InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Sociaal cultureel > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2015 Islamitische Staat (IS) is in januari uit Kobani verdreven. Er werd vier maanden gestreden om de stad vlakbij de grens tussen Syrië en Turkije. Syrische Koerden en Peshmerga probeerden met steun van luchtbombardementen van de anti-IS-coalitie een doorbraak te forceren en dat lukte in januari. IS riep in juni 2014 het kalifaat uit en strijdt sindsdien met wrede hand voor uitbreiding van de Islamitische Staat, te beginnen in Irak en Syrië. Buiten het kalifaat wordt IS de belichaming van het kwaad genoemd zonder respect voor een mensenleven.

De strijd tegen IS in de winter van 2015


Vluchtelingen vanwege Islamitische Staat

De Koerden beschouwen het terugdringen van IS en de herovering van Kobani als een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen de terreurbeweging. De stad is zó kapot dat de mensen er voorlopig nog niet naar terug kunnen keren. Langs de grens in Turkije zijn vluchtelingenkampen ingericht waar op 1 februari 2015 zo’n anderhalf miljoen mensen worden opgevangen. De tenten zijn in januari vervangen door betere exemplaren en dat doet vermoeden dat de vluchtelingen er voor langere tijd moeten blijven.

Kobani in Syrië

Ze willen terug naar hun eigen gebied, maar dat zit er voorlopig nog niet in. IS-strijders hebben de nederlaag van Kobani erkend. Ze werden dag en nacht gebombardeerd; het was allerminst een makkelijke overwinning.

Samenwerking met Coalitie

De stad is veroverd door de strijders van Syrisch-Koerdische en Iraaks-Koerdisch afkomst. Ze kregen daarbij hulp van bommenwerpers die door de internationale anti-IS-coalitie de lucht in werden gestuurd. De strijd op de grond en de bommen hebben de stad vernield. Aanvankelijk leek het erop dat IS door zou stoten en de hele stad in zou nemen, maar dat veranderde toen de luchtbombardementen begonnen en er versterking op de grond kwam. Er volgde een lange stadsguerrilla met vele doden aan beide zijden.

Symbool

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten heeft de strijd om Kobani 1.600 mensenlevens gekost. Voor zover bekend lieten 32 burgers het leven, 1.075 IS-strijders en 459 Koerdische strijders. De strijd liet honderdduizenden mensen op de vlucht slaan. De herovering van Kobani is belangrijk omdat de stad uitgroeide tot symbool van de strijd tegen de oprukkende soennitische terreurorganisatie IS.

Februari 2015

1 februari 2015

IS verspreidt op zondag 1 februari een video met de onthoofding van de Japanse journalist Kenji Goto. Waar IS mee gedreigd heeft, dat hebben ze waar gemaakt. De videobeelden laten een beul zien die ook in eerdere onthoofdingsvideo’s te zien was, de man met het Britse accent die Jihadi John wordt genoemd.

Kenji Goto reisde naar Syrië om te proberen een andere Japanner vrij te krijgen, maar hij werd zelf gevangen genomen. Kenji was een moedig en betrokken journalist en verre van overmoedig, zeggen zijn collega’s, die regelmatig werd uitgezonden naar conflictgebieden. Voor zijn werk was hij in Afghanistan, Tsjetsjenië en Rwanda. In Syrië filmde hij ondermeer de strijd om Kobani. Hij was bekend met de risico’s, want vooraf aan zijn reis naar Syrië maakte hij zelf een filmpje waarin hij uitlegt dat hij naar Syrië gaat en dat hij er zich van bewust is dat het een gevaarlijk gebied is en dat het niet goed kan aflopen. "Wat mij ook overkomt, ik zal altijd van de mensen in Syrië houden," waren zijn woorden in dat afscheidsfilmpje. Hij waagde zich deze keer in IS-gebied.

De Japanse premier Shinzo Abe noemt de onthoofding onmenselijk. Japan buigt niet voor terrorisme, laat hij weten. IS wilde Kenji ruilen voor geld, maar daar ging Abe niet op in. Hij steunt de coalitie tegen IS en is daar na het bericht van de onthoofding van Kenji alleen maar standvastiger in geworden. Hij wil samen met andere landen de daders van deze wandaad pakken en heeft daar 200 miljoen dollar voor uitgetrokken. Japan is niet direct betrokken bij de militaire steun.

De president van Amerika, Barack Obama, spreekt van een 'een gruwelijke moord'. De president prijst het journalistieke werk van Kenji, omdat hij daarmee de aandacht van de wereld had gevestigd op de toestand van het Syrische volk.

Jordanië is nog steeds aan het onderhandelen om de Jordaanse piloot thuis te krijgen die eind december boven Irak problemen kreeg. Hij overleefde een crash maar werd gevangen genomen door IS-strijders. De terroristen willen hem ruilen voor een terroriste die in Jordanië gevangen zit. Zij wilde een zelfmoordaanslag in Jordanië plegen, maar haar bomgordel weigerde, waarop ze werd gearresteerd.

3 februari 2015

Op 3 februari circuleren er foto's op internet van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasaesbeh, die levend zou zijn verbrand. De Jordaanse staatstelevisie bevestigt de dood van de piloot. Volgens de Jordaanse regering is al-Kasasbeh al op 3 januari gedood. Op foto's die op internet rondgaan is de piloot te zien in een kooi, met een brandstofspoor dat naar hem leidt. Ook is een persoon te zien die in brand staat. De foto's komen uit een video die IS heeft gepubliceerd.
Het ultimatum om de piloot om te ruilen voor de terroriste die in Jordanië vastzit liep een week eerder af. De Jordaanse regering had de gevangenenruil willen doen, als ze zekerheid hadden dat de piloot nog in leven was. De piloot al-Kasaesbeh had boven de Syrische stad Raqqa gevlogen om die te bombarderen namens de internationale coalitie waar ook Jordanië deel van uitmaakt.

4 februari 2015

Uit wraak voor de gruwelijke moord op de Jordaanse piloot heeft Jordanië twee ter dood veroordeelden geëxecuteerd. Sajida al-Rishawi en Ziad al-Karbouli zijn door ophanging om het leven gebracht, al enkele uren nadat IS de video met Al-Kasaesbeh had gepubliceerd. Jordanië maakte vrijwel meteen bekend dat het over zou gaan tot executie van ter dood veroordeelden.
Al-Rishawi uit Irak had een zelfmoordaanslag in Amman willen uitvoeren. Ze kreeg de doodstraf opgelegd en zit sinds 2005 gevangen. Al-Karbouli komt ook uit Irak. Hij was lid van Al Quaeda, die in 2008 werd veroordeeld voor het vermoorden van een Jordaniër.

Koning Abdullah II van Jordanië noemt piloot Al-Kasaesbeh een held die de strijd tegen jihadisten van IS wilde aan gaan.
De koning noemt de moord op Al-Kasaesbeh 'een laffe terreurdaad van een groep die niets met de islam te maken heeft'.

Doden door vuur is verboden volgens de islam. Alleen Allah heeft het recht om iemand na zijn overlijden te straffen met vuur. De executie door vuur is alom veroordeeld in islamitische kringen. Het wordt een onmenselijke en criminele daad genoemd.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) heeft een anonieme dreigbrief ontvangen waarin staat dat België het volgende land na Frankrijk is dat een terreuraanslag kan verwachten. De terreurbeweging zou willen toeslaan op feestdagen. De getypte brief werd op 3 februari op de redactie via de post bezorgd.
De brief richt zich tot Bart De Wever, Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus, en koning Filip. "Vanuit België zal IS Europa veroveren", schrijft de brief, "Want jullie voeren een proces tegen Sharia4Belgium en houden meerdere van onze broeders gevangen." België onderzoekt de brief.

6 februari 2015

Jordanië start de bombardementen om de terroristen 'hard in het midden van hun bolwerken' te treffen. Koning Abdullah is woedend. IS strijdt tegen niet alleen tegen Jordanië, maar tegen de islam en zijn pure waarden, zegt de koning van Jordanië. IS-bolwerken in Raqqa zijn gebombardeerd. De koning, die op bezoek was in Washington citeerde Clint Eastwood in zijn film Unforgiven uit 1992.
"I am not only going to kill him, I'm going to kill his wife and all his friends and burn his damn house down."

Amerikaanse piloten maken dagelijks vluchten boven Syrië. Vliegeniers uit Saudi-Arabië en Jordanië maakten ook vluchten, maar minder vaak. De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun participatie aan de luchtaanvallen opgeschort sinds het neerstorten en de gevangenneming van de Jordaanse piloot Al-Kasaesbeh.
Er worden ook dagelijks vluchten boven Irak uitgevoerd. Daar vliegen vooral Amerikanen, Fransen, Belgen, Engelsen, Nederlanders, Australiërs, Canadezen en Denen. De Amerikanen beheren het Central Command.

Er worden in het noorden van Irak verschillende massagraven gevonden. Er liggen yezidi's in die in de zomer van 2014 zijn gedood.

7 februari 2015

De vierde Amerikaanse gijzelaar is IS-handen zou zijn gedood bij een wraakbombardement in Syrië door de Jordaanse luchtmacht. De 26-jarige Kayla Jean Mueller zat sinds augustus 2013 gevangen. De andere drie Amerikanen zijn gedood door IS. Het zijn de journalisten James Foley en Steven Sotloff en de hulpverlener Peter Kassig. IS had eerder 6,6 miljoen dollar losgeld gevraagd aan de familie van de Amerikaanse.

11 februari 2015

Yezidi's hebben wraak genomen door bij het Sinjagebergte vier dorpen met soennitische inwoners aan te vallen, waarbij tientallen doden zijn gevallen. Ze willen de Arabieren uit het gebied verdrijven. In 2014 pleegde IS etnische zuivering door de yezidi's te verdrijven, vermoorde of tot slaaf te maken. De overgebleven yezidi's willen hun gebied terug.

13 februari 2015

IS verovert een groot deel van het dorp al-Baghdadi, niet ver van een Amerikaanse basis en vliegveld is verwijderd. De basis zou ook zijn aangevallen. Er zijn 320 Amerikanen gelegerd, die Iraakse collega's trainingen geven.
Al-Baghdadi ligt in de provincie Anbar, dat voor een groot deel in handen is van IS.

14 februari 2015

IS zet 17 Koerdische soldaten gevangen in kooien. Het zijn dezelfde kooien als waarin de Jordaanse piloot levend werd verbrand. In optocht worden ze door de straten van de Iraakse stad Kirkuk gevoerd, vermoedelijk naar hun plaats van executie. Het zou een reactie zijn op beelden van Koerdische strijders die lichamen van IS-strijders door de straten slepen in gebieden die door de Koerden worden beheerst.
Of de Koerdische mannen zijn gedood is niet bekend.

Handen afhakken

IS stuurt via social media menig bericht naar buiten en toch verbiedt het de burgers om smartphones te gebruiken. Er is naar buiten gekomen dat IS van drie vrouwen in Mosul de handen afhakte vanwege het gebruik van een mobiele telefoon, anderen kregen zweepslagen, louter voor het mobiel telefoneren. De jihadisten zijn zelf wel actief met het opnemen van video’s en het verspreiden ervan via YouTube en ook sturen ze berichten de wereld in via Twitter. Waarschijnlijk willen ze voorkomen dat burgers anderen informeren over konvooi-verplaatsingen.

16 februari 2015

IS publiceerde dit weekend een video waarin te zien is dat 21 koptische christenen worden onthoofd. Ze waren in Egypte ontvoerd en werden op een strand in Libië geëxecuteerd. President Abdel Fatah al-Sisi van Egypte wil wraak. Hij noemt IS "moordenaars zonder enige menselijkheid" en gaat over tot bombardementen bij zonsopkomst, op onder meer trainingskampen en wapendepots in Derna.
Koerdische strijders nemen bezit van een heuvel in de buurt van Raqqa en doden tientallen IS-strijders. Bij die gevechten komen ook vier Koerden om.
Koerdische strijders zuiden eind januari/ begin februari zeker 162 dorpen rond de Syrische Kobani hebben heroverd.

17 februari 2015

IS wordt met de dag barbaarser. Jihadi’s hebben 45 Irakezen levend verbrand nadat ze het Iraakse dorp Al-Baghdadi hebben veroverd. Dat dorp ligt niet ver van de hoofdstad Bagdad en vlakbij Ain al-Asad vliegveld, waar Amerikaanse mariniers trainingen geven aan Iraakse soldaten. De basis zelf is aangevallen door zelfmoordterroristen met bomgordels.

Woensdag 18 februari is er een spoedzitting van De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Op de agenda staat de crisis in Libië. Het Italiaanse Lampedusa krijgt steeds meer vluchtelingen te verwerken die vanuit Libië de Middellandse Zee oversteken naar Italië.

De President van Sudan, Omar al-Bashir, zegt dat niet islamitische gelovigen maar de CIA en Mossad, Amerikaanse en Israelische geheime diensten, achter IS en Boko Haram schuilen. Moslims plegen de daden zoals ze van IS en Boko Haram in het nieuws komen niet. "Er is geen moslim die dergelijke daden zou plegen," zegt de president in een interview met Euronews.

Twitter
De Amerikaanse overheid trekt extra personeel aan voor een agentschap dat zich bezighoudt met Twitter. IS en haar aanhangers zetten dagelijks zo'n negentigduizend berichten op social media, die ondermeer mensen inspireren om naar IS-gebied af te reizen en mee te gaan strijden. Via de Tweets wordt direct of indirect succesvol geronseld. Voor de coördinatie van een anti-campagne zet Amerika nu extra mensen in bij het Centrum voor Strategische Counterterrorisme Communicatie. Er werken mensen die Arabisch, Somalisch en Urdu spreken. Ze zetten ondermeer berichten van vooraanstaande moslims die tegen IS zijn in de spotlights.

19 februari 2015

Volgens nog niet officieel bevestigde bronnen zou IS grof geld verdienen aan illegale orgaanhandel. Uit lichamen van slachtoffers zouden ondermeer de nieren worden gehaald die worden verhandeld. Twaalf artsen in Mosul zouden zijn gedood omdat ze weigerden de organen uit de lichamen te verwijderen.
IS wordt op deze manier illegaal gefinancierd. De terroristische beweging weet op verschillende manieren geld te verdienen en schraapt per dag een miljoen dollar per dag bij elkaar met de verkoop van olie op de zwarte markt en met afpersing, bankovervallen en berovingen.

21 februari 2015

IS heeft autobommen in de Libische stad Qubbah tot ontploffing gebracht met veertig dodelijke slachtoffer en zeventig gewonden tot gevolg. Het is de IS-vergelding op de Egyptische bommen op IS-doelen in Derna. Dat was een vergelding voor de onthoofding van 21 Egyptische kopten op het Libische strand.
Libië vraagt opheffing van het wapenembargo om zich beter tegen IS te kunnen verweren. Dat ligt gevoelig omdat Libië momenteel bestuurlijk een chaos is met twee regeringen en meerdere milities die elkaar bestrijden. Het westen is bang dat wapens in verkeerde handen vallen.

Tombe

Op 21 februari is het Turkse leger Syrië binnengedrongen om een tombe leeg te halen en de overblijfselen van de grootvader van de stichter van het Ottomaanse rijk Suleyman Shah, mee te nemen. De Overblijfselen zullen elders in Syrië worden herbegraven. Turkije kwam met een troepenmacht en honderd tanks en pantservoertuigen bij Kobani de grens over. Volgens geruchten werd de tombe, die volgens een verdrag uit 1021 werd bewaakt door Turken, belegerd. Turkije vreesde voor de veiligheid van de bewakers en verwachtte vernietiging door IS van de tombe en de voor Turkije zo belangrijke inhoud. Syrië is des duivels op Turkije om de inval en spreekt van een 'daad van onverholen agressie.'

22 februari 2015

IS brengt via een video beelden naar buiten van zeker 21 Koerdische Peshmerga-strijders - de meeste komen uit Kirkuk - die in kooien gevangen zitten. Ze hebben de bekende oranje overals aan waarmee IS haar gevangen laat zien. De films worden steeds professioneler en in deze video worden de gevangenen geïnterviewd met een microfoon met IS-logo. De gevangenen roepen de peshmerga op om de strijd tegen IS te staken.

IS heeft een nieuwe bron van inkomsten. De terreurgroep vraagt geld voor de stoffelijke overschotten van omgekomen Koerdische strijders. Voor 10.000 tot 20.000 dollar kunnen de Koerden het lichaam van hun strijdmakker terug krijgen om het een eervolle begrafenis te geven. Het is een nieuwe inkomstenbron voor IS, nu de verdiensten uit olie en kunstsmokkel dalen. IS heeft moeite om voldoende geld binnen te halen; de strijders verdienen nog maar een derde van hun oude salaris.

25 februari 2015

IS heeft op 23 februari negentig christenen ontvoerd in het noordoosten van Syrië, in de buurt van de stad Al Hassaka. Er worden ook veel hogere aantallen genoemd, van 200 en meer. De terreurgroep hield razzia's en veroverde een reeks dorpen. Vele inwoners zijn op de vlucht geslagen. Over het lot van de gevangen is nog niets bekend, er wordt gevreesd dat de christenen gebruikt gaan worden als menselijk schild. In het gebied dat grenst aan Turkije en Irak, wonen Koerden, Arabieren, Armeniërs en Assyrische christenen.

Koerdische milities vielen dorpen aan die in handen van IS waren gevallen. De Koerden kregen daarbij hulp van de internationale coalitie, die bommen wierp. Na vier dagen strijd zouden er 70 dorpen heroverd zijn.

27 februari 2015

Er komen steeds meer foto's en filmbeelden naar buiten waarop te zien is dat IS-volgelingen culturele schatten vernielen. Met mokers en drilboren gaan IS-strijders culturele oudheden te lijf en boeken worden verbrand. Alles dat niet is het IS-straatje te pas komt wordt vernield of verkocht. Het Mosul Museum is op die maier al heel veel kwijtgraakt en ook in Raqqa vindt culturele kaalslag plaats.

Maart 2015

IS hanteert de slopershamer in musea en pleegt naast genocide ook culturele kaalslag.

Islamitische Staat

Legenda
A. Kobani
B. Raqqa
C. Amman
D. Sinjar
E. Kirkuk
F. Mosul
G. al-Baghdadi
H. Derna
I. Qubbah
J. Tombe van Suleyman Shah
K. Al Hassaka

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtKobani: een Syrische stadKobani is een Syrische stad nabij de Turkse grens. De Arabische naam van de stad is 'Ayn al-'Arab. In de media wordt ech…
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/wereldwijde-veroordeling-is-onthoofding-japanse-journalist~a3842020/ geraadpleegd op 1 februari 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/olieveld-in-handen-van-koerden-is-strijders-erkennen-nederlaag-kobani~a3841863/ geraadpleegd op 2 februari 2015
 • Leeuwardr Courant 2 februari 2015/ 7 februari 2015/ 25 februari 2015/ 26 februari 2015
 • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/2/De-wraak-van-Jordanie-twee-terroristen-geexecuteerd-1698065W/ geraadpleegd op 4 februari 2015
 • http://www.hln.be/hln/nl/32616/Terreurdreiging-in-Belgie/article/detail/2205041/2015/02/04/Onze-redactie-ontvangt-dreigbrief-IS.dhtml 4 februari 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_De_Wever geraadpleegd op 4 februari 2015
 • Friesch Dagblad 5 februari 2015/ 11 februari 2015/ 16 februari 2015/ 21 februari 2015/ 23 februari 2015/ 25 februari 2015/ 27 februari
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150210_01521541 geraadpleegd op 10 februari 2015
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3848573/2015/02/10/Door-IS-gegijzelde-Amerikaanse-overleden.dhtml geraadpleegd op 10 februari 2015
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/02/video-barbaars-isis-vernedert-koerden-in-freakshow/ geradpleegd op 15 februari 2015
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/02/isis-hakt-handen-af-van-vrouwen-met-mobiele-telefoons/ geraadpleegd op 15 februari 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/egypte-zweert-wraak-na-onthoofding-21-egyptische-christenen~a3852006/ geraadpleegd op 16 februari 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/3993598/egypte-bombardeert-doelen-islamitische-staat-in-libie.html geraadpleegd op 16 februari 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/koerden-heroveren-ruim-160-dorpen-op-islamitische-staat~a3851613/ geraadleegd op 16 februari 2015
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/02/isis-gaat-weer-een-stap-verder-45-irakezen-levend-verbrand/ geraadpleegd op 17 februari 2015
 • http://www.nu.nl/isis geraadpleegd op 17 februari 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/3994596/islamitische-staat-verbrandde-45-mensen.html geraadpleegd op 17 februari 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3854759/2015/02/19/IS-verdient-grof-geld-aan-illegale-orgaanhandel.dhtml geraadpleegd op 19 februari 2015
 • http://nos.nl/artikel/2020709-nieuwe-is-video-met-21-peshmerga-s-in-kooien.html geraadpleegd op 22 februari 2015
 • Leeuwarden Courant 18 februari 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 21
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!