Voor- en tegenstanders over zelf vuurwerk afsteken

Voor- en tegenstanders over zelf vuurwerk afsteken Het afsteken van vuurwerk door particulieren kent voor -en tegenstanders. Beiden hebben argumenten om hun mening te onderbouwen. Welke regels voor het zelf afsteken van vuurwerk zijn er in Nederland? Waar bestaat vuurwerk uit? Wat zeggen de voorstanders van vuurwerk en wat zeggen de tegenstanders over vuurwerk?

Afsteken van vuurwerk door particulieren in Nederland

In Nederland is het toegestaan dat particulieren zelf vuurwerk afsteken. Dit is niet overal ter wereld toegestaan. In bijvoorbeeld Australië worden er in de grote steden grote vuurwerkshows gegeven door het stadsbestuur. Particulieren mogen geen vuurwerk afsteken en legaal is er ook geen vuurwerk te koop.

Regels vuurwerk afsteken in Nederland 2015/2016

Het afsteken van vuurwerk door particulieren in Nederland is aan bepaalde regels gebonden. Voor Oud en Nieuw 2014/2015 is afgesproken dat;
 • vuurwerk mag verkocht worden van dinsdag 29 december tot donderdag 31 december 2014
 • er alleen vuurwerk afgestoken mag worden tussen 18:00 op 31 december 2014 en 02:00 1 januari 2015
 • gemeentes mogen vuurwerkvrije zones instellen, waar geen vuurwerk afgestoken mag worden
 • om kindervuurwerk te kopen moet je minimaal 12 jaar oud zijn
 • voor "gewoon" vuurwerk moet je 16 jaar of ouder zijn

Vuurwerkvrije zones

Elke gemeente in Nederland mag vuurwerkvrije zones instellen. Dit om te voorkomen dat mensen zich op Oudjaarsdag onveilig voelen op straat. In 2014 hadden 33 gemeentes in Nederland een vuurwerkvrije zone. In 2015 was dit aantal gestegen naar 56. Deze zones liggen vaak rondom kinderboerderijen, zorginstellingen, parken en drukke feestlocaties. Een algeheel vuurwerkverbod binnen een gemeente mag niet. In zowel Hilversum als Alkmaar was het centrum een vuurwerkvrije zone.

Professionele georganiseerde vuurwerkshows

Zoals in de eerste alinea al te lezen was zijn er in sommige landen alleen professionele vuurwerkshows toegestaan. In Nederland wordt hier ook over gesproken. In sommige gemeentes worden deze al georganiseerd, maar daarnaast is het ook toegestaan dat particulieren vuurwerk afsteken.
De vraag is of er in Nederland genoeg vuurwerkspecialisten (ook wel vuurwerkdeskundige of pyrotechnicus genoemd) zijn, mocht er een algeheel verbod komen op vuurwerk afsteken door particulieren. Daarnaast is er niet in elke gemeente ruimte voor een professionele vuurwerkshow. Het publiek moet op voldoende afstand staan.
Tijdens de jaarwisseling 2015-2016 waren er centrale vuurwerkshows te zien in Amsterdam, Rotterdan, Den Haag (twee) en Hilversum.

Waar bestaat vuurwerk uit?

Er zijn vele soorten vuurwerk en in al die soorten vuurwerk zit buskruit (een mengsel van zwavel, koolstof en salpeter). Naast buskruit kunnen er ook kleurstoffen in vuurwerk zitten.

Voor- en tegenstanders over vuurwerk afsteken door particulieren

Het afsteken van vuurwerk door particulieren kent voor- en tegenstanders. Waar ze het over het algemeen over eens zijn is dat vuurwerk veilig moet zijn. Het legale vuurwerk in Nederland moet daarom aan een aantal eisen voldoen. Een vuurpijl bijvoorbeeld mag 2 gram kruit bevatten en weegt hooguit 40 gram. Toch koopt lang niet iedereen legaal vuurwerk en/of gaat er op de juiste manier mee om.

Voorstanders van het afsteken van vuurwerk door particulieren

Voorstanders van het afsteken van vuurwerk door particulieren zeggen onder andere het volgende;
 • het is traditie
 • zelf vuurwerk afsteken hoort er bij
 • zelf vuurwerk afsteken is niet gevaarlijk als je maar goed oplet
 • het in familie- of vriendenverband afsteken van vuurwerk is een sociaal gebeuren

Tegenstanders van het afsteken van vuurwerk door particulieren

Tegenstanders van het afsteken van vuurwerk door particulieren zeggen onder andere het volgende;
 • er vallen teveel slachtoffers door vuurwerk (zie onderstaand overzicht), sommige met blijvend letsel
 • sommige mensen weten niet verantwoord om te gaan met vuurwerk, daarom moet het verboden worden
 • een deel van de vuurwerkslachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken
 • ook de materiële schade door vuurwerk is te hoog (gemeente Rotterdam 2013/2014 386 duizend euro)
 • vuurwerk is gevaarlijk
 • vuurwerk is slecht voor het milieu

Overzicht vuurwerkslachtoffers

Overzicht van het aantal vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp op 31 dec-1 januari
JaarswisselingAantal vuurwerkslachtoffers
2003-2004560
2004-2005560
2005-2006590
2006-2007940
2007-20081000
2008-2009740
2009-2010720
2010-2011690
2011-2012680
2012-2013750
2013-2014700
2014-2015574
2015-2016482

Uitspraak Raad van State

Op 21 december 2015 gaf de Raad van State aan dat de gemeente Hilversum een vuurwerkvrije zone in de stad mag aanwijzen. In 2014 wilde de stad dit ook, maar werd het besluit door de rechter vernietigd op grond van een procedurele fout. De Raad van State vond het belang van de gemeente om gevaar, schade en overlast voor de bewoners en toeristen in het centrum te voorkomen zwaarder wegen dan het financiële belang van de vuurwerkverkopers die de bestuursrechter had verzocht het verbod Hilversum te schorsen.

Algemeen vuurwerkverbod voor particulieren

Onderzoeksbureau I&O onderzocht in 2015 hoe men in Nederland aan keek tegen het zelf afsteken van vuurwerk door particulieren. Van de ondervraagden gaf 49% aan voor een algemeen vuurwerkverbod door particulieren te zijn. Dit percentage steeg tot 54% als gemeenten professionele vuurwerkshows zouden organiseren.

Meldpunt vuurwerkoverlast

Rond de jaarwisseling 2015-2016 zijn bijna 90.000 klachten binnengekomen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast. De meeste klachten (zo'n 78 procent) gaan over harde knallen door vuurwerkbommen.
© 2014 - 2020 Informeren, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Komt er een vuurwerkverbod in Nederland?De roep om een verbod op consumentenvuurwerk begint steeds luider te klinken. Een deel van de Nederlandse bevolking is v…
Vuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVoor veel mensen is vuurwerk leuk. Vooral leuk om naar te kijken. Sommige personen menen dat ze zelf vuurwerk moeten mak…
Afschietbuis vuurwerk verplicht bij aankoop vuurpijlenAfschietbuis vuurwerk verplicht bij aankoop vuurpijlenVanaf december 2018 is het voor verkopers van vuurwerk verplicht om een afschietbuis mee te leveren bij de aankoop van v…
Twaalfhonderd organisaties voor verbod consumentenvuurwerknieuws uitgelichtTwaalfhonderd organisaties voor verbod consumentenvuurwerkJaarlijks vieren heel wat mensen de overgang van het oude naar het nieuwe jaar door te genieten van een vuurwerkspektake…

Badmode vroeger en nu: van naakt bij de Romeinen tot badpakBadmode vroeger en nu: van naakt bij de Romeinen tot badpakIn de tijd van de Romeinen was het gebruikelijk dat er naakt werd gezwommen en dit duurde tot de vijftiende eeuw. Vanaf…
Nieuwjaarsvegen nieuwe Nederlandse traditieNieuwjaarsvegen nieuwe Nederlandse traditieStichting Nederland Schoon introduceert een nieuw goed gebruik in Nederland dat uit kan groeien tot een traditie: Nieuwj…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
 • 'Weerstand tegen vuurwerk groeit' (De Volkskrant, 30 december 2015)
 • 'Machinist worden: die droom kon de arts niet redden' (De Volkskrant, 30 december 2015)
 • 'De schoonheid van een drietrapsfluit met een brede zilveren staart (De Volkskrant, 30 december 2015)
 • 'Die donderbussen lijken wel bommen' (De Volkskrant, 30 december 2015)
 • Gruwel, Josée (2011) Vuurwerk, Noordhoff, Groningen
 • 'Oogartsen zien nog steeds te veel vuurwerkslachtoffers' (Metro, 19 januari 2015)
 • 'Vuurwerkverbod stap dichterbij' (De Volkskrant, 22 december 2015)
 • 'Lokaal knalverbod wint terrein' (Trouw, 22 december 2015)
 • 'Vuurwerk gaat roken achterna: ooit gewoon, nu bijna taboe' (De Volkskrant 22 december 2015)
 • 'Minder slachtoffers vuurwerk in ziekenhuis (Trouw, 4 januari 2016)
 • '90.000 meldingen overlast vuurwerk' (Trouw, 4 januari 2016)
 • 'Verbod op zelf afsteken van vuurwerk?' (Trouw, 23 december 2015)
 • 'Vuurwerk afsteken doet straks niemand meer' (Trouw, 30 december 2015)
 • 'We kopen nu vaker siervuurwerk, met een groep vrienden' (Trouw, 30 december 2015)

Reageer op het artikel "Voor- en tegenstanders over zelf vuurwerk afsteken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ted Coenraad, 20-12-2015 10:48 #1
Vuurwerk is mooi om te zien en spreekt bij elk kind tot de verbeelding. Deze kinderen zijn onze kinderen die het afsteken van vuurwerk idealiseren en naar het moment toeleven om deze eeuwen oude traditie voort te zetten. Verbieden is in eerste instantie de makkelijkste weg, maar ook de weg van de minste weerstand. En als we dan de steun van de overheid, gemeente en politie hebben dan hebben we het lek boven water en zijn we verlost van de verantwoordelijkheid om onze kinderen op te voeden met gevaren. We kunnen nu immers zeggen tegen onze kinderen, als je vuurwerk afsteekt dan komt de politie een die straft je daarvoor.
Weg rol van de ouder. Trend van deze tijd! Ik ben opgegroeid en opgevoed door ouders die dat in mijn ogen goed in de gaten hadden en hun verantwoordelijkheid hebben genomen bij het opvoeden van hun eigen kinderen. Leer kinderen omgaan met gevaren. Omgaan met een mes, warme kachel, vuur, verkeerssituaties, gereedschap. Daar hebben ze in hun latere leven profijt van. En het neven effect is dat die kinderen als ze later groot zijn ook in staat zijn deze kennis over te dragen aan de volgende generatie. Stop met het pamperen van onze toekomstige generatie. Leer ze omgaan met situaties. Advies! Ouders neem je verantwoordelijkheid. Het komt ten goede aan een toekomstige samenleving, waar wij ons ook goed bij voelen. Bedankt. Afzender een opa die z'n kinderen en kleinkinderen iets wil meegeven.

Infoteur: Informeren
Laatste update: Januari 2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 15
Reacties: 1
Schrijf mee!