Torastudie: Mozes – Tabernakel – Exodus 40:17-35

Torastudie: Mozes – Tabernakel – Exodus 40:17-35 Met de bouw en inwijding van de Tabernakel keerde de Shechina op aarde terug. Deze was sinds Adam steeds verder van de aarde gekomen door verschillende zonden die de mensheid had begaan. Met Abraham keerde de Shechina langzaam terug en met Mozes daalde de Shechina weer op aarde. De offers in de Tabernakel stelde de mens in staat om het materiële in het spirituele te verheffen. In dit artikel de commentaren van Joodse heilige geschriften en wijzen.

Exodus 40:17-35

En het geschiedde in de eerste maand van het tweede jaar op de eerste maand: toen werd de “Woning” opgericht. Toen richtte Mozes de “Woning” op, toen plaatste hij haar voetstukken en zette haar planken en bracht hij haar sluitbomen aan, en richtte haar zuilen op. En spreidde hij de tent uit over de “Woning” en legde hij de bedekking der tent daarop van boven, zoals de Eeuwige Mozes geboden had. Toen nam hij en deed hij 'Getuigenis' in de ark, en deed hij de draagbomen aan de ark, en legde hij het deksel op de ark van boven.
…..
…..
En de wolk bedekte de tent der samenkomst en de Heerlijkheid des Eeuwigen vervulde de "Woning". En Mozes kon de tent der samenkomst niet binnengaan, want de wolk rustte erop, en de Heerlijkheid des Eeuwigen vervulde de “Woning”.

Exodus 40:17

En het geschiedde in de eerste maan van het tweede jaar, op de eerste der maand: toen werd de 'Woning' opgericht.

Kislev

Op de 25ste Kislev werd de Tabernakel afgerond. En de onderdelen zaten drie maanden lang opgevouwen tot de 1ste Nissan, want God wilde dat de Misjkan zou worden opgericht in de maand dat Izaäk werd geboren. De maand Kislev was bedroefd. God zei: “Ik moet het compenseren.” Dit deed God met de inwijding van de Tempel door de Hamonieten (op Chanoeka).

inwijding

Wanneer begon de inwijding van het Heiligdom? Op de 23ste Adar. En op de eerste dag van Nissan werden de dagen van de inwijding afgerond. Gedurende elk van de zeven inwijdingsdagen zette Mozes de Tabernakel op en offerde zijn offers er elke morgen in en brak de Tabernakel daarna af. Op de achtste dag zette hij de Tabernakel opnieuw op en ontmantelde het niet op nieuw.

zeven keer

De Tabernakel werd zeven keer opgezet en zeven keer ontmanteld. Dit komt overeen met de zeven keer dat er Heiligdommen waren:
 1. in de woestijn
 2. in Gilgal
 3. in Silo
 4. in Nov
 5. in Givon
 6. Eerste Tempel in Jeruzalem
 7. Tweede Tempel in Jeruzalem

De achtste keer dat Mozes de Tabernakel oprichtte komt overeen met de bouw van de Derde Tempel die nooit meer vernietigd zal worden.

Exodus 40:34

En de Heerlijkheid van de Eeuwigen vervulde de “Woning”.

de Shechina

In Hooglied staat: “Ik ben in Mijn tuin gekomen, Mijn zuster, Mijn bruid.” Wat betekent dit? God is teruggekeerd naar Zijn bruidskamer, naar de oorspronkelijke plek. In Genesis 3:8 staat: “En zij hoorden de stem van de Eeuwige die wandelde in de tuin.”

Toen Adam zondigde trok de Shechina terug naar het eerste firmament; bij de zonde van Kaïn naar het tweede firmament; bij de zonde van Enosh naar het derde firmament; bij zonde van de Zondvloed naar het vierde firmament; bij zonde van de Toren van Babel naar het vijfde firmament; bij de zonde van Sodom naar het zesde firmament, bij de zonde van de Egyptenaren naar het zevende firmament.

Zeven rechtvaardige mensen brachten de Shechina weer terug op aarde: Abraham bracht de Shechina naar het zesde firmament; Izaäk naar het vijfde firmament; Jakob naar het vierde firmament; Levi naar het derde firmament; Kehat naar het tweede firmament; en Mozes bracht de Shechina weer op aarde waar ze ging wonen in de Tabernakel.

Exodus 40:35

En Mozes kon de tent der samenkomst niet binnengaan, want de wolk rustte erop en de Heerlijkheid des Eeuwige vervulde de “Woning”.

tegenstrijdigheid?

In Exodus 24:18 staat: “Toen ging Mozes in het midden van de wolk.” Dit lijkt tegenstrijdig maar het vertelt ons dat God Mozes opnam en in de wolk bracht. Mozes eerde de Shechina en wachtte tot hij toestemming kreeg van God.

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

De uitspraak “Maak een heiligdom voor Mij, zodat Ik erin kan wonen”, kan op verschillende manieren verklaard worden. De Tabernakel is als eerste een voorbeeld voor het doel van de Schepping: een woonplaats voor God creëren. Alles op aarde wordt vertegenwoordigd door de Tabernakel. De offers in de Tabernakel stellen de mens in staat om het materiële in het spirituele te verheffen. Maar er is ook nog een diepere betekenis, namelijk om binnen elk mens een woonplaats van God te maken. De ziel moet van het lichaam een heiligdom maken. Dit kan alleen met behulp van de Tora. Er zijn 613 mitswot (verplichtingen): 248 positieve geboden en 365 negatieve geboden. Dit komt overeen met de 248 organen en 365 bloedvaten van de mens. Er zijn 613 manieren om onszelf met God te verbinden. Door zijn hele lichaam met God te verbinden vervult de mens het doel van de Schepping.

Lees verder

© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jodendom: de acacia – hout van dwaasheidJodendom: de acacia – hout van dwaasheidDe acacia wordt veelvuldig in de Joodse Bijbel genoemd. In het Hebreeuws wordt de boom aangeduid als 'shitah' dat 'buige…
Wat was de Mishkan (Tabernakel) – Exodus 25:8?Wat was de Mishkan (Tabernakel) – Exodus 25:8?De Tabernakel (Mishkan in het Hebreeuws) was volgens de Tora/Bijbel het tijdelijke heiligdom waarin de g'ddelijke aanwez…
Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13De Joodse wijzen stellen dat de eerste verlosser de laatste verlosser zal zijn. Dit wil niet zeggen dat Mozes en de Masj…

Zonden in de islamZonden in de islamIn de meeste religies is de zonde een ernstige handeling tegen de morele wetten van de godsdienst. Het impliceert dat je…
De redding komt van de Joden - het heil is uit de JodenDe redding komt van de Joden - het heil is uit de JodenDe internationaal Bijbelleraar Derek Prince (1915-2003), schrijft dat de kerk van Christus schatplichtig is aan Israël,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
 • Pesikta Rabbati
 • Midrash Rabbah
 • Rabbi Avraham Mordechai of Gur
 • Talmud, Yoma 4b
 • Midrash HaGadol
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 23-12-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.