Bijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriften

Bijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriften De Tora is altijd het middelpunt geweest in het religieuze leven van het volk Israël. De Tora wordt geschreven op een rol en heet de Heilige Wetsrol. Het is gemaakt van perkament. De schrijver schrijft zeer nauwkeurig de tekst op de rol. Zo is deze generatie op generatie overgeleverd. Het ging niet alleen om de Tora, maar om alle boeken van de Tenach, vooral de boeken van de profeten. De met de handgeschreven tekst noemt men een handschrift of Codex. De meesten worden gebruikt in synagogen.

Geniza

De bergplaats voor versleten Torarollen in de synagoge heet 'geniza'. De rollen mogen niet vernietigd worden daar zij de Heilige Godsnaam bevatten. Toch versleten er velen in de geniza door vocht of ongedierte. Wanneer de geniza vol was werden de boeken begraven op heilige grond.

Belangrijke handschriften

Er zijn maar weinig handschriften van Oud Testamentische boeken echt oud.

De Profetencodex van Moshe ben Asher

Om verschillende redenen belangrijk:
  • Geschreven door de Masoretische Ben Asher-familie.
  • Het is het oudste gedateerde Hebreeuwse bijbelhandschrift.
  • Het bevat de profetische boeken.

De Aleppo Codex

Dit handschrift bevat de gehele Joodse Bijbel. De consonantentekst is geschreven door Shlomo ben Bya'a. De codex is door Aaron ben Asher van de Masoretische gegevens en het vocalisatiesysteem voorzien.

De Bijbelcodex uit Leningrad

Bevindt zich in een museum te Leningrad. Deze bijbelcodex is ook verbonden aan de naam van de masoretische Ben Asher-familie. Deze codex werd in het oude Cairo door de copiïst Samuel ben Jacob in 1008 of 1009 geschreven.

De Dode Zee-rollen

Werden in 1947 gevonden in de grotten in de omgeving van de Dode Zee. Ze zaten in aarden kruiken. De rollen bevatten Bijbels en niet-Bijbels materiaal. Van het Bijbelse materiaal is vooral de 'grote Jesajarol' bijzonder waardevol.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is de Tora? - de Geschreven en Mondelinge ToraDe Tora is de as waar omheen het Jodendom draait. Als je wilt weten wat de Joodse benadering is inzake een bepaalde kwes…
Bijbel (Tenach) - Overlevering & MasoraBijbel (Tenach) - Overlevering & MasoraDe Tora is door Mozes via God ontvangen en is sindsdien overgeleverd. De overlevering geldt ook voor de overige Bijbelbo…
Kabbala: theoretische, meditatieve en praktische KabbalaDe studie van Kabbala kan onderverdeeld worden in drie basis gebieden: de theoretische, de meditatieve en de praktische.…
Dode Zeerollen in Drents MuseumDode Zeerollen in Drents MuseumDe Dode Zeerollen zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten en ze reizen regelmatig de wereld over om te wor…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Bijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriften"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 12-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Bijbelse geschiedenis/personen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!