Joods gebed: bidden tot God vereist concentratie
Het goed uitspreken van een gebed is niet eenvoudig. Het eist van ons intensieve concentratie. We vervallen heel gemakkelijk in het gedachteloos uitspreken van de woorden en laten ons afleiden door onze omgeving. Het Hebreeuwse woord voor concentratie is "Kewana" en is een onmisbare voorwaarde voor een echt gebed. Een Joodse visie op bidden tot God.
Synagoge
Het is van belang om op heilige plaatsen zoals een synagoge niet te zondigen. Ze betekenen een minachting van God, een belediging van de Koning in Zijn paleis, in Zijn aanwezigheid. Het gemeenschappelijk gebed kan onze concentratie ten zeerste bevorderen. Het is de taak van de voorganger om dit te bevorderen. Hij is de
ba'al tefilla, 'de meester van het gebed' en kan trachten ons mee te slepen in zijn concentratie. Wij van onze kant, dienen ons bereidwillig open te stellen voor het gebed.
Gebed vereist psychische energie
Het gebed is een activiteit en vereist psychische energie. We dienen haar inhoud geestelijk te verwerken, ons in haar inhoud steeds meer te verdiepen. De gebeden zijn vastgesteld door de grootste Joodse profeten, denkers en dichters en zijn rijk aan gedachten en toepasbaar op iedere situatie. De levenservaring en levenswijsheid van de grootste Joden zijn in het gebedenboek vastgelegd.
We moeten de rust en tijd nemen om de gebeden op ons in te laten werken. Het mag geen dagelijkse sleur worden. Volgens de Joodse wijzen is een gebed dan pas goed uitgesproken, indien men er een nieuwe gedachte in heeft ontdekt. Met de gebeden zal het zijn alsof er telkens een nieuw licht gaat schijnen als er moeilijkheden op onze levensweg zijn. En vaak zullen deze lichtgevende woorden ons antwoord geven op de problemen, die ons bezighouden.
Het gebed spreken we voor onszelf uit
Het gebed spreken we niet voor God uit, maar voor onszelf. Aan de andere kant, het gebed als contact voelen van de mens met God is niet eenzijdig van menselijke kant, maar ook God van Zijn kant stelt dit contact op prijs. God verlangt dat de mens contact met Hem opneemt. De liefde is wederzijds. In het Hooglied staat:
"ik behoor mijn Vriend en mijn Vriend behoort mij."