Joodse filosofie - Chabad 6: De valstrik van afgoden dienen

Joden is het verboden afgoden te dienen. Afgoden hebben geen autoriteit of wil; ze zijn geheel afhankelijk van God. Joden mogen dus alleen God dienen. Waarom dienen mensen dan toch afgoden? Omdat ze denken dat het dienaars zijn van God. Ze denken dat God taken aan hen gedelegeerd heeft; Hij is de God van de afgoden. Wat is er fout aan deze voorstelling?

Wat onderscheidt Joden van heidenen?

De heidense conceptie maakt een compromis inzake de uniekheid van God. Zijn grootsheid is relatief, zeggen ze. Hij is te groot om zich te manifesteren in het fysieke vlak; maar hij kan zich manifesteren in de spirituele rijken. Dat laatste impliceert dat God een gemeenschappelijkheid deelt met andere spirituele wezens. Zij zijn niet zo groot als Hij, maar groot genoeg om aan Hem te relateren. Tevens denken heidenen dat er tussen God en het fysieke bestaan geen direct verband is. Hij oefent wel invloed uit maar niet direct. Hij heeft taken gedelegeerd aan sterren, e.d. God heeft bemiddeling nodig. Hij kan geen invloed uitoefenen zonder hen.

De fout van deze voorstelling is dat heidenen onbewust zijn van hoe Zijn bestaan iedere andere entiteit overschrijdt. In werkelijkheid heeft God alles voortgebracht omdat Hij de Schepper is. Geen enkel schepsel kan een perceptie van Hem hebben omdat God voor Zichzelf is.

God is tevens bezorgd om onze wereld. Hij is één met alle delen van de Schepping. Hoe is dat mogelijk? Omdat Hij boven alle grenzen gaat. Hij staat enerzijds los van het spirituele en fysieke bestaan en anderzijds manifesteert Hij zich in beide omdat Hij oneindig is.

Hoe moeten we ons dit voorstellen? Het getal 100 staat dichter bij 1000 dan het getal 1. Maar in de oneindigheid is de afstand even groot. Het eerste is meetbaar en het tweede niet.

Dus God is met niets te vergelijken en tegelijkertijd is er geen enkele entiteit die gescheiden van Hem is.

Waarom schiep God de fysieke en spirituele wereld?

Als God relateert aan onze materiële wereld en de spirituele rijken niet nodig heeft om er invloed aan te geven, waarom schiep God deze dan? Waarom schiep God de wereld niet vanuit Zijn essentie zonder bemiddelaars? In dat geval kunnen mensen ook geen afgoden dienen en dienen ze automatisch alleen God.

Als God de wereld zo geschapen had dan zou de mens niet uit eigen initiatief bewust van Hem zijn. Omdat de spirituele kosmos bestaat, kunnen we ons realiseren dat ons bestaan voortkomt uit een spirituele bron. De onmiddellijke bron van ons bestaan breidt zichzelf naar ons uit. Omdat ons bestaan van die bron afkomstig is, bezitten we elk een natuurlijk verlangen ons er bewust van te zijn. De zoektocht naar realiteit leidt ertoe dat de mens God gaat zoeken.

Als er geen tussenliggende niveaus zijn, is er geen brug tussen God in Zijn overschrijdende oneindigheid en onze materiële wereld. De mens kan dan alleen Goddelijkheid ervaren door onnatuurlijke Goddelijke interventie.

De tussenliggende niveaus mogen er niet toe leiden dat we deze gaan aanbidden. Want zij hebben geen onafhankelijke macht of wil. Om dit te verduidelijken: de computer heeft niet een mooie tekst geschreven, maar de schrijver achter de computer. We moeten dus bewondering hebben voor de schrijver en niet de computer.

Wat is de relevantie voor de huidige tijd?

Tegenwoordig aanbidden de meeste mensen geen afgoden meer. Toch is dat niet helemaal waar. Veel mensen denken dat hun gezondheid, leven, of gezin afhankelijk zijn van andere factoren dan God. We denken bijvoorbeeld dat banen onze inkomens verzekeren. Maar in feite zijn banen slechts mediums die God gebruikt. Dus het hechten aan een baan of geld is eveneens een vorm van afgoderij. Het is God die de zegen geeft. Hij geeft ons een goede baan of veel geld. Hij is het dus die we dankbaar moeten zijn.
© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse Bijbel: Rehabeam en Abijah van JudaJoodse Bijbel: Rehabeam en Abijah van JudaJudea is trouwer aan G'd dan het Koninkrijk Israël. De religieus Joodse traditie houdt 125 jaar stand. Toch zondigt Koni…
Dertien geloofspunten Maimonides 1: God als SchepperHet eerste geloofspunt van de dertien geloofspunten van Maimonides handelt over het geloof in God als Schepper. Hij is d…
Noachieden: de hemel op aarde brengenNoachieden: de hemel op aarde brengenTerwijl voor christenen de nieuwe hemel en nieuwe aarde het doel is (Openbaringen 21:1-22:5), redeneren Joden en Noachie…
mijn kijk opNoachieden: Israëls zegen voor de wereld - Eén GodDe grootste zegen die Israël aan de niet-Joodse volkeren kan geven is de proclamatie dat er Eén God bestaat c.q. dat all…

Het verschil tussen Halal en HaramMoslims hebben te maken met dingen die ze wel mogen en mogen eten en drinken en zaken die niet zijn toegestaan. Halal (i…
Museum voor Religieuze Kunst in UdenHet Museum voor Religieuze Kunst in Uden bestaat sinds 1973. De collectie was destijds nog bescheiden en was te vinden i…
Bronnen en referenties
  • What we believe - Rabbi Eliyahu Tauger
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 08-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.