk verjaardagscadeau is niet moeilijkEen leuk verjaardagscadeau is niet moeilijkIn veel huishoudens in Nederland zal het vaak een probleem zijn om een leuk verjaardagscadeau te bedenken. Op het laatst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg (geraadpleegd op 7 juli 2020)
  • https://mantelzorg.nl/ (geraadpleegd op 7 juli 2020)

Reageer op het artikel "Mantelzorg, mantelzorgcompliment, respijthuis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Opakoos, 26-08-2012 15:20 #1
Ik doe al vanaf februari 2012 aan vrijwilligerswerk zo'n 27, 5 uur per week (zo'n vijf en een half uur per dag van 8.00 tot 13.30) ik krijg geen vergoeding en heb wel een contract ook krijg ik geen 250 euro voor mantelzorg. Ik heb wel kosten omdat ik voor de bejaarden wel eens iets meebreng zoals iets lekkers in de zin van aardbeien, vissticks of iets dergelijks. Ook verslijt ik veel ik wandel en krijg wel eens vlekken op mijn kleren dus dat zijn onkosten. Ik werk op een afdeling met zeven demente bejaarden waarvan sommige zelf niet kunnen eten. Ik zet 's morgens thee en zet het ontbijt klaar daarna koffie zetten en van half elf tot twaalf uur wandelen met verschillende bejaarden (bij slecht weer boekjes lezen o.i.d.). Om kwart over twaalf beginnen met de lunch en daarna opruimen. Om half twee ga ik naar huis. Hoe kom ik aan een vergoeding als de zorginstelling niet meewerkt?
P.S. wordt het niet eens tijd voor sociale dienstplicht of diegenen die gratis geld krijgen van de overheid er iets voor terugdoen misschien op die manier hoeven we allen niet in te leveren en wordt de zorg niet te duur. Reactie infoteur, 04-09-2012
Ik heb uw vraag voorgelegd aan Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Ik ontving het volgende antwoord:

Het mantelzorgcompliment kan alleen uitgereikt worden aan mantelzorgers die zorgen voor iemand die thuis woont. Mensen die in een zorginstelling wonen kunnen geen mantelzorg compliment uitreiken aan hun mantelzorgers. Meer informatie vindt u op www.mezzo.nl/mantelzorgcompliment.
Vrijwilligers kunnen wel een belastingvrije vergoeding krijgen van de instelling waar zij werken. Deze bedraagt maximaal 150 euro per maand en maximaal 1500 euro per jaar.
Het hangt van de instelling af of zij al of niet een beleid daarvoor hebben. Vrijwilligers hebben soms ook reiskosten, die zouden ook vergoed kunnen worden.

Ik hoop dat u iets heeft aan deze informatie.

Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!