Geschiedenis Jodendom: Talmoed - Joodse godsdienst
De Talmoed geleerden brachten met hun methoden en Bijbelse voorschriften systeem aan in de Joodse handelingen. Voor de Jood beginnen de voorgeschreven verplichtingen bij het ontwaken. De Almachtige wordt gedankt dat deze hem zijn ziel heeft terug geschonken na het slapen. In dit artikel aandacht voor alle handelingen die bij het Jodendom centraal staan.
Reinheidswetten en spijswetten
Al bij het opstaan dient een Jood zijn handen te wassen vanwege hygiëne alsook om zich te heiligen. Het rituele handen wassen is ook voor iedere maaltijd vereist De maaltijd kent haar eigen spijswetten.
Tsitsiet, tefillien en de mezoeza
De voornaamste symbolen in het Jodendom zijn de tsitsiet (schouwdraden), de tefillien (gebedsriemen) en de mezoeza (kokertje aan de deurpost).
De gebeden
Elke dag moet drie keer gebeden worden: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Het plechtigste gebed is het ochtendgebed.
Het voorlezen van de Tora
De Tora wordt voorgelezen uit een rol, Sefer Tora. Elke maandag- en donderdagochtend en op Sjabbatochtend en Sjabbatmiddag worden bepaalde delen van de Tora in het openbaar voorgedragen. De Tora is in 54 sedariem (enkv. Sidra) ingedeeld. Elke week leest men één sidra. Zo kan binnen een jaar de hele Tora worden gelezen. Een aantal personen lezen voor. Ook wordt de tekst uit de Haftara (de Profeten) gelezen. Van de vertalingen (targoem) wordt officieel die van Onkelos aanvaard. Deze volgt de tekst grotendeels nauwkeurig.
Het huwelijk
In het Jodendom is het gezin het belangrijkste instituut. De grondslag wordt gevormd door de heiligheid van de huwelijksband.
Opvoeding kinderen: brit mila en bar mitswa
In het gezin staan de kinderen centraal. Het gaat niet alleen om de continuïteit van de familie, maar ook dat zij de vervulling waarborgen van de taak die door God aan Israël is toebedeeld.
Synagoge
Na het gezin is de synagoge de belangrijkste instelling. Het gaat hier om eredienst, studie en gemeenschapsleven. Hier wordt de Jood zich bewust van zijn roeping.
Sjabbat
De Sjabbat is de belangrijkste dag van de week. Er wordt geen arbeid verricht, niet gereisd, en geen dingen in handen genomen die voor arbeid bestemd zijn. Behalve wanneer sprake is van levensgevaar mogen Sjabbatwetten overtreden worden. De Sjabbat herinnert aan de Schepping en dat de mens afhankelijk is van God. Het herinnert ook aan de bevrijding uit de Egyptische slavernij en is dus een symbool van gelijkheid en vrijheid van alle mensen.
Hoogtijdagen
Het Jodendom kent de volgende hoogtijdagen:
Paasfeest, Wekenfeest, Loofhuttenfeest, Nieuwjaar, Grote Verzoendag, Poeriem, Chanoeka, Tisja be Av, Lag ba Omer.
Sterven
Het is de wens van iedere Jood om op zijn sterfbed met zijn laatste ademtocht het koninkrijk Gods binnen te gaan. Hij sluit zijn ogen en zegt: “Hoor Israël, de Heer is onze God, de Heer is Eén.”