Torastudie: Besnijdenis – Leviticus 12:3-6

Torastudie: Besnijdenis – Leviticus 12:3-6 In Leviticus 12:3 komt de Joodse besnijdenis ter sprake. Op dit moment (begin herfst 2011) maken Joden zich grote zorgen dat mogelijk de besnijdenis in Nederland verboden gaat worden (net zoals het ritueel slachten). Er wordt dus een rechtstreekse aanval uitgevoerd op het Verbond dat God met de Joden maakte en dat symbolisch werd bekrachtigd door de besnijdenis bij mannen. Besnijdenis zou een verminking zijn, terwijl juist de besnijdenis o.a. wordt ingezet tegen AIDS.

Leviticus 12:3-6

En op de achtste dag zal hij besneden worden aan het vlees van zijn voorhuis. Dan zal zij drie en dertig dagen thuis blijven in het bloed der reiniging; niets, wat heilig is, zal zij aanraken en in het heiligdom zal zij niet komen, totdat voleindigd zijn de dagen van haar reiniging. En indien zij twee weken onrein zijn, als in haar afzondering; en dan zes en zestig dagen thuis blijven wegens het bloed der reiniging. En wanneer de dagen harer reiniging voor een zoon of voor een dochter voleindigd zijn, zal zij brengen een schaap onder het jaar tot brandoffer en een jonge duif of tortelduif tot zondoffer, naar de ingang van de tent der samenkomst, naar de priester.

Tekst in het Hebreeuws

ג וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי יִמּוֹל בְּשַׂר עָרְלָתוֹ. ד וּשְׁלֹשִׁים יוֹם וּשְׁלֹשֶׁת יָמִים תֵּשֵׁב בִּדְמֵי טָהֳרָה בְּכָל-קֹדֶשׁ לֹא-תִגָּע וְאֶל-הַמִּקְדָּשׁ לֹא תָבֹא עַד-מְלֹאת יְמֵי טָהֳרָהּ. ה וְאִם-נְקֵבָה תֵלֵד וְטָמְאָה שְׁבֻעַיִם כְּנִדָּתָהּ וְשִׁשִּׁים יוֹם וְשֵׁשֶׁת יָמִים תֵּשֵׁב עַל-דְּמֵי טָהֳרָה. ו וּבִמְלֹאת יְמֵי טָהֳרָהּ לְבֵן אוֹ לְבַת תָּבִיא כֶּבֶשׂ בֶּן-שְׁנָתוֹ לְעֹלָה וּבֶן-יוֹנָה אוֹ-תֹר לְחַטָּאת אֶל-פֶּתַח אֹהֶל-מוֹעֵד אֶל-הַכֹּהֵן.

Leviticus 12:3

En op de achtste dag zal hij besneden worden aan het vlees van zijn voorhuis.

besnijdenis

Izaäk en Ismaël hadden een conflict. Ismaël zei tegen Izaäk: “God houdt meer van mij dan van jou, omdat ik op mijn dertiende werd besneden, en jij als een baby niet kon weigeren.” Izaäk antwoordde: “Jij gaf slechts drie druppels bloed. Ik ben nu 37, toch verlangde God dat ik geofferd werd en ik weigerde niet.”

Jood-zijn is een toestand. De Jood laat zich besnijden als hij 8 dagen oud is zonder dat hij kan nadenken. Een Jood heeft een relatie met God vanwege zijn Jood-zijn en niet op basis van wat hij denkt of voelt.

Een Jood is in essentie “besneden” nog voordat zijn voorhuid is verwijderd. Het vlees moet besneden worden, maar spiritueel is de Jood al besneden.

Zoals een Joodse mannelijke baby op de achtste dag besneden wordt zo mag een os, schaap of geit pas op de achtste dag geofferd worden (Leviticus 22:27).

Het getal 7 vertegenwoordigt het natuurlijk, het getal 8 het heilige. Dit is waarom de besnijdenis op de achtste dag voorrang geniet over de Shabbat, de zevende dag.

Leviticus 12:6

En wanneer de dagen harer reiniging voor een zoon of voor een dochter voleindigd zijn, zal zij brengen een schaap onder het jaar tot brandoffer en een jonge duif of tortelduif tot zondoffer.

waarom een zondoffer?

Waarom moet een vrouw een zondoffer brengen na de geboorte van een kind? Rabbijn Shimon bar Yochai zei dat wanneer de vrouw baart ze zweert geen gemeenschap meer te hebben met haar man. De Tora beveelt dus een zondoffer te brengen (om haar valse eed te verzoenen).

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Op het moment van dit schrijven (begin herfst 2011) maken Joden en moslims zich zorgen over de mogelijkheid dat de besnijdenis misschien verboden gaat worden in Nederland net zoals de rituele slacht hoogst waarschijnlijk verboden gaat worden. De reden voor het verbod is dat het volgens de tegenstanders van de besnijdenis om verminking gaat. Dit is des te opvallender omdat uit medisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat besnijdenis grote medische voordelen heeft. Zo is zelfs de kans op AIDS bij besneden mannen kleiner omdat bij het handhaven van de voorhuid door schaafwondjes en scheurtjes men makkelijker het HIV virus kan oplopen. Ook kan fymosis (pijnlijke vernauwing van de voorhuid) voorkomen worden wanneer de voorhuid wordt weggehaald. Tevens kunnen urineweginfecties, met als gevolg daarvan nierbeschadiging voorkomen worden. Ook de kans op kanker bij de genitaliën is kleiner. Er is tevens aangetoond dat baarmoederhalskanker bij vrouwen met een onbesneden mannelijke partner vaker voorkomt. In het algemeen hebben besneden mannen minder SOA's.

Uiteraard gebeurt de besnijdenis bij Joden niet om medische redenen maar om religieuze redenen. Toch noem ik hier de medische voordelen omdat de tegenstanders van de besnijdenis menen dat het medisch slecht zou zijn en dat het barbaars is. Welnu, die argumenten kunnen in de prullenbak worden gegooid.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
 1. Waar ging het conflict tussen Izaäk en Ismaël over?
 2. Op grond van wat heeft een Jood een relatie met God?
 3. Mag op Shabbat een besnijdenis plaatsvinden?
 4. Waarom moet een vrouw een zondoffer brengen na de geboorte van haar baby?

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Joodse besnijdenis: het verbondsteken - briet milaDe Joodse besnijdenis: het verbondsteken - briet milaHet Jodendom begon met aartsvader Abraham. In Genesis 15:18 lezen we Abraham met God een verbond sloot: "Op die dag sloo…
Wat is Briet mila - Betekenis van de Joodse besnijdenis?Wat is Briet mila - Betekenis van de Joodse besnijdenis?Abram is 99 jaar oud wanneer hij van God te opdracht krijgt zichzelf te besnijden. Dit als teken van een speciale relati…
Achtergronden van de Joodse besnijdenisAchtergronden van de Joodse besnijdenisDe Joodse besnijdenis (briet mila - op de achtste dag na de geboorte) is een voortzetting van het eeuwenoude verbond van…
Hoe gaat de Joodse besnijdenis (Briet Mila) in z'n werk?Hoe gaat de Joodse besnijdenis (Briet Mila) in z'n werk?Het instrument dat gebruikt wordt voor de besnijdenis wordt 'Izmel' genoemd. Dit is een vlijmscherp chirurgisch mesje. W…

Geschiedenis Tora: Mondelinge overdracht ToraGeschiedenis Tora: Mondelinge overdracht ToraDe Mondelinge Tora werd 1500 jaar lang mondeling overgedragen van leraren op studenten, generaties lang vanaf de Sinaï t…
Geschiedenis Tora: Bnei Noach – Tora voor niet-JodenGeschiedenis Tora: Bnei Noach – Tora voor niet-JodenHet Jodendom kent geen bekering. Alle rechtvaardige mensen komen in de Komende Wereld terecht ook al zijn ze niet Joods.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
 • Uitverkoren voor het leven – Rabbijn R. Evers
 • Midrash Rabbah
 • Lubavitcher Rebbe
 • Alshich
 • Keli Yakar
 • Talmud, Niddah 31a
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 13-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.