Kabbala: Mozes kabbalist - ziel van de Tora

Voor veel mensen is Mozes alleen maar bekend als ontvanger van de wetten, het lichaam van de Tora. Maar God schonk niet alleen wetten, hij schonk ook de mystiek, de ziel van de Tora. Hemel en aarde werden met elkaar verbonden. De Shechina kwam weer onder de mensen wonen in de Tabernakel.

Tora

Tora betekent 'instructie' of 'onderwijs'. In de Tora onderwijst God de mensheid (de Joden in het bijzonder). In de Tora staan de mitswot (verplichtingen) voor de Joden en de zeven Noachidische geboden voor de niet-Joden. Een mitswa is een gebod; op dieper niveau een verbinding. Door de mitswot reflecteren de Joden de Shechina, de Goddelijke aanwezigheid.

Uitverkoren volk

God koos de Joden uit om een koninkrijk van priesters en een heilige natie te zijn (Exodus 19:6). Priester verwijst naar een priesterlijke functie: de mensen dichter naar God brengen en God dichter naar de mensen. De Joden vormen een licht voor de naties. Ze vromen een heilige natie wat betekent 'gescheiden'. De Joden onderscheiden zich van de rest van de mensheid door de mitswot. Door het uitvoeren van de mitswot verbinden de Joden zich met God en vervullen ze het doel van de schepping.

Lichaam (wetten) en ziel (mystiek) van de Tora

Mozes ontving het lichaam en de ziel van de Tora: het lichaam = de wetten; de ziel = de mystieke dimensie. Mozes was de meest nederige mens op aarde (er is geen grotere persoonlijkheid op aarde dan Mozes geweest). Zijn ego was geheel onderworpen aan de Goddelijke wil. Mozes was ook de grootste van alle profeten. Hij ontving als enige profeet de boodschappen terwijl hij wakker was. Hij ontving ook de Kabbala.

De Tora instrueert de hele Joodse gemeenschap hoe binnen de wereld te leven en om er toch boven te staan. De taak die de Jood kreeg is om het lichaam te omarmen en alle functies te verheffen voor het Goddelijke doel. De Tora is de gids voor wereldse zaken. Tegelijkertijd verheft de Tora de mensheid en richt het op een diepere realiteit waarbij de materiële duisternis verlicht wordt met Goddelijk licht.

Wat gebeurde er op de Sinaï?

Het was voor het eerst dat het volk communiceerde met God. Daarvoor was het alleen getuige geweest van wonderen. Daarnaast werden de Joden tot een volk gesmeed. Het werd het volk van het verbond.

Openbaring op de Sinaï kabbalistisch gezien

De openbaring op de Sinaï was kabbalistisch gezien het breekpunt van een grens. Vanaf die tijd konden de boven rijken naar beneden afdalen en de beneden rijken naar boven stijgen. Vóór de Sinaï was er een scheiding tussen lichaam en ziel, tussen fysiek en spiritueel, tussen aarde en hemel. Materiële en spirituele zaken konden niet gemengd worden. De aartsvaders beleefden de Tora spiritueel. Met de openbaring op de Sinaï veranderde alles en integreerde de mystieke dimensie in een aardse praktijk. De Shechina ging weer onder de mensen wonen in de Tabernakel. In de Heilige Ark lagen de Stenen Tafelen met de Tien Geboden.

Men kan zich afvragen waarom God een woning nodig had, terwijl Hij overal aanwezig is. God zei tegen Mozes: “Maak een heiligdom voor Me zodat ik in hen kan wonen. Het woord 'hen' zinspeelt op het doel van de structuur welke is om de mensen opnieuw gevoelig te maken voor Gods aanwezigheid. De constructie van de Tabernakel en de Ark vertegenwoordigt het macro-kosmische onderwijs boven een micro-kosmisch niveau. Op de Ark stonden twee figuren: een mannelijke en vrouwelijke. Wanneer er afstand was tussen God en de mens wenden de figuren zich van elkaar af. Maar wanneer God tevreden was met het volk stonden de figuren naar elkaar toe en rustte daar de Shechina. Dit vertegenwoordigt de familie eenheid die de basis is voor de gemeenschap en het leven zelf, en een huwelijk met Tora waarden en vrede zal de aanwezigheid van de Shechina op zijn waarde beoordelen.
© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kabbala: Adam de eerste kabbalistAan de hand van teksten uit de Tora (het boek Genesis) leren we u kennis maken met een kabbalistische kijk van Adam op d…
Kabbala als integraal onderdeel van de ToraHet Jodendom is gebaseerd op de Openbaring op de Sinaï toen de Tora aan Israël werd gegeven. De historische gebeurtenis…
Torastudie: het plan van Jitro - Exodus 18:17-19Torastudie: het plan van Jitro - Exodus 18:17-19Waarom werd hij Jitro (zijn toevoeging) genoemd? Omdat Jitro (de schoonvader van Mozes) een hoofdstuk aan de Tora toevoe…
Dertien geloofspunten Maimonides 7: Mozes grootste profeetIn het Jodendom wordt Mozes als de grootste profeet beschouwd. Hij werd door God uitverkoren en had een grotere kennis d…

Jezus hield zich aan de Wet en was zonder zonde: so what?Jezus hield zich aan de Wet en was zonder zonde: so what?Eerder verscheen het artikel 'Jezus hield zich volledig aan de joodse wet (Tora)'. Dit naar aanleiding van critici die s…
Jezus en geweld: Geen vrede, maar het zwaard (Matteüs 10:34)Jezus en geweld: Geen vrede, maar het zwaard (Matteüs 10:34)Er wordt wel beweerd dat Jezus vrede bracht - 'vrede op aarde' -, maar als je het Nieuwe Testament leest kun je niet om…
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 09-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.