InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Sociaal cultureel > Kerstpuzzel AIVD 2018, de oplossingen zijn moeilijk vindbaar

Kerstpuzzel AIVD 2018, de oplossingen zijn moeilijk vindbaar

Kerstpuzzel AIVD 2018, de oplossingen zijn moeilijk vindbaar De decembermaand is sinds 2011 de maand voor het oplossen van de jaarlijkse kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) draagt bij aan de visie van de AIVD en ondersteunt de Rijksoverheid bij de beveiliging van de staatsgeheimen. De kennis van de NBV ligt vooral op het gebied van de technische maatregelen rond de informatiebeveiliging. Deze kennis is ook dit jaar weer gebruikt voor het maken van een bijzondere kerstpuzzel. Een kerstpuzzel die bestaat uit een aantal kleinere opgaven. De AIVD kerstpuzzel wordt gezien als de moeilijkste puzzel van het jaar. Sinds 2011 heeft nog nooit iemand alle oplossingen helemaal goed gehad en daarmee de volledige 100 punten gescoord. De kerstpuzzel van de AIVD stimuleert het systematisch en logisch nadenken. Puzzelaars maken kennis met de creatieve denk- en werkwijze van deze dienst.

AIVD


De AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel is een begrip onder de medewerkers van de AIVD. De vragen zijn bedacht door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat staatsgeheimen versleutelt. Het doel van de puzzel was van oorsprong om het systematisch en logisch denken van de medewerkers binnen de AIVD te stimuleren. Sinds 2011 wordt de AIVD kerstpuzzel ook gepubliceerd op de website van de AIVD en mag iedereen een poging wagen om de puzzel op te lossen. Simpel is het oplossen van de AIVD kerstpuzzel echter helemaal niet. De AIVD kerstpuzzel wordt gezien als de moeilijkste kerstpuzzel van Nederland. Voor het oplossen van de puzzel kan de deelnemer 100 punten verdienen. Tussen 2011 en 2015 is het nog aan niemand gelukt om de puzzel met een totale score van 100 punten op te lossen. Toch is het volgens de bedenkers van de kerstpuzzel niet onmogelijk om de AIVD kerstpuzzel foutloos op te lossen. Zo is elke opgave van de jaarlijkse kerstpuzzel weleens goed beantwoord. Het is echter nog niet aan één puzzelaar gelukt om alle vragen goed te beantwoorden.

Hoogste score

Dat de AIVD puzzel steeds meer en beter gemaakt wordt blijkt wel uit het feit dat in 2016 voor het eerst puzzelaars meer dan 100 punten wisten te behalen. De hoogste score die gegeven werd was 105 punten.

Steeds meer oplossingen ontvangen

De AIVD merkt dat steeds meer Nederlanders een poging wagen om alle oplossingen te vinden. Vanaf 2011 staat de puzzel ook op internet en deden jaarlijks zo'n 50 puzzelaars mee aan het inzenden van de oplossingen. In 2014 ontving de AIVD een record van 400 inzendingen. Van deze 400 inzenders wisten slecht 17 mensen het juiste antwoord op de moeilijkste vraag van de puzzel te vinden. In 2015 werd het record van 2014 alweer ruimschoots overtroffen en stuurden maar liefst 1.600 puzzelaars hun gevonden oplossingen in. In 2017 werden de oplossingen door 1.250 puzzelaars ingezonden en downloadden 100.000 puzzelaars de puzzelopdrachten. Alle deelnemers samen kregen 38.577 punten en ook werden er 115 bonuspunten toegekend. Negen inzenders wisten 100 of meer punten te scoren.

Club van honderd

De club van honderd heeft bestaansrecht gekregen omdat negen personen 100 of meer punten wisten te verzamelen. Binnen de club van honderd wist de winnaar van 2017 de AIVD kerstpuzzel voor het tweede achtereenvolgende jaar te winnen.

AIVD kerstpuzzel 2018

De AIVD kerstpuzzel 2018 bestaat uit 27 opdrachten, terwijl er 32 antwoorden gegeven kunnen worden. De kerstpuzzel is te downloaden op de website van de AIVD. De opdrachten van deze kerstpuzzel zijn ook weer los van elkaar op te lossen. Voor iedere opdracht kan men punten scoren. Het aantal punten staat bij de vraag tussen haakjes. De persoon met de meeste punten wint een beker. Veel van de breinbrekers in deze kerstpuzzel hebben te maken met cryptografische opdrachten. Toch heeft men voor het oplossen van de AIVD kerstpuzzel geen wiskundeknobbel nodig. Wel wordt er door de bedenkers van de kerstpuzzel een hoog beroep gedaan op creativiteit en logisch denken.

Opgaven en antwoordformulier van de AIVD kerstpuzzel 2018

Het is goed om te weten voor de AIVD-puzzelaars dat vanaf 2018 de oplossingen direct kunnen worden ingevuld in het opgavenformulier. De puzzelaar hoeft door deze verandering dus nog maar één document te downloaden. Ook staat hier een overzicht van bevestigde errata waar tijdens het puzzelen rekening mee gehouden moet worden.

Samenwerken

Samenwerken bij het oplossen van de kerstpuzzel is toegestaan, maar de makers van de kerstpuzzel moedigen iedereen aan om het team van puzzelaars niet groter te maken dan vier personen. Ook scholen worden gemotiveerd om deel te nemen. In 2014 bestonden de jongste twee puzzelteams uit leerlingen uit groep 6, 7, 8 van basisschool de Ontdekking in Almere.

Oplossing

De AIVD heeft door de vele inzendingen van 2015 besloten om vanaf 2016 te werken met een standaard antwoordformulier. Dit antwoordformulier is te downloaden op de website van de AIVD. Het antwoordformulier met de gevonden oplossingen kan tot uiterlijk maandag 14 januari 2019, 23.59 uur worden ingeleverd. Iedereen die de puzzel heeft ingeleverd via het online antwoordformulier krijgt automatisch bericht. Inzendingen die niet digitaal zijn of worden ingeleverd kunnen mogelijk niet worden beoordeeld. Inzenders met tenminste één punt krijgen na afloop de oplossingen en de behaalde score van de AIVD kerstpuzzel 2018 toegezonden.

Tips en antwoorden AIVD kerstpuzzel 2018 zijn moeilijk te vinden

De AIVD Kerstpuzzel wordt niet voor niets gezien als de moeilijkste kerstpuzzel van Nederland. Natuurlijk komt dit allereerst door de complexiteit van de opgaven, maar ook doordat het wordt gestimuleerd om geen tips met elkaar uit te wisselen op internet. Iets wat wel in groten getale gebeurt met bijvoorbeeld de eveneens populaire Dr. Denker kerstpuzzel. Ook de uitslag van de AIVD kerstpuzzel zal na afloop niet online komen te staan. Iedereen die de AIVD kerstpuzzel maakt en opstuurt krijgt na 16 januari 2018 de oplossing toegestuurd. Voorwaarde is wel dat inzender van de antwoorden minimaal 1 goed antwoord moet hebben. Er kunnen geen vragen gesteld worden aan de makers. Vragen die toch gestuurd worden zullen niet beantwoord worden. Alle belangrijke informatie met betrekking tot de AIVD kerstpuzzel 2018 is te lezen op de site van de AIVD.

Oplossing kerstpuzzel 2016

Er waren meer dan 1.250 inzenders van de antwoorden van de AIVD kerstpuzzel 2016. Van deze 1.250 inzenders waren er negen met de goede antwoorden. Deze negen inzenders hadden gelijk en scoorden, alleen of in teamverband, door de goede antwoorden liefst 100 punten of meer. De score van meer dan honderd punten mag historisch genoemd worden. In de geschiedenis van de AIVD kerstpuzzel was tot de AIVD kerstpuzzel 2016 de hoogste score van een deelnemer 96 punten. De AIVD kerstpuzzel 2016 werd 100.000 keer gedownload en de inzenders ontvangen van de AIVD een bericht met daarin hun behaalde resultaat en plaatsing in het klassement. De oplossing van de antwoorden staan ook op de site.

Oplossing kerstpuzzel 2017

Er waren 550 inzenders van de antwoorden van de AIVD kerstpuzzel 2017. Van deze 550 inzenders waren er niemand met de goede antwoorden. In de geschiedenis van de AIVD kerstpuzzel was tot de AIVD kerstpuzzel 2016 de hoogste score van een deelnemer 96 punten. In 2016 waren er negen deelnemers die honderd punten wisten te scoren. In 2017 was de hoogste score 91,5 punten. De AIVD kerstpuzzel 2016 werd 100.000 keer gedownload en in 2017 zijn de opgaven in totaal 86.598 keer gedownload, het antwoordformulier 22.667 keer. De inzenders ontvangen van de AIVD een bericht met daarin hun behaalde resultaat en plaatsing in het klassement. De oplossing van de antwoorden staan ook op de site. In 2017 konden de puzzelaars die de antwoorden niet hadden ingezonden op de site van de AIVD hun score berekenen.

Errata 2016

Hoewel er ieder jaar door de puzzelmakers met veel inzet wordt gewerkt aan de kerstpuzzel, zijn er na de publicatie van de AIVD kerstpuzzel 2016 toch nog enkele onvolkomenheden in de puzzelopdracht gevonden.
 • Bij opgave 3.a moet 'OO ND JU' zijn 'OO ND JUT'.
 • Bij opgave 3.c is 'SNMTVMBEIS' minder gebruikelijk dan 'SNMTVMBEI'.
 • Over opgave 16: als er veel ruis op de lijn is kan het voorkomen dat een letter helemaal niet ontvangen wordt, zelfs als je het vijf keer probeert.
 • Bij opgave 19.b: maak gebruik van voldoende recente informatie
 • Bij opgave 26 had 'MILIMETER', 'MILLIMETER' moeten zijn

Errata 2017

Ook in de AIVD kerstpuzzel 2017 is geconstateerd dat er nog enkele foutjes (errata's) zijn. Daarnaast zijn er bepaalde onduidelijkheden die toegelicht moeten worden.
 • opgave 2a: 234 moet zijn 233; 344 moet zijn 334;
 • opgave 2b. 174 moet zijn 143;
 • opgave 22: 550331657065 moet zijn 55031657065 en op het antwoordformulier moet staan 'Volgende getal' in plaats van 'Wie?';
 • opgave 29: - Oin, Gloin en Ori → Voeg toe: Helaas verstond Gandalf niet wat Ori zei.
 • - Balin en Dwalin → Balin gaf het antwoord aan Beorn. Dwalin zwijgt. Ter verduidelijking: Elrond, Beorn en Bard kunnen met het antwoord op hun eigen vragen niet bepalen of Balin en Dwalin liegen;
 • opgave 30: tussen LEIDEN en LENTEUI moet een komma staan;
 • Overigens zitten er in de kerstpuzzel 2017 nog wat andere kleine foutjes die het goed kunnen oplossen van de kerstpuzzel niet in de weg staan, zoals bij vraag 25b en 38.

Errata 2018

In de AIVD kerstpuzzel 2018 blijken een paar fouten (errata) te zijn geslopen of er zijn onduidelijkheden over de tekst gerezen. De volgende errata zijn daarom door de kerstpuzzelmakers bevestigd:
Opgave 9: dit erratum is alleen van toepassing op de eerste editie; daar stond 'WMGHW'. In de officiële kerstpuzzel 2018-editie, die je hieronder kunt downloaden, is dit veranderd naar: 'WMGGW'. Wij raden aan om deze editie te gebruiken bij het maken van de puzzel.
Opgave 10: 175536811 moet zijn: 179536811.
Opgave 25: de puzzelmakers blijken over een verouderd woordenboek te beschikken. Je mag de vraag ook lezen als: "Welk woord klinkt als een nieuw oud-Hollands gerecht?"

Beloning voor de winnaar

De winnaar van de AIVD kerstpuzzel wordt, evenals voorgaande jaren, beloond met eeuwige roem én de felbegeerde kerstpuzzelbeker.
© 2015 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dr. Denker 2018: De kerstpuzzel van Dagblad van het NoordenDr. Denker 2018: De kerstpuzzel van Dagblad van het NoordenDe Dr. Denker puzzel, die jaarlijks vlak voor de kerst in het Dagblad van het Noorden verschijnt, is een begrip geworden…
Veiligheidsdienst Nederland: de AIVDVeiligheidsdienst Nederland: de AIVDHeb jij wel eens contact gehad met de Nederlandse veiligheidsdiensten? Hopelijk niet, want in dat geval heb je een straf…
Hoe word ik geheim agent?Hoe word ik geheim agent?Lijkt het wel wat om als een soort James Bond door het leven te gaan? Dan kun je kiezen voor een carriere als geheim age…
recensieDe tweede november - Tomas RossIn 2013 publiceerde Tomas Ross de roman 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?' Ross was bev…
Boekverslag 'Moord en Brand', Boris DittrichBoekverslag 'Moord en Brand', Boris DittrichBoris Dittrich werd geboren op 21 juli 1955, in Utrecht. Zijn vader is in 1948 gevlucht uit het destijds communistische…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • http://www.want.nl/pittige-hersenkraker-de-kerstpuzzel-2015-van-de-aivd/
 • AIVD.nl
 • Algemeen Dagblad ( 12 december 2015)
 • http://nos.nl/artikel/2074891-aivd-publiceert-moeilijkste-kerstpuzzel-van-nederland.html
 • https://www.aivd.nl/publicaties/publicaties/2016/12/12/kerstpuzzel-2016

Reageer op het artikel "Kerstpuzzel AIVD 2018, de oplossingen zijn moeilijk vindbaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 26-12-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!