InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Sociaal cultureel > Welke winkels boycotten Zwarte Piet?
nieuws uitgelicht

Welke winkels boycotten Zwarte Piet?

Welke winkels boycotten Zwarte Piet? Het Sinterklaasfeest is één van de populairste volksfeesten van Nederland. Sinterklaas wordt sinds mensenheugenis vergezeld door zijn trouwe hulp Zwarte Piet. Maar voor hoe lang nog? Elk jaar weer laait de discussie op of Zwarte Piet mogelijk racistisch is en zou moeten verdwijnen. Het Sinterklaasfeest, wat vooral een kinderfeest is, dreigt meer en meer te worden overschaduwd door gesteggel tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Ook winkelketens beginnen een standpunt in te nemen en zelfs verschillende winkelketens verwijderen Zwarte Piet uit het assortiment. Is de editie van 2014 het begin van het einde van het volksfeest? Onderstaand zijn de standpunten over Zwarte Piet van verschillende winkelketens samengevat.

Albert Heijn

De grootste supermarktketen van Nederland, namelijk Albert Heijn, heeft op 9 oktober 2014 een officieel standpunt naar buiten gebracht met betrekking tot Zwarte Piet. Albert Heijn kiest een middenweg waarbij het zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet niet voor het hoofd wil stoten. Zo zal Albert Heijn Zwarte Piet niet uit het assortiment halen, er zullen dus nog producten te koop zijn met de beeltenis van Zwarte Piet. Wel zal Albert Heijn ook Sinterklaasartikelen gaan verkopen waar Zwarte Piet niet meer op voorkomt. Ook zal Albert Heijn geen Zwarte Piet meer gebruiken in reclame-uitingen op televisie en binnen de winkels. De gevolgen voor Albert Heijn bleken niet mals. Direct na de aankondiging van de maatregelen ontstonden er tegenacties op onder andere Twitter waarbij wordt opgeroepen tot een algehele boycot van Albert Heijn. Er wordt zelfs gevreesd dat Albert Heijn marktaandeel zal gaan verliezen. Dit omdat concurrerende supermarkten zoals Jumbo direct hebben gereageerd dat zij wel de authentieke Zwarte Piet zullen handhaven.

Hema

Een andere oer-Hollandse winkelketen waarover reeds veel te doen is geweest betreft Hema. Door het actiecomité Malle Piet werd gesuggereerd dat de verkoopdirecteur van Hema per e-mail heeft bevestigd dat Zwarte Piet al deels wordt teruggedrongen binnen het assortiment. Producten met de beeltenis van Zwarte Piet zouden al reeds in een eerder stadium zijn aangekocht en kunnen niet meer worden geannuleerd. Of deze e-mail daadwerkelijk op waarheid berust is onduidelijk, maar Hema heeft het bestaan niet ontkend. Hema heeft aangegeven dat alle aankopen voor het Sinterklaasfeest al zijn gedaan en onomkeerbaar zijn. Hema geeft tevens aan dat het over 2015 nog geen uitspraken doet. Mogelijk zal Hema de ontwikkelingen nauw op de voet volgen en naar gelang het sentiment van het volk of een eventueel rechterlijk verbod in 2015 een eenduidig standpunt innemen.

Fisher-Price

De speelgoedproducent Fisher-Price heeft besloten om geen speelgoedpoppetjes van Zwarte Piet meer te produceren. De speelgoedproducent heeft hiertoe besloten vanwege diverse klachten die het concern ontving over Zwarte Piet. Overigens vond er na aankondiging van dit besluit een ware run plaats op de voorraden van de poppetjes van Zwarte Piet. Diverse webwinkels verkochten de gehele voorraad binnen een etmaal uit. Overigens is ook de speelgoedproducten Playmobil gestopt met de productie van poppetjes van Zwarte Piet. Playmobil geeft echter als reden op dat het sowieso van plan was om slechts eenmalig een sinterklaaslijn te produceren.

De Bijenkorf

De Bijenkorf heeft aangegeven Zwarte Piet niet te weren uit de winkels en het assortiment. De Bijenkorf is van mening dat Zwarte Piet niet racistisch is. Wel heeft De Bijenkorf aangegeven dat ze mogelijk de Zwarte Pieten zullen aanpassen aan de richtlijnen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Ook hebben de Zwarte Pieten bij De Bijenkorf geen grote gouden oorbellen en zijn er ook Pieten met bijvoorbeeld stijl haar.

Gemeenten

Diverse gemeenten hebben aangegeven dat ze mogelijk het uiterlijk van Zwarte Piet zullen gaan aanpassen. Tot deze gemeenten behoren onder andere Amsterdam en Utrecht. In Amsterdam zullen er bijvoorbeeld Pieten zijn met alleen roetvegen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda worden er onder andere een Kaaspiet en een Stroopwafelpiet geïntroduceerd. Overigens zal het gros van de gemeenten vooralsnog niks veranderen aan het uiterlijk van Zwarte Piet.

Sinterklaasliedjes

In de verschillende Sinterklaasliedjes ontbreekt Zwarte Piet niet. Echter zijn er ook diverse voorstellen en reeds aanpassingen gedaan aan Sinterklaasliedjes. Ook deze (voorstellen tot) wijzigingen hebben een golf van verontwaardiging veroorzaakt bij voorstanders van het fenomeen Zwarte Piet.

Toekomst Zwarte Piet?

Het heeft er alle schijn van dat de discussies omtrent het voortbestaan van Zwarte Piet zullen verhevigen. Met betrekking tot het eventueel verdwijnen van Zwarte Piet uit de winkels zal veel duidelijk worden uit de reactie van de consument. Wanneer de consument besluit tot een boycot van winkels die Zwarte Piet weren is de kans aanwezig dat deze winkelketens zullen terugkomen op hun besluit. Wanneer de winkelketens niets merken aan de omzet zullen mogelijk meer winkelketens volgen met het verbannen van Zwarte Piet.
© 2014 - 2018 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Zwarte pieten maken met (kleine) kinderenSinterklaas is weer in aantocht en het wordt weer tijd om weer sinterklaas versiering te maken. En wat is er nou leuker…
Zwarte Piet en racisme, waarom is Zwarte Piet zwart?Zwarte Piet en racisme, waarom is Zwarte Piet zwart?Sinds het einde van de twintigste eeuw is er vaak discussie over de kleur van Zwarte Piet: waarom is hij niet geel of gr…
Bronnen en referenties
  • Nu.nl
  • Telegraaf.nl
  • Ad.nl

Reageer op het artikel "Welke winkels boycotten Zwarte Piet?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Vriendin van Sint En Piet, 02-10-2016 12:49 #2
Ha Jumbo eieren voor je geld gekozen? Wij komen niet meer winkelen bij de super die het kinderfeest boycotten. Wij gaan in België boodschappen doen daar mag sint en piet wel komen.

Hans van den Herik, 30-05-2016 18:40 #1
Zwarte piet is niet en nogmaals niet discriminerend. 'T is een kinderfeestje. Wanneer mogen we ook geen kerst meer vieren omdat er groeperingen zijn die dat niet leuk vinden.

Infoteur: Advies-eb
Laatste update: 14-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!