Torastudie: De achtste dag – Leviticus 9:1

Torastudie: De achtste dag – Leviticus 9:1 Op de achtste dag wordt de Mishkan opgericht en worden Aharon en zijn vier zonen ingewijd als priester. Acht verwijst ook naar de 'eersten': zondag, 1ste Nissan, begin nieuwe jaar, de Shechina in het Heiligdom, eerste dag priesterschap, eerste dienst in het Heiligdom, etc. Waarom verwijst de Tora naar de 'achtste dag'? De Lubavitcher Rebbe legt uit waarom.

De cyclus – het getal 7

Het getal 7 verwijst naar de 7 dagen van de week. Shabbat rond de week af en op zondag (jom rishon – eerste dag) begint de week weer opnieuw. Er zijn ook twee Joodse feesten die uit zeven dagen bestaan: Pesach en Soekot. Een Joods huwelijk kent zeven zegens en de rouwperiode (shiva) kent zeven dagen. Daarnaast kennen de jaren dezelfde cyclus: zes werkjaren worden gevolgd door een sabbatical jaar waarin geen landbouw wordt bedreven in Israël en de schulden worden kwijtgescholden, etc. Tot slot kent de menselijke geschiedenis een zeven millennia week: 6000 jaar arbeid om Gods wereld te bewerkstelligen en in het zevende millennium is het Shabbat, de tijd van de Masjiach (Messias).

Volgens de Kabbala omvatten de zeven Scheppingsdagen de zeven sefirot die uit God voortkwamen. Zeven is dus de geschapen werkelijkheid als geheel. De mens kent zeven karaktereigenschappen: liefde, beperking, harmonie, ambitie, toewijding, verbinding en ontvankelijkheid die de zeven attributen van God als Schepper weerspiegelen.

Materie en geest

De cyclus kent twee basis fasen:
  1. alledaags (chol) = arbeid
  2. heiligheid (kedoesha) = rust

Heiligheid betekent gescheiden. Om heiligheid te kunnen ervaren moet het gescheiden zijn van het alledaagse. De Shabbat is dus gescheiden van de rest van de week. Toch heeft het er invloed op. Juist door de scheiding kan het haar invloed en visie uitoefenen op het alledaagse.

In Genesis 2:2 lezen we dat God op de zevende dag zijn werk voltooide. Dit lijkt het tweede deel van Genesis 2:2 tegen te spreken, namelijk dat God rustte. Maar er ontbrak nog iets in de Schepping en dat was 'rust' wat op zichzelf ook een creatie is: transcendentie en spiritualiteit.

Cirkel en omtrek – het getal 8

Het getal 7 definieert de natuurlijke werkelijkheid. Het getal 8 is hoger dan de natuur. De zevende 'dimensie' beïnvloedt de andere zes op een transcendente manier. Een andere realiteit die nooit in het systeem past. De achtste 'dimensie' staat daar boven. Het kent geen beperkingen en overstijgt en doordringt alles.

Zo vindt de besnijdenis op de achtste dag plaats. Shemini Atzeret volgt op de zeven dagen Soekot. De zeven sjemieta cycli worden gevolgd door het Jubileumjaar (vrijheid van alle grenzen). Ook het Heiligdom werd ingewijd op de achtste dag.

En zo zal het tijdperk van de Masjiach gevolgd worden door de Komende Wereld waarbij de goddelijke werkelijkheid zich zal verenigen met de geschapen werkelijkheid die anders is dan onze wereld waar het eindige en oneindige elkaar uitsluiten.

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Er is ook een verband tussen het getal 8 en Chanoeka. Het wonder van Chanoeka duurde 8 dagen. Het gaat boven de natuurwet uit. Het Hebreeuwse woord shmona betekent 8. Het heeft dezelfde letters als shemen (olie), neshama (ziel) en mishna. De olie vertegenwoordigt het diepste niveau van de ziel. De Jood komt tot leven onder zelfs de moeilijkste omstandigheden. Eén kruikje met olie werd gevonden dat verzegeld was door de Hoge Priester, de heiligste Jood, die 8 kledingstukken droeg tijdens de Tempeldienst. Ook de naam Mattijahoe de Chasmonai heeft de kracht van 8 in zich.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Waar verwijst het getal 7 naar?
  2. Waar verwijst het getal 8 naar?
  3. Hoeveel fasen kent de cyclus?
  4. Wat betekent heiligheid?
  5. Wat creëerde God op de zevende dag?
© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn reine en onreine dieren binnen het Jodendom?Wat zijn reine en onreine dieren binnen het Jodendom?De Tora maakt een onderscheid tussen 'reine' en 'onreine' dieren en geeft hierbij aan wat de kenmerken en eigenschappen…
Torastudie: Besnijdenis – Leviticus 12:3-6Torastudie: Besnijdenis – Leviticus 12:3-6In Leviticus 12:3 komt de Joodse besnijdenis ter sprake. Op dit moment (begin herfst 2011) maken Joden zich grote zorgen…
Leviticus 14: twee vogels - wet op de melaatsheid, huidvraatLeviticus 14: twee vogels - wet op de melaatsheid, huidvraatLeviticus 14: twee vogels - wet op de melaatsheid, huidvraat. In de reinigingswet voor de melaatse zoals beschreven in h…
Pi, getallen tot in het oneindigePi, getallen tot in het oneindigeHet getal Pi, oneindig gebruikt in de wiskunde, met oneindig veel decimalen achter de komma. Wat is ‘het geheim’ achter…

De Martelaars van de Orde der TempeliersDe Martelaars van de Orde der TempeliersDe orde der Tempeliers beheersten bijna 200 jaar het betalingsverkeer in Europa en het Midden-Oosten. Toen ze de macht o…
De 13 schatten van de godenIedereen kent wel het bestaan van de graal en de ridders die naar deze schaal op zoek gingen. Wat weinigen weten is dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Lubavitcher Rebbe
  • Kabbala
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 14-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.