Bijbel (Tenach) - Boekrollen

Bijbel (Tenach) - Boekrollen In deel II besprak ik de schriftelijke vastlegging en overlevering van de Bijbel. Men gebruikte hiervoor steen, metaal en hout als materiaal, waarin het schrift gegraveerd, gebeiteld of gekerfd werd. Ook aardewerk (straca) werd gebruikt. Als schrijfoppervlak gebruikte men daarnaast vooral kleitabletten. Maar het belangrijkste was papyrus.

Papyrus

In Egypte groeide langs de Nijl een soort riet, de papyrus geheten. Hier werden papyrusrollen van gemaakt. Rond de vijfde eeuw voor de gewone jaartelling was papyrus standaardmateriaal geworden in het gebied rond de Middellandse Zee. De Fenicische stad Byblos werd een centraal handelspunt. Papyrus werd gebruikt voor administratie, correspondentie, handel, geschiedschrijving e.d. Men neemt aan dat voor het Oude Testament ook papyrus werd gebruikt.

Een papyrusrol bestond uit ongeveer twintig vellen. De tekst werd in kolommen geschreven. Met de rechterhand werd de rol vastgehouden en met de linkerhand hield men hem open. De tekst werd met inkt beschreven.

Naast papyrus werden dierenhuiden gebruikt. Schapen, geiten, bokken en kalveren waren de leveranciers van de huiden. Beide zijden van de huid werden als schrijfmateriaal gebruikt. Het werd perkament genoemd.

Boekrollen in de Tenach

Jeremia wordt een boekrol genoemd (megillat sefer). Er werd geschreven met inkt, en schrijver was een beroep. Belangrijke geschriften bewaarden men in aarden kruiken. In 2 Koningen (22:3-11) wordt vermeld dat een boekrol gevonden werd die de Wet (Tora) bevatte. Het boek wordt het 'Boek van het Verbond' genoemd (sefer habberiet).

Ook de boeken Ezra en Nehemia vermelden schrijfkunsten. De Tora wordt hier het 'Boek van de Wet van Mozes' genoemd (sefer torat Mosje).
Schrijvers worden ook genoemd in Jesaja, Koningen, Kronieken, Ezra en Esther.

De Geschreven Tora

De Tora werd op één rol geschreven: de Heilige Wetsrol. Deze stond en staat centraal tijdens de dienst in de synagoge. De Heilige Wetsrol wordt nog steeds met de hand geschreven, omdat de Tora heilig is en woord voor woord zeer nauwkeurig moet worden geschreven. Dit wordt gedaan door zeer bekwame schrijvers.
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbel (Tenach) - Canon & ToraBijbel (Tenach) - Canon & ToraHet Oude Testament (Tenach) is in de loop der geschiedenis met verschillende benamingen aangeduid. De vroegste benaming…
Papyrus, perkament en papier voor schrijfwerk en drukwerkPapyrus, perkament en papier voor schrijfwerk en drukwerkHet drukken van kranten, boeken, reclamemateriaal en allerlei ander publicatiemateriaal gebeurt op verschillende soorten…
De steen der wijzenDe steen der wijzen is niet slechts een verzinsel van J.K. Rowling om de Harry Potter boeken een onderwerp te geven. Nee…
Potlood, schrijvend houtPotlood, schrijvend houtEen potlood is een middel om mee te schrijven, gemaakt van hout, klei en grafiet. Door er mee te schrijven ontstaat er e…

De oorsprong van de IslamDe oorsprong van de IslamIn dit artikel wordt vertelt over het ontstaan van de Islam. Hoe zag de Arabische wereld er uit voor de openbaringen? Wi…
Joodse (Hebreeuwse) termen: synagoge en het Joods gezinHet Jodendom kent zijn eigen Hebreeuwse termen voor verschillende religieuze handelingen. In dit deel behandel ik de syn…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 24-06-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.