Joodse identiteit: behoren tot Am Jisraeel / het Joodse volk

Joodse identiteit: behoren tot Am Jisraeel / het Joodse volk Het Joodse volk heet in het Hebreeuws 'Am Jisraeel'. De Joden werden na de ontvangst van de Tora een volk. Ze gingen in het land Kanaän wonen dat later meer bekendheid kreeg als Jehoeda (Judea). Hier komt het woord 'Jood' vandaan. De Joden werden twee keer uit Judea verdreven. Daarna verspreidden ze zich over de wereld. Toch bleven de Joden verenigd door de geschiedenis, het geloof en de gemeenschappelijke gebruiken. In 1948 werd de nieuwe Joodse Staat opgericht.

Joodse identiteit: Hoe kon het Joodse volk blijven bestaan?

Voor veel mensen is het voortbestaan van het Joodse volk een groot raadsel. Met de vele vervolgingen lijkt het haast onmogelijk dat er überhaupt nog Joden leven: of vermoord of het geloof vaarwel gezegd. Toch wisten de Joden te overleven door vast te blijven houden aan hun geschiedenis, gemeenschappelijk geloof, gemeenschappelijke gebruiken en verantwoordelijkheden. God hielp de Joden hierbij.

Joodse identiteit: Gemeenschappelijke geschiedenis

Ondanks dat de Joden bijna 2000 jaar lang verspreid leefden over de wereld bleven ze hun gemeenschappelijke geschiedenis, die ze schriftelijk hadden vastgelegd, handhaven. Ook nu nog blijven de Joden hun geschiedenis bestuderen.

Joodse identiteit: Hetzelfde geloof en dezelfde gebruiken

Het Jodendom is een nog sterkere bindende factor. Overal ter wereld leven Joden dezelfde religieuze voorschriften na. Zo blijven ze één volk ook al spreken ze verschillende talen en wonen ze in verschillende landen.

Joodse identiteit: Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Volgens de Talmoed moeten Joden altijd voor elkaar zorgen. Overal waar Joden in de problemen komen worden ze door andere Joden geholpen. Zo werden Joodse gevangenen in de Middeleeuwen met hele hoge afkoopsommen vrijgekocht. Zo werden destijds ook de Sovjet-Joden uit de Sovjet Unie bevrijd en konden ze emigreren naar Israël. Ethiopische Joden werden eveneens via een reddingsactie bevrijd.

Joodse identiteit: Terugkeer naar Israël

Het land Israël heeft altijd een centrale plek ingenomen bij Joden. Het land wordt Zion genoemd. In de moderne tijd is het Zionisme ontstaan dat zich inzet voor de terugkeer van Joden naar Israël.

Joodse identiteit: Waarom verlangen Joden terug te keren naar Israël?

Joden leefden 2000 jaar in ballingschap. Zij bleven echter dromen van een terugkeer. Deze droom bleef levend omdat Joden wekelijks de Tora lezen waarin verhaald wordt over het land. Ook in de Joodse gebeden wordt veelvuldig verwezen naar Zion. En tijdens Pesach en sommige andere Joodse feestdagen zeggen Joden altijd: “Volgend jaar in Jeruzalem.”

Joodse identiteit: Liefde voor Zion

Eind negentiende eeuw ontstond het Zionisme. Joden wilden weer terugkeren naar hun eigen land. Theodor Herzl was de stichter van de zionistische beweging. Zijn boek 'De Joodse Staat' en andere boeken inspireerden duizenden Joden om de droom werkelijkheid te maken. Er vertrokken vele pioniers naar Palestina en op 15 mei 1948 was de staat Israël een feit. Er zijn miljoenen Joden teruggekeerd en inmiddels wonen er ruim 7 miljoen mensen (Joden en Arabieren) in het land.

Joodse identiteit: Niet alle Joden wonen in de Joodse Staat

Veel Joden zijn op Alijah gegaan; ze zijn naar Israël geëmigreerd. Toch gaan niet alle Joden naar Israël. Waarom niet? Vaak zijn ze tevreden in het land waar ze wonen. Hun liefde voor Israël is er echter niet minder om. Toch is het voor hen moeilijk om huis en haard te verlaten waar ze al generaties gewoond hebben. Ook is er een hele kleine groep religieuze Joden die Israël niet wil erkennen. Zij vinden dat eerst de Messias moet komen. Desondanks wonen er een aantal van hen wel in Israël maar ze erkennen de staat dus niet.

Joodse identiteit: Joodse steun aan Israël vanuit de diaspora

Joden in de diaspora kunnen Israël op verschillende manieren steunen: via geld, goede voorlichting (hasbara) geven over het land, er de vakantie doorbrengen, er studeren (de taal leren), of er een tijdje werken (kibboets).

Joodse identiteit: Joden zijn zowel volk als religie

Voor sommigen vormen de Joden een volk; voor anderen vormen de Joden een religie. Maar feitelijk kunnen beiden niet los van elkaar staan. Het Joodse volk is ook het enige volk dat zowel een volk als een religie vormt. Wie Jood wordt via de Joodse religie sluit zich automatisch aan bij het Joodse volk. Dit is anders bij andere volken waarbij men in het land zelf moet wonen om bij het volk te behoren. Wie Nederlander wil worden moet in Nederland wonen en kan zelf zijn eigen religie bepalen. Wie Jood wordt kan blijven wonen waar hij wil. Het bekendste voorbeeld van iemand die Joods werd is de Moabitische vrouw Ruth. Zij werd lid van de Joodse religie en daarmee lid van het Joodse volk. Het Jodendom zal nooit zonder het Joodse volk kunnen bestaan. En omgekeerd kan het Joodse volk niet blijven bestaan zonder het Jodendom. Het is dus niet mogelijk dat alle Joden zich bekeren tot het christendom of de islam. Dit zou betekenen dat het Joodse volk niet meer zou bestaan. Dan zouden Haman en Hitler alsnog hun zin krijgen.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse identiteit: waarom wordt een Jood 'Jood' genoemd?Er zijn vele namen die in het Jodendom gebruikte worden. Israël, Jacob, Efraïm, om er een paar te noemen. Maar waarom bl…
De joodse achtergrond van de Franse schrijver Marcel ProustDe joodse achtergrond van de Franse schrijver Marcel ProustMarcel Proust (1871-1922) was zonder twijfel één van de meest invloedrijke schrijvers van de vroege twintigste eeuw. Nog…

Posities, rollen en conflictenPosities, rollen en conflictenIn de maatschappij komen we vele verschillende posities tegen die door verschillende mensen worden bekleed. Denk bijvoor…
GeurgeschiedenisToen de eerste nomadische mens, zo'n 700 000 jaar geleden, 'de homo erectus' niet meer over de grond hoefde te snuffelen…
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 07-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.