Jodendom en voeding: Adam, Eva en Boom van Kennis

Jodendom en voeding: Adam, Eva en Boom van Kennis Adam en Eva mochten van alle bomen in het Paradijs eten. Maar van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad mochten ze niet eten anders zouden ze sterven. Zo luidt Genesis 2:15. Nadat beiden toch van de Boom van Kennis hadden gegeten werden lichaam en geest, die eerst één waren, gescheiden. Toch was dit alles volgens Gods plan. Nu had de mens een vrije wil die kon kiezen tussen goed en kwaad net zoals God.

Boom van Kennis is geen appelboom

Wat zeker is, is dat de Boom van Kennis geen appelboom was. De Talmoed geeft verschillende meningen:
  1. vijgenboom: na de zondeval bedekte de mens zich met vijgenbladeren. Dus de mens moest zich kleden met de vrucht waarmee hij gezondigd had.
  2. etro: citrusvruchten
  3. wijnstok: wijn brengt zonde
  4. graan: hiermee kan de mens inzicht verwerven

De geest van Adam was vóór de zondeval vrij en hij kon zich volledig aan God wijden. Hij had slechts 1 opdracht die drie uur duurde (van 3 tot 6 uur -begin van de Sjabbat). Toch hield Adam zich niet aan die opdracht en at hij van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad. Omdat dus in de boom Goed en Kwaad met elkaar verbonden zijn, gebeurde dit ook met de mens na het eten van de boom. De mens werd dus een product van goed en kwaad. Hiermee zou de mens dus altijd de NEIGING hebben om te zondigen. De mens werd een conflicterend vat: ziel en lichaam strijden met elkaar en de mens verloor zijn onsterfelijkheid. Alleen met behulp van de Tora is de mens in staat om het kwaad in het goede om te zetten.

N.B. Niet ieder mens zondigt. De Tzadikkiem (rechtvaardigen) zondigen nooit. Zij zijn zo geboren. Er zijn maar enkele tzaddikiem in elke generatie. De tzaddiek heeft zijn dierlijke ziel geheel onder controle en heeft volledige liefde en eerbied voor God. De meeste mensen zijn beenonie (gemiddelde mens) die tussen de rechtvaardige en de slechte mens c.q. zondaar (rasja) in zit. De beenonie kan door spirituele arbeid rechtvaardig worden in gedachte, woord en daad. De beenonie kan echter nimmer een tzaddiek worden omdat hij nog steeds een actieve kwade neiging heeft.

Vrij wil

God heeft de Schepping geschapen uit liefde. Hij wil ons het beste geven en dat is Hemzelf. De mens moet op God lijken en dat betekent dat de mens net als God een vrije wil moet hebben. Deze kan alleen maar bestaan als de mens de keuze heeft tussen goed en kwaad. Het interne conflict dat na de zondeval is ontstaan bepaalt de vrije wil van de mens.

Boom des Levens

Het verbod van God om de mens te laten eten van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad was bedoeld om de mens te leren dat zijn verstand niet alleen bedoeld is om inkomsten te vergaren. Het werkelijke doel is eeuwig leven. Toen de mens toch van de Boom van Kennis at verbood God hem om te eten van de Boom des Levens zodat hij niet eeuwig zou voort leven. De mens moet een inspanning doen om tot een hogere vorm van leven te komen. Vandaar dat God Adam en Eva uit het Paradijs verdreef.

Goed en Kwaad komen voort uit menselijke fantasieën

Vóór de zondeval kende de mens geen goed en kwaad. Hij kende alleen de waarheid en de leugen die eeuwige Goddelijke gegevens zijn. De mens schaamde zich niet. Na de zondeval kwamen goed en kwaad om de hoek kijken. Plotseling wist Adam dat hij naakt was. Nu schaamde hij zich wat voortkomt uit lichamelijke plezier beleving uit het animale.

Lust kwam pas na de zondeval

Vóór de zondeval was de mens geheel op God gericht. Alle emoties waren gelijk: eten, drinken, seksualiteit en geestelijke aspiraties waren van gelijk niveau. Pas na de zondeval veranderde dit. De Goddelijke opdracht veranderde voor de mens in een lichamelijk gevoel. Het lichaam werd belangrijker dan de geest. Zo ging de mens zich uiterlijk verfraaien met kleding dat eigenlijk de schande weerspiegelt. Het lichaam werd gekleed en werd inhoud. De mens wist niet meer goed het verschil tussen inhoud en uiterlijk. De Tora wordt gezien als kleding omdat zonder de ge- en verboden de mens naakt is.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lilith en Eva, de vrouwen van AdamLilith en Eva, de vrouwen van AdamWie Adam zegt, zegt Eva. Maar zij was niet de eerste vrouw en dus ook niet per se de enige (mythologische) stammoeder va…
Adam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith. Het verhaal van Adam's Eva en LillithAdam en Lillith? Het is toch Adam en Eva? Het verhaal over Adam en Eva is een prachtig verhaal uit de Bijbel dat vertelt…
Waar ligt het paradijs?Waar ligt het paradijs?Het paradijs op aarde. Voor gelovigen is dit het Hof van Eden. Het Hof van Eden wordt beschreven in de eerste vier hoofd…
Belangrijke en indrukwekkende bijbelse personagesBelangrijke en indrukwekkende bijbelse personagesDe bijbel is één van de belangrijkste en meest indrukwekkende literatuurwerken aller tijden. Er komen veel personages in…
Occultisme in de Bijbel: wat zegt de Bijbel over occultisme?mijn kijk opOccultisme in de Bijbel: wat zegt de Bijbel over occultisme?Occultisme en de Bijbel: Char & Derek Ogilvie, onschuldige praktijken? Occultisme is een verzamelbegrip voor verschillen…
Bronnen en referenties
Jehoeda (329 artikelen)
Laatste update: 01-12-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.