mijn kijk op

De mythe over de macht van de Israëlische lobby

De mythe over de macht van de Israëlische lobby Vragen over Israëls acties zijn legitiem, maar leugens zijn iets anders. Israël is een vrije, democratische, open staat waar plaats is voor zelf-analyse. Wanneer je harde kritiek wilt horen op Israëls beleid en leiders, dan moet je naar de Israëliërs luisteren. Maar leugens zijn iets anders. Eén van die leugens zijn de vermeende invloed van de machtige Israëlische lobby in Amerika.

Mythe

Een tegenwoordige antisemitische mythe is dat 'de joden' in de Verenigde Staten aan de touwtjes trekken. Men verwijst dan naar de grote invloed van 'de joodse lobby'. Het is voor sommigen zelfs een bewijs dat Israël het Amerikaanse beleid bepaalt.

De lobby-organisatie AIPAC

Veruit de invloedrijkste pro-Israël-lobby in de Verenigde Staten is de AIPAC (het Amerikaans-Israëlische Comité voor Openbare Zaken). De AIPAC is een mantelcomité van vrijwel alle Amerikaans-joodse instellingen, met in totaal 4,5 miljoen leden. De Amerikaans-joodse gemeenschap is zeer verschillend en verdeeld, behalve op één punt: bijna iedereen is pro-Israël. Volgens het Amerikaanse blad Forbes is de AIPAC de invloedrijkste lobbyclub in de Verenigde Staten na de wapenlobby en de ouderenlobby.

Geen steun aan politici

Politici en kandidaat-politici worden door de AIPAC niet gesteund of gefinancierd. Bij de AIPAC werken ongeveer honderd mensen. Er is een budget van 13 miljoen dollar per jaar. Naast de pro-Israël-lobby bestaat er ook een Arabische lobby, die minder invloed heeft.

Invloed op Midden-Oosten politiek minder groot dan verondersteld

De invloed van lobbyisten op de Amerikaanse Midden-Oosten-politiek is minder groot dan in de media wordt voorgesteld. Er is onderzoek gedaan naar de besluitvorming en standpunten. In 60 procent van de gevallen na de Tweede Wereldoorlog bleek het AIPAC erin te slagen haar standpunt over te brengen op het Amerikaanse Congres. In slechts 27 procent koos het Congres voor de AIPAC indien de standpunten van het AIPAC en de president met elkaar botsten. Het succes komt voornamelijk omdat veel Republikeinen en Democraten Israël steunen. Bovendien zijn er 40 miljoen evangelische christenen die Israël een warm hart toe dragen.

Complot

De idee dat de joden een gemeenschappelijke agenda hebben inzake Israël is onjuist. Sommigen denken dat de invloed zo sterk is dat er wel een complot achter moet zitten. Hoe kan het anders dat de Arabische olielanden zo weinig invloed hebben in vergelijking tot Israël?

De informele Israël lobby

Ruim 94 procent van de Amerikaanse joden wonen in 13 zogeheten sleutelstaten. Deze staten leveren de meeste stemmen op voor de presidentsverkiezingen. Als je hierbij de niet-joodse supporters van Israël meerekent dan kom je al snel tot een meerderheid. Kandidaat-politici houden hier dan ook rekening mee tijdens hun verkiezingstoernee. Vaak worden politici ook meegenomen naar Israël om de situatie uit te leggen. In 2005 bezochten meer dan 100 leden van het Congres Israël. Ook komen er steeds meer joden in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Er zitten joden in het Hooggerechtshof en in de regering Bush zitten joodse adviseurs.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Israël lobby: Amerikaans Buitenlands BeleidDe Israël lobby: Amerikaans Buitenlands BeleidHet buitenlands beleid van de VS wordt vaak beïnvloed door actoren buiten de VS. In de artikel wordt besproken wat de ma…
Mythen over Israël & Midden-Oosten conflictMythen over Israël & Midden-Oosten conflictWat bezielt vele mensen om zich zo af te zetten tegen Israël, de Joodse Staat? Voor de moslimwereld speelt vooral het id…
Israëlisch-Arabisch conflict 6: Rol VS en rest van de wereldIsraëlisch-Arabisch conflict 6: Rol VS en rest van de wereldHet is moeilijk te geloven, maar het gebeurt. Het belangrijkste VS belang in de Arabische landen is olie geweest. En toc…
Israëlisch-Arabisch conflict 4: Vrede en terreur niet samenIsraëlisch-Arabisch conflict 4: Vrede en terreur niet samenVanwege de diepe haat die Arabieren tegen Israël koesteren, zijn veel Arabieren bereid om terroristische activiteiten te…

La Tomatina - Tomatenfestival SpanjeFiesta del tomate of La Tomatina is de officiële Spaanse benaming voor het Tomatenfestival dat jaarlijks wordt gehouden…
Waarom Mein Kampf van Adolf Hitler vooral bij moslims scoortmijn kijk opWaarom Mein Kampf van Adolf Hitler vooral bij moslims scoortMinister Ronald Plasterk wil dat Mein Kampf gewoon in de winkels te koop is. Hij reageert hiermee op Geert Wilders die v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Anne Frank Stichting
  • Omedia
  • The Israeli and Arab Lobbies - Mitchell Bard

Reageer op het artikel "De mythe over de macht van de Israëlische lobby"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Steven, 15-10-2013 06:41 #9
"Dat Israël veel steun krijgt vanuit Amerika, komt voornamelijk door de 40 miljoen conservatieve christenen. De 6 miljoen Amerikaanse joden hebben heus niet zoveel voor het zeggen."

De 6 miljoen Amerikaanse Joden mogen wellicht geen grote invloed hebben maar het is algemeen bekend dat Israël veel steun krijgt van Amerika. Amerika betaalt ieder jaar een grote som geld aan Israël. Israël heeft ook een van de modernste legers ter wereld, deze wapens komen uit Amerika. Op dit moment zijn er ook Joden in de Amerikaanse regering, dit is op zich geen probleem maar vertroebelt wel het zicht van Amerika op de wereld en geeft indirect toch macht aan de Joden. Reactie infoteur, 15-10-2013
Volgens uw redenatie zou de zwarte president Obama indirect macht geven aan de zwarte bevolking van Amerika…

Verder geeft de VS ook financiële steun aan een aantal Arabische landen (waaronder Egypte) en de Palestijnen.

Groet,

Etsel

Surinder Barini, 11-08-2012 08:48 #8
Ik weet nog niet zoveel over de kwestie in het midden-oosten en ik vroeg mij de volgende dingen af:
1. Hoe kan het dat het brits mandaat zomaar kan bepalen dat de Joden een nieuw land krijgen en hoe kan het dat zij zomaar bepalen waar dat nieuwe land komt en dat de Palestijnen daarvoor moeten wijken?
2. Hoe kan de hele wereld dit zomaar accepteren en heeft niemand deze vraag gesteld? (als deze vraag wel is gesteld, ben ik benieuwd naar het antwoord).
3. Hoezo is Palestina geen lid van de VN?
4. Is het niet een beetje krom dat de VN is opgericht met als doel het samenwerkingsverband van landen over de hele wereld te versterken zodat geweld de kop ingedrukt kan worden en dus de vrede bewaard kan worden, terwijl elke dag onschuldige Palestijnen (Mannen, vrouwen en kinderen) worden vermoord met wapens gefinancierd door leden van de VN (VS in ieder geval)?

Ps. ik ben een student op het HBO met het christendom als religie. Maar ik denk dat het niet uitmaakt van welk ras je bent, of wat voor religie je hebt, want onschuldige mensen vermoorden kan nooit goedgepraat worden. Reactie infoteur, 12-08-2012
1. De Britten hadden toen de macht over Palestina. Net zoals Palestina veel andere overheersers heeft gekend. De Joden hebben geen nieuw land gekregen. Zij keerden terug naar hun oude land. De Palestijnen hebben nimmer een eigen land gehad.

2. Hoe kan de wereld accepteren dat de meeste landen in de geschiedenis ontstaan zijn door verovering? Alleen Israël is niet door verovering in bezit gekomen. Het is door God aan het Joodse volk toegekend. Weliswaar heeft het Joodse volk destijds het land weer moeten heroveren op de Kanaänieten, maar in principe is het land zonder verovering tot stand gekomen. De Verenigde Staten en Australië zijn destijds door Europeanen in bezit gekomen c.q. gekoloniseerd terwijl er Indianen/Aboriginals woonden. Ook de Arabieren hebben veel land veroverd. Hoe kan de wereld dit accepteren?

3. Palestina is officieel nog geen land.

4. Wat doet de VN tegen onderdrukking van Arabieren in Arabische landen? De Palestijnen willen de Joden wegjagen uit Palestina net zoals de Europeanen destijds de Joden uit Europa wilden verdrijven. Hoe kan je onschuldig zijn wanneer je Joden wilt verdrijven?

Etsel

Hans de Waard, 10-04-2012 09:58 #7
Zonder de steun van de joden komt geen enkele Amerikaanse president aan de macht.
U bent ernstig bevooroordeeld, zelf een jood zijnde. Wees eens objectief en kom ook eens met kritiek op de joden en Israël, want er is een hoop dat niet deugt. U probeert voortdurend recht te praten wat krom is. Reactie infoteur, 10-04-2012
Er wonen ongeveer 6,5 miljoen Joden in de VS. De totale bevolking is over de 300 miljoen inwoners. Als alle Joden op een republikein zouden stemmen en de rest van de bevolking op een democraat. Dan wint toch de democraat? Of zien we dat verkeerd?

We vrezen dat u Joden verwart met de grote groep rechtse christenen die pro-Israël zijn. Zij drukken een veel grotere stempel op de verkiezingen in de VS dan Joden die veel geringer in aantal zijn dan de rechtse christenen. De enige oorzaak dat Joden enige invloed hebben is omdat hun aantal relatief hoog is in een cruciale staten met veel kiesmannen, zoals New York, Florida en Californië.

Etsel

Niels, 24-12-2009 16:37 #6
Je kunt er in ieder geval niet onderuit dat de joden in Amerika ALLE media in handen hebben. Doe je huiswerk maar. Zo goed als ALLE tv zenders, alle kranten, alle tijdschriften, radio en films. Heb je dan macht of niet?! Reactie infoteur, 24-12-2009
Werken er dan geen niet-Joden bij de media? Zo ja, zijn die dan verplicht positief over Israël te schrijven? Zo nee, waar komen dan alle die negatieve verhalen over Joden en Israël dan vandaan? Als dat niet via de media gaat hoe komen die verhalen dan de wereld in?

Antonio, 05-02-2009 20:18 #5
''Dat Israël veel steun krijgt vanuit Amerika, komt voornamelijk door de 40 miljoen conservatieve christenen. De 6 miljoen Amerikaanse joden hebben heus niet zoveel voor het zeggen.''

Onzin joden hebben niet alleen veel invloed in de vs maar over de hele wereld, met niet eens 1% van de wereldbevolking. Reactie infoteur, 05-02-2009
Dat beeld je je maar in.

Michiel Feys, 18-04-2008 14:46 #4
U hebt echt geen voet om op te staan. Dat de pro-israëlische lobby in de VS machtig is en voor een groot deel het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid bepaald is meermaals aangetoond. Dit is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ik verwijs u graag naar het spraakmakende boek De Israël-Lobby van de hand van John J. Mearsheimer en Stephen M. Walt. Zij geven weldegelijk een rationeel en wetenschappelijk gefundeerde kijk op deze zaak en hun conclusie is ijzersterk. Probeert u er maar eens iets tegen in te brengen met werkelijke argumenten in de plaats van zomaar te beweren dat het om een mythe gaat zonder enig bewijsstuk. Reactie infoteur, 18-04-2008
Het boek dat u aanhaalt over de Israël lobby wordt zelfs door mensen die kritisch zijn op het Israëlische beleid onderuit gehaald. Zo schrijft de linkse Israëliër Benny Morris over het boek: "Like many pro-Arab propagandists at work today, Mearsheimer and Walt often cite my own books, sometimes quoting directly from them, in apparent corroboration of their arguments. Yet their work is a travesty of the history that I have studied and written for the past two decades. Their work is riddled with shoddiness and defiled by mendacity." De bekende Amerikaans Jood Noam Chomsky die fel tegen het Israëlische beleid is keurt het boek ook af: "there are far more powerful interests that have a stake in what happens in the Persian Gulf region than does AIPAC [or the Lobby generally], such as the oil companies, the arms industry and other special interests whose lobbying influence and campaign contributions far surpass that of the much-vaunted Zionist lobby and its allied donors to congressional races." Groet, Etsel

Jay, 01-03-2008 03:07 #3
Dit artikel is pro israelische onzin. Exact voorbeeld van de pro israelische invloed van de media.
Geen steun aan politici: Laat me niet lachen. Dit is te belachelijk voor woorden. Doe je huiswerk.
Dit artikel is Pro Israel propaganda van de bovenste plank. De schrijver weet blijkbaar precies wat er achter de deuren gebeurd. Walgelijke propaganda. Reactie infoteur, 01-03-2008
Dank voor je reactie Jay,

Niet duidelijk is waarom je denkt dat de Israël lobby wel een grote invloed heeft.

Groet,

Etsel

Ben, 15-10-2007 11:24 #2
Doch, belangrijk is te weten dat de er een duidelijk onderscheid moet gemaakt worden met 'joden' en 'zionisten'. Als we Antwerpen als vb nemen dan kunnen we vooral niet de fout maken deze geloofsgroep over dezelfde kam te scheren. Er is voldoende info op inernet om ondescheid te kunnen maken over de fundamentalistische joden en gentile joden zoals in iedere geloofsgroep. Verval ook niet in microvision. Kijk naar de geschiedenis. Debatteren over microissues kan schadelijk zijn vandaag terwijl het zogezegd minder was 20 jaar geleden misschien. De tijd dringt. De VS en Israel zijn verwikkeld in een zieke relatie. Zij die dit niet inzien… Reactie infoteur, 15-10-2007
Bedankt voor je reactie,

Het probleem is dat mensen juist geen onderscheid maken tussen zionisten en joden. Arabieren haatten niet alleen zionisten, maar ook joden. Velen spreken ook van een joodse lobby in plaats van een Israëlische.

Kritiek hebben op Israël is legitiem, maar helaas ontaardt het vaak in anti-joodse sentimenten.

Ben, 15-10-2007 11:07 #1
Ja, doe maar een meer uitgebreidde verwerping dan zomaar een losse hand poging met enkele paragraafjes. 't Ja, wat Perle himself zelf zegt is dus eigen leugen. Maar bon, eerst die uitgebreidde verwerping (inclusief op Perle's en anderen uitspraken). Dat betekend dus ook de geschiedenis en parallelen tussen israel en us en resoluties teniet doen. Succes! Reactie infoteur, 15-10-2007
Ik begrijp je reactie helaas niet zo goed. Kennelijk vind je mijn verhaal te mager en ben je het niet eens met mijn stelling dat de Israëlische lobby geen grote invloed heeft. Ik zou zeggen kom maar eens met motieven waaruit blijkt dat de invloed wel groot is.

Dat Israël veel steun krijgt vanuit Amerika, komt voornamelijk door de 40 miljoen conservatieve christenen. De 6 miljoen Amerikaanse joden hebben heus niet zoveel voor het zeggen.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Special: Midden-Oosten
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 9
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!